2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Nečas a rozchod s minulostí

Po neúspěšné prezidentské kampani Karla Schwarzenberga to vypadalo, že téma "události let 1945-6" je u nás díky kandidátově nemožnosti na nějakou dobu zacementováno.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Chaloupka 27.2.2013 10:08

Ač nevěrec, děkuji Bohu, že po válce soudili nacisty Američané,

a ne mezinárodní soud v Haagu. To bychom dnes platili odškodnění jejich potomkům. Dějiny jsou minulost a nikdo z nás neví, jak by se v situaci našich předků choval. Nesuďte, abyst sami nebyli souzeni, kde jsem to jen četl?

J. Vintr 27.2.2013 10:47

Re: Ač nevěrec, děkuji Bohu, že po válce soudili nacisty Američané,

To jste narazil na jednu souvislost, proč Spojenci tak snadno souhlasili s Benšovým plánem na odsun. On se jim totiž ten princip kolektivní viny dost hodil. Jinak by se mohla dostat na přetřes otázka barbarského bombardování německého civilního obyvatelstva ...

V. Kraus 27.2.2013 11:41

Re: Ač nevěrec, děkuji Bohu, že po válce soudili nacisty Američané,

Stále se zapomíná na to, že vysídlení německého obyvatelstva ze střední a východní Evropy schválené Postupimskou konferencí z léta 1945 bylo válečným řešením, kterým se fakticky uzavřela 2.světová válka v Evropě. A za války také nezkoumáte, zda onen nepřátelský voják před vámi se něčím individuálně provinil nebo ne. Prostě v něm vidíte nepřátelského vojáka a podle toho se k němu chováte. Stejně tak je to i dělostřeleckou palbou nebo leteckým bombardováním. Podobně tomu tak to bylo i s vysídlením německého obyvatelstva - bylo to prostě nepřátelské obyvatelstvo globálně. 

J. Vintr 27.2.2013 12:29

Re: Ač nevěrec, děkuji Bohu, že po válce soudili nacisty Američané,

Ale tady nešlo o nepřátelské vojáky. Podle žádné dosavadní zvyklosti se nikdy nebojovalo proti civilnímu obyvatelstvu. V tom "válečném řešení" šlo i o ženy a hlavně o děti, které se nemohly "provinit" ani teoreticky ...

V. Kraus 27.2.2013 13:26

Re: Ač nevěrec, děkuji Bohu, že po válce soudili nacisty Američané,

Postupimská konference v létě 1945 jednala o poválečném uspořádání Německa, o jeho nových hranicích, rozdělení na okupační zóny a vysídlení německého obyvatelstva z vyjmenovaných zemí střední a východní Evropy. Tedy nikoliv o boji proti civilnímu obyvatelstvu, ale o jeho vysídlení.

Jinak ty dosavadní zvyklosti o ochraně civilního obyvatelstva začali za 2.světové války hrubě porušovat právě Němci. Není proto divu, že se v závěru války uchýlili k bombardování německých měst i spojenci.

J. Vintr 27.2.2013 13:41

Re: Ač nevěrec, děkuji Bohu, že po válce soudili nacisty Američané,

To "vysídlení" představovalo mimo jiné uloupení veškerého nemovitého majetku (který by často výsledkem práce mnoha generací) bez jakékoliv náhrady. To znamenalo především potrestání dětí, které nejvíce trpěly poměry, v nichž se tito lidé ocitli. Toto nemá s civilizovaným jednáním absolutně nic společného a nejde to ničím obhájit.

V. Kraus 27.2.2013 14:33

Re: Ač nevěrec, děkuji Bohu, že po válce soudili nacisty Američané,

Kdybychom převzali vaši argumentaci, dospěli bychom k závěru, že změna hranic Německa po 2.světové válce nemá s civilizovaným jednáním absolutně nic společného. Jenže nejde rozpoutat válku a po případné porážce se dožadovat toho, aby se vše vrátilo do stavu před válkou.

Jinak během 2.světové války přišla spousta lidí mimo Německo nejen o své majetky, ale často zahynuly i celé rodiny. Vy se však tváříte, jako by sudetští Němcu byli jedinou obětí. Kdosi v Německu se na toto téma výstižně vyjádřil, že němečtí vyhnanci ze střední a východní Evropy byli poslední Hitlerovou obětí.  

J. Lufinka 27.2.2013 17:08

Re: Ač nevěrec, děkuji Bohu, že po válce soudili nacisty Američané,

Promiňte chcete snad říci , že během 2.světové války nebyla heindrichiáda, Lidice, Ležáky, stovky mrtvých civilistů při náletech jedné nebo druhé strany, téměř vyhlazení  některých skupin obyvatel jen kvůli jejich původu, Hirošina, Nagasaki .............? Nevím co učili Vás ve škole v dějepisu, ale nás učili , že to byla první globální válka, tj. válka, která se neodehrávala pouze mezi vojáky na frontě a že v ní bylo mnohem více mrtvích na straně civistů než vojáků.

T. Marek 27.2.2013 17:44

Re: Ač nevěrec, děkuji Bohu, že po válce soudili nacisty Američané,

To máte pravdu. Nebojovalo se, jen se vraždilo, okrádalo a znásilňovalo. prostě pohoda. Neschvaluji násilí, ale štve mě, jak je dnes kdekdo chytrý a lidský, protože ty hrůzy války nezažil.

J. Jurax 27.2.2013 19:04

Re: Ač nevěrec, děkuji Bohu, že po válce soudili nacisty Američané,

Ale kuš - člověk v uniformě je za války zabitelný legálně, ale člověk v civilu, který tomu člověkovi v uniformě dodává zbraně a eintopf, bez nichž je ten legálně zabitelný bezmocný jak kotě, je chráněn? Kdyby takhle Spojenci uvažovali, tak to Hitler vyhrál ... a válku proti srovnatelnému protivníkovi nelze vyhrát humánními metodami ... a mimochodem s bombardováním civilního obyvatelstva začali Němci ...

V. Petrová 27.2.2013 9:08

Stačila německá národnost z roku 1937

a bylo vymalováno. Například kníže Lichtenstein, státní občan Lichtensteinska z města Vadúz, pobývající při dotazníkové akci v roce 1937 na Moravě, vyplnil, že je národnosti německé. Po roce 1938 až do roku 1942, kdy po atentátu na Heidrycha konečně  odvolaly západní mocnosti Mnichov a uznaly Beneše a československou exilovou vládu za reprezentaty svobodného Československa ( s tím, že mohl čerpat peníze na svou činnost z čs. účtů v západních bankách ), podporoval L. ( spolu s jinými šlechtici a průmyslníky ) českou vládu ze svých peněz. Dále podporoval partyzány ve svých lesích, měli k dospozici jeho lovecké chaty v Bílých karpatech, operovala tam slavná brigáda Jana Žižky z Trocnova apod. No a pak přijel Beneš do Prahy a zkonfiskoval knížeti majetek, kvůli tomu prohlášení z roku 1937, že je jako Lichtenstein národnosti německé...Nedivme se pak, že jednání Vadúzu k nám je trochu odtažité !!!    

J. Vintr 27.2.2013 10:40

Re: Stačila německá národnost z roku 1937

Trochu Vás opravím, stačila německá národnost už od sčítání v roce 1929 ...

P. Pavlovský 27.2.2013 18:14

Re: Stačila německá národnost z roku 1937

Takové sčítání je podezřelé už tím, že nebylo anonymní.

V tom je ten rozdíl proti dnešním poměrům.

Dnes je národnost každého soukromá věc, do které nikomu nic není (jako náboženství).

Každý má právo nehlásit se třeba vůbec k žádné národnosti - státu je do toho pendrek!

R. Szewczyk 27.2.2013 10:43

Re: Stačila německá národnost z roku 1937

odvolal jsem co jsem odvolal ,odvolání de Gaulla a jakýchsi pomatených partyzánských italošů,brát za bernou minci,je zajímavý konstrukt,ale jinak,pokud tedy Mnichov byl odvolán od samého počátku,jak někteří čeští intoši tvrdí,pak tedy nikdo neztratil československé občanství,pak nevím na jakém základě 3mil.občanů bylo vyhnáno,pak se Beneš dopustil vlastizrady poněvadž daroval bolševikům zakarpatí,čin proti celistvosti uzemí,a dovolil odvlečení cca 200tis,čs občanů do bolševických lágrů,no ale proč ne,když pak cca500tis československých občanů bojovalo ve slavné wermacht

E. Heusinger 27.2.2013 11:40

Re: Stačila německá národnost z roku 1937

A kdy obvinítde Beneše, že se dopustil vlastizrady proti Rakousku-Uhersku?

R. Szewczyk 27.2.2013 11:48

Re: Stačila německá národnost z roku 1937

dopustil,akorat již není R-U,ovšem v 1949 ustavní soud bundes republiky rozhodl o právní kontinuitě říše a bundes,a v tom je sakra rozdíl

F. Navrátil 27.2.2013 12:38

Re: Stačila německá národnost z roku 1937

    To, že se Beneš dopustil vlastizrady, se stalo tím,

že podepsal odstoupení sudet bez toho, že požádal

parlament o souhlas. Za většinu jeho slavných de-

kretů by se nemusil stydět ani Gottwald.

J. Urban 27.2.2013 13:37

Re: Stačila německá národnost z roku 1937

Beneš nepodepsal nic, mnichovský diktát přijala čs. vláda (Syrový). Beneš na znamení nesouhlasu odstoupil z funkce a frnknul do GB. Mohl konat - jako vrchní velitel ozbrojených sil.

J. Urban 27.2.2013 13:38

Re: Stačila německá národnost z roku 1937

A pokud jde o ty dekrety: divím se, že nikdo nezpochybňuje osobu Beneš, která dekrety podepisovala. Beneš byl totiž presidentem (po své abdikaci v r. 38) zvolen znovu až v červne 1946!

V. Kraus 27.2.2013 8:13

To je snad poprvé

kdy pan Doležal píše na téma česko-sudetoněmeckých vztahů a já s jeho článkem bez výhrad souhlasím.

Hejtman Michal Hašek z ČSSD byl v nedělní debatě na Primě trapný, když Petra Nečase za jeho projev kritizoval s tím, že měla zaznít i omluva sudetských Němců. A místopředseda ODS Kuba se stejně trapně od projevu Petra Nečase jakoby spíše distancoval než aby se za něj postavil.  

M. Martin 27.2.2013 10:35

Re: To je snad poprvé

Hejtman Hašek je tupé socanské hovado s falešným diplomem.Od něho se nic jiného než lhaní ani nedá očekávat.

P. Rajman 27.2.2013 6:26

Je to přesně naopak

Schwarzenberg hovořil svými slovy a Nečas otrocky citoval. Stejně tak Beneš v případě vyhnání tlačil na pilu mnohem víc než Stalin, kterému se zdivočelý panslavistický popleta pouze hodil v té době do krámu.

J. Maleček 27.2.2013 7:57

Re: Je to přesně naopak

Nečas to udělal velmi vtipně. Text česko-německé deklarace se hledal velmi těžce, byla to bitva o slovíčka, ještě si matně pamatuju, že v češtině se nesmělo objevit slovo "vyhnání", nakonec je tam vyhánění, poněkud to připomíná někdejší pomlčkovou válku se Slovenskem. Velmi mě pobavila představa, že v prezidentské debatě by K.Schw. vytáhl papírek a citoval z něj. Až by pak byl obviněn z těch všech zločinů, tak by prohlásil - já jsem jen citoval, co vy jste podepsali...

P. Pavlovský 27.2.2013 4:19

Důležité je, jak co pojmenujeme

V roce 1938 se většina sudetských Němců přidala na stranu německé (ale i rakouské) nacistické diktatury a ztotožnila se s ní. Vypukly tři „malé odsuny – vyhnání“:

1.   Nejdříve museli utéci menšinoví Češi do vnitrozemí. Kdo neutekl, byl perzekvován, místy i lynčován. Pravda, několik sedláků i s rodinami první „divoké začlenění do Říše“ přežilo. Ti tam pak celkem v klidu dožili konce války jako „občané Protektorátu, trvale žijící na území Říše“. Byli šetřeni, protože vytvářeli potraviny pro Říši. Jejich synové nemuseli rukovat do Wehrmachtu, což vyvolávalo závist a další nenávist německých sousedů.

2.   Potom byli„odsunuti“ do koncentráků sudetoněmečtí komunisté, sociální demokraté a další antinacisté (někteří katolíci, některá inteligence).

3. Konečně byli na smrt „odsunuti" všichni Židé –pokud nestačili včas utéci. Jejich majetek byl arizován.

Zůstali pouze loyální (alespoň na venek) občané Říše, z nichž mnozí po březnu 1939 pomáhali okupovat zbytek Česka: vyvražďovat jeho občany, arizovat židovské podniky (Češi naštěstí, na rozdíl od Slováků, arizovat nesměli). Čeští Němci se ztotožnili (opakuji: ne všichni) s nacistickým Německem, v jehož dlouhodobém plánu bylo Čechy vyhladit. Začala válka, ve které Češi bojovali proti Němcům – nacistům (naopak němečtí antinacisté tvořili úplně první osazenstvo koncentráků). Němci tu válku prohráli. Vítězní Češi bez rozlišování, „kolektivním trestem“, vyhnali z Česka téměř všechny Němce. Sudety, to byla v ten moment de facto prázdná, Čechy „okupovaná území německé Říše“. Vyhnaní Němci to tak rozhodně chápali a mnozí jejich potomci to tak chápou dodnes. Z dnešního hlediska Češi neměli právo šmahem všechny Němce vyhnat, měli pouze právo ty z nich, kteří se, jakožto čs. občané, dopustili zločinů proti lidskosti na Češích, antinacistech a Židech, vlastizrady a posléze kolaborace s okupační mocností, postavit před soudy. (Jiná je otázka, zda to vůbec bylo při tom množství technicky možné.)

E. Sevrát 27.2.2013 8:12

Re: Důležité je, jak co pojmenujeme

V té vaší poslední větě je jádro pudla,nedovedu si představit jak soudy zkoumají činnost za války u cca 3,00 mil lidí.Při systému různých odvolání a dovolání bychom je soudili ještě dnes.Je to podobné jako s privatizací po roce 89,samozřejmě se mohlo privatizovat krámek po krámku a fabrika po fabrice,ale to by byl časově stejný problém.Plošné řešení tedy odsun či kuponová privatizace měly svá úsklalí a jistou nespravedlnost,ale holt když se kácí les,létají třísky.

J. Vyhnalík 27.2.2013 16:40

Re: Důležité je, jak co pojmenujeme

Ono by to trval maximálně do roku 1949, ona by si s nimi komunistická justice rychle poradila. Ti co by neutekli do důkladného zadrátování hranic, by utekli nejpozději po okupaci v roce 1968.

V Německu by dostali občanství na počkání.

R. Szewczyk 27.2.2013 10:21

Re: Důležité je, jak co pojmenujeme

pane bože slituj se,už ten pojem český němec je nesmyslem,,,,,,za války češi bojovali proti němcům,hm,např. volynsky čech je čechem ?a na západě ti co prošli francouzkou legii jsou češi,když automaticky získali tím fr.občanství,v anglii přísahali džordžovi králi,takže byli anglání,takže francouzko angličtí češi.Vítězní češi ještě 5května ráno šli do kolbenky vyrábět zbraně pro říši,aby odpoledne slavně zvítězili rukama vlasovců,kterým se pak odměnili tak,že je předali asiatickým bolševickým hordám které pak dobyly Prahu prakticky beze ztrát,aby pak národní fronta mohla splnit košický vládní program.Bienertova a Frankova snaha o vytvoření českomoravské republiky byla smetena,

P. Pavlovský 27.2.2013 11:05

Re: Důležité je, jak co pojmenujeme

Ze všeho nejdřív se naučte český pravopis - psaní velkých písmen!

Český Němec je stejně standardní pojmenování jako americký Čech či Slovák nebo i volyňský Čech, slovenský Rom, český Žid, bulharský Turek atp..

NÁRODNOST JE SUBJEKTIVNÍ, JE TO ZÁLEŽITOST INDIVIDUÁLNÍHO ROZHODNUTÍ - viz Listina práv!

Každý má právo hlásit se ke které národnosti chce (mimo Izrael), a proto označení národnosti zmizelo z našich občanek i pasů - každý ji totiž nůže i kdykoli změnit. Nenehte se mýlit tím, že občanství se řekne nationality. (Národnost ve středoevropském slova smyslu je ethnicity.)

Občanství do toho nepleťte, to je objektivní,  jde o rozhodnutí úřadů a ne dotyčného.

R. Szewczyk 27.2.2013 12:08

Re: Důležité je, jak co pojmenujeme

to,že se něco dělá ještě neznamená že je to správně,,,např: slovenský rom,je rom patřící slovákovi,slovensku, jako majiteli,slovenský Rom.:rom žijící na slovensku,no a konečně Slovenský Rom::slovenský občan romské národnosti....

P. Pavlovský 27.2.2013 12:19

Re: Důležité je, jak co pojmenujeme

Opakuji, naučte se pravopis!

 Rom je národnost, a proto se píše s počátečním velkým písmenem!

Slovensko je stát, tak také. Slovo slovenský je přídavné jméno, píše se s malým, jako český a pod.

Žádnému Slovákovi nemůže žádný Rom ani nikdo jiný "patřit" - na Slovensku neexistuje otroctví.

 Slovenský Rom může ovšem mít slovenské státní občanství.