1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Havel, Klaus, Babiš

V těchto třech jménech je, podobně jako plesové šaty v Popelčině oříšku, skryta celá minulost a přítomnost české politiky. Zde je několik předběžných poznámek k hlavnímu tématu naší doby.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Pansky 22.1.2014 22:37

Re: Tak tohle je jeden velky blabol. Prosim, prestante uz ...

S nadavkami se bohuzel argumentovat neda.  Prave tohle jsem autorovi sdelil. ... Co je ovsem podstatne: snaha prezidenta o revizi zakona limitujiciho moznost pronikani prislusniku nebo jejich pomahacu do statni spravy.  Ale to uz jsem take psal, ale asi jste si toho nevsiml.

M. Kosejk 22.1.2014 22:04

p.s.

Jo a daňové změny za vlády Nečase? Nic, co bych považoval za opravdu podstatné.

M. Kosejk 22.1.2014 21:58

Re: :))

Nečasova vláda nebyla ani zdaleka tak špatná, jak je prezentováno. Ale já tam Kalouska vidím jako jednoznačně škodlivý element. To, co na ministerstvu dělal, by dokázal i takový Bohouš Sobotka - pouze by to udělal jinak - rozhazovačněji. A zbytek energie evidentně vynakládal do udupání svého vlastního koaličního partnera - ODS. Vlastně jsem během té doby pochopil, že rétorické schopnosti Kalouska výrazně převyšují jeho skutečné schopnosti. A co se týká samotných ministrů - tak být  voliči spravedliví, tak by poměr volebních výsledků TOP09 a ODS byl naprosto obrácený, než byl (ODS by měla více hlasů). 

Ale jistě - byl bych raději, kdyby ODS bývala mohla realizovat svůj program bez koaličních kompromisů - ale to je v našem volebním systému nereálné.

J. Maleček 22.1.2014 21:07

Re: :))

Dobrý večer, nevěděl jsem jestli mám zasahovat do vaší diskuse, ale téma - umění možného a ústupky ODS směrem k "pravdoláskovým" stranám mě velmi zajímá.

Samozřejmě že v roce 2006 to bylo složité. Možná bylo nejlepší i Vaše řešení do vlády nejít. Ale myslím že tehdejší SZ bylo menším zlem než je dnes - Bursík jí zakormidloval ke středu, tím se vlastně do sněmovny dostal a Topol vyhodnotil spolupráci s ním jako možnou. Nakonec se to ukázalo v otázce amerického radaru, kde Bursík čelil všem těm Patočkům, Kuchtovým a nakonec byl jimi smeten. Samozřejmě jiné programové rozpory zůstaly. A teď k oné "eurohujerské" TOP09 a Kalouskovi. Mně se vláda, která vznikla v roce 2010 docela líbila, samozřejmě až na VV. TOP byla možná eurohujerská, ale myslím že byla hlavním motorem toho, že se konečně vyřešily církevní restituce. Tím u mě má plus, žádná z předchozích pravicových vlád to nedokázala, Klause prostě tento problém nezajímal. I když bych v tomto nerad křivdil Nečasovi, myslím že zrovna on k tomu byl v ODS nejvhodnější osobou a má na tom určitě taky podíl. A ono nešťastné zvyšování daní. Už se nechci moc zastávat Kalouska, je ze všeho nejvíc vyčůraný a určitě by si našel svou pozici i ve spolupráci s ČSSD. Ale: stabilizace rozpočtu v době krize byla určitě dobrá věc (onen slavný ratig má vliv na částku, která padne na obsluhu dluhu) a když vyčítáme Kalousovi, potažmo ODS zvýšení daní (nepřímých), měla by být vidět nějaká alternativa - moc jiných možností nevidím, kromě daňové progrese, která by byla zřejmě kritizovaná ještě víc. Možná zmrazení daní a o nějakou tu mld vyšší deficit, nebo nevymýšlet druhé pilíře, které byly stejně k ničemu.

Jinými slovy - pokud ta vláda nebyla tak špatná, bylo to jistě i zásluhou ODS, a je možná trochu nespravedlivé, že je bita, zleva už 20 let a nyní i zprava.

J. Jurax 22.1.2014 20:16

Re: Klausovými obdivovateli byli tehdy

Ono pfilozófové se vyvíjejí a plynule mění názory :... nebrat je vážně, praktické realizace jejich vizí vedou zákonitě nikoliv do ráje, nýbrž do pekel ...

J. Jurax 22.1.2014 20:11

Re: Mam spis pocit

Přesně tak. A myslím, že až opadnou vzedmuté vášně a zklidní se hormony, bude za to Klausovi děkováno.

J. Jurax 22.1.2014 20:09

Re: Babiš si koupí i ODS?

No, bude-li ještě co kupovat ... :-)

M. Kosejk 22.1.2014 20:04

Re: Taky názor

Moje kamarádka z PR marketingu říká: Sny prodávají! Člověk se sice pak vzbudí..., ale to už koupil." :) Faktem je, že cynik by řekl: "Dal tomu drive, rozhýbal to, odnesli to méně myslící, no problem!"

Já sám za sebe - Víc poškodil důvěru v nový systém, než by pomohlo to, o čem někteří mluví jako o pozitivu.

J. Charvát 22.1.2014 19:33

Re: Taky názor

Nejen to. Zbylo by na  nás mnohem víc... Pročež jsem adoraci Koženého nikdy zcela nepochopil. Škůdce to byl, ne zachránce, a bylo to zřejmé od samého začátku.

Š. Hašek 22.1.2014 19:31

Re: :))

ODS vykonala hodně.

A myslím/doufám, že ještě vykoná.

V rámci možného - zaznělo zde několikrát.

Š. Hašek 22.1.2014 19:14

Re: Na dokonalou a dokončenou transformaci

Budeme vzpomínat na Václava Klause, premiéra či ministra financí. Či presidenta.

I mnozí středoleví. Samozřejmě Stropnický či Halík nikdy.

Už se to rýsuje.

M. Kosejk 22.1.2014 18:31

Re: S tou

Tak opět: Co měli v ODS dělat, když to všechno byl důsledek koaličního kompromisu? Pustit vládu a přenechat ji ČSSD a TOP09 - jak vyjednával Kalousek? Chci odpověď: Ano? Ne?

Teprve nedávno jsme se mohli dozvědět (moc novinářů o tom bohužel neinformovalo), že ODS tím kompromisem zabránila zrušení paušálů pro živnostníky, klasické progresivní dani a dalším levičáckým hovadinám. Bohužel jste ani zde nepochopil princip možného - a tak díky Vám a lidem, co podobně divně uvažují, tady máme Babiše a Ozubenou Pleš.

M. Prokop 22.1.2014 17:59

Re: S tou

Přiznával jsem jim ten princip dlouho. Hodně dlouho. I toho Bursíka jsem ještě Topolánkovi když ne odpustil, tak alespoň příliš nezazlíval.

I u té přeslavné EU chápal, že dělají jen co musí a alternativy budou ještě horší.

Ovšem, zvýšením daní si to posrali definitivně.

Svobodné volím jen proto, že nic jiného není a ODS musí pochopit, že všechno si holt dovolit nemohou.

Sliz na pazourách má ten, kdo Babiše, socany, komouše, zelenáče a podobnou verbež volí.

M. Kosejk 22.1.2014 17:43

p.s.

... a sorry za překlepy a nějaké přebývající slovo (to je tak, když člověk mění formulaci - a neví, co mu dělají prsty na klávesnici) :)

M. Kosejk 22.1.2014 17:32

Re: S tou

Ano, máte pravdu. Bylo naprosto nemožné, aby se tady během pár let z fleku totálně překopal systém z absolutního socíku na absolutní kapitalismus a liberální společnost.

Zajímavé je jen to, že tenhle princip "možného" absolutně nepřiznáváte ODS, která měla od doby Klause fungovala v jiné společnosti než za Klause, ve které měla daleko svázanější ruce, než měla ODS v době Klause. A navíc v době Klause byli novináři k politikům daleko mírnější než dnes. A ještě zajímvější je to, že tento princip možného nepřiznává ani sám Klaus současné ODS.

A ještě jedna věc - pokud někdo chápe politiku jako "umění možného", tak to chápe velice správně. Ovšem potom nerozumím konzistentnosti jeho logiky, když takový člověk vyrazí nerealisticky volit nerealizovatelný program Svobodný - tím sebere hlas "možnému" - a pak má na svých rukou sliz vlády estébáka Babiše, který je přímým důsledkem nerealističnosti nelevicových voličů.. :))

M. Kosejk 22.1.2014 17:16

Re: :))

No tak by se zelenáčí se socializujícíma fráterníkama ztrapnili. Na a co? No a vyčítali by to ODS? Asi ano. Ale to si fakt nevyberete, když by jim nadávali úplně za vše. A jistě - situace neměla dobrého řešení - ale to "moje" řešení by bylo asi nejméně špatné - pro stát, pro pravici i pro ODS.

Ale jinak mne pane Prokope v tomto překvapujete. Mám totiž za to, že několikrát jsem se Vám snažil vysvětlit, když jste nadával na ústupky od programu ODS, že ODS neměla šanci svůj program udržet, pokud musela dělat koaliční kompromisy i s takovými stranami, jako byla SZ. A tenkrát jsem měl pocit, že nechápete, proč na ODS nejsem zdaleka tak tvrdý jak Vy, co se týká hodnocení ústupků od pravicového programu. 

A chci tím hlavně říct, že v roce 2006 byla pro pravici tak nešťastná situace, že to v ODS měli zhodnotit jako bezvýchodné - a nejít do vlády.  Vytvoření eurohujerské TOP09 a následný volební úspěch VV, se kterými ODS musela spolupracovat po dalších volbách, je důsledkem bulvárnosti médií a rozhodnutí roku 2006. A v roce 2010 už  skutečně nemohla ODS prohlásit, že do vlády s VV a eurohujery nepůjde, i kdyby to chtěla říct - to by jí novináři dali sežrat, že prý je proti Svatému Boji Proti Korupci.

M. Kyselka 22.1.2014 16:51

Re: Je to pravda ?!?

Naše informace jsou většinou jen z medií a to jsou bezcharakterní prodejné děvky. Proto ta úroveň a kolorit našeho smýšlení.

M. Kyselka 22.1.2014 16:34

Babiš si koupí i ODS?

Pane Doležele - ovládejte se. Trochu jste se zasekl.

J. Kanioková 22.1.2014 15:21

S tou "Klausovou třetí cestou"... uff..

UMĚNÍ MOŽNÉHO. On snad byl diktátor, aby mohl všechno A všude měnit tak, jak by chtěl ?

Zvláště v zemi, kde snad každá rodina měla v rodině nějakého komunistu, nebo alespoň lidi mentálně navyklé a spokojené se "silným" státem a přerozdělováním.

Při koaličním vládnutí? S parlamentem, kde pořád zůstávali většinou lidi levicového myšlení a zvyklostí, byť se mnozí z nich tehdy prohlašovali za pravičáky? To teprve později začali shazovat pravicové masky..

M. Prokop 22.1.2014 14:52

Re: Mam spis pocit

Klausova "cesta" vedla napravo tak, jak jen bylo možné. Ono to totiž v převážně levicovém národě důsledně pravicově prostě nejde.

M. Prokop 22.1.2014 14:50

Re: :))

Lidovci? Ti by si nějakou záminku zaručeně našli. Taktéž Zelenáči.

I pokud ne a předčasné volby skutečně byly, zase by to jako "viník" odnesla ODS.

Jsou prostě situace, nemající dobré řešení.

M. Písecký 22.1.2014 14:08

Klaus sázel neomylně na špatné koně

korunními princi byli postupně Pilip, Langer, Nečas, poté, co se stal jen šedou eminencí měli jeho sympatie Bém, Tlustý a jeho parta, nakonec už zřejmě zcela dezorientován podporoval tu nejhorší špínu jako Bárta, Bátora, Bobošíková a Hrdličkova mafie.

V byznyse pochválil kromě Koženého (jistě nemohl znát jeho úmysly) a hochy z Motoinvestu v době, kdy už se vybarvili.

F. Lesniak 22.1.2014 13:44

Re: Pane Doležale vzpomeňte si, v 90. letech min. století jste

Doležal byl nejen Klausovým obdivovatelem, ale i poradcem. Když ho Klaus vyhodil za to, že na hlavičkovém papíru předsedy vlády komunikoval se sudeťáky, tak na něj zanevřel a od té doby nenáviděl. A to i bez laskavého svolení tohoto Buhuše laskavého.

V. Vaclavik 22.1.2014 13:25

Mam spis pocit

ze do linie Havel - Klaus - Babis tento posledni nepatri, budoucnost nejspis skoro urcite ukaze, ze nebyl nijak zvlast vyznacny, stejne jako nebyl Barta, ten z VV. 

Jake byly obavy ze Sladka, z Paroubka a dalsich takovych, a kde jsou ted, zmizeli docasu jako psouk. Nikdy bych se neobaval penez, ale ideji, a Babis ma jen to prvni.

Havel i Klaus meli prese vsechny nedostatky jiste ideologie. Havel byl v srdci hipisak, zastydle kvetinove dite sedesatych let, naivni jako treba Lennon z Beatles. Nikoli nahodou k nemu tihnul Mick Jagger a dalsi umelci snilci, co se spolecenskeho usporadani tyka. Klaus byl (je) pragmatik, ktery ve sve intelektualni omezenosti razil solidni tzv. 'treti cestu', jakkoli prave jinou treti cestu, tu havlovskou, odmital.

Ve skutecnosti, jestlize treti cesta ma oznacovat prostor mezi socialismem a kapitalismem, nejakou jejich smes, ta Havlova cesta byla treti cestou nanejvys jen okrajove.. Byl to spise jen ten stary predlistopadovy socialismus, ale bez totalitarniho statu, s moudrymi vudci a obcany andeli... proste idealisticky a proto nerealny socialismus. To Klausova treti cesta vedla mezi socialismem a kapitalismem naprosto jednoznacne. Socialisticka mena trzne smenitelna, 'soukrome' podniky se statni ucasti, 'soukrome' podnikani statem regulovane a na povolenky, proste treti cesta jako vysita, krystalicky cista jako lesni studanka. 

Myslim ze Babis, jestlize nejaky cas pretrva, se historicky ukaze byt jen intermezem pred prichodem neceho, ceho se pravem obavame. Snad jedine kdyby se stal nejakym nasim putinem by mel mozna sanci na delsi trvani a vtiskuti zemi nejakou svou trvalejsi podobu.

J. Kanioková 22.1.2014 13:25

Klausovými obdivovateli byli tehdy

VŠICHNI pisálci ??? Určité směřování médií vždy určuje šéfredaktor, tamní management. Po sametu se jimi stali z 99% Havlovi přátelé, sympatizanti. A od chvíle, kdy se zašprcli na přesvědčení, že jim Klaus rozbil OF, naprostá většina z nich rozjela "svatou válku proti Klausovi" a všemu v souvislosti s jeho viděním problémů. A končí to teprve v současnosti, kdy vypadl z vrcholné politiky. To P&L tady zaseli rozpor mezi "elitami" a "čecháčky".. Velmi přičinlivě hloubili propast... a dnes máme "co jsme chtěli"..

Kdysi po sametu, ještě bez dlouhodobých kontaktů s našimi P&L, napsal p. Bělohradský -

„Patří k naší české modernosti jistý protiliberální rys; politika musí být NĚCO VÍC, než jen politika; musí být programem národní existence, náboženskou a mravní reformou, NÁPRAVOU LIDSTVA....

Česká modernost se vyznačuje odmítáním liberalismu ve jménu VYŠŠÍHO KULTURNÍHO SMYSLU našeho národního obrození. Komunistický stát jako stát duchovní odpovídal v očích našich intelektuálů touhám naším národním více než liberální stát západní, "tento výron civilizace spěchajících trhovců".“

Měl tehdy obrovskou pravdu, ovšem dnes by to tak nejspíš nenapsal, když je takovým souputníkem Kellera..

J. Kanioková 22.1.2014 13:02

Ano, to je záležitost pro několik generací politiků,

vlastně všech. Protože jde o obrovskou změnu hospodářského systému, se kterou ale změna lidské mentality v celé společnosti nedrží krok.

M. Kosejk 22.1.2014 12:45

Re: :))

Jsem si vědom nálady, která v té době panovala (Buď tahle vláda - nebo Paroubek a KSČM). A chápu, že po té strašivě nechutné předvolební kampani se žádné ze stran nechtělo do další kampaně. Rozumím i tomu, že moje řeči jsou pobitevně-generálské.

Ale stejně si stojím za tím, co píšu. SZ a KDU-ČSL  by se znemožnily, kdyby šly do vlády s Paroubkem a komouši po tom, co se proti nim silně vyhraňovaly - tedy by předčasné volby byly jedinou možností, kdyby ODS nevzala místo ve vládě.

J. Kanioková 22.1.2014 12:42

Kdyby jen vysmívání,

mnohem víc nešťastné pro nás všechny byly ty zákulisní "hry", intriky, ty vyprodukovaly ono MY a ONI..

Propast mezi "my - elita" a "oni - společnost hokynářů". Na tom měl Havel velkou "zásluhu", ale mnohem větší jeho podržtaškové. Pijavice, co se zviditelňovaly a přiživovaly na jeho "image"

J. Kanioková 22.1.2014 12:15

Naprosto přesně..

.

M. Prokop 22.1.2014 11:37

Re: :))

Jen by jí mlátili jiným klackem, než teď.

Na vyvolání předčasných voleb jedna strana nestačí a jinak neměl prakticky nikdo zájem, vvšichni byli spokojeni, nebo se báli o to, co měli.

Nezanedbatelná byla nepochybně i v ODS touha po prebendách a ne po volbách.

Teoreticky máte pravdu, ale v praxi by to nešlo, ani by to navíc nebylo pochopeno.