17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Kolaborace

Článek Erika Taberyho Babiš, psychologie spiknutí a mnichovanství (Respekt.cz 19. 1. t.r.) byl pro mne hezkým povzbuzením. Nepřipadám si teď se svými názory až tak osamělý. T

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Urban 25.1.2017 11:52

Není mi až tak jasné, proč by Babiš měl být

větším nebezpečím pro demokracii, než byl či je Zeman, Paroubek, Klaus, Kalousek a mnoho dalších. Každý z nich - i Babiš - bude dělat vše, co mu bude okolím dovoleno, o čem bude přesvědčen, že mu to projde a prospěje (mocensky i ekonomicky - viz takový Rath). Samozřejmě lidé-psychopaté mají tu hranici, co vše si mohou dovolit, hodně vysoko. Babiš mi však jako psychopat zatím nepřipadá. Rozhodně nezapadá do toho mocenského schematu, který tu vznikl za (ne)spolupráce Havla s Klausem. Ale neumím zatím rozpoznat, zda je to spíš dobře nebo spíš špatně.

M. Prokop 25.1.2017 11:52

Vy toho nedokážete víc a důležitějšího

"Pravicově demokratické" ČSSD se v korupci zatím nikdo nevyrovnal a to z hlavního důvodu: I jiné strany mají korupční jedince (ačkoliv tak výrazný talent jako DRáth se v jejich řadách zatím nenašel), ale socani k těmto jedincům přidávají navíc ještě korupci institucionální, nutný doprovod většího přerozdělování.

T. Kubín 25.1.2017 11:50

Doležale, vy jste se definitivně zbláznil?

B.Doležale, dá se vypozorovat, že vás zřejmá obsedantní porucha nutí denodenně plodti nějaký hanopis na Babiše. Soudím, že kdyby se vám při procázce parkem na nohu přilepilo psí hovínko,tak byste napsal članek v němž byste dovodil, že za to může Babiš. Ale dnešní kreace obsahuje opravdu silnou kávu.

"... pan Babiš se chce zároveň země, státu (tj. nás všech) zmocnit a přivlastnit si ho." To je už na odbornou diagnózu psychiatra.

"Taky si nepřišel „jenom“ nakrást ..." no a tohle je zase na trestní oznámení.

B.Doležale, jste normální?

J. Spousta 25.1.2017 11:37

Klaus, Babiš a ti ostatní

Zrovna V.K.ml. nedávno mluvil na DVTV docela rozumně a celkově působil i vcelku důvěryhodně. Nebezpečí citací (pokud je nechcete používat jako zbraň, nebo jako předvoj nálepkování) je jejich zkratkovitost, bez dlouhodobé znalosti daného člověka nedokážete na základě pár vět zjistit, zda jde o nějakou nešťastnou zkratku, či vytržení, nebo naopak o jeho konzistentní dlouhodobý postoj. A musím říct, že ze sklonů k nějakému machivielismu bych VK ml. zrovna nepodezíral. (u jeho otce bych si tak jistý nebyl).

S tím Babišem bych si hlavu až tak nelámal. Člověk jako on musel uzavřít v životě příliš mnoho kompromisů na to, aby dokázal dlouhodobě udržovat při životě u svých voličů fascinaci svojí osobou. Protože dlouhodobé zavírání očí před kontroverzemi je duševně daleko namáhavější, než mít k politikovi zdravě kritický postoj: politik XY sice tohle podělal a támhleto se mu asi nepovedlo, ale volím ho, protože má zdravé sebevědomí, není mu cizí sebereflexe a také hysterických výstupů předvádí méně, než je v kraji zvykem. To je Babišova slabá stránka, na kterou časem dojede.

J. Kratochvíl 25.1.2017 11:16

Nedokáži zatím posoudit jakým nebezpečím pro demokracii je

je pan Babiš a také mi to není jasné jako panu Doležalovi. Ale jedno se již ukázalo pravdivé a jasné jakým nebezpečím je pro demokracii korupce, kterou tady bezmála čtvrt století zaváděli pravicové demokratické strany a pan Doležal to dodnes za nebezpečné nepovažuje. To je jeho chyba. Jak to dopadne s panem Babišem teprve uvidíme, ale panu Doležalovi bych moc nevěřil.

B. Rameš 25.1.2017 10:23

Možná by bylo užitečné

se zamyslet, namísto dštění síry na Babiše (takových postav najdeme v politice mraky a zdaleka nejen u nás - čímž neříkám, že je to dobře), proč po sedmadvaceti letech od svého obnovení je u nás demokratický politický systém tam, kde je, zda a z jakých důvodů je to problém jenom náš, nebo obecný, a co, sakra, s tím dělat, dá-li se (a vlastně i má-li se) ještě vůbec. P.S. Drobná práce politická, při vší úctě, to nejspíš nebude.