16.6.2024 | Svátek má Zbyněk


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Rozhodnutí nevolit je legitimní

V pondělí zveřejnila výsledky předvolebního průzkumu i poslední renomovaná agentura, CVVM. Tím je s průzkumy utrum, podle zákona se nyní už další zveřejňovat nesmějí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Barto 25.10.2013 15:13

Re: Povinnost volit není, ale PRÁVO VOLIT. Bojovalo se za ně stovky let... všude na světě...

Vy ovšem, žádné řešení také nemáte! Krom snad toho, že by ostatní měli volit podle Vašich představ !

B. Rybák 25.10.2013 15:07

Re: Nesouhlasim s nazorem, ze kdo nevoli, ma pak mlcet.

Kritizovat může ve skutečné demokracii kdokoliv a cokoliv. Kritizovatelný je tedy i nevolič, protože svou nevolbou nezodpovědně zvýšil šance toho většího zla, které se může postupně stávat nelidským.

Stát je "zlo" (Reagan) a vždy tedy jde pouze o volbu toho menšího zla! Máte ovšem právo čekat, až Vám někdo připraví Vaše "dobro" (v pohádkách se to stává). Vzdáte se do té doby i práva pobírat svou eventuálně urážlivě malou - mzdu, důchod, či zdravotní péči...?

B. Rybák 25.10.2013 14:38

Odkazy

http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/milan-zeleny.php?itemid=21263

http://www.pravybreh.cz/2013/09/30/babis-je-proste-pohroma/

http://www.novinky.cz/ekonomika/317102-cesko-srazilo-sve-zadluzeni-nejvic-v-ramci-eu.html

B. Rybák 25.10.2013 14:21

Legitimní a legální je i "pitomost"

Volební programy a kandidující osobnosti jsou odlišné natolik, že není možné, aby představovali stejně velké "zlo". Eventuální volba mezi špatnými možnostmi pochopitelně patří k životu stejně jako k politice. V osobním životě se jí lze vyhnout spácháním sebevraždy v politice rezignací na svou občanskou zodpovědnost a angažovanost, tedy sebevraždou občanskou.

To, že se o zásadních problémech jakými je např. pád do Euro-pasti, trvalé EU-lokajství, naše energetická koncepce, naše závislosti např. na bezperspektivních Německých montovnách... ve volební kampani téměř nemluví, vůbec neznamená, že právě o ně v těchto volbách nejde.

EU-hujeři (ČSSD, TOP09, Lidovci, Ano,..) o nich nemluví, protože vlastizradou se nikdo obvykle nechlubí a pro většinu těch ostatních platí, že jejich důležitá témata masmédia ignorují a jediná významná (parlamentní) pravicová strana je současnou bezprecedentní kriminalizací významných dosud EU-nepoddajných politiků (a jejich rodin) pochopitelně zastrašena (o to panu Ištvanovi šlo a o obranu proti jeho zrůdné mafii musí v těchto volbách jít všem svobodomyslným občanům!).

V současné době je sice naší prohrou jakákoli levicová politika což ovšem neznamená, že ta tradiční, zájmy českých zaměstnanců hájící (Zemanovská) levice není nesrovnatelně menším zlem, než sociální, zelené a byrokratické parazity za peníze pracujících občanů vytvářející t.zv, nová, morálně relativistická, politicko-elitářská (korektní), multikulturní, ekologistická a nedemokratická EU-"levice".

Nejít k volbám, znamená zvýhodnit fanatiky (komunisty, ekologisty..) a zkorumpované darebáky, kteří určitě volit přijdou.

B. Rybák 25.10.2013 10:55

Re: Povinnost volit není, ale PRÁVO VOLIT. Bojovalo se za ně stovky let... všude na světě...

Na kandidátku ty poslance ale navrhli lidé, které si do svého vedení zvolili (dobrovolní a svéprávní) členové strany, vybrali je tam proto, že věří tomu, že mají šanci u voličů uspět a o tomto svém názoru musí členy strany přesvědčit.

To, že členů strany není tolik, aby bylo možno vedení stran profesně a politicky zdatnými lidmi obměňovat, že je jich tak málo, že k jejímu ovlivnění může stačit, že do ní nějaký "hajzlík" nažene" pár svých zaměstnanců. To, že voliči mají "našimi" masmédii (jejich účelovými politickými "aférami") tak vymyté mozky, volí "hochštaplery", za nimiž žádná kontrolující a daný program na prakticky realizující členská základna nestojí a dokonce nerozlišují vždy přítomné a pouze o některých stranách zveřejňované lidské chyby jednotlivých politiků (které nás stojí miliony) od zhovadile chybné (vlastizrádné, parazitismus podporující a odměňující) politiky, která nás stojí biliony, je bohužel smutný fakt.

Nezdá se, že právě Vy by jste proti tomu jako občan a volič něco udělal.

J. Vintr 23.10.2013 23:38

Re: Povinnost volit není, ale PRÁVO VOLIT. Bojovalo se za ně stovky let... všude na světě...

To, že poslanci zastupují jakési voliče, je jen tisíckrát opakovaná lež, které jak se zdá pořád navzdory realitě věří spousta lidí. Poslanci poslouchají toho, kdo je dostal na kandidátku a kdo jim přihrává další placené funkce ....

F. Vízek 23.10.2013 21:28

Povinnost volit není, ale PRÁVO VOLIT. Bojovalo se za ně stovky let... všude na světě...

Volby nebyly povinné za totality a nejsou povinné ani nyní. 

Jenom je potřeba vědět, že kdo nevolí, jako by "neexistoval"...

Ve Sněmovně nebudou prázdná místa, která by "reprezentovala" nevoliče. Zvolených 200 poslanců zastupuje všechny občany, i ty, kteří volby ignorovali. Nechali o sobě rozhodovat jiné... Bylo to jejich svobodné rozhodnutí.  Neměli by se tudíž divit, kdo tuto zemi spravuje...

Připomenu, že těch "neexistujících" bývá ve sněmovních volbách skoro 40%, ve volbách krajských a obecních někde až 70% a ve volbách senátních dokonce až 85%...

V. Vaclavik 23.10.2013 20:19

Re: Problém je, že lidi pořád hledají nějaké Spasitele..:

Takze rikate, ze maji volit stare zavedene? Tedy ne ty Svobodne jak Macek navrhuje?

V. Vaclavik 23.10.2013 20:11

Re: Nesouhlasim s nazorem, ze kdo nevoli, ma pak mlcet.

Je totiz uplne sokujici, ze i urednicka vlada a (nyni) dokonce vlada bez duvery, muze konat cokoli, pole pusobnosti ma jako radna vlada (ze ji to treba neprojde poslaneckou snemovnou je jina vec), vcetne upisovani se zavazkum na dekady dopredu, kdyz na to prijde (minula urednicka vlada se tim vyznamenala). To je neco dech berouciho, mozneho jen v tom nasem Ceskem kocourkove.

V. Vaclavik 23.10.2013 19:59

Re: Nesouhlasim s nazorem, ze kdo nevoli, ma pak mlcet.

Me by uplne stacilo, kdyby pri vyhlaseni vysledku voleb mohl take byt uvedeny pocet volicu, kteri sli volit, ale nikomu hlas nedali, tedy ze nesouhlasi ani s jednou bandou. Vubec me nejde o to nejak ovlivnovat tu mafianskou spravu spolecnosti.

Krome toho, nejde jen o to, dat najevo politikum, co si o nich myslim, ale hlavne dat svuj postoj najevo nasim intelektualum, jejich intelektualnim a medialnim bastam. Dnesni zpusob ''pruzkumu'' volicskeho mineni volbami je nastaveny tak, aby vzdy dodal pozitivni vysledek. To podle me neni demokraticke. Je to asi tak demokraticke, jako kdyz Henry Ford rekl, muzete si zvolit jakoukoli barvu vaseho Fordu znacky T, pokud bude cerna...

Tady se predjima, ze z voleb temer vzdy vzejde vlada jako kazda jina a basta. System by mel byt nastaveny aspon nejak tak, ze napriklad pri nejake volebni ucasti nizsi nez jiste procento obyvatel zeme, by vlada z takovych voleb vzesla nemela mandat zasahovat do urcitych zavaznych rozhodovani o budoucnosti spolecnosti, zpravidla dlouhodobeho razu (jako treba dostavba Temelina), vcetne tech silenych zavazku zelenych petiletek. A pri jistem procentu ucasti by treba zadna vlada vzniknout nemohla a zeme by najela na nejaky nouzovy, udrzovaci mod fungovani zeme do pristich voleb, ktere by pak mohly prijit driv nez za ctyri roky, ale ne driv, nez po treba dvou letech toho nouzoveho rezimu.

Pak by obcane treba prisli na to, ze lepsi nez ty levicove vladnouci skudce je nemit vladu zadnou. Treba by se pak zjistilo, ze zeme tak funguje lepe...

S. Vaněček Šauerová 23.10.2013 19:23

Není třeba číst Pravý břeh, to přece musí vidět každý.

Blíží se volby a někteří lidé v diskusích nahlas uvažují, koho volit. Opakovaně se v nich setkávám s tvrzením, že ten nebo onen bude volit buď komunisty, anebo SSO s tím, že jejich zahraničně-politický program je v zásadě týž a to že pisateli/pisatelce naprosto vyhovuje. Jinými slovy, existuje suma lidí, kteří se dokáží oprostit od rétoriky a jsou schopni sledovat CÍLE politických stran.

Samozřejmě, že se Jan Klousáček nemýlí.

J. Kanioková 23.10.2013 19:17

Problém je, že lidi pořád hledají nějaké Spasitele..:

STŘEDEČNÍ GLOSY - http://viditelny-macek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=136465

 

J. Vintr 23.10.2013 18:53

Re: Nesouhlasím !

Nemyslím, že by dneska někdo toužil po absolutní moci. Absolutní moc je opruz, protože se musíte starat o všechno. Bolševici si to dostatečně vyzkoušeli. To co tady máme dnes je mnohem lepší model. Ti co jsou nahoře si mohou po libosti rozdělovat a vytvářet koryta, dá se bez problémů a beztrestně krást a pořád se dá ještě půjčovat, aby bylo z čeho. Komanči jsou si toho velice dobře vědomi, protože v tom systému jedou taky. A to s tím NATO a EU jsou jen takové řeči, aby se zalíbili. Ve skutečnosti k tomu nemají žádný důvod, protože EU stejně směřuje k socialismu, takže si stačí jen pár let počkat.

.

J. Vintr 23.10.2013 18:42

Re: Nesouhlasim s nazorem, ze kdo nevoli, ma pak mlcet.

To je ovšem jen teorie. Ve skutečnosti většina poslanců určitě ani netuší, pro co hlasují a proč taky, když jim stačí vědět, jak mají hlasovat. Občas to vyplave i na veřejnost - třeba když si omylem odhlasovali snížení platů. Těch případů, kdy poslanci nehlasují podle stranické příslušnosti určitě moc nebude. A zákony píší tutově nějací úředníci, takže na poslaneckou tvořivost tam asi moc místa není (což je víceméně dobře, protože jinak to dopadne jako když Šimek s Grossmanem skládali píseň Když jsem takhle po ránu točil klikou lanovky ...)

J. Vyhnalík 23.10.2013 18:29

Re: Klusáček je úplně mimo

ZZ-Top Revival písničku nahráli a mnohem lepší než je Úlehlova rýmovačka, ale "bohužel" nepoužili žádný "autorsky chráněný" slogan a tak se o nich tolik nepíše.

K. Nytra 23.10.2013 18:21

Re: Klusáček je úplně mimo

Nebo zaspívat nějakou písničku, například Bobošíkové po tom šly preference taky nahoru...

J. Vyhnalík 23.10.2013 17:53

Re: Nesouhlasim s nazorem, ze kdo nevoli, ma pak mlcet.

Podle stranické příslušnosti hlasují ale až poté, co jejich zástupci věc (zákon) projednali v příslušných výborech, případně se pokusili návrh upravit, tak, aby to bylo pro jejich stranu přijatelné. Následně o výsledku informovali své stranické kolegy v klubu a tam se dohodli, zda zákon jednotně podpoří, zamítnou, nebo nechají na poslancích, aby se rozhodli sami. Je za tím poměrně dost práce (ty zákony je potřeba přečíst, probrat s odborníky atd.) Jinak řečeno není možné PS bez následků zmenšovat. Je fakt, že mezi poslanci se jistě najde nejméně polovina těch, co "se vezou", ale jak to chcete poznat v okamžiku voleb?

J. Vyhnalík 23.10.2013 17:46

Re: Naštěstí letos je z čeho vybírat.

Tak tady se pletete skoro jistě. ANO získá opravdu hodně. Bude to názorný důkaz toho, že spoléhat se na referenda je naprostá naivita.

J. Vyhnalík 23.10.2013 17:40

Re: Klusáček je úplně mimo

Obávám se, že se pletete. Bohužel. Pokud by SSO měla reálnou šanci, v průzkumech by se to projevilo. Je ovšem fakt, že by stačilo, aby ji agentury začaly ve výsledcích uvádět vedle SZ a Pirátů, a její preference by šly nahoru.

L. Severa 23.10.2013 16:26

Re: Nesouhlasím !

Jsou to úvahy hypotické, ovšem pokud by měli absolutní moc možná bychom se dočkali nepříjemných překvapení. V roce 48 bylo v jejich řadách dost slušných lidí, ale jakmile získali ti radikálové nadvládu udělali  v roce 49 nebo 50 (už si přesně  nepamatuji)jakési prověrky  ve kterých ty nepotřebné ze strany vyházeli a postupně už nové kandidáty pečlivě vybírali. Prý ty hejlepší, spíš co uměli ohýbat hřbet. Oni se přece netají tím, že vystoupí z  NATO  a EU a to by byla předzvěst k absolutnímu vládnutí. U nás by se našlo Stbáků a Urválků, jéje.

J. Urban 23.10.2013 15:31

Re: Naštěstí letos je z čeho vybírat.

tak to máte recht

J. Vintr 23.10.2013 13:59

Re: Nesouhlasím !

A vy si myslíte, že by komunisti dělali něco jiného, než dělají ti, co tam byli doposud? "Diktatura proletariátu" se už přežila a komunisti se jí sami zbavili v roce 1989. Ty jejich řeči jsou jen na udržení přízně blbců, kteří je vytrvale volí. Jistě, že se lidem, kteří zažili jejich režim, představa komunistů v čele státu hodně příčí, ale vsadím se, že by se opravdu nic nezměnilo. Jenom by jim asi v příštích volbách odpadla většina voličů, protože i ti blbci by snad pochopili, že komunisti slibovali nesplnitelné ...

J. Vintr 23.10.2013 13:52

Re: Volit konkrétní lidi?

Idealisti jistě jsou a právě proto, že jsou to idealisti, tak se nikdy do parlamentu nedostanou. A i kdyby se tam náhodou nějaký dostal, tak tam zmůže kulové. Ostaně Bůh nás chraň před idealisty. Protože ti chtějí změnit svět "k lepšímu", jenomže ono to lepší je pro každého jiné. Největší zvěrstva v dějinách lidstva vždycky napáchali idealisti, kteří se dostali k moci. Třeba takový pan Hitler byl vyslovený idealista. Jeho idea světa bez Židů a idea práva germánské rasy podrobit si svět stály desítky milionů lidských životů. Nebo takový pan Uljanov (pardon Lenin) - jeho idea vlády proletariátu zahubila v konečném důsledku ještě mnohem víc lidí a otrávila (a ještě otravuje) životy mnoha generací.

Takže ideálem politika je takový, který se stará jen sám o sebe (a klidně ať i krade), ale nesnaží se páchat dobro ...

J. Vintr 23.10.2013 13:43

Re: Vážení, nesouhlasím.

To jste vylíčil vaše idealistické představy, ale nějaké spojení s realitou v tom žádné není.

J. Vintr 23.10.2013 13:42

Re: Nesouhlasim s nazorem, ze kdo nevoli, ma pak mlcet.

Ideální by byl systém, kdy by na každé místo parlamentu byl dán pevný počet hlasů, odpovídající 0.5% všech registrovaných voličů. Pak by se při neúčasti voličů do parlamentu nedostalo 200 poslanců, ale třeba jen 100 a nebo méně. Výsledek činnosti parlamentu by byl naprosto stejný, protože poslanci v naprosté většině případů stejně hlasují podle stranické příslušnosti, ale ušetřila by se spousta peněz a vás by při neúčasti ve volbách mohlo hřát pomyšlení že jste se na tom podílel.

V. Vaclavik 23.10.2013 13:28

Nesouhlasim s nazorem, ze kdo nevoli, ma pak mlcet.

Vyskytne se v kazde takoveto diskuzi a byl by platny jen jestlize je jim mineno povolebni stezovani, proc nebyla zvolena nejaka jina strana (pochybuji ze se najde nekdo takovy). Jestlize ten nazor ale znamena, ze nevolic pak ctyri roky nema vladu kritizovat, jde o logicky nesmysl (technicky se tomu rika non-sequitur - zaver argumentu nijak nevychazi z jeho zakladu, cili argument je nespojity, nelogicky).

Samozrejme je obrovsky rozdil mezi nevolici, jestlize jeden nejde volit, protoze mu muze byt politika ukradena, anebo volit nejde, protoze nevidi zadnou alternativu jako dobrou a nechce volit ''mensi zlo'', protoze i to mensi zlo je pro jeho vkus prilis velke, vzato samo o sobe, v absolutnim a jedinem spravnem zvazeni.

Nesouhlasim s tim nasim slozitym a pro mnohe nepruhlednym systemem kouzleni s hlasy obcanu (kdyz strana pro kterou hlasujes neprojde pres nejaky pocet procent, rozpocita se tvuj hlas ostatnim, ktere se pres nej prehouply, nebo jak to je, a snad se rozpocitaji i hlasy tech, kteri volit nesli. A dale, zrejme neni mozne dat jasne najevo, ze jeden nevolil protoze si nepreje dat legitimitu zadne strane a vyjde to nastejno, jako kdyby mu politika byla putna, coz neni spravne. Ale rad se necham poucit od tech, kteri maji nastudovane, jak to vlastne funguje. Stavajici system me prijde jako umele nahaneni legitimity nasi politicke sceny, at uz je tato slozena tak, ci onak a prijde me to jako nesvobodny prvek te nasi neslavne presiroke demokracie.

J. Vlk 23.10.2013 11:57

Re: Vážení, nesouhlasím.

Ano pokud je to na vás složité pane JUDr, prosím. :-)

Volíme papírem jména lidí z různých stran, různých názorů na služby zatím zajištované státem (např.zdravotnictví, bezpečnost, školství, )..... Vybereme si papírek s jmény lidí jejichž názory a přání jsou nám nejbližší a v doufání, že se budou snažit tyto názory měnit ve skutečnost, tento papírek vezmeme, nahodíme čisté spodní i vrchní prádlo, jdeme volit a 1 papírek se jmény lidí s nejvíce shodným názorem vhodíme do zapečetěné krabice s otvorem. Bohužel není možnost abych vám to pro větší pochopení namaloval, ale snad se s tím poperete. K tomuto vám předem blahopřeji :-) :-) :-)

Pak je další možnost. Nikdo nikdy nevolit a tím si zajistit stav, který se nazývá anarchie, víme pane JUDr. I když je pravda, že k tomuto stavu se blížíme i s volbou, a to české pravice.    

L. Novák 23.10.2013 11:40

Re: Klusáček je úplně mimo

Odvážná předpověď. :-)

Ale když po těch 23 letech po převratu mám svůj hlas hodit už zase ODS, tak rozhodně za to, že se pokusila zarazit bilionový tunel OZE, ikdyž důsledky nesmyslného zákona 180/2005 Sb. prosazeného levicí proti odporu ODS nás budou okrádat o peníze ještě dalších 15 let. 

Na druhé straně volit Svobodné a dostat do sněmovny nové, mladé a nezkorumpované politiky s jasně formulovanou ústřední ideou, je velmi žádoucí. Takže u mě je to stále rozhodování 50:50. :-)

D. Machová 23.10.2013 11:35

Kdo volí Svobodné

Je třeba si uvědomit, kdo volí Svobodné. Jejich voliči jsou převážně ti, kteří si dali tu práci a čas a podrobněji se s jejich programem seznámili- na rozdíl od voličů ANO a podobných cirkusů, kteří vám na otázku "proč je budete volit" odpovědí, že se jim líbí pan Babiš nebo to, jak mluví, nebo že jsou pro takové obyčejné lidi, jako jsme my.

To, že Svobodní kromě A (kde uberou peníze na straně státních příjmů) říkají taky B (čím to vykryjí) dává bohužel příležitost k útokům těch, kteří s nimi nesouhlasí. Kritizovat něco konkrétního je jednodušší než kritizovat nic neříkající hesla, kterými nás oblažují ostatní uchazeči o parlamentní lavice.

Troufám si tedy tvrdit, že voliči Svobodných jsou podstatně poučenější o tom, co vlastně volí, než voliči jiných stran. Svoji volbu mají černou na bílém v programu strany, který je stejný od dob jejího založení. Svobodní nemají žádný speciální předvolební program, díky bohu nabízejí pořád to samé. A to je skoro ixtý div světa v politickém prostředí, kde se proklamace stran liší od voleb k volbám.

L. Novák 23.10.2013 11:29

Re: nevolit nelze, je jen možné nehlasovat

Komunisti ale taky vymírají. Kde se berou ti noví? ;-)