26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Rozhodnutí nevolit je legitimní

V pondělí zveřejnila výsledky předvolebního průzkumu i poslední renomovaná agentura, CVVM. Tím je s průzkumy utrum, podle zákona se nyní už další zveřejňovat nesmějí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
H. Koláček 23.10.2013 7:24

Možné východisko - pouze z nouze

Ptají se mne známí, koho budu letos volit. Už neodpovídám jako dříve: "Určitě komunisty, jenom nevím, ve které straně." Tenhle fór je jednak už poněkud omletý a navíc jsou už možná i takové partaje, které bývalé členy KSČ na kandidátkách nemají. Letos asi použiji metodu, kterou mi poradil kamarád. Mám od něj svolení ji šířit dál s uvedením jeho jména a tedy tak činím.

tak tedy: --- VOLEBNÍ METODA SLEPÉ PATRONY PODLE DOKTORA JELÍNKA ---

- Vezměte všechny hlasovací lístky - Postupně vyřazujte ty partaje a spolky, které určitě volit nechcete - To dělejte tak dlouho, až zůstanou ty, které byste eventuálně i mohli volit - byť třeba se zaťatými zuby. Řekněme plusminus 3 až 5, ale nejméně dvě. - Zavřete oči, zamíchejte, jeden lístek vyberte a stále poslepu přeložte a vsuňte do nějaké obálky. - Ostatní lístky zničte, aniž byste se na ně podívali. - Ve volební místnosti přendejte za plentou (bez koukání!) lístek do úřední obálky (nezapomenout!!!) - Vhoďte do urny.

Na otázku "Koho jsi volil?" můžete pak odpovědět: "Volil jsem, ale nevím koho". A až pak některá z těch partají, které jste měli ve výběru, po volbách začne provádět nějaká zvěrstva (k čemuž s vysokou pravděpodobností dojde), stále se můžete utěšovat, že jste to nebyli vy, kdo ji do toho parlamentu pomohl poslat.

A proč METODA SLEPÉ PATRONY? Při popravě zastřelením je zvykem dávat jednomu střelci do pušky slepou patronu. Po vykonání popravy se kdokoliv ze střelců může utěšovat, že to nebyl on, kdo odsouzeného zastřelil.

V. Ondys 23.10.2013 7:00

:))))))))))))))))) Na občanské neposlušnosti není nic hrozného, jeden aspoň nemusí zvracet při každém pohledu do zrcadla

že se nechal :)))))) bolševicky přesvědčit od typicky netolerantních našinců, kteří vždy vyznávají jenom třídní boj pokrokově přetavený do společensky nejzářivějších forem.

B. Rudolf 23.10.2013 5:20

také nesouhlasím

Tyto volby sice vzbuzují určité nevelké naděje, ale mnohem víc velké obavy. A právě kvůli těm obavám je dobré volit. Sice opět nejmenší zlo jako již vícekrát, ale aspoň to zkusit. To, že žádná volba není dobrá, by nás nemělo odradit.  

S. Vaněček Šauerová 23.10.2013 5:12

Též Vás zdravím.

...

T. Pansky 23.10.2013 4:04

Re: Já tomu textu rozumím trochu jinak, pane Panský.

Dobry den.  Zdravim Vas.  Naprosto s Vami souhlasim.  Jen jsem chtel zduraznit, ze za nase pravo volit hodne lidi trpelo a to bychom nemeli zapomenout.  Je to nase pravo.  Neni to nase povinnost, ale obcanska zodpovednost.  ... Pri debatach se casto ptam, zdali byl dotycny u voleb.  Paklize rekne ne, potom se brzy z debaty omluvim.  Neni o cem debatovat. 

S. Vaněček Šauerová 23.10.2013 3:16

Já tomu textu rozumím trochu jinak, pane Panský.

Nechci být vykladačem myšlenek pana Doležala, zdůrazňuji, napsané bych ale chápala takto :

ČSSD, ODS a TOP09 jako zavedené demokratické strany v obraně demokracie a svobody v zásadě selhaly (dodnes se všechny tři strany tváří, že se nic tak moc neděje, to s výjimkou několika nesmělých vystoupení několika zástupců TOPky a M. Němcové za ODS) a pan Doležal má za to, že všechno podstatné už bylo rozhodnuto. S tím bych velmi souhlasila.

Dál BD toliko říká : Ti, kterým záleží na osudu svobody a demokracie v zemi, by svou naději měli šetřit na dobu po volbách ...a také ... Nevolit neznamená nedělat nic, znamená to jen tentokrát nevolit.

To je třeba chápat v souvislosti s dalším. BD celým svým životem dosvědčuje, na které straně stojí. Nebudu vypočítávat jeho před- či polistopadové aktivity, leč zmínit musím založení Klubu na obranu demokracie z posledních měsíců. Na rozdíl od zavedených politických stran (a také naprosté většiny nás, internetových klábosilů) ve prospěch zachování zbytků demokracie a svobody v naší zemi také něco DĚLÁ (to k větě Nevolit neznamená nedělat nic, BD bude nepochybně i nadále dělat vše, co bude v jeho možnostech a silách). Soudím, že toho je třeba si vážit. Stačit to ale nebude, bude třeba také přiložit ruku k dílu. Kolik takových lidí se najde ? Nejsem moc optimista.

S rozhodnutím pana BD nejít volit nesouhlasím, jakkoliv jej samozřejmě respektuji. Jistě, můžeme udělat jen málo ve chvíli, kdy je země rozdělená a větší polovina obce se už klepotá na zavedení starých pořádků (někdo užívá termín "normalizace" ve smyslu znovuzavedení normálního stavu většiny). Je přece nutné vidět, že U NÁS ŽIJÍ DVĚ NAPROSTO ROZDÍLNÉ SPOLEČNOSTI a že TA VĚTŠINOVÁ CHCE NĚCO ÚPLNĚ JINÉHO NEŽ TEN STÁLE SE ZMENŠUJÍCÍ ZBYTEK.  Přesto mám za to, že jim to dát jen tak, zadarmíko, nelze. To by to měli moc jednoduché.

M. Freiová 23.10.2013 2:33

Re: nevolit nelze, je jen možné nehlasovat

Přesně tak. Procento komunistických voličů stoupá hlavně proto, že stoupá počet nevolících.

mf

P. Sulc 23.10.2013 1:57

Re: nevolit nelze, je jen možné nehlasovat

Zcela jiste, a to budou vzdy ukazneni soudruzi komuniste.. Kolik by jich asi bylo procent, kdyby volilo alespon 90 % ovcanu ?

T. Pansky 23.10.2013 1:20

Autor ukazuje neporozumeni demokracie !!! Jeho pojeti je velmi nebezpecne.

... Je treba si uvedomit, ze jako obcane neseme zodpovednost za svuj stat, svoji budoucnost.  Ano, demokracie nemuze uspokojit vsechny.  Jednou vyhraje ten a jindy nekdo jiny.  Rezignace na demokracii se mozna hodi do skolky, ale neni ukazkou vyspeleho obcana.  ...  Autor clanku mne velmi zklamal.  Jako obcane si nesmime pripustit rezignaci na demokracii.  To by nas prislo velmi draho.  Naopak, musime se pokouset znovu a znovu zlepsovat nas stat pro nase budouci generace.  I v minulosti nasi predkove rezignovali na svoji soucasnost a prislo nas to vsechny velmi draho.  Nedelejme stejne chyby !!!!!

P. Baum 23.10.2013 0:39

nevolit nelze, je jen možné nehlasovat

Nevolit nelze - kdo se vzdá práva hlasovat posílí auomaticky stranu, která má nejspolehlivější podporovatele. Tedy - kdo nejde hlasovat volí, ovšem ne někoho, kdo je mu nejsympatičtější - nebo nejméně nesympatický. Volí toho, kdo na jeho obsenci bude nejvíc profitovat.