6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Populismus má své meze

Komentář Jiřího Pehe ze sobotního Práva („Pokrytecký boj pravice s e-tržbami“) je skutečné slovo do pranice.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ráž 19.7.2015 13:19

Re: Beznadějný pokus

P.Rybák: Asi tak!

Š. Apolen 18.7.2015 1:07

Re: Vytvořit předpoklady pro odluku církví od státu...

Pane Plzáku. Pokud nevíte, co církev pro stát dělá, nemáte asi potřebu, si to zjistit. Co třeba si zjistit, co je "Charita" a jak pomáhá státu, když stát potřebuje. Mám dojem, že i ADRA je církevní nezisková společnost. Vzpomeňte jen záplavy, nebo při příštích si všimněte, kdo pomáhá, kromě "Člověka v tísni".

Š. Apolen 18.7.2015 0:57

Re: Beznadějný pokus

Paní Kyselková ! Co je na Rybákových žvástech tak skvělého ?! Snad ne jeho arogance ?!

Š. Apolen 18.7.2015 0:50

Re: Pan Doležal se nemůže smířit s tím,

Zato Sobotka a hlavně Babiš, dokázali přesvědčit část těch, kteří k volbám přišli, že oni budou jiní a budou pracovat ve dne v noci pro blaho lidu. Stačilo jen říct : " My nekecáme, my makáme " a "ANO bude líp ".Ano, bude líp, ale mám obavu, že se toho nedožiji.

M. Foltyn 17.7.2015 18:45

Re: Pan Doležal se nemůže smířit s tím,

Jste nastaven velmi jednoduše, když nechápete souvislosti.V řecku si lidé taky demokraticky zvolili, a teď budou demokraticky platit. A pokud se vám zdá chování naší koalice odlišné od řecké cesty, máte asi něco v oku. Při příjmech o dost vyšších, než měla minulá vláda, schodek hezky roste. Pozor, lid volí, ale odpovídat by se měli politici. Jen oni mají dostatek informací na rozhodování. Lid většinou reaguje dost stádně. Podle lidu by země byla stále plackou...

L. Novák 17.7.2015 15:33

Re: Pan Doležal se nemůže smířit s tím,

Sobotka (ten, co byl svého času nejhorším ministrem financí EU) je ze stejného těsta, jako ultralevičáci (komunisti) v Řecku. Stačí se podívat, jak prudce narostly dluhy státu za vlády ČSSD...

K. Vyšata 17.7.2015 11:05

Re: Pan Doležal se nemůže smířit s tím,

Nechápu proč taháte do výsledků našich voleb řecké problémy. Nebo máte nějaké důkazy, že se koalice chová podle řeckého mustru? Máte částečně pravdu, že ne vždy je vůle lidu to co lid potřebuje, ale, kdo si může oprávněně přisvojit nárok vnucovat svoji vůli lidem? Co vlastně lid potřebuje? Na to máme demokracii, volby a svobodu slova. Lid potřebuje asi to, co si ve svobodné společnosti zvolí, a taky za to odpovídá, v dobrém i ve zlém.

M. Foltyn 16.7.2015 22:38

Re: Pan Doležal se nemůže smířit s tím,

Zajímavé, pravice prohrála a vy, jako lid s dobrým vkusem vyhráli. Ale to si mysleli i řekové, než se objevil účet té jejich vkusné vlády. Ne vždy je vůle lidu to co lid potřebuje.

Z. Rychlý 16.7.2015 21:05

Re: Dve poznamky k textu: 1) pravice ani levice si nic neprizna

Ten článek je trochu o něčem jiném.

Z. Rychlý 16.7.2015 21:02

Re: Demokracii zloději na státním nikdy nevybudují.

Já s vámi souhlasím ve všem, kromě vyčítání protikorupčním aktivistům. Jsem přesvědčený, že jsou aktivní jen vůči vybraným stranám. Jinak mlčí.

K. Janyška 16.7.2015 20:59

Re: Souhlas

Musíte k teorii spontánního řádu. Musíte... Dzp.

Z. Rychlý 16.7.2015 20:57

Re: Naprostý nesmysl

Potvrzujete autorův text. Tančíte a myslíte si, že jste vyhrál. Houbeles, prohráli jsme všichni.

J. Kyselková 16.7.2015 20:13

Re: Beznadějný pokus

Pane Rybáku - skvělé. Dík.

K. Vyšata 16.7.2015 20:00

Pan Doležal se nemůže smířit s tím,

že voliči v demokratických volbách odmítli demokracii jak si ji představují lidé jako on. Prostě navolili si svoji představu demokracie. A nic neukazuje, že by vůle lidu, většiny co vyhrála ve volbách, měla špatný vkus. Je to marné pane Doležale, pseudopravice v podání ODS a TOP09 prostě demokracii pochopila jinak než my a proto prohrála. Jak pozoruji  směšnost jak se snaží zaujmout voliče a přesvědčit je, že budou jiní, že budou pracovat ve dne v noci pro blaho lidu, jak jsou očištěni, je to legrace na place.....

V. Lacina 16.7.2015 19:05

Re: Vytvořit předpoklady pro odluku církví od státu...

Zavázání státu církvím vzniklo po revoluci, kdy se politici shodli, že bude lepší nechat si komunisty zabavené majetky a nechat s nimi hospodařit státní a polostátní podniky (nebetyčná blbost, jak se později ukázalo, že lesyčr) výměnou za vyplácení platu kněžím... Církevní restituce byly jedinou možností, jak se tohoto závazku zbavit (alespoň v rámci stávajícího politického systému). Kdyby tento proces proběhl dřív (k čemuž měla levice více než dost příležitostí), býval by byl mnohem méně nákladný...

B. Rybák 16.7.2015 19:02

Beznadějný pokus

Snaha vysvětlit naši politickou scénu a přitom ignorovat úspěšnou invazi našemu státu a národu nepřátelské politické korektnosti (probruselské nebo proobamovské), jí ovládanou mozky vymývající mediokracii, (ištvanovskou) výběrovou kriminalizaci politiky, agresivní "nadnárodní", protitržní ekologismus ... je naprosto beznadějná!

J. Kyselková 16.7.2015 16:06

Re: Souhlas

Nesrozumitelné je všechno. Vaše vysvětlení velmi dobře chápu a chci přesně totéž. Jsem taky ochotna pro to něco udělat ev. se omezit - a to už je pro většinu problém. Soudr. Babišovi věří pořád hodně lidí, bohužel, voličů. Takže buranokracie ?

Ještě dodám - demokracie je křehký systém zralých lidí.

Z. Frys 16.7.2015 15:26

Re: Souhlas

omlouvám se, pokud je to nějak nesrozumitelné. Chtěl jsem tím říct pouze to, že šmírovací agent neBureš se svými registry, EET, sledováním, dotacemi, regulacemi, buzerací atd. nás vede směrem ke korporátnímu socialismu (fašismu), kdežto já jako zastánce lidské svobody a individuality chci opak - tedy nezasahování do přirozeného běhu života, co nejméně zákonů a regulací a minimalizaci státu.

J. Plzák 16.7.2015 14:38

Vytvořit předpoklady pro odluku církví od státu...

Jaképak vytváření předpokladů? Čím je stát církvím zavázán? V nejlepším případě jde o zvykové právo.

Pokud církev něco pro stát dělá, rozuměj, byla něčím pověřena - o ničem takovém nevím, ale bylo by to myslitelné - lze o tom mluvit. A pokud se ukáže, že za svou práci není dostatečně honorována, lze odměnu, případ od případu zvýšit.

Předpoklad, že stát církvím je něco "zásadně" dlužen, neodpovídá skutečnosti a zdravému rozumu už vůbec ne.

J. Kyselková 16.7.2015 14:09

Re: Souhlas

Pane Frysi, to je voda na můj mlýn. Tajuplné termíny  -  "složitá komplexita společnosti se řídit nedá - protože má spoustu nelineárních vazeb a samoorganizuje se." Hurá ! Tohle Babiš nějak živočišně chápe a zpracovává nás, krok za krokem - píšťalou Krysaře.

M. Hoblík 16.7.2015 11:26

Pravice levice - obě používají i opice.

Jenom v české demokracii to nějak nefunguje.

Z. Frys 16.7.2015 10:49

Re: Souhlas

ale kdepak. My, individualisti, ultraliberálové, minarchisti či dokonce anarchokapitalisti, jsme pravý opak kolektivistů. Společnost, jako složitá komplexita se řídit nedá. Ale protože je to složitá komplexita se spoustou nelineárních vazeb, samoorganizuje se, podobně jako jakékoliv podobně složité fyzikální systémy....

K. Janyška 16.7.2015 10:26

Re: Souhlas

Cháptete tzv. společnost jako řízený kolektiv a to je scestné. Nic takového ve skutečnosti neexistuje. Je jen spontánní řád lidské interakce, kde se lidé řídí tzv. pravidly správného chování  s podobnou charakteristikou... Dzp.

Z. Frys 16.7.2015 9:48

Souhlas

s panem Doležalem. Jen bych doplnil, že puč z roku 2013 posunul společnost směrem ke korporátnímu socialismu, tedy fašismu, jehož hlavním protagonistou je agent neBureš.

K. Janyška 16.7.2015 9:42

Re: Jak to, že mě to nebere ?

Už to bere... Dzp.

K. Janyška 16.7.2015 9:42

Jak to, že mě to nebere ?

Co je s tím ? Dzp.

K. Janyška 16.7.2015 9:41

Pehe se mýlí pokaždé, když otevře ústa nebo

sedne ke klávesnici. Ostatně, jako drtivá většina lidí, blížící se všem, ktará nezná teorii spontánního řádu lidského světa, kterým on neodvolatelně a navždy  je... Dzp.

K. Janyška 16.7.2015 9:37

Pehe se mýlí pokaždé, když otevře ústa, či

sedne ke kávesnici. Jeho vidění světa je mylné, ostatně jako drtivé většiny lidí, blížící se všem, kteří neznají teorii spontánního řádu, kterým lidský svět neodvolatelně je... Dzp.

F. Kusák 16.7.2015 9:32

Problém je,

že pravici abys pohledal. Prostě není a nemůže být, protože pravicová politika u nás nemá tradici a politici i jejich voliči vlastně neví, co si pod tímto pojmem mají představit. Názorným příkladem jsou Václav Klaus a Miloš Zeman. Diskreditace pravicové politiky také způsobilo naprosté nerespektování pravicových zásad, tj. nízké daně, omezování vlivu státu a více osobní svobody. Jaký byl rozdíl mezi slovy a činy a hlavně slibovat a slibovat a nedržet slovo. Chování tzv. pravicových politiků bylo bohužel politováníhodné. Řada voličů volila "ANO" nebo "Úsvit" víceméně ze zoufalství. A jak známe z podnikání, dobrou značku budujete dlouho a ztratíte ji přes noc.

V. Novák 16.7.2015 9:31

Prostě pravice vládla tak, že v demokratických volbách

dostala tolik hlasů, kolik dostala. Skoro by se chtělo říct, že dostala na zadel. Je na ní, zda se poučí nebo bude skuhrat, jak s ní prohrála demokracie.

To je vítězství demokracie - ne její prohra! Prohrál jen váš mančaft, ne demokracie.