8.6.2024 | Svátek má Medard


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Havel, Klaus, Babiš

V těchto třech jménech je, podobně jako plesové šaty v Popelčině oříšku, skryta celá minulost a přítomnost české politiky. Zde je několik předběžných poznámek k hlavnímu tématu naší doby.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Maleček 22.1.2014 21:07

Re: :))

Dobrý večer, nevěděl jsem jestli mám zasahovat do vaší diskuse, ale téma - umění možného a ústupky ODS směrem k "pravdoláskovým" stranám mě velmi zajímá.

Samozřejmě že v roce 2006 to bylo složité. Možná bylo nejlepší i Vaše řešení do vlády nejít. Ale myslím že tehdejší SZ bylo menším zlem než je dnes - Bursík jí zakormidloval ke středu, tím se vlastně do sněmovny dostal a Topol vyhodnotil spolupráci s ním jako možnou. Nakonec se to ukázalo v otázce amerického radaru, kde Bursík čelil všem těm Patočkům, Kuchtovým a nakonec byl jimi smeten. Samozřejmě jiné programové rozpory zůstaly. A teď k oné "eurohujerské" TOP09 a Kalouskovi. Mně se vláda, která vznikla v roce 2010 docela líbila, samozřejmě až na VV. TOP byla možná eurohujerská, ale myslím že byla hlavním motorem toho, že se konečně vyřešily církevní restituce. Tím u mě má plus, žádná z předchozích pravicových vlád to nedokázala, Klause prostě tento problém nezajímal. I když bych v tomto nerad křivdil Nečasovi, myslím že zrovna on k tomu byl v ODS nejvhodnější osobou a má na tom určitě taky podíl. A ono nešťastné zvyšování daní. Už se nechci moc zastávat Kalouska, je ze všeho nejvíc vyčůraný a určitě by si našel svou pozici i ve spolupráci s ČSSD. Ale: stabilizace rozpočtu v době krize byla určitě dobrá věc (onen slavný ratig má vliv na částku, která padne na obsluhu dluhu) a když vyčítáme Kalousovi, potažmo ODS zvýšení daní (nepřímých), měla by být vidět nějaká alternativa - moc jiných možností nevidím, kromě daňové progrese, která by byla zřejmě kritizovaná ještě víc. Možná zmrazení daní a o nějakou tu mld vyšší deficit, nebo nevymýšlet druhé pilíře, které byly stejně k ničemu.

Jinými slovy - pokud ta vláda nebyla tak špatná, bylo to jistě i zásluhou ODS, a je možná trochu nespravedlivé, že je bita, zleva už 20 let a nyní i zprava.

M. Kosejk 22.1.2014 21:58

Re: :))

Nečasova vláda nebyla ani zdaleka tak špatná, jak je prezentováno. Ale já tam Kalouska vidím jako jednoznačně škodlivý element. To, co na ministerstvu dělal, by dokázal i takový Bohouš Sobotka - pouze by to udělal jinak - rozhazovačněji. A zbytek energie evidentně vynakládal do udupání svého vlastního koaličního partnera - ODS. Vlastně jsem během té doby pochopil, že rétorické schopnosti Kalouska výrazně převyšují jeho skutečné schopnosti. A co se týká samotných ministrů - tak být  voliči spravedliví, tak by poměr volebních výsledků TOP09 a ODS byl naprosto obrácený, než byl (ODS by měla více hlasů). 

Ale jistě - byl bych raději, kdyby ODS bývala mohla realizovat svůj program bez koaličních kompromisů - ale to je v našem volebním systému nereálné.

M. Kosejk 22.1.2014 22:04

p.s.

Jo a daňové změny za vlády Nečase? Nic, co bych považoval za opravdu podstatné.

Š. Hašek 22.1.2014 19:31

Re: :))

ODS vykonala hodně.

A myslím/doufám, že ještě vykoná.

V rámci možného - zaznělo zde několikrát.

K. Frauknecht 22.1.2014 8:47

Taky názor

a já s většinou souhlasím. Za významný a opomíjený, považuji faktor času. Tedy konkrétní společensko-politické klima konkrétní doby.

Havlovo vizionářství a umírněnost byla v té době významným přínosem nejen pro ČR, ale troufám si tvrdit i pro Evropu. Že byl levičák je nesporné. Že "Havlisté" (to označení mě fakt baví :-)) náleží do skupiny tzv. neolevice (socani, dnešní vládnoucí klika EU a další) je rovněž zřejmé.

Klausův pragmatismus musel nutně uspět v době Havlova "rozplizlého" všehomíra. Nástup ODS byl nepochybně přínosem. Bohužel vyskytly se pochybení až osudové chyby. Klausovým zásadním omylem bylo (ne, amnestie to rozhodně nejni :-))) nedomyšlení všech důsledků odvážného a veskrze úspěšného procesu transformace státního majetku. Osudovou chybou ODS bylo propojení s "podnikatelským" nebo spíše s veksláckým prostředím.

Babiše budeme hodnotit později (tipuji do dvou let :-)). Překvapuje mě ovšem ta "naivita" voliče. Do ANO, pod vedení nezpochybnitelného bolševika, se nakvartýroval výkvět společnosti: zkrachovalé veverky, zprofanovaní socani a socanky, chtiví odeesáci a další elita. A přesto všechno jasné vítězství. Hlava mi to nebere, no spíš nechce brát!

M. Starý 22.1.2014 9:13

Re: Taky názor

Souhlasím s Vámi.

Václav Klaus podobně jako Miloš Zeman navíc sázeli na špatné koně - kuponovku od úbytě zachránil Viktor Kožený (netřeba dále komentovat), Zeman si vychoval korunního prince Standu Grosse, Klaus zase Petra Nečase. U obou to možná bylo tím, že to jsou sebestřední narcisové a že chtěli i po svém odchodu mít vliv na své strany. Jak krutý to byl omyl, vidíme dodnes.

M. Prokop 22.1.2014 10:36

Re: Taky názor

Jak Kožený zachránil? Že se zúčastnilo více blbů?

Kuponovka by fungovala i s mnohem méně účastníky.

J. Charvát 22.1.2014 19:33

Re: Taky názor

Nejen to. Zbylo by na  nás mnohem víc... Pročež jsem adoraci Koženého nikdy zcela nepochopil. Škůdce to byl, ne zachránce, a bylo to zřejmé od samého začátku.

M. Kosejk 22.1.2014 20:04

Re: Taky názor

Moje kamarádka z PR marketingu říká: Sny prodávají! Člověk se sice pak vzbudí..., ale to už koupil." :) Faktem je, že cynik by řekl: "Dal tomu drive, rozhýbal to, odnesli to méně myslící, no problem!"

Já sám za sebe - Víc poškodil důvěru v nový systém, než by pomohlo to, o čem někteří mluví jako o pozitivu.

M. Písecký 22.1.2014 14:08

Klaus sázel neomylně na špatné koně

korunními princi byli postupně Pilip, Langer, Nečas, poté, co se stal jen šedou eminencí měli jeho sympatie Bém, Tlustý a jeho parta, nakonec už zřejmě zcela dezorientován podporoval tu nejhorší špínu jako Bárta, Bátora, Bobošíková a Hrdličkova mafie.

V byznyse pochválil kromě Koženého (jistě nemohl znát jeho úmysly) a hochy z Motoinvestu v době, kdy už se vybarvili.

P. Lenc 22.1.2014 9:30

Re: Taky názor

A proč vás překvapuje "naivita" voličů?Je to pouze syndrom natažené ruky, který se opakuje stále znovu.A nejen u nás.

M. Marek 22.1.2014 8:16

Blábol

je například toto:Andrej Babiš je dítko české kapitalizace předlistopadového "socialismu" formou jeho recyklace. Jejím ....

Babiš je totiž dítko dotací EU.

M. Prokop 22.1.2014 10:37

Re: Blábol

V PZO, kde před plyšákem působil?

Nějak jste Doležalovu myšlenku "ne zcela pochopil".

P. Lenc 22.1.2014 8:10

Ještě že máte

toho Klause, že pane Doležale.Kdyby ho nebylo, tak by jste si ho musel vymyslet.Začínáte blábolit a je to škoda, že by stáří?

T. Pansky 22.1.2014 1:45

Tak tohle je jeden velky blabol. Prosim, prestante uz ...

... s nazyvanim vsech odpurcu velkehe emira Vaclava Klause - havlisty.  Nenadavejte normalne uvazujicim lidem a nezneuzivejte k tomu jmeno exprezidenta.  Je to velmi nedustojne a hloupe.  ....  Co je podstatne, ze velky emir II. se snazi o zrevidovani zakona limitujiciho pristup spolupracovniku totalitni statni bezpecnosti do statni spravy.  To je alarmujici !!!!

V. Ondys 22.1.2014 2:07

:)))))))))))))))))) "havlovci" nejsou jako oni

a snad i kvůli tomu se dnes limitují spolupracovníci místo potrestání všech, co je k tomu tehdy :))))))))) společensky příkladně dotlačili ve státní správě.

P. Scheck 22.1.2014 2:15

Re: Tak tohle je jeden velky blabol. Prosim, prestante uz ...

Pane Panský, trochu jste mě naštval (v tom nejlepším slova smyslu), protože to úplně stejné jsem chtěl napsat já :-))

Čili Vám dávám úplně za pravdu, je to blábol. Asi jako když budete do sebe roubovat Šípkovou Růženku, Musolliniho a trenéra českého fotbalového národního mužstva.

T. Pansky 22.1.2014 5:40

Re: Tak tohle je jeden velky blabol. Prosim, prestante uz ...

Priteli, dekuji.  top0625top@live.com

J. Vyhnalík 22.1.2014 2:30

Re: Tak tohle je jeden velky blabol. Prosim, prestante uz ...

Ale houby s octem. Pan Doležal přesně ví, koho nazývá Havlisty a nejsou to zdaleka všichni Klausovi odpůrci, jak nesmyslně dovozujete.

Určitě mezi ně nepatří KSČM, ani naprostá většina ČSSD, ani mezi ně nepatřili Sládkovci. Podobně také ne většina VV, ANO, Úsvitu.

Václav Havel prosazoval nepolitickou politiku a takže jeho následovníky vidíme vedle US, SZ a části KDU, hlavně v různých vlivových neziskových organizacích, včetně některých mediálních titulů.

V. Ondys 22.1.2014 2:55

:))))))))))))) Alarmující je v porovnání s vězněním Voskovce

že levičáka i salónního marxistu Havla vůbec vpustili na území USA.

T. Pansky 22.1.2014 5:38

Re: Tak tohle je jeden velky blabol. Prosim, prestante uz ...

Dva protipoly: Havel prejal zemi v tristnim stavu.  Rozvoj spolecnosti videl hlavne ve vytvareni "nepoliticke politiky", obcanske spolecnosti zalozene na obcanskych "nepolitickych" aktivitach.  Na tom prece neni nic spatneho, v post-komunisticke dobe to bylo celkem pochopitelne.  Vaclav Klaus, predstirajici demokracii, odmital vytvareni vlivovych skupin obyvatel.  Vsech dirigoval se vlozist do standardni politicke struktury.  Jeho chapani demokracie je spise zalozeno na urcitem stupni diktatorstvi nez obcanske spolecnosti.  ...  Je naprosto nechutne, pokud si prezidenti snazi zvysit oblibenost na ukor predchoziho prezidenta a zvlaste tehdy, paklize uz je mrtev.  Skutecne velky statnik se pozna podle toho, ze je schopny navozovat nova temata, vest obcanskou spolecnost.  Z tohoto pohledu je Vaclav Klaus pouze regionalnim politikem s pochybnou minulosti.

A. Sedláčková 22.1.2014 9:00

Re: Tak tohle je jeden velky blabol. Prosim, prestante uz ...

Pane Panský, praxe ukázala, že Havlovy ideje nemají s realitou mnoho společného. A máte pravdu, bylo nechutné, jak se p. Havel vyžíval ve vysmívání p. Klausovi - hlavně v kroužcích svých patolízalů. Je to vidět v kdejakém dokumentu.

J. Kanioková 22.1.2014 12:42

Kdyby jen vysmívání,

mnohem víc nešťastné pro nás všechny byly ty zákulisní "hry", intriky, ty vyprodukovaly ono MY a ONI..

Propast mezi "my - elita" a "oni - společnost hokynářů". Na tom měl Havel velkou "zásluhu", ale mnohem větší jeho podržtaškové. Pijavice, co se zviditelňovaly a přiživovaly na jeho "image"

M. Kosejk 22.1.2014 9:25

Re: Tak tohle je jeden velky blabol. Prosim, prestante uz ...

Václav Havel udělal z pojmu "občanská společnost" sprosté slovo. To mu nejvíc vyčítám, protože občanská společnost je pro demokracii důležitá.  V pojetí Václava Havla měly určité vlivové skupiny diktovat rozhodnutí, která přísluší pouze demokraticky zvoleným zástupcům. Například Havel nechápal, že ODS se zopovídá svým voličů - a ne nějaké samozvané a nikým nezvolené inciativě, která reprezentovala názory, které byly odlišné od názorů voličů ODS.

Václav Klaus si tento rozdíl mezi demokracií a elitářstvém uvědomoval. Václav Klaus vždy byl bytostný demokrat. Václav Havel byl antidemokratický elitář - i když to myslel dobře, nebyl demokrat.

J. Kanioková 22.1.2014 12:15

Naprosto přesně..

.

M. Frank 22.1.2014 7:34

Re: Tak tohle je jeden velky blabol. Prosim, prestante uz ...

Napsat, že je to blábol dokáže i naprostý idiot. Ale argumentovat, to už je těžší, že? Co si myslíte o svobodě projevu, to by mne opravdu zajímalo?

T. Pansky 22.1.2014 22:37

Re: Tak tohle je jeden velky blabol. Prosim, prestante uz ...

S nadavkami se bohuzel argumentovat neda.  Prave tohle jsem autorovi sdelil. ... Co je ovsem podstatne: snaha prezidenta o revizi zakona limitujiciho moznost pronikani prislusniku nebo jejich pomahacu do statni spravy.  Ale to uz jsem take psal, ale asi jste si toho nevsiml.