16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Čtyři dny, které otřásly radnicí

Události uplynulého týdne na pražské radnici byly tak překotné a překvapivé, že stojí za to je nejdřív shrnout a pak teprve okomentovat. Úvodem jen malá poznámka: na první pohled pozoruhodné je selhání investigativních novinářů a následně komentátorů (týká se to i autora těchto řádků).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Ševeček 28.11.2011 16:33

Za prvé

- nechme kmotry kmotrům ... kdoví, kteří těmi kmotry vlastně jsou.

Za druhé - byl jsem první (a to jsem vobyč, který dohlédne tak na konec svého ponku) kdo nazval (v úterý) pražské manévry pučem a že možná pan s motýlkem chystal přestup do dresu TOP09... začíná to tak nakonec vypadat.

Za třetí - všichni to vidí jako Vítězství ODS Ruku v Ruce s TOP09 ... až na to, že dosud nadpolovičně vládnoucí ODS v Praze je nově v poměru 5:6 v menšině. Takže vítězství, pro Svobodu.

Za čtvrté - i zazděné nemluvně časem ohavně smrdí.

S. Vaněček Šauerová 28.11.2011 20:06

Vobyč, který dohlédne tak na konec svého ponku ... :-) Proč tolik skromnosti ?

Máte ale pravdu, byl jste první, kdo věděl, s čím Boris v sobotu v Ruďasu vyleze. To JE ale náhoda, Kosmo. A to s tím ještě nestačil ani vylézt Adam B. Bartoš jako se svou v pořadí již padesátouosmou  konspirační paranoiou. To Vás instruují v té vaší bojůvce anebo snad rovnou Jakl alias Brabec ?

O. Kadlec 28.11.2011 16:20

Jo? Odkdy?

"Základní problém je vyšachování kompetentního stranického orgánu velké politické strany z politického rozhodování ve velmi závažné věci. Celá akce tím nabývá účelového, a tedy lehce cynického charakteru."

Omyl, pane Doležal. Kompetentní orgán je zastupitelstvo. Nikoli orgán stranický. Ten politické dohody usnadňuje nebo hatí, ale není kompetentní. Jen to jen nástroj zastupitelů. Jako klešťě porodníka. Kompetentní pak je ruka. Ruka šikovná, doktorská, tentokrát zasáhla přímo. Ruce ostatní, kompetentní, se pro to zvedly.

M. Prokop 28.11.2011 17:35

Re: Jo? Odkdy?

Jenže co budou prosazovat zástupci strany v zastupitelstvu by si nejdřív měli rozhodnout na kompetentním orgánu oné strany.

Zase jste nepochopil.

P. Čech 28.11.2011 17:56

Re: Jo? Odkdy?

Jen jedna otázka do pranice. Tak jak to tedy je? Jsou zastupitelé zástupci občanů (přinejmenším těch, kteří je volili) a nebo zástupci politických stran? V zastupitelské demokracii by to měli být zástupci občanů. protože však u nás nejsou zastupitelé voleni přímo, ale jsou voleny politické strany, neplatí vlastně nic. V celém systému existuje záměrný chaos, který neupravuje žádný zákon a sama ústava tento chaos vytváří.

M. Varadinková 28.11.2011 18:43

Re: Jo? Odkdy?

Zastupitelé jsou zástupci občanů. 

Ovšem koaliční dohodu nesjednávají zastupitelé, ale strany , které mají dostatečný počet zastupitelů. Ne všichni zastupitelé jsou účastníky vládnoucí koalice, že? Někteří zůstanou v opozici a je tutíž nesmyslné, aby i oni byli účastníky koaliční dohody.

Navíc je nesmyslné, aby se koaliční smlouva dojednávala mezi všemi zastupiteli. Už jste někdy něco složitějšího zkoušel dojednat v davu čítajícím mnoho desítek lidí s velmi protichůdnými názory? To je věc shola nemožná . Proto strany delegují své vyjednavače, kteří tu smlouvu vyjednají a ty strany ji pak schválí (nebo neschválí a musí vyjednávat nanovo). A to celé je pak stvrzeno zastupitelstvem, které si v duchu té koaliční smlouvy zvolí své orgány (radu, primátora). Je to tak těžké k pochopení? Nebo si to představujete jak?

P. Čech 28.11.2011 19:21

Re: Jo? Odkdy?

Ano, představuji si to jinak. Pokud bude platit současný nesmyslný systém (nedemokratický), tedy nezmění-li se ústava a zůstane poměrný volební systém, je nutno vypracovat zákon, který upraví přesně postup, kterým budou tvořeny povolební koalice. Vzhledem k tomu, že koaliční program je vždy na hony vzdálen kterémukoliv programu předvolebnímu, musí být koalice legitimizována následnou volbou a nebo lépe referendem občanů. Daleko lepší ovšem spatřuji zavedení většinového dvoukolového volebního systému, který nutnost tvorby všelijakých koalic odstraní. Dále spatřuji naprostou nezbytnost zavedení přímo do ústavy článků, řešících obecné referendum tak, aby jeho výsledky byly závazné pro všechny subjekty. Tedy pro občany, moc zákonodárnou, výkonnou i soudní. Tedy i pro politické strany. Toto je postup, který vidím jako nejdemokratičtější, postup, který zcela naplňuje význam pojmu demokracie i demokracie zastupitelská.Je nutno si uvědomit, že v zastupitelské demokracii dávají občané svým voleným zástupcům mandát k řešení jen těch věcí, které byly obsahem předvolebních programů a ničeho jiného. Například žádný poslanec ani politická strana nedostala od občanů mandát ke schvalování Lisabonské smlouvy, žádný politik nedostal od občanů mandát k rozbití ČSFR, žádný poslanec neměl mandát k schvalování radaru v Brdech a podobně. K těmto věcem mělo být vypsáno referendum, jehož výsledky by se museli řídit všichni a to proto, že tyto výsledky by vyjadřovaly jedinou demokratickou, většinovou vůli občanů. o tom všem to je, paní Varadinková.

O. Kadlec 28.11.2011 17:56

Re: Jo? Odkdy?

Pochopil. To mohou - ale nemusí. Jsou kompetentní.

P. Čech 28.11.2011 14:21

Co je však nejpodivnější?????

Na průběhu celé akce není vůbec nic podivného. Žádný zákon nebyl porušen. On totiž žádný zákon, který by upravoval tvorbu povolebních koalic neexistuje. Podle mne záměrně a to zejména proto, aby se mohly beztrestně dít podobné šachy, lépe řečeno handl jako po volbách a teď i nyní O co vlastně jde? Jde o pouze některé občany Prahy, které by bylo možno spočítat na prstech. Teď se zastavím u pojmu "legální". Legální je věc či činnost, která se děje podle zákona nebo která je zákonem upravena. Vzhledem k neexistenci zákona, který by tvorbu povolebních koalic upravoval, je tedy tvorba těchto koalic a to nejen v Praze  n e l e g á l n í . Proto také může docházet k tomu, co se stalo nyní v Praze. Nikterak tím nechci říci, že to bylo špatné, naopak. Legální to však není a legitimní už vůbec.  Žádný občan - volič totiž jakékoliv povolební koalici ani jejímu programu nikdy svůj hlas ve volbách či referendu nedal. jedná se totiž o svévolné akty politických stran a politiků, o boj o moc nad občany. O tom to je, pane Doležale.

P. Čech 28.11.2011 14:22

Re: Co je však nejpodivnější?????

Je tzo plivnutí do tváře občanů, voličů i demokracie.

M. Prokop 28.11.2011 17:36

Re: Co je však nejpodivnější?????

blablabla

M. Šejna 28.11.2011 13:31

ještě bude legrace

včera v TV mluvili o situaci na magistrátů pánové B.Šťastný (ODS), Laudát (TOP09) a Hulínský (ČSSD). Docela to byla zábava. Šťastný tam vyprávěl, co všechno si ODS a Top09 dohodli jako koaliční podmínky. Laudát na to vždy reagoval, že to je pro něj novinka, a že to slyší poprvé. Asi Šťastný tu koalici dmlouval s uklízečkou, co uklízí hajzly na skretariátu Top09.

Poté Šťastný prohlásil, že ODS ukončila spolupráci s ČSSD proto, aby se Praha dál nezadlužovala. Hulínský řekl, že se zadlužit musí, aby se mohla prodloužit trasa A metra. Na to Laudát řekl, že Top09 bude trvat na půjčce pro výstavbu trasy A a Hulínský sdělil, že pokud to tak bude, tak socani budou podporovat Top09. Šťastný v té chvíli koukal jak vejr a musel si připadat jak užitečný idiot.

Ještě bude legrace.

M. Varadinková 28.11.2011 18:32

Re: ještě bude legrace

Opravdu jste sledoval ČT a ne náhodou rádio Jerevan?

Koalici přece domlouval ne Šťastný, ale Svoboda za Šťastného zády.

Šťastný nemluvil o tom, co všechno tam je, ale o tom, co tam není a mělo by být ( je to jen o korytech a Šťastný se domívá, že by to mělo být především o programových prioritách)

Ano, Laudát se na to, že by to mělo být o programu, tvářil kysele a byla to pro něj novinka. I to výmluvně dosvědčuje charakter těch, kteří tu dohodu pokoutně tak narychlo upekli.

J. Havelka 28.11.2011 10:21

Co vlastně Boris Šťastný chtěl a chce?

Inicioval bez vědomí primátora ukončení koalice s ČSSD a povedlo se mu to. Chtěl, aspoň doufám, koalici s TOP09 a má ji. Chtěl jako primátora Bohuslava Svobodu a má ho. Tak proč se pořád zlobí? Rychlé jednání primátora s TOP09? Víme jak dopadlo to pomalé po volbách, které vedlo ke vzniku nesmyslné koalice s ČSSD. Dlouhá jednání v regionální radě ODS by znovu vedla k hádkám, korupci, lžím, urážení za jiný názor a v důsledku k zachování kmotrů u moci.

O. Kadlec 28.11.2011 16:23

Re: Co vlastně Boris Šťastný chtěl a chce?

To je snad jasný co chce. Býti premiérem chce. A aby se mohl do čela ODS, o níž negóme, že se pomalu potápí, potřebuje vládnout Praze rukou silnou. Primátorem vrtěti podle potřeby. To chce.

P. Rajman 28.11.2011 9:07

ODS neumí hrát druhé housle,

bede zajímavé sledovat, jak zahraje třetí, nebo čtvrté.

P. Rajman 28.11.2011 8:29

Pane Doležale, jste nedůsledný.

Po té, co jste se pasoval do role kritika bezpráví spáchaného na obyvatelích  německého původu v poválečeném období,  nepovažujete ani po týdnu za podstatné věnovat se první návštěvě bavorského ministerského předsedy v České republice. Chápu, že události na pražském "magoši" jsou pro Vás jako pražana  důležité, ale proti této události, která jistě neušla vaší pozornosti,  jsou to  vzato kolem a kolem jen lokální třesky plesky.

Z. Rychlý 28.11.2011 10:12

Re: Pane Doležale, jste nedůsledný.

Pane Rajmane, a co by podle Vás měl dělat ? Otevírat mu dveře od limuzíny ?

Pan autor je zřejmě svobodný člověk a nejspíš není v ničím žoldu, stejně jako pan Vlk není v komunistickém žoldu proti Německu, ač by se jim to líbilo. A zaplaťpánbůh že tomu tak je. Oba si píšou, co uznají za vhodné.

P. Rajman 28.11.2011 14:35

Re: Pane Doležale, jste nedůsledný.

To je  samozřejmé, že na toto téma p. Doležal psát nemusí. Důslednost není povinost, ale výsada. Také díky němu se stále více ukazuje, že jsou lidé, kteří pokud o vzazích mezi Německem ( Bavorskem ) a Českem neslyší pouze negativa nechtějí slyšet nic ( a je jedno, kterou stranou hole  ( chcete-li doležalovskou nebo vlkovskou ) do těchto vztahů bijí.

K. Janyška 28.11.2011 7:25

Ano, to problémem je. A velkým. To je otřesný návod a příklad pro další bordeláře... Dzp.

....Základní problém je vyšachování kompetentního stranického orgánu.....

Z. Rychlý 28.11.2011 10:17

No jó, sekretariáty všech politických stran spojte se !!!

Váš kolega Janyška už se staví do řady s vlajkou a transparentem ! Zase bude na čele průvodu, a je jedno, co povede.

Z. Rychlý 28.11.2011 6:01

Puč, nebo revoluce ?

Převrat v každém případě. Když se převrat koná z lepšího na horší, říkáme tomu puč. Když z horšího na lepší nazýváme to revolucí. Zbývá jen ještě vědět, co je to "lepší", a co "horší". Zastupitel Březina na rozdíl od zastupiče Svobody bude revoluci jistě nazývat pučem. Pak si vyberte !

Navíc se nám situace překlopí, a při příští revoluci (puči) bude dnešní puč označen za revoluci a naopak. Ta historie, ta to chudinka vede.

A nebylo to nakonec přece jen odehnání jedněch rochtajících vepříků od korýtka, aby se k němu dostali jiní ? Něco již naznačil zklamaný zastupitel Březina, když prohlásil - stejně vám jde jen o (moje) koryta !

P. Maleček 28.11.2011 5:03

Facka partajnímu sekretariátu ODS

Dle ústavy zastupují občany ne politické strany, ale zvolení poslanci - zastupitelé. I sám autor, kterého nelze podezírat z obcházení demokratických principů je tak zpitomělý realitou, v které této zemi skutečně vládnou partajní sekretariáty a ne voliči zvolení zástupci, že mu uniká to základní.

Dle zákona řádně zvolení zastupitelé projevili svoji zákonnou vůli. Že je za tím vzpoura několik zastupitelů ODS právě proti vládě partajního vedení pražské ODS, v čele se slizounem Šťastným je nade vše pochyby. Nade vše pochyby je i to, že partajní vedení pražské ODS, spolu s se stejným orgánem ČSSD řadu let ( s láskou na toto období vzpomíná dnes lev české politiky Paroubek) společně přes předražené zakázky organizovaně vykrádali pražský rozpočet.

Proto rozhodnutí několika pražských zastupitelů za ODS, vzbouřit se proti zavedeným praktikám nelze než uvítat.

Otázkou je co bude dál? Z pohledu vykrádání pražského rozpočtu může být i hůř. Ale v principu to byl velmi nadějný krok, který může politiku nejen v Praze pozitivně změnit a vrátit jí důvěryhodnou podobu. Že je nutné situaci dále kriticky sledovat, v tom má autor pravdu. Zatím byla pražská politika koncentrátem bídy celostátní politiky. Ale naděje právě díky utržení se části zastupitelů za ODS z řízení partajním sekretariátem tu je.

M. Varadinková 28.11.2011 0:36

Ano, klasické svinstvo pravdolásky - místo demokracie podrazy a intriky

 Je evidentní, že ten, kdo se dopustil podrazu a porušil standardní demokratické principy, je Svoboda, který  zřejmě chystal klasický tah rumlo-pilipovský, kaslovský či kočo-tluchořovský. Tedy nechal se zkonvertovat pravdoláskovou TOP a dojednával s ní přeběhlictví své a několika dalších. To se zřejmě doneslo ke Šťastnému a ten se pokusil tomu předejít tím, že vypověděl koaliční smlouvu se socany, čímž otevřel prostor pro standardní jednání o novém uspořádání. Nicméně Svoboda pokračoval dál ve své intrice,  zcela obešel orgány své strany a pravdoláska tak realizovala aspoň část předem připraveného a dojednaného scénáře. Plný scénář byl bezpochyby o tom rozstěpit a vyšachovat ODS jako takovou a vládnout s přeběhlíky (a v případě potřeby s podporou pravdoláskového, tedy dienstbierovského křídla socanů).

Tedy je to přesně naopak, než to prezentují média. Tím křivákem, podrazákem  a anti- demokratem je Svoboda. Hezky se vybarvil, ptáček.

J. Brunner 28.11.2011 1:09

Re: Ano, klasické svinstvo pravdolásky - místo demokracie podrazy a intriky

Přeháníte.Nikdo,ani p.Doležal neví zcela přesně jak to doopravdy bylo,všechno je z medií a tak trochu dost virtuální realita.

Kdyby naopak šly věci podle přísných stranických linií,ozvaly by se ještě horší výtky.Nazývat primátora křivákem a antidemokratem,protože pravděpodobně taktizoval,je pod úroveň.

M. Varadinková 28.11.2011 1:46

Re: Ano, klasické svinstvo pravdolásky - místo demokracie podrazy a intriky

Taktizoval? To je podobný náhradní výraz, jako slovo "odkláněl". Vedl jednání, ke kterým mu nikdo nedal mandát, a dělal to tajně, za zády těch, co ho na jeho post zvolili.

Tak si to představte jinak: Nečas si tajně, za zády své strany (bez jejího mandátu) a bez vědomí koaličních stran, dojedná se socany úplně jinou vládu (kde bude on dál premiérem a většinu budou mít socani). Své spolustranníky postaví  před hotovou věc a dosavadním koaličním partnerům sdělí, ať se z ministerských postů okamžitě pakují. Vám to připadá normální? Tak si přece nepočíná demokrat, ale autokrat.

J. Brunner 28.11.2011 2:08

Re: Ano, klasické svinstvo pravdolásky - místo demokracie podrazy a intriky

A Vy se domníváte,že lidé,včetně politiků,se chovají správně jen podle určitých pravidel,kodexů a pouček moralistů.Život je bohatší a když se proviní proti Vašim nárokům,ještě to neznamená,že učinili špatně.

S. Trkola 28.11.2011 10:40

karel-smichov

P.Varadinková  mam k vám prozbu přestaňte psát vaše názory,jsem přesvědčen,že jste jen pro smích jak se snažíte přesvědčovat .Věřte,že každý máme nárok na svůj názor ,který je většinou  jiný než     váš Nazdar  

M. Varadinková 28.11.2011 18:51

Re: karel-smichov

Vy jste fakt kouzelný. Tak každý má nárok na svůj názor, jenom mně upíráte nárok psát sem ten můj? Proč? Bojíte se snad, že Vás nakonec přesvědčím, jak je ten Váš názor hloupý, povrchní, zmanipulovaný? :-))))

 Vězte, že mně jste pro smích zase Vy s tímto svým výkřikem zoufalce:-)))))

Z. Rychlý 28.11.2011 5:20

Re: Ano, klasické svinstvo pravdolásky - místo demokracie podrazy a intriky

Paní Varadinková, Vy ale musíte mít akční život plný stresu. Kam se hnete, hned na Vás jukne Pravdoláska ! Za každým rohem číhá, mrcha. Není to důvod k sebevraždě ?