30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Kolaborace

Článek Erika Taberyho Babiš, psychologie spiknutí a mnichovanství (Respekt.cz 19. 1. t.r.) byl pro mne hezkým povzbuzením. Nepřipadám si teď se svými názory až tak osamělý. T

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Brunner 26.1.2017 0:03

Re: Připomínám si dobu studií, kdy buď Platon

A děje se to proto, že ať je u moci demokrat, oligarcha či diktátor, vždy systém dovedou, ve snaze ho udržet, až k absurdnostem, které jakýkoli systém v principu obsahuje. A systém přestane fungovat. Momentálně je to vidět na EU. Ačkoli materiálně vcelku funguje, čím dál víc lidí jí nevěří, což je pro systém zhoubné

J. Brunner 25.1.2017 23:51

Re: ..psychickými zvláštnostmi účastníka sporu

Jo, mluví se a mluví, ale nic prakticky použitelného.

J. Brunner 25.1.2017 23:48

Re: Umanutý Doležale,

Z vás dvou by člověka rozbolela hlava.

J. Jurax 25.1.2017 22:46

No, je to prosté

Až volič promluví, ANO vyhraje volby, pokud se do voleb nestane něco hodně extra. Protože ale přece jen nevyhraje tak, aby si stačilo samo, bude páchat koalici.

Tu se mu buď podaří dát dohromady - třeba lidovci jako tradičně půjdou s každým - a případně si přitáhne ještě nějakou pidistranu. Nakonec možná i socani by si dali říct - zůstat u moci stojí za leccos. A budeme mít standardní koalici pevnou-nepevnou s jedním dominantním subjektem a vydírajícími trpaslíky jako už několikrát. A půjdeme černým lesem podél bílých skal někam, kam moc nechceme. Ryze demokraticky.

Nebo ji dohromady nedá - projeví se semknutí proti ANO - a pak vznikne nejspíš dost obskurní spletenec nepříliš pevný, s partnery usilovně si mydlícími schody - jestli se semkne kolem socanů nebo topky a/nebo ODS či lidovců je celkem jedno; jednotlivý aktéři budou slabí. A půjdeme opět černým lesem podél bílých skal někam, kam moc nechceme, ovšem jinam než v předchozím případě. A taky ryze demokraticky.

V podstatě si jeden nevybere a doufat v nějakou významnou změnu voličských preferencí by bylo pošetilé.

Takže vyhlídky nic moc - dá se dlouho diskutovat, která z naznačených možností je horší.

P. Rudolf 25.1.2017 22:11

Re: Umanutý Doležale,

Nebude. Koukněte na mnohé "diskutéry" zde. Kdyby to bolelo, tak budou první, kdo uteče.

J. Václavíková 25.1.2017 21:49

Re: Umanutý Doležale,

Ten snad bude vědět, jestli paranoia bolí.

M. Prokop 25.1.2017 21:28

Re: A ještě

Velmi přesné, ano.

J. Jurax 25.1.2017 21:03

A ještě

"nálepka „aktivista“ a „pachatel dobra“ se dá přišít každému, kdo se o něco snaží a není prase."

Nuže, nedá. Dotyčný se musí snažit specificky, ve jménu vyšší ideje nezřídka dost obskurní, musí činit proti vůli podstatné části těch, jimž to dobro či tu svou aktivitu vnucuje a konečně se přitom musí plést do věcí, po nichž mu vlastně kulové je. Navíc obvykle bourá lety vyvážený a takměř všem vyhovující stav, jenž on má za nepřípustný. Často užívá argumentů o vůli či doporučení EU (kde jde nezřídka o pyramidální broskvoviny) a o přiblížení se civilizovaným státům, přičemž se hodlá přibližovat výhradně k největším hovadinám v oněch státech zavedených.

Takový si pak plně zaslouží označení dobrosera či pomateného aktivisty.

Příklady si p.t. diskutéři jistě doplní sami podle svého gusta a preferencí.

J. Jurax 25.1.2017 20:47

Smyslem politiky je věci ovlivňovat.

Tato slova má pan Doležal za příklad obzvlášť odporného cynismu, nejsou-li doplněna určením "k lepšímu".

Nuže, nesouhlasím. Tato slova jsou jen popisem reálného stavu. Mohou být celkem zbytečně doplněna "podle našich, respektive svých představ a/nebo zájmů", neboť málokdo by ovlivňoval proti svým zájmům či v rozporu se svými představami.

Navíc ono "k lepšímu" je neuchopitelné a rozplizlé - představy o tom, co je k lepšímu, jsou u těch, kdož si představují, individuální a košatě rozmanité, byť jistě mají neprázdný průnik společný všem představujícím si to "k lepšímu".

P. Rudolf 25.1.2017 18:50

Re: Umanutý Doležale,

Doležal už je mimo. Přeji mu hodně zdraví a zklidnění bez psaní nesmyslů. Nejlíp by mu udělal odchod na zasloužilý odpočinek.

J. Spousta 25.1.2017 17:40

Re: Až příšerný strach z Babiše

Je to prostě starej oportunista, ale o dost schopnější než většina těhle ex-komoušů.

M. Prokop 25.1.2017 17:09

Re: Až příšerný strach z Babiše

Určitě moc dobře ví, kde stát nejvíc maže. A teď už si to i může zařídit.

J. Kyselková 25.1.2017 16:08

Záhadný Babiš !

Kdo rozluští cíl divokého maratonu té "rudé - "hodné" - fretky"?

Omlouvám se za slovní úsporu.

J. Václavíková 25.1.2017 15:24

Re: Umanutý Doležale,

Citace Taberyho. Tohle rozhodně na obdiv či fandovství nevypadá.

M. Prokop 25.1.2017 15:11

Re: Vy toho nedokážete víc a důležitějšího

To taky, ale pokud něco distribuuje úředník, je pokušení korupce mnohem větší, než když je prostě nutno si na to vydělat a koupit si to.

M. Prokop 25.1.2017 15:10

Re: Vy toho nedokážete víc a důležitějšího

Netřeba svádět, on to ani soudce Zelenka nezakamufluje, nebezpečný levicový blázne.

Přerozdělování je institucionalizovaná krádež, která plodí korupci, vy ideologu.

J. Spousta 25.1.2017 15:09

Re: Až příšerný strach z Babiše

Babiš je bývalý komunista. Takže jenom vyrážíte klín klínem. Ale je nepochybně inteligentní a manažersky schopný.

M. Prokop 25.1.2017 15:07

Zajímavé,

"ndrej Babiš pouze se snaží provádět politiku tak, jak se patří." - on sám tvrdí opak.

Že vy jste si nevšiml jak vás vodí za nos, to není způsobeno závistí.

J. Václavíková 25.1.2017 14:48

Re: Umanutý Doležale,

,,Nic to totiž nemění na tom, že je to člověk dychtící po moci. Že bere jako samozřejmost, že se má pomáhat jeho holdingu, protože přece je to jeho holding a on nás přišel zachránit. Dokonce i jeho podvod s Čapím hnízdem si vysvětlí – dává státu tolik, proč by si teď trochu nepomohl? On neumí rozlišovat svůj svět od světa veřejného, v tom je jeho hlavní nebezpečí. A umocňuje ho naprostá loajalita jeho spolupracovníků či spolustraníků."

J. Václavíková 25.1.2017 14:47

Umanutý Doležale,

to nejpodstatnější jste radši vynechal. Totiž názor na Babišovo angažmá:

,,Je zajímavé, kolik lidí vnímá jako horší fakt, že si někdo přišel nakrást, než že chce mít neomezenou moc. Já to vnímám totiž opačně. Lidí, kteří si přišli do politiky hlavně nakrást, jsme tu měli hodně. A nepochybně ještě mít budeme. Stejně jako je tomu i jinde. Lidí toužících po co největší moci, kterou nekomplikují novináři, nevládní organizace, opozice... jsme tu zas až tak mnoho neměli. Případně nezískali takový vliv, jaký může mít Babiš."

F. Žůrek 25.1.2017 14:43

Až příšerný strach z Babiše

Naše demokracie nestojí za nic - toť pravda, neboť demokracii provádějí ve velké míře opět komunisté (bývalí, jen odložili stranické průkazy). Vše zahájil již slavný V. Havel, který se s nimi rychle začal bratříčkovat.

Andrej Babiš pouze se snaží provádět politiku tak, jak se patří. Bez vodění občanů za nos. Ku podivu, má úspěch. A teď je zde křik! U nás jen vládne závist. Jakmile má někdo úspěch u občanů, tak to přece není v pořádku - to je velice podezřelé!!! Je to populismus, že ANO.

J. Mrázek 25.1.2017 14:24

..psychickými zvláštnostmi účastníka sporu

...je prostoupen i tento komentář...politicky korektní, prostě žádnej b.bec, ale psychicky zvláštní účastník ... připomíná to diskuse a odbornost "zelených"...

A. Alda 25.1.2017 14:17

To, že se potřebujete vymezovat proti jakémusi Taberovi,

svědčí o pokročilosti Vaší stařecké demence, pane Doležale.

Měřeno celý životem Vám pan Tabery nesahá ani po vyklenutou část chodidla. Proč s ním tedy polemisujete?

J. Chaloupka 25.1.2017 14:05

Byly doby, kdy Doležal v každém článku

adoroval Klause. Teď přešel na druhou stranu a haní. Kdy už půjde ten Doležal do penze? Resp. kdy přestanou na Psu jeho příspěvky zveřejňovat? Je to, jako když bláznovi řeknou, aby si psal deník.

J. Chaloupka 25.1.2017 14:01

Připomínám si dobu studií, kdy buď Platon

nebo Aristoteles (už nevím kdo z nich) napsal, že po demokracii přichází oligarchie a tu střídá diktatura. Takže je vše OK.

L. Severa 25.1.2017 13:58

Pořád dokola.

"Chyba se stala předtím, tenkrát, když souhlasily s nemravnou koncepcí Národní fronty, povinné koalice, v níž museli být všichni, kdo chtěli politicky veřejně působit, se zákazem jakékoli opozice včetně největší předválečné české strany, s rezignací na základní myšlenky občanských a lidských práv, na nichž stojí evropská civilizace ."... ČSR byl jediný stát z "Lidomo" ve kterém se po válce uskutečnily svobodné volby. Jinak se všude ihned zmocnili vlády komunisté. Domnívám se, že naši politici balancovali na ostří nože, aby komunisty udrželi na uzdě aspoň do voleb. Bohužel ti dostali 38% a zmocnili se pak všech podstatných ministerstev. To bylo to osudné. Milice, prosazování svých lidí na důležitá místa (to se tak dělá i dnes), jejich člověk (soused a přítel Benešův) vedl ČSSD. Prohrály to volby v r. 46 ! Myslíte, že ten "souhlas s nemravnou koncepcí" byl jen tak? Voliči, Drda, Kohout a další umělci, ti nic, všechno Beneš a politici ? Nevím, co Babiš, ale to nadšení voličů je někdy nedomyšlené.

J. Spousta 25.1.2017 13:01

Re: Vy toho nedokážete víc a důležitějšího

Shodněme se: socialistické přerozdělování vykazuje funkční rysy legální korupce. Zvláště pak brzy před volbami pouze vybrané skupině občanů... :-)

J. Kratochvíl 25.1.2017 12:33

Re: Vy toho nedokážete víc a důležitějšího

no tak hlavně, že to máte na koho svést a že vidíte jenom Rátha a ČSSD. Jste nebezpečný pravicový fanatik. Přerozdělování není žádná institucionální korupce, ale legální způsob řízení demokratické společnosti, vy ideologu.

J. Spousta 25.1.2017 12:08

Re: Doležale, vy jste se definitivně zbláznil?

Jak Vy osobně hodnotíte působení pana Babiše ve veřejném životě ? Ptám se proto, že můj dojem z něj je takový, že si plně zasluhuje kritickou pozornost ze strany novinářů i veřejnosti, že mnohé etapy jeho života vzbuzují značné kontroverze, a že je zcela legitimní a demokratické se u vrcholových politiků nespokojovat jenom s trestně-právní bezúhonností.

M. Prokop 25.1.2017 11:53

Re: Doležale, vy jste se definitivně zbláznil?

To záleží, zda je "vidět do Bureše jak do hubené kozy" normální či nenormální.