18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Havel, Klaus, Babiš

V těchto třech jménech je, podobně jako plesové šaty v Popelčině oříšku, skryta celá minulost a přítomnost české politiky. Zde je několik předběžných poznámek k hlavnímu tématu naší doby.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kyselka 22.1.2014 16:34

Babiš si koupí i ODS?

Pane Doležele - ovládejte se. Trochu jste se zasekl.

J. Jurax 22.1.2014 20:09

Re: Babiš si koupí i ODS?

No, bude-li ještě co kupovat ... :-)

V. Vaclavik 22.1.2014 13:25

Mam spis pocit

ze do linie Havel - Klaus - Babis tento posledni nepatri, budoucnost nejspis skoro urcite ukaze, ze nebyl nijak zvlast vyznacny, stejne jako nebyl Barta, ten z VV. 

Jake byly obavy ze Sladka, z Paroubka a dalsich takovych, a kde jsou ted, zmizeli docasu jako psouk. Nikdy bych se neobaval penez, ale ideji, a Babis ma jen to prvni.

Havel i Klaus meli prese vsechny nedostatky jiste ideologie. Havel byl v srdci hipisak, zastydle kvetinove dite sedesatych let, naivni jako treba Lennon z Beatles. Nikoli nahodou k nemu tihnul Mick Jagger a dalsi umelci snilci, co se spolecenskeho usporadani tyka. Klaus byl (je) pragmatik, ktery ve sve intelektualni omezenosti razil solidni tzv. 'treti cestu', jakkoli prave jinou treti cestu, tu havlovskou, odmital.

Ve skutecnosti, jestlize treti cesta ma oznacovat prostor mezi socialismem a kapitalismem, nejakou jejich smes, ta Havlova cesta byla treti cestou nanejvys jen okrajove.. Byl to spise jen ten stary predlistopadovy socialismus, ale bez totalitarniho statu, s moudrymi vudci a obcany andeli... proste idealisticky a proto nerealny socialismus. To Klausova treti cesta vedla mezi socialismem a kapitalismem naprosto jednoznacne. Socialisticka mena trzne smenitelna, 'soukrome' podniky se statni ucasti, 'soukrome' podnikani statem regulovane a na povolenky, proste treti cesta jako vysita, krystalicky cista jako lesni studanka. 

Myslim ze Babis, jestlize nejaky cas pretrva, se historicky ukaze byt jen intermezem pred prichodem neceho, ceho se pravem obavame. Snad jedine kdyby se stal nejakym nasim putinem by mel mozna sanci na delsi trvani a vtiskuti zemi nejakou svou trvalejsi podobu.

M. Prokop 22.1.2014 14:52

Re: Mam spis pocit

Klausova "cesta" vedla napravo tak, jak jen bylo možné. Ono to totiž v převážně levicovém národě důsledně pravicově prostě nejde.

J. Jurax 22.1.2014 20:11

Re: Mam spis pocit

Přesně tak. A myslím, že až opadnou vzedmuté vášně a zklidní se hormony, bude za to Klausovi děkováno.

J. Kanioková 22.1.2014 15:21

S tou "Klausovou třetí cestou"... uff..

UMĚNÍ MOŽNÉHO. On snad byl diktátor, aby mohl všechno A všude měnit tak, jak by chtěl ?

Zvláště v zemi, kde snad každá rodina měla v rodině nějakého komunistu, nebo alespoň lidi mentálně navyklé a spokojené se "silným" státem a přerozdělováním.

Při koaličním vládnutí? S parlamentem, kde pořád zůstávali většinou lidi levicového myšlení a zvyklostí, byť se mnozí z nich tehdy prohlašovali za pravičáky? To teprve později začali shazovat pravicové masky..

M. Kosejk 22.1.2014 17:32

Re: S tou

Ano, máte pravdu. Bylo naprosto nemožné, aby se tady během pár let z fleku totálně překopal systém z absolutního socíku na absolutní kapitalismus a liberální společnost.

Zajímavé je jen to, že tenhle princip "možného" absolutně nepřiznáváte ODS, která měla od doby Klause fungovala v jiné společnosti než za Klause, ve které měla daleko svázanější ruce, než měla ODS v době Klause. A navíc v době Klause byli novináři k politikům daleko mírnější než dnes. A ještě zajímvější je to, že tento princip možného nepřiznává ani sám Klaus současné ODS.

A ještě jedna věc - pokud někdo chápe politiku jako "umění možného", tak to chápe velice správně. Ovšem potom nerozumím konzistentnosti jeho logiky, když takový člověk vyrazí nerealisticky volit nerealizovatelný program Svobodný - tím sebere hlas "možnému" - a pak má na svých rukou sliz vlády estébáka Babiše, který je přímým důsledkem nerealističnosti nelevicových voličů.. :))

M. Kosejk 22.1.2014 17:43

p.s.

... a sorry za překlepy a nějaké přebývající slovo (to je tak, když člověk mění formulaci - a neví, co mu dělají prsty na klávesnici) :)

M. Prokop 22.1.2014 17:59

Re: S tou

Přiznával jsem jim ten princip dlouho. Hodně dlouho. I toho Bursíka jsem ještě Topolánkovi když ne odpustil, tak alespoň příliš nezazlíval.

I u té přeslavné EU chápal, že dělají jen co musí a alternativy budou ještě horší.

Ovšem, zvýšením daní si to posrali definitivně.

Svobodné volím jen proto, že nic jiného není a ODS musí pochopit, že všechno si holt dovolit nemohou.

Sliz na pazourách má ten, kdo Babiše, socany, komouše, zelenáče a podobnou verbež volí.

M. Kosejk 22.1.2014 18:31

Re: S tou

Tak opět: Co měli v ODS dělat, když to všechno byl důsledek koaličního kompromisu? Pustit vládu a přenechat ji ČSSD a TOP09 - jak vyjednával Kalousek? Chci odpověď: Ano? Ne?

Teprve nedávno jsme se mohli dozvědět (moc novinářů o tom bohužel neinformovalo), že ODS tím kompromisem zabránila zrušení paušálů pro živnostníky, klasické progresivní dani a dalším levičáckým hovadinám. Bohužel jste ani zde nepochopil princip možného - a tak díky Vám a lidem, co podobně divně uvažují, tady máme Babiše a Ozubenou Pleš.

J. Chaloupka 22.1.2014 10:58

Pane Doležale vzpomeňte si, v 90. letech min. století jste

byl naprosto nekritickým obdivovatelem Klause. Každý váš článek obsahoval nějakou oslavnou větu. Pro pravdu je třeba poznamenat, že těmi obdivovateli byli tehdy všichni pisálci (novináře už dávno nemáme), takže Doležal by jedním z mnoha. Ovšem jako jeden z mála píše dále. Největší nebezpečí dneska je, kdyby Babiš uspěl. Ale obávám se, že odpor úřednické masy bude natolik silný, že jej raději za pomoci nejrůznějších pisálků, zničí.

M. Prokop 22.1.2014 11:31

Re: Pane Doležale vzpomeňte si, v 90. letech min. století jste

Doležal rozhodně nebyl nekritický. To snad ani neumí.

Co to je, "uspěl"? Sehnal ještě více peněz pro Agrofert?

J. Kanioková 22.1.2014 13:25

Klausovými obdivovateli byli tehdy

VŠICHNI pisálci ??? Určité směřování médií vždy určuje šéfredaktor, tamní management. Po sametu se jimi stali z 99% Havlovi přátelé, sympatizanti. A od chvíle, kdy se zašprcli na přesvědčení, že jim Klaus rozbil OF, naprostá většina z nich rozjela "svatou válku proti Klausovi" a všemu v souvislosti s jeho viděním problémů. A končí to teprve v současnosti, kdy vypadl z vrcholné politiky. To P&L tady zaseli rozpor mezi "elitami" a "čecháčky".. Velmi přičinlivě hloubili propast... a dnes máme "co jsme chtěli"..

Kdysi po sametu, ještě bez dlouhodobých kontaktů s našimi P&L, napsal p. Bělohradský -

„Patří k naší české modernosti jistý protiliberální rys; politika musí být NĚCO VÍC, než jen politika; musí být programem národní existence, náboženskou a mravní reformou, NÁPRAVOU LIDSTVA....

Česká modernost se vyznačuje odmítáním liberalismu ve jménu VYŠŠÍHO KULTURNÍHO SMYSLU našeho národního obrození. Komunistický stát jako stát duchovní odpovídal v očích našich intelektuálů touhám naším národním více než liberální stát západní, "tento výron civilizace spěchajících trhovců".“

Měl tehdy obrovskou pravdu, ovšem dnes by to tak nejspíš nenapsal, když je takovým souputníkem Kellera..

J. Jurax 22.1.2014 20:16

Re: Klausovými obdivovateli byli tehdy

Ono pfilozófové se vyvíjejí a plynule mění názory :... nebrat je vážně, praktické realizace jejich vizí vedou zákonitě nikoliv do ráje, nýbrž do pekel ...

F. Lesniak 22.1.2014 13:44

Re: Pane Doležale vzpomeňte si, v 90. letech min. století jste

Doležal byl nejen Klausovým obdivovatelem, ale i poradcem. Když ho Klaus vyhodil za to, že na hlavičkovém papíru předsedy vlády komunikoval se sudeťáky, tak na něj zanevřel a od té doby nenáviděl. A to i bez laskavého svolení tohoto Buhuše laskavého.

J. Rojšl 22.1.2014 10:50

Je to pravda ?!?

1. Policie a státní zastupitelství proto musí pospíchat. Petr Nečas se pro svoji slabost změnil v „kmotra kmotrů“ uvnitř ODS, ale dokázal, možná nechtěně, alespoň otevřít prostor pro fungování zákona. To, že na to sám doplatil, a to, že jeho pohrobci policii a státní zastupitelství obviňují z „vraždy politiky“, je v řádu věcí. Přese všechno tu dnes ještě existuje šance na dotažení otevřeného střetu „politiky“ a zákona do konce.

Miloš Zeman udělá všechno, aby tomu zabránil. Rusnokova vláda má jediný smysl – znemožnit rozpletení chobotnice vztahů a penězovodů mezi proruským „byznysem“ a českou „politikou“. Co kdyby se ti nešťastní Švýcaři, nebo, nedej Bože, česká policie, začali znovu a pořádně vyptávat, co o tom všem doopravdy věděli pánové Zeman, Rusnok či Pecina? A co kdyby novináři a policie začali rozkrývat vztahy mezi desítkami miliard z privatizací, advokátní kanceláří Šachta and Partners (a dalšími), jistou česko-dánsko-švýcarskou paní Janou Lütken, jistým Peterem Kmeťem, Miroslavem Šloufem, panem Čmejlou – a penězi pro české politické strany, včetně Strany Př&aacut e;tel Organizovaného Zločinu (SPOZ)?

J. Rojšl 22.1.2014 10:49

Je to pravda ?!?

3. Uvězněn byl i policejní velitel Zdeněk Macháček, který prokázal napojení ruského organizovaného zločinu na některé vedoucí policisty a dosáhl jejich vyhození od policie. Po příchodu týmu Zeman/Šlouf/Mrázek k moci se tito pánové vrátili na velitelské pozice – Macháček šel do basy. Trvalo několik let, než soudy Hrubanta i Macháčka zprostily všech obvinění. Za zničení jejich kariér a životů nikdy nikdo obviněn nebyl. U vědomí toho, že i další člověk ze Zemanova týmu, tehdejší ministr zemědělství Palas, se kolem privatizace Unipetrolu v roce 2001 dokonce osobně a opakovaně s gangsterem Mrázkem scházel, zní následující citát v současnosti designované ministryně spravedlnosti Marie Benešové jako výsměch: "Já ani nevěděla, že je nějaká Krakatice (Policejní spis k vyšetřování Františka Mrázka – pozn. autor). To jsem se dozvěděla daleko později. Já neměla povědomí, že se tam dějí nějaké takové hrůzy. Kriminalita se tehdy šetřila, nikdo nestrašil, alespoň za Miloše Zemana tam vůle byla, on mě neomezoval," trvá na svém Benešová, která tehdy fungovala jako nejvyšší státní zástupkyně….

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/ policejni-lovci-mrazkovy-krakatice-uz-odesli-do-civilu-pig-/ domaci.aspx?c=A080929_213503_do maci_pei

A kdyby Vám to všechno připadalo moc staré, připomenu, že ve čtvrtek, 27.června 2013, policie prohledala kanceláře velké advokátní firmy, známé drive jako Šachta and Partners. Pan doktor Šachta osobně zakládal společnosti, přes které probíhala „privatizace“ MUS. Jeho kancelář zakládala společnosti pro kmotra Ivo Rittiga - nebo si snad nepamatujete, že z každé jízdenky v pražské tramvaji, autobuse, či metru, jde sedmnáct haléřů společnosti Cokeville z Britských Panenských ostrovů, kterou zastupuje kancelář doktora Šachty? A že stejná společnost inkasovala od výše zmíněné Škody Power za poradenské služby při privatizaci jednorázový honorář 130 milionů korun?

J. Rojšl 22.1.2014 10:49

Je to pravda ?!?

2. Dnes se celá ta legrace jmenuje Škoda Investment, patřila k největším investorům do fotovoltaiky, kterou i sám Miloš Zeman označil za největší tunelv dějinách, a mezi lety 2007-2012 vyplatila Appianu na dividendách (většinou do offshorových destinací) přes třicet dvě miliardy korun…

A to pominu další zajímavosti stejné party – jako že třeba mezi těmi, kdo používali účty společnosti Portoinvest, přes kterou šly úplatky z MUS zpátky do České republiky, byl i agent KGB a Stasi Zeno Meier, velký přítel ČSSD, který si v roce 1999 za šestnáct milionů koupil úplně, ale úplně bezcenné akcie zkrachovalého výrobce dětských kočárků Liberta…. Ale ani o tom, Miloš Zeman, samozřejmě, nic nevěděl..Proč se nic z toho nikdy nevyšetřilo? Miloš Zeman, ovládaný organizovaným zločinem v podání Miroslava Šloufa a jeho loutkovodiče Františka Mrázka, během několika měsíců po svém nástupu do úřadu premiéra v roce 1998 osobně přikázal profesně zlikvidovat a odstranit z funkcí šéfy všech útvarů policie, zabývajících se korupcí nebo organizovaným zločinem. Policie i zpravodajské služby byly zcela úmyslně paralyzovány. Ze zoufalství zveřejněné odposlechy telefonátů mezi Mrázkem a Šloufem to prokazují mimo jakoukoliv pochybnost.

V čele Služby pro odhalování korupce (SPOK) skončil plukovník Evžen Šírek,který na začátku roku 1999 začal vyšetřovat daňové úniky centrály ČSSD. Byl obviněn z vyzrazení přísně tajných dat. Teprve v lednu 2003 Vrchní soud konstatoval, že Šírek byl nevinen.

Během několika měsíců byli vedle Šírka odvoláni - ředitel BIS Karel Vulterin, ředitel NBÚ Pavel Kolář, ředitel útvaru proti praní špinavých peněz Stanislav Kosík. Uvězněn byl agent BIS Roman Hrubant, nasazený právě na odhalení vynášení informací z tajných služeb do vedení ČSSD – především o korupci při privatizacích ve prospěch některých lidi z ČSSD

J. Rojšl 22.1.2014 10:48

Je to pravda ?!?

1. Švýcarští vyšetřovatelé prokázali, že 350 milionů korun z rozkradených prostředků Mostecké uhelné společnosti bylo v roce 2002-2003 použito na koupi koncernu Škoda Holding. V té době byl Jiří Rusnok ministrem průmyslu a obchodu a Martin Pecina jeho náměstkem. Bez mrknutí oka schválili prodej státního podílu v plzeňské Škodovce společnosti Appian, o které po varování diplomatů i BIS nemohli nevědět, že jde pouze o podvodnou schránku.

Novináři Jana Klímová a Jan Kroupa z MFD později zveřejnili dokumenty, prokazující, že jedním z hlavních výherců této transakce byl tajný spoluvlastník Škody Martin Roman, ředitel ČEZ. Škodovka od ČEZ získala zakázky za desítky miliard, Martin Pecina pak lukrativní místo vdozorčí radě ČEZ. Ještě jako Rusnokův náměstek stačil ve funkci předsedy privatizační komise Vítkovice Steel poněkud podivně prodat tuto firmu ruské společnosti Evraz, která je momentálně před krachem, což odborníci předpovídali už od začátku. Po svém druhém odchodu z politiky v roce 2010 se Pecina stal, světe div se, jedním z nejvyšších činitelů koncernu Vítkovice Holding, kde dostal na starost nově založenou divizi (2008) Nuclea r Power. A jestli si myslíte, že společně s Milošem Zemanem, Jiřím Rusnokem a vedením ČEZ neprosazuje ruskou variantu dostavby Temelína, jste vedle.

Mezitím – v roce 2004 - stačili noví vlastníci Škody Holding prodat dvě její menší součásti příbuzné ruské společnosti za něco kolem 1,2 miliardy – vstupní "investice" se tedy vrátila domů už po několika měsících více než trojnásobně. A v roce 2009 prodali jenom divizi turbín Škoda Power jihokorejské společnosti Doosan Group za 11,5 miliardy. No, nekupte to.

M. Kyselka 22.1.2014 16:51

Re: Je to pravda ?!?

Naše informace jsou většinou jen z medií a to jsou bezcharakterní prodejné děvky. Proto ta úroveň a kolorit našeho smýšlení.

M. Prokop 22.1.2014 10:32

Na dokonalou a dokončenou transformaci

jeden člověk nestačí.

Dokonce ani hodně člověků a hodně peněz, viz bývalá NDR.

J. Kanioková 22.1.2014 13:02

Ano, to je záležitost pro několik generací politiků,

vlastně všech. Protože jde o obrovskou změnu hospodářského systému, se kterou ale změna lidské mentality v celé společnosti nedrží krok.

Š. Hašek 22.1.2014 19:14

Re: Na dokonalou a dokončenou transformaci

Budeme vzpomínat na Václava Klause, premiéra či ministra financí. Či presidenta.

I mnozí středoleví. Samozřejmě Stropnický či Halík nikdy.

Už se to rýsuje.

M. Kosejk 22.1.2014 10:32

:))

Možnost hodit problémy současnosti na naše dva "otce zakladetele" zní sice rétoricky zajímavě, ale já bych to tak neviděl.  Havel a Klaus měli největší vliv a moc v první polovině 90. let. A já prostě tuhle dobu považuji za hvězdnou hodinu české politiky, kdy v politice byli opravdu ti nejschopnější a odvedlo se spoustu dobré práce. Pozdější neférové hodnocení této doby jen prostřednictvím chyb bylo špatné. Ale za to nemůže Havel, nemůže za to ani Klaus - můžou za to novináři.

A v čem vidím příčinu já? V primárně tom, že lidi mají v hlavě bodel. A bordel v hlavě mají, protože jim ho do hlavy vnesli novináři, kteří jsou rok od roku bulvárnější a stupidnější.

A politice rozhodně nepomohl rok 2006! Pamatujete? Vedení v ČSSD se ujímá pan Paroubek a spolu se svým novým objevem - Rathem rozjíždí nejnechutnější a nejvyhrocenější volební kampaň, která do té doby byla. Potom ještě přilil benzín do ohně lidovecký Severa, který čapnul "Kubicovu zprávu" a hodil ji novinářům. A když následným volebním výsledkem byl poměr 100 (socialisti a komunisti): 100 (zbytek), tak bylo vše v prčicích - a hrocení situace dál pokračovalo.

A když v následujících volbách hodili voliči do systému druhý granát - a po SZ si zvolili ještě horší VV, bylo téměř jasné, že na průšvih je zaděláno.

Vím, že teď budu vypadat jako generál po bitvě, ale problém byl v tom roce 2006. V té době měla ODS vzdát pokus o sestavení vlády - a možná by se děje odehrály jinak.

M. Prokop 22.1.2014 10:35

Re: :))

Pokud by se ODS vzdala, spadla by pouze do jiného průseru. Zřetelně vidím ten povyk "bojí se, má ve skříni kostlivce, nemá na to ...."

Novináři? Dělají to, co od nich čtenáři chtějí. V těch čtenářích je problém.

M. Kosejk 22.1.2014 10:45

Re: :))

Jasně. Pokud jde o novinářskou "kritiku", tak u novinářů je ODS vždy první na ráně, ať se jinak děje, co se děje. :)

Ale na druhou stranu moc Vám nerozumím. Myslíte, že kdyby se ODS postavila za předčasné volby v situaci 100:100 (z čehož v té jedné stovce s ODS byla i SZ - tedy strana naprosto nekompatibilní s programem ODS), že by si od novinářů vyslechla víc kritiky, než když musela hledat hlasy u přeběhlíků z ČSSD? Nemyslím. Zpětně hodnoceno - v roce 2006 měla ODS vzdát svoji účast ve vládě.

M. Prokop 22.1.2014 11:37

Re: :))

Jen by jí mlátili jiným klackem, než teď.

Na vyvolání předčasných voleb jedna strana nestačí a jinak neměl prakticky nikdo zájem, vvšichni byli spokojeni, nebo se báli o to, co měli.

Nezanedbatelná byla nepochybně i v ODS touha po prebendách a ne po volbách.

Teoreticky máte pravdu, ale v praxi by to nešlo, ani by to navíc nebylo pochopeno.

M. Kosejk 22.1.2014 12:45

Re: :))

Jsem si vědom nálady, která v té době panovala (Buď tahle vláda - nebo Paroubek a KSČM). A chápu, že po té strašivě nechutné předvolební kampani se žádné ze stran nechtělo do další kampaně. Rozumím i tomu, že moje řeči jsou pobitevně-generálské.

Ale stejně si stojím za tím, co píšu. SZ a KDU-ČSL  by se znemožnily, kdyby šly do vlády s Paroubkem a komouši po tom, co se proti nim silně vyhraňovaly - tedy by předčasné volby byly jedinou možností, kdyby ODS nevzala místo ve vládě.

M. Prokop 22.1.2014 14:50

Re: :))

Lidovci? Ti by si nějakou záminku zaručeně našli. Taktéž Zelenáči.

I pokud ne a předčasné volby skutečně byly, zase by to jako "viník" odnesla ODS.

Jsou prostě situace, nemající dobré řešení.

M. Kosejk 22.1.2014 17:16

Re: :))

No tak by se zelenáčí se socializujícíma fráterníkama ztrapnili. Na a co? No a vyčítali by to ODS? Asi ano. Ale to si fakt nevyberete, když by jim nadávali úplně za vše. A jistě - situace neměla dobrého řešení - ale to "moje" řešení by bylo asi nejméně špatné - pro stát, pro pravici i pro ODS.

Ale jinak mne pane Prokope v tomto překvapujete. Mám totiž za to, že několikrát jsem se Vám snažil vysvětlit, když jste nadával na ústupky od programu ODS, že ODS neměla šanci svůj program udržet, pokud musela dělat koaliční kompromisy i s takovými stranami, jako byla SZ. A tenkrát jsem měl pocit, že nechápete, proč na ODS nejsem zdaleka tak tvrdý jak Vy, co se týká hodnocení ústupků od pravicového programu. 

A chci tím hlavně říct, že v roce 2006 byla pro pravici tak nešťastná situace, že to v ODS měli zhodnotit jako bezvýchodné - a nejít do vlády.  Vytvoření eurohujerské TOP09 a následný volební úspěch VV, se kterými ODS musela spolupracovat po dalších volbách, je důsledkem bulvárnosti médií a rozhodnutí roku 2006. A v roce 2010 už  skutečně nemohla ODS prohlásit, že do vlády s VV a eurohujery nepůjde, i kdyby to chtěla říct - to by jí novináři dali sežrat, že prý je proti Svatému Boji Proti Korupci.