23.5.2024 | Svátek má Vladimír


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Mlich 30.9.2010 14:09

Práva, povinosti a svoboda

Každá garance nějakého práva pro jednoho současně nese sebou povinost pro ty ostatní. Představte si třeba hypotetické právo, že člověk nesmí pracovat víc, než 2 hodiny denně. To by pak zaměstnavatelé měli povinost nepřekračovat tuto dobu. Ovšem jak by lidi pískali se čtvrtinovým platem, to už nevím.

Takové právo by proto bylo i dost velkým zásahem do osobní svobody. Co když někdo chce pracovat třeba 3 hodiny? Třeba si chce víc vydělat! Ale nikdo mu práci nedá, aby nebyl postihován za porušování lidských práv. 2 hodiny jsou vyložený nesmysl, ale o co lepší je 8 hodin, kde je správná hranice? Proč se vůbec starat do toho, kolik kdo chce pracovat?

Výsledkem je, že listina si síce říká "garance práv", ale ve skutečnosti jde o omezení svobody. Něco, jako když si vládá říká "rozpočtové odpovědnosti" a zatíná sekyru "jen" 250 miliard ročně.

J. Kejkrt 30.9.2010 15:14

Re: Práva, povinosti a svoboda

Tak například zde: Článek 11. Svoboda projevu a informací

1. Každý má právo na svobodu projevu. Toto právo zahrnuje svobodu zastávat názory a přijímat a rozšiřovat informace nebo myšlenky bez zasahování veřejné moci a bez ohledu na hranice. je možné tedy mít názor, že A.H. byl sqělý chlapík a myslel to s těmi koncentráky dobře? - NEBO TA LISTINA ZAS AŽ TAK ÚPLNĚ NEPLATÍ?

Anebo: Článek 17

Právo na vlastnictví: 1. Každý má právo vlastnit zákonně nabytý majetek, užívat jej, nakládat s ním a odkazovat jej.

Nikdo nesmí být zbaven svého majetku s výjimkou veřejného zájmu, v případech a za podmínek, které stanoví zákon, a při poskytnutí spravedlivé náhrady v přiměřené lhůtě. Užívání majetku může rovněž být upraveno zákonem v míře nezbytné z hlediska obecného zájmu. TAK, A TEĎ ZDĚDÍTE SBÍRKU FUNKČNÍCH STŘELNÝCH ZBRANÍ A NEMÁTE ZBROJNÍ PRŮKAZ.

J. Belling 30.9.2010 17:09

Re: Práva, povinosti a svoboda

Zkuste si to přečíst celé, třeba nakonec narazíte i na toto:

Článek 52

Rozsah a výklad práv a zásad 1. Každé omezení výkonu práv a svobod uznaných touto listinou musí být stanoveno zákonem a respektovat podstatu těchto práv a svobod. Při dodržení zásady proporcionality mohou být omezení zavedena pouze tehdy, pokud jsou nezbytná a pokud skutečně odpovídají cílům obecného zájmu, které uznává Unie, nebo potřebě ochrany práv a svobod druhého.

J. Kejkrt 1.10.2010 9:48

Re: Práva, povinosti a svoboda

Já to četl.

Mám na Vás otázku: Podle vašeho názoru je toto (Vámi předložené) ustanovení v pořádku, nebo ne?

(Já mám za to, že text jakéhokoliv předpisu je úsměvný, když říká na začátku v bodu A tlustými písmeny NĚCO, aby na konci skrčenými literkami nebo odkazem povolil to "něco" obejít. Když pro nic jiného tak proto, že občan se v tom těžko orientuje a čeká se na nějaké - ne vždy stejné - výklady různých soudů.)

K. Janyška 30.9.2010 14:33

Re: Kajan

Ano, byl stejně blbý jako Vy, Netzer ! Dodnes se z něho ne a ne svět vzpamatovat ! Dzp.

S. Netzer 30.9.2010 16:58

Re: Kajan

"Dodnes se svět nevzpamatoval z Otto v. Bismarcka!" :-)))

Jaká pozoruhodná myšlenka, Janyško! Víte vůbec, kdo to byl? 

Že jste hloupý,  to už konstatovali jiní přede mnou. Že jste nevzdělaný, jste přiznal sám, když jste napsal, že nemáte potřebu číst nic jiného než Hayekovo dílo.

Conclusio: jste blbeček, ať Vás to těší a pí. Kaniokovou nasírá sebevíc.

H. Lukešová 30.9.2010 17:29

Re: Kajan

Dobré odpoledne paní Netzer,pan Tesařík mi na diskusi napsal, že Kajan publikoval bezvadné články na Virtualy. Tak jsem vyzvala Kajana, aby publikoval i sem na Neviditelného psa článek o kompozitivní teorii a SŘLI. To víte, jsem hlupec, tupá jak motyka, mnoho věcí neznám, tak se Kajanem ráda nechám poučit.

S. Netzer 30.9.2010 17:31

Re: Kajan

Já jsem ty články, Kopretino, četla. :-))) Jsem zrovna tak tupá, jako Vy.

J. Kanioková 30.9.2010 18:03

Paní Netzer,

můžu Vás ujistit, že ten komentář jsem nemyslela na Vás. Vaše reakce na krávu a ještě víc čehosi, jen už nevzpomínám, mi byla pochopitelná. Nejspíš bych se taky neudržela. Takže mír, ju? Můžeme mít rozdílné názory, to je v pohodě, píšu tu jen svůj pohled na na daná témata. Ale vadí mi to okřikování a osočování od jistých pánů vůči skoro každému, vnesli tu zbytečně konfrontační tón, někdy i vulgarismy. A to je fakt škoda.

S. Netzer 30.9.2010 18:29

Re: Paní Netzer,

Máte na mysli v. pavla, nyní s velkým, paní Kanioková?

Kdysi na Lidovkách mně jako idol urazil tak, že hůř to nešlo. Doufám, idole, že si vzpomínáte, jak jste mně tenkrát:

PS.... urazil.

Nicméně, teď změnil roli, a hraje si na slušného diskutéra, a až na jeho posudky o jiných, s většinou jehou jeho názorů souhlasím.

H. Lukešová 30.9.2010 18:38

Re: Paní Netzer,

Také si myslím, že je pan Pavel celkem slušný diskutér, co se týká názorů. Nelíbí se mi však jeho oslovení jen příjmením diskutujícího. Má se oslovovat "pane Fryši", "pane Kejkrte"atd. Ovšem velmi se mi líbí, jak se lidé přou o to, kdo je a kdo není idol. Pan Pavel tvrdí, že byl idol pan Kejkrt, ostatní (pánové Fryš, Janyška, Komárek), že to byl pan Pavel.

K. Janyška 30.9.2010 18:08

Re: Kajan

Netzer, Vy krááávo nebeská,  řečeno s Kopeckým a já přidávám - hloupá ! Dzp.

B. Brousková 30.9.2010 13:59

Re: Kajan

Mezi nejblbější výmysly socanů patří třeba osmihodinová pracovní doba a placená dovolená. Něco tak zrůdného nemohl vymyslet pokrokový pravičák. Je nejvyšší čas to zrušit!

J. Kejkrt 30.9.2010 14:04

Re: Kajan

Jasně, s tou osmihodinovou pracovní dobou a omezením přesčasů na to kápli - akorát měli eště vynalízt, jak mít žně (nebo třeba provoz sjezdovek) celej rok.

R. Langer 30.9.2010 14:08

Re: Kajan

Jo jo, třeba takový Henry Ford, to byl levičák jako prase. Jo o tom že jste se ale ve škole neučili? Aha? To vlastně vymysleli v Rusku, já jsem zapomněl...

V. Mlich 30.9.2010 14:22

Dovolená a svátky

Nevím, jestli to myslíte ironicky, ale placená dovolená je opravdu proti zdravému rozumu. A ještě předtím placené státní svátky. Když stát chce, aby lidi některý den nepracovali, ať jim mzdu nahradí on, anebo alespoň dá úlevu na dani. Je nesmysl, aby to odskákali jen zaměstnavatelé. Živnostníci také mají den bez tržeb. Většina voličů ovšem jsou zaměstnanci a ti si myslí, jak je to dobré, že nedělají a penízky jim jdou. Neumí si spočítat, že ten zaměstnavatel žádné jiné peníze nemá, jen ty, co mu vydělají zaměstnanci, tak jim to strhne z platu a pro jistotu s rezervou.

Dovolená je podobný případ. Za to, že zaměstnavatel platí náhradu, má právo určit datum. Tím zaměstnanec ztrácí rovnoprávnost a svobodu.

A to ani nemluvím o tom, jak náhrady dovolené a svátků komplikují výpočet mzdy. Něco málo o tom vím, dělám na programech, co to mají spočítat. Hlavní cíl je, aby výpočet byl co nejsložitejší a normální smrtelník neměl šanci zkontrolovat si, jak to vlastně má být.

Bohužel jsou lidi tak zabednění, že návrh na zrušení proplácení dovolených a svátků je v parlamentu absolutně neprůchodný :-(

J. Kejkrt 30.9.2010 14:36

Re: Dovolená a svátky

Ano, tím jsem vždy kysele pobaven: Zaměstnanci "slaví" státní svátek zpravidla tím, že ani neví, proč je ten den svátkem. A pokud je ten den něco nutného (např. včera - vykládka kamionu), nejen že jim zaplatím za to, že jsou doma, ještě jejich práci udělám "za ně".

A s tím výpočtem, tak to máte taky svatou pravdu, to vymýšlí nějaký chorý mozek v psychiatrické léčebně.

K. Janyška 30.9.2010 14:34

Re: Kajan

O tom žádná !!! Dzp.

S. Netzer 30.9.2010 16:30

Re: Kajan

Za daleko nejzrůdnější socanský výmysl považuji osobně zákaz dětské práce. Takový obrázek, jako

http://www.younicef.de/uploads/pics/Kinderarbeit_denk_gross1.jpg musí potěšit srdce každého kajanisty.

H. Lukešová 30.9.2010 17:45

Re: Kajan

Mimo Kajana jsme všichni socky, Vy, já, pan Vandas... Jsem doprava, volím ODS, uznávám svobodný trh, minimální zásahy státu do společnosti, jsem proti zneužívání dávek a vysokým daním., jsem pro proizraelskou orientaci naši země. Přesto uznávám, že nějaká lidská práva a nejzákladnější jistoty by měly být a děti by měly být chráněny obzvlášť. A rozhodně si vyprošuji, nejsem socka, socany ani komouše jsem nikdy nevolila. Upadly by mi ruce, kdybych si měla koupit Právo (Rudé) nebo Haló noviny.

K. Janyška 30.9.2010 18:15

Re: Kajan

Jiná práva,. než lidská samozřejmě neexistují a to, že to  tam někdo přidal jen prokazuje, že někdo chtěl dát vážnost tomuto základu socialistickéh zločinu ! Dzp.

H. Lukešová 30.9.2010 18:32

Re: Kajan

Tady uznáváte lidská práva, nebo je také považujete za zločin?

K. Janyška 30.9.2010 10:55

Kajan

Václav Klaus má svědomí čisté, ale zločinným socialistům z Evropské unie nelze věřit ! Nic, ani pozdravení ! Dzp.

Z. Rychlý 30.9.2010 11:02

Re: Kajan

Věř !

A víra tvá tě uzdraví.

M. Prokop 30.9.2010 11:07

Re: Kajan

Každopádně ta pasáž o EU se potvrzuje každou chvíli.

J. Anděl 30.9.2010 11:07

Re: Kajan

Pane Janyško, vy prostě jste vzácný člověk. Kdyby byl pan Klaus mesiášem, vy byste byl Petr.

J. Belling 30.9.2010 11:08

Re: Kajan

Včetně trojího zapření, pokud by situace takové pragmatické řešení požadovala.

K. Janyška 30.9.2010 13:02

Re: Kajan

Oba víme vše od mista Hayeka a dalších světových relevantních velikánů ! Studujte je a budete taky tak dobří ! Dzp.

J. Belling 30.9.2010 13:07

Re: Kajan

Mist znamená v němčině hnůj. Je to opravdu názor celého Vašeho domova zdravotně postižených (dzp)?

V. Pavel 30.9.2010 14:52

Re: Kajan

Pane Bellingu! Život opravdu někdy naaranžuje situaci, kterou by člověk nevymyslel! Jako vaše příhodná poznámka k blbečkově překlepu! :-)