18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Miloš Zeman

Minulý čtvrtek v televizní předvolební debatě vytáhl Miloš Zeman na svého protivníka Karla Schwarzenberga těžký kalibr: Benešovy dekrety a otázku tzv. odsunu sudetských Němců. Schwarzenberg se k obojímu a k prezidentu Benešovi vyjádřil dost kriticky, Zeman mu den nato na Primě vytkl, že mluví jako Sudeťák, a vzápětí se k němu přidal i prezident Klaus: Schwarzenbergovi to prý nikdy nezapomene.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 24.1.2013 12:13

Opravdu jde o pravdu?

Z toho, že bolševici, kteří pro svou moc dokázali zneužit i zbytky demokracie a lživé sliby o české cestě k socialismu, dokázali populisticky zneužít i odsun sudetských Němců, (kterým odváděli pozornost např. od uloupení Zakarpatské Ukrajiny) nijak nevyplývá, že bychom měli dopustit, aby tato problematika byla teď zneužita k ospravedlnění vzniku nové říše národa německého, v níž by očividně nebylo k našemu "ožebračení" ani potřeba nějakého nového "Mnichova".

To, že pan Zeman je schopen vidět obě stránky tohoto problému mu slouží spíše ke cti.

J. Kanioková 22.1.2013 16:46

Zajímavý článek k témuž -

Normální je nelhat -

http://www.tyden.cz/rubriky/nazory/normalni-je-nelhat_258973.html

M. Stuchlik 22.1.2013 19:06

Re: Zajímavý článek k témuž -

Pro fanklub soudruha Klause to teď musí být velmi náročné :-)

P. Skřivan 22.1.2013 15:29

Myslím, že dvacet let je dost dlouhá doba,

kde když dojde ke změně názoru, není člověk cynikem. Na škole nám říkali, že za 20 let se kompletně změní veškeré učivo, takže asi tak.

Jinak jsme se za odsun omluvili a mnohokrát bylo řečeno, že tím je tomu konec. Je vrcholem drzosti, že kandidát na prezidenta, který připmíná šlechtu z Rakouska, nám tady káže a posílá Beneše do Haagu. (Vím, že to neřekl takto přesně.) Měl by si ale uvědomit, že ten samý Beneš musel akceptovat Mnichov a být jako prezident v exilu při okupaci. Lze se divit, že když on muel vypadnout při příchodu Hitlera, pak museli němci vypadnout z republiky ? ... asi ne a stejně chtěli do Reichu ... . Lidská práva jsou fajn, ale ne po nejhorším vraždění v dějinách. Tam se na práva také nikdo neptal, když třeba vědecky zkoumal využití lidského tuku pro efektivnější spalování mrtvol ... .

M. Stuchlik 22.1.2013 19:10

Re: Myslím, že dvacet let je dost dlouhá doba,

Pokud pozorně čtete KS nekáže, byl pouze dotázán a odpověděl.

Je taky typické pro současné "národovce" , že poskoci KGBáků jako Klaus nebo zeman jim nevadí.

P. Schuh 22.1.2013 12:28

Podsouvání názorů

Dejte už s tou agitkou pokoj. Nechte volit občany dle jejich rozhodnutí.

H. Koláček 22.1.2013 13:24

Re: Podsouvání názorů

Někdo Vám brání?

Takovýto Váš povzdech jsem však nenašel pod žádným jiným článkem na NP. Mám tomu rozumět tak, že například "Návrat tuneláře Jedi" od Petra Hampla (následující po tomto příspěvku) Vás ve Vašem rozhodnutí nijak neovlivní a za agitku ho nepovažujete?

A. Hrbek 22.1.2013 11:43

Neustálé kecy

Odsun Němců nebyl proveden podle Benešových dekretů, ale na základě rozhodnutí Postupimské konference.

Jinou otázkou byl divoký odsun zhruba do října 1945, například známý pochod brněnských Němců v květnu 1945.

J. Urban 22.1.2013 14:09

Re: Neustálé kecy

Ano. A kdo to nevidí, nebo neuznává, míchá jablka s hruškami. Beneš ovšem, když udělil zvěrstvům při divokém odsunu generální pardon, sám se dopustil zločinu - a dnes by za to měl ten Haag. Takto chápu Schwarzenberga já.

P. Kmoníček 22.1.2013 16:13

Re: Neustálé kecy

Ovšem vysvětlovat tento základ problému lidem s mdlým rozumem je v podstatě zbytečné.

J. Mrázek 22.1.2013 10:40

Situace v Unii dnes a před lety ...

Nedivím se Milošovi, ani Klausovi. Situace a směřování v  Unii se postupně vyvíjí stále víc jiným směrem, než bylo deklarováno a tudíž se mění i reakce nejen politiků. Jen .....c nemění své názory, když je k tomu donucen .... Takhle stačí?

J. Fleiszner 22.1.2013 10:36

Vyhnání = skvělé řešení

Je naprosto normální změnit názor při zjištění nových informací. Vzhledem k tomu jaký je dnes EU-trend oslabování jednotlivých států ve prospěch EU se mi jeví jakékoli zpochybňování "Benešových" dekretů jako další ústupek EU a tudíž pomalé likvidace ČR.

Vyhnání Němců po II. světové válce bylo naprosto skvělé řešení, které ochránilo hlavně životy a zdraví vyhnaných Němců. Část z nich by byla popravena po řádných soudech, část z nich by "popravili" lidé, kteří německou pohostinnost zažili třeba v koncentračních táborech a velká část Němců by byla neustále linčována společností dost na*ranou po válce.

Při odsunu došlo k ličování i zabíjení. To je to jediné, za co by se mohl někdo chtít omluvit. Němci by to měli pokorně přijmout a uvědomit si, za jakých okolností bylo vše prováděno.

J. Tejkl 22.1.2013 10:53

Re: Vyhnání = skvělé řešení

asi jste si nevšimnul, že Němci "to už dávno pokorně přijali". Jediný, kdo neustále celonárodně řeší dekrety jsou Češi. Pro Němce vše oficiálně skončilo česko-německou deklarací, kterou za českou stranu podepsal Václav Klaus, tedy ten samý člověk, který od té doby opakovaně vytahuje "německou kartu" a straší čecháčky návratem "Sudeťáků", pokaždé když se mu to zrovna hodí k získání politických bodů.

J. Fleiszner 22.1.2013 11:14

Re: Vyhnání = skvělé řešení

Nevšiml (bez ironie). Nesledoval jsem to. Jsem rád, že sem-tam někdo tuhle část našich dějin připomene. Můj otec žil za války v sudetech. Vím, co se tam dělo před, za i po válce. Připomenutí je něco jako vystrčit ostny a upozornit na to, že máme nějakou hrdost i kdyby se to mělo (vzhledem k dějinám) jen předstírat.

J. Tejkl 22.1.2013 11:37

Re: Vyhnání = skvělé řešení

nevím co si o Vašem příspěvku myslet. Pokud máte pravdu, a Češi skutečně chápou poválečný odsun německého obyvatelstva jako zdroj národní hrdosti, pak jsem skutečně zděšen...

J. Fleiszner 22.1.2013 12:10

Re: Vyhnání = skvělé řešení

ČR je, mimo jiné, definovaná i hranicemi země. Sudetští Němci si neutále (byť trochu skrytě) nárokují vrácení majetku a území. Dělají to přes Sudetoněmecké krajanské sdružení, které je částečně FINANCOVÁNO STÁTEM!!! Jejich cílem je například NAVRÁCENÍ MAJETKŮ sudetských němců, možnost jejich ZPĚTNÉHO NASTĚHOVÁNÍ a případné ODDĚLENÍ SUDET ve prospěch Německa!!!

Proto je důležitá prevence. Odkazy si prosím najděte sám.

S tou hrdostí je to docela složitý, protože každý národ má za sebou i období, které by nejraději zapomněl.

Myslíte si, že by bylo dobré, kdyby tu Němci po válce mohli zůstat? Myslíte si, že by se jim tu dařilo dobře? Neznám podobnou situaci a tak vycházím z mých předpokladů a zkušenosti mého otce. Část jeho rodiny musela odejít do Německa.

J. Rechnovský 22.1.2013 13:56

Re: Vyhnání = skvělé řešení

Sudetoněmecké krajanské spolky se snaží získat nějaké peníze pro své členy. Ostatně stejně jako sdružení Francouzských mlékáren nebo Japonských velrybářů. Říká se jim lobbysté a je to jeden z hlavních bodů smyslu jejich existence.

Pro nás je důležité, že tenhle problém byl na mezistátní úrovni vyřešen Česko-Německou deklarací a Sudetští Němci mají v Německé společnosti jen zanedbatelnou podporu.

Majorita Německé společnosti se dávno smířila s tím, že Německo už není od Maasy po Memel, přestože se to stále zpívá v hymně. Navíc po rozšíření EU se mohou Němci kdykoli odstěhovat na svá historická či etnická území (a budou vřele vítáni), ale skutečný zájem je nepatrný.

Takže. Vykašlete se na "kdyby" již uzavřeného problému. Oživování této mrtvoly svědčí jen o úporné snaze Zemana a rodiny Klausovy získat politické body v hospodách 4. cenové...:-/

B. Pavel 22.1.2013 15:03

Re: Vyhnání = skvělé řešení

Bylo by to stále skvělé řešení, kdybyste se mezi vyhnanými řízením osudu nacházel Vy sám? Já se na rozdíl od Vás domnívám, že vyhnat někoho z domova, z vlasti je barbarský čin, stejně jako někoho zavraždit. Těchto barbarských činů se bohužel dopustili naši otcové a dědové. A vůbec není důležité, že se barbarských činů dopustili i příslušníci onoho vyhnaného etnika.

M. Kosejk 22.1.2013 9:42

ja u blbejch na půdě...

Copak je tak těžké pochopit, že co si může dovolit říct obyčejný občan, to si nemůže dovolit čít vrcholný představitel státu, protože jeho slova mají váhu oficiálního zástupce státu?!! A jako oficiální zástupce státu musí brát ohledy na první důsledky svých slov. Schwarzenberg na to nehledí a odrožuje naše občany - a Doležal mu za to ještě tleská.

Nechme historii historikům. A jistě se můžeme bavit o tom, jaké byly možnosti - a co by šlo udělat lépe, ale nepřipusťme zpochybnění poválečného uspořádání, což by mohlo mít neblahé následky pro soustu našich lidí.

Když Evropský soud mohl například uložit Řecku, aby odškodnilo tureckou rodinu, jejíž předkové byli odsunuti z Řecka, tak proč by nemohl rozhodnout tak o "sudetském" majetku !? Část právníků tvrdí, že v případě zpochybnění Benešových dekretů to možné je. A i kdyby to byla jen teoretická možnost, tak od prezidenta republiky je téměř až vlastizrádné ty Dekrety zpochybňovat. Bohajeho, vždyť je to historie - a historií by to zůstalo, kdyby to furt nevytahovali nějací sebemrskači, co si rochní v hledání českých chyb a problémů.

M. Kosejk 22.1.2013 9:45

Re: ja u blbejch na půdě...

Sorry za překlepy, ale snad i tak je jasné, že jsem chtěl říct, že oficiální představitel státu musí brát ohledy na právní důsledky svých slov.

J. Slanina 22.1.2013 9:59

Re: Kdo že to zpochybňuje?

5. 12. 1991, Federální shromáždění Záznam rozhovoru předsedy vlády ČR Miloše Zemana s redaktorem Janem Pokorným, vysílaného v přímém přenosu rozhlasové stanice Český rozhlas - Radiožurnál dne 28. února 2002 v pořadu O kom se mluví: "Já jsem byl první politik, který jasně řekl, že Benešovy dekrety jsou vyhaslé a byl jsem za to mnohokrát kritizován, a přesto jsem měl odvahu to říci prostě proto, protože si myslím, že je to pravda."

BTW: Čím že třeba konkrétně Vás, pane Kosejku, JJ ohrožuje? Zdědil jste snad barák v KV?

M. Kosejk 22.1.2013 10:11

Re: Kdo že to zpochybňuje?

Jde mi o tuhle větu Schwarzenberga:

"Já jsem vždy říkal, a na tom trvám, že to, co jsme v roce 1945 spáchali, by dneska bylo odsouzeno jako hrubé porušení lidských práv a asi by tehdejší vláda, včetně prezidenta Beneše, by se octli v Den Haagu."

A jak víme, v Haagu se soudí váleční zločinci. Ale vím, že tuhle větu novináři přestali citovat, aby mohli dokázat to, co se snažíte dokázat Vy - že Zeman v minulosti řekl to samé.

A ne, mě osobně zpochybnění Benešových dekretů neohrožuje - ani nikoho z mých blízkých. Ale jako člověk, který o historii a právu něco ví, nemohu mlčet.

J. Slanina 22.1.2013 10:32

Re: Kdo že to zpochybňuje?

Napsal jste: "Schwarzenberg na to nehledí a odrožuje naše občany."

Vás tedy, podle Vašich slov, neohrožuje. Tak kteří to konkrétně jsou?

M. Kosejk 22.1.2013 10:40

Re: Kdo že to zpochybňuje?

Například ti, kteří bydlí v nemovitostech pod sudetských Němcích. A ohrožuje i nás všechny, včetně samotné české státnosti - a to svým nekritickým eurohujerismem a příklonem k levičáckým moderním tématům.

p.s. Proč všichni dnes už zapomenuli na to, že kníže byl tím, se kterým Bursík uvedl v život nejrůznější ekošílenosti? Mluvím o jeho členství v SZ - prostě je to náš zelený "konzervativec" - konzervativec v uvozovkách, protože jím není.

J. Slanina 22.1.2013 11:13

Re: Proč zase lžete?

"Schwarzenberg se tak rozchází se Stranou zelených, JEJÍMŽ ČLENEM SE SICE NIKDY NESTAL, ale byl za ni nominován do vlády. Část zelených se nicméně nejednou od „svého“ ministra distancovala".

http://tema.novinky.cz/karel-schwarzenberg

M. Kosejk 22.1.2013 11:21

Re: Proč zase lžete?

Ale kandidoval za levicovou ekologickou stranu, že? Spojil se s nimi. Nebo ne? A těch stran ve svém věku, kdy by už měl vědět, co chce, prostřídal dost. :))) A proto si třeba někteří myslí toto:

"(Kníže) na­posledy využil malé environmentalistické stra­ny, aby se stal ministrem zahraničí. …Při první příležitosti opustil stranu, které za svou pozici vděčil, a stal se tváří marketingového projektu současného ministra financí. Jak léta Schwarzenbergova veřejného působení souvise­jí s tradičními hodnotami, to nikdo netuší. Máme před sebou politického turistu." (P. Kalina)

J. Václavíková 22.1.2013 14:30

Re: Proč zase lžete?

Je zajímavé, jak vy Klausovci máte neutuchající potřebu ohýbat fakta. Kníže nevyužil podporu levicové ekologické strany, nýbrž byl požádán představiteli naší středopravicově orientované strany Zelených, aby ji zastupoval ve vládě jako MZ, vzhledem ke svému renomé v zahraničí. Moc by mě zajímalo, co že to spáchal.

M. Kosejk 22.1.2013 15:43

Re: Proč zase lžete?

Prostě se dohodl s eko-bolševickou SZ - a spojil se s nimi. A spolu s Bursíkem protlačil např. to solární šílenství, které nás příjde fakt superdraho. A nic na tom nemění, že si myslíte, že SZ je středová strana - to spíš ukazuje na to, že ekologistickou levici považujete za střed.

J. Tejkl 22.1.2013 10:38

Re: Kdo že to zpochybňuje?

koho podle Vás ony výroky  dnes proboha "ohrožují"?

M. Kosejk 22.1.2013 10:41

Re: Kdo že to zpochybňuje?

no comment - pořiďte si mozek, pak se budeme bavit.