21.6.2024 | Svátek má Alois


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
pra 5.11.2009 9:20

Re: NO ANO

Správně, Klaus sedí na prameni bolševické zvůle

PROKOP BUBEN 5.11.2009 12:19

Re: NO ANO

Trefil jste opět jen do kLausmodrého, bohužel, mimo terč....

lucinapes 5.11.2009 7:08

neplyne

ale taky neplyne, že by nemoh´.

Sherlock Holmes 5.11.2009 5:18

Jak prohlasil Benjamin Franklin

Lidi, kteri jsou ochotni prodat svou svobodu za malou jistotu a za male penize, nebudou mit ani tyto penize ani jistoty ani svobodu. Moudrost mnohokrate  potvrzena  za poslednich 200 let dejin. Proc si kdo mysli , zemu nekdo da neco zdarma je mi zahadou. Mily Sudetaci, jak jsme trpeli, valka byla strasna, moje matka dostala z toho regma jak musela chodit do sklepa kdyz se bombardovalo. Jak jsme trpeli.

Svatopluk 5.11.2009 2:30

Chytil jte se do vlastní pasti

Pokud říkáte, že Brusel, LS a EU ANO (protože Čehůn NE), ukazujete, že Brusel JE to NE, které vyvíjí tlak, který znemožňuje správné ANO.

LS už při svém vzniku likviduje demokracii - tak co bude dělat potom ?

těchňik 5.11.2009 0:41

ve Švejkistánu žádná lidská práva nejsou, možná tak pro ...

... Pokud jde o věcnou stránku, možná se nic až tak vážného nestalo, česká a unijní Listina se od sebe až tak dramaticky neliší (důkladnější rozbor zatím chybí)... - jenže pokud bude Listina EU platit i pro ČR, dává mi to jako občanovi, který se nedovolal práva u zdejších soudů zatížených reliktem VUMLu a jiných ideologických mozkovýplachů,  možnost obrátit se na ESD. ČR totiž na vlastní Listinu (a tedy i ústavu) se.e. Práva se nelze často dovolat ani u ústavního soudu (kdo o něm něco internějšího ví, je mu známo, jak to tam chodí). A proto např. 5000 majitelů podalo stížnost do Štrasburku, protože zde se práva nedomohou. Tak k čemu je nám xakru nějaká ústavou uvozená Listina základních práv a svobod, když na ni všichni zvysoka se.ou!? ESD už by zdejším parchantobolševikům panáčkům zvedl mandle, což už se párkrát odehrálo.

hanebnej panchart 5.11.2009 0:58

Re: ve Švejkistánu žádná lidská práva nejsou, možná tak pro ...

R^R^R^

paštun višnu 5.11.2009 1:03

Re: ve Švejkistánu žádná lidská práva nejsou, možná tak pro ...

Místo našich "parchantobolševiků" ti evropští, neboli z bláta do hovna...

těchňik 5.11.2009 1:20

Re: ve Švejkistánu žádná lidská práva nejsou, možná tak pro ...

Seznamte se napřed, i třeba namátkově, s judikaturou ESD a třeba změníte názor. ESD je razantnější než ESLP (Štrasburk). A pak se pro konfrontaci také seznamte s nějakými rozhodnutími zbolševizovaného českého ústavního soudu (já s ním několik negativních zkušeností mám). Na malého človíčka se tam zvysoka se.e. Jó, když jde o něco veřejně sledovaného, kde si může Rrrrychetský (bývalý to bolševik, asi jako bývalý černoch) a spol. hošové natahovat šráky, tak to jó, to se snaží, ale když se práva dožaduje Lojza Vonásek někde z Horního Vídrholce, tak ho odmítnou.

paštun višnu 5.11.2009 1:46

Re: ve Švejkistánu žádná lidská práva nejsou, možná tak pro ...

Nehodlám se seznamovat s judikaturou ESD, klidně Vám budu věřit. Přesto mi to nestačí, protože nemám záruku, že jim to vydrží. Když ptáčka lapají... a když si představím tu nekonečnou koncentraci moci v rukou ESD, který se může stát (tak snadno, že bych byl překvapen opakem) nástrojem politické (z)vůle (viz náš ÚS), nemohu se na něj dívat jako na spásu.

těchňik 5.11.2009 2:17

Re: ve Švejkistánu žádná lidská práva nejsou, možná tak pro ...

Když si představím tu nekonečnou koncentraci moci v rukou ÚS ČR (v možnosti se někam dále dovolat v ČR konečná štace), který se často stává (tak snadno, že bych byl překvapen opakem) nástrojem politické (z)vůle, ignoruje ústavu a Listinu základních práv a svobod, je logické, že tonoucí se stébla chytá a očekává právo jinde. ESD má již nějakou judikaturu a té se drží (větší předvídatelnost).

paštun višnu 5.11.2009 2:26

Re: ve Švejkistánu žádná lidská práva nejsou, možná tak pro ...

Asi nejsem schopen sdílet Váš optimismus zcela, ale trochu se toho Vašeho stébla zkusím zachytit, abych lépe usínal. Dobrou :-)

Buno 5.11.2009 5:35

Re: ve Švejkistánu žádná lidská práva nejsou, možná tak pro ...

Klaus ma pravdu lisabon je falešná karta,nejde sni manipulovat jak nám omezili cukr tak budeme použivat jenom bič majetek je tu od toho aby se přiděloval a ne že se nabývál lidské práva se neslučujou z jeho chapaním heslo je zadané nejen dohnat ale i předehnat jake koli diskuze jsou neslučitelné s pokrokem. je vidět že ten prognostak by mělí zavect do celeho světa.Fidel si dosadil brachu a je v koncí my tu máme nové tváře světe div se.Paroubek už naznačil jaký bude další vývoj komu se nelibi nahradime ho marťanem už zase taháme za ten kratší konec hurááá!

těchňik 5.11.2009 10:40

Re: ve Švejkistánu žádná lidská práva nejsou, možná tak pro ...

Co takhle si trošku učesat sloh, gramatiku a potažmo i myšlenky!?

paštun višnu 5.11.2009 12:08

Re: ve Švejkistánu žádná lidská práva nejsou, možná tak pro ...

skoro jako google překladač :-)

Svatopluk 5.11.2009 2:34

Re: paštun višnu má pravdu

Odškodnění by se domohli pouze sudeťáci, Vy by jste neměl ani na tu kauci.

těchňik 5.11.2009 10:38

Re: paštun višnu má pravdu

Vás ti sudeťáci straší i v noci, co? ;-P Jakouže to kauci? Jinak pozor na by jste / byste !

Dr.Sid 5.11.2009 0:40

A to je presne ono !

Celkem jsem cekal ze ted Klaus vyskoci a zacne volat:

Vidite ? Ja, slaby prezident nicotne zeme jsem si jeden den dupl a druhy den cela EU slibuje hory doly a cini zmeny zakladni listiny EU. Nescvalil to zadny parlament, ani cesky ne. Vliv na to melo tak 50 lidi, rozhodlo o tom do desitky lidi, zbytek to jen odkyval (po madarsku).

A jestli je neco demokraticky deficit, tak je to presne tohle.

wiki 5.11.2009 1:02

Re: A to je presne ono !

Q.E.D. (C.b.d) ;-D

paštun višnu 5.11.2009 0:19

"Prezident má podle ústavy výlučné právo ratifikovat mezinárodní smlouvy... Z ústavy ani z řádného jiného zákona však neplyne, že by si prezident mohl klást při podpisu ultimativní požadavky..."

V právu podepsat je IMHO implicitně obsaženo i právo rozhodnout se podle (ne)splnění jakýchkoli podmínek. Třeba podle toho, jestli si Jyrka rok nevymění trencle.

clay in the Blue Lark´s Tongues 5.11.2009 0:36

Re: "Prezident má podle ústavy výlučné právo ratifikovat mezinárodní smlouvy... Z ústavy ani z řádného jiného zákona však neplyne, že by si prezident mohl klást při podpisu ultimativní požadavky..."

prezident si nemá co klást podmínky, jeho rozhodovací role končí při sjednávání smlouvy. A nemůže sjednat nic, s čím nesouhlasí vláda.

To vyplývá i z výroku ÚS v té části, kterou Klaus ve svém komentáři nerespektuje

paštun višnu 5.11.2009 1:01

Re: "Prezident má podle ústavy výlučné právo ratifikovat mezinárodní smlouvy... Z ústavy ani z řádného jiného zákona však neplyne, že by si prezident mohl klást při podpisu ultimativní požadavky..."

Já vím, clayi, já tu Vaší teorii o povinnosti místo práva podepsat znám, dovolte mi s ní nesouhlasit. A ÚS jako etalon pravdivosti od včerejška raději nepoužívejte, abyste si zachoval kredit, který ještě máte.

S.Š. 5.11.2009 1:08

To ovšem není "clayova teorie".

A strážcem zákonnosti není v této zemi Klaus (i když by si to jistě přál, třeba si myslí, že žijeme v monarchii, vypadá to tak), ba ani paštun višnu, nýbrž právě Ústavní soud.

Jinak, o POVINNOSTI ratifikace nemluví toliko ÚS, nýbrž většina našich ústavních právníků. Že se Vám to nelíbí ? To je ovšem všechno, co s tím můžete dělat.:-)

Komik 5.11.2009 8:02

Pozor

Vyjdeme-li z předpokladu, že prezident podpisem (signací) smlouvy projevuje souhlas s jejím obsahem, pak v případě, že prezident si před tímto podpisem vyjedná výjimku, projevuje souhlas s touto výjimkou za vládu premiér kontrasignací (spolupodpisem).

IvanP 5.11.2009 8:34

Re: Pozor

Ten předpoklad neplatí, president podpisem potvrzuje, že projednání a schválení (mezinárodní) smlouvy v zemi proběhlo požadovaným způsobem (parlamentem, senátem a vládou). Nenese za svůj podpis žádnou odpovědnost, do obsahu smlouvy mu nic není. Od toho jsou tu ty tři zmíněné instituce.

S.Š. 5.11.2009 0:54

To je ale omyl ... podívejme se, co včera řekl ÚS (a Klaus hned taky náležitě prskal, pochopitelně) :

V rovině mezinárodního práva platí, že již sjednáním mezinárodní smlouvy na sebe  smluvní strany berou závazek, že nebudou nepřiměřeně protahovat své definitivní rozhodnutí o přijetí či nepřijetí smlouvy, což vyplývá ze zásady dobré víry (srovnej Potočný, Mezinárodní právo veřejné, zvláštní část, vyd. Praha, Beck, 1996). K tomu se přidružuje v rovině čs. ústavního práva POVINNOST PREZIDENTA BEZ ZBYTEČNÉHO ODKLADU RATIFIKOVAT, t.j. FORMÁLNĚ POTVRDIT MZINÁRODNÍ SMLOUVU, která byla řádně prezidentem nebo vládou z jeho pověření, t.j. jako jeho alter ego, sjednána, a s jejíž ratifikací souhlasil demokraticky zvolený zákonodárný sbor, zejm. jde-li o ústavní smlouvu podle č. 10a)  ústavy schvalovanou kvalifikovanou ústavní většinou. Takže : žádné PRÁVO, nýbrž POVINNOST.

Pan prezident pravil, že nemůže "souhlasit s právní kvalitou" nálezu ÚS s tím, že ÚS nemůže formulovat povinnost prezidenta ratifikovat tuto (i kteroukoliv jinou) mezinárodní smlouvu s poukazem na zákon o ÚS, neboť jeho pravomoci staví jedině a toliko Ústava ČR. Pan prezident ale špatně poslouchal, resp. pozor patrně nedávali jeho zástupci před ÚS.

Ta pasáž nálezu ÚS totiž není o tom, jak má nebo nemá jednat prezident, nýbrž o tom, zda jsou nějakou lhůtou omezeny postupy přezkumu mezinárodní smlouvy při její ratifikaci. Formulace "bez zbytečného odkladu" je pak opatření platné do budoucna pro všechny stěžovatele. Klaus řekl, že nález nehodlá RESPEKTOVAT. To je ale vcelku irelevantní. Podstatné je, že budou-li kupř napříště senátoři (anebo Klaus) přemýšlet nad stížností 5 měsíců po schválení takové smlouvy parlamentem (nemluvíc o tom, že v případě LS měli na studium dokumentu skoro 3 roky) anebo budou dokonce veřejně prostřednictvím TV (Kubera) přiznávat obstrukční motivaci s cílem zamezit ratifikaci z jiných než ústavně-právních důvodů a zneužívat tak práva na zahájení řízení, budou ÚS odmítnuti hned v samém počátku. Klaus and his boys dostali přes prsty a to je moc dobře ...

R.J. 5.11.2009 2:39

Re: To je ale omyl ... podívejme se, co včera řekl ÚS (a Klaus hned taky náležitě prskal, pochopitelně) :

Výborně napsáno paní S.Š. , ale bohužel, to je na pochopení některých diskutujících již moc.

S.Š. 5.11.2009 4:30

To já jen tak cvičně, pane R.J.

:-)

P.S.: Ono je to stejně nezajímá. Nechtějí vědět. Radši si povedou pořád tu svou, prezidentskou ... pohodlnější je papouškovat, než myslet, to je stará známá věc ...:-)

děteněkam 5.11.2009 9:15

Re: To já jen tak cvičně, pane R.J.

Pro mnohé je pohodlnější lézt někomu někam, než mít vlastní názor.

Podle vás bylo lepší podepsat LS jako Maďaři, tedy podepsat jenom nadpis, bez ohledu na obsah?

Oliver 5.11.2009 11:16

Re: To je ale omyl ... podívejme se, co včera řekl ÚS (a Klaus hned taky náležitě prskal, pochopitelně) :

Mohl(a) byste prosím identifikovat zdroje "rovina mezinárodního práva" a rovina "čs. ústavního práva"? Mimochodem, toho jsem si všiml až teď, proč by mělo být nějak závazné čs. ústavní právo? Jde mi o to "s" v čs.