1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Chybí nám dnes Václav Havel?

Minulý týden se na mne z ČT obrátili s prosbou, zda bych jim byl ochoten poskytnout krátký rozhovor do nedělního vzpomínkového programu, věnovaného nedožitým osmdesátinám Václava Havla.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Mrázek 5.10.2016 23:06

Celé tři měsíce chybět nebude.

Výročí nedožitých 80 let, výročí úmrtí a výročí narození. Až do konce roku bude VŠUDE s námi !!!! Hurá !

K. Loskot 5.10.2016 22:23

Vašek byl dobrý obšourník

který dělal hlavně to co si přály USA. Bohužel podílel se tak na zničení států a smrti desetitisíců nevinných lidí.

P. Han 5.10.2016 22:31

Re: Vašek byl dobrý obšourník

Pokud mu říkáte Vašek, tak jste spolu asi chodili na pivo. Proč jste mu to nevysvětlil tenkrát?

K. Loskot 6.10.2016 9:12

Vasek chodil s kdekym :-))

K. Loskot 6.10.2016 9:13

Vasek chodil s kdekym ;-))

M. Prokop 5.10.2016 22:38

Re: Vašek byl dobrý obšourník

Chápu, že to mohlo narušovat vaši touhu dělat co si přál SSSR (Rusko).

K. Loskot 6.10.2016 9:15

Mezi SSSR a Ruskem je podstatny rozdil, ale to vam na schuzi ulicni organizace nerekli :-))

J. Kratochvíl 5.10.2016 20:36

Z toho plyne

že ani Doležal není řešením dnešních problémů a jak sám píše a to doslova. Byl také on tvůrcem "Starých pořádků" a nyní je neustále obhajuje. "Staré pořádky" byly nemorální a to panu Doležalovi nevadí.

Václav Havel byl naopak morální autorita a zato ho uznával celý svět až dodneška i když se někdy naivně mýlil.Zatím co po autorech tzv. "Starých pořádků" Klausovi, Doležalovi nebo Kalouskovi a dalších již dnes neštěkne ani pes. Proto Václavu Havlovi tito lidé dnes nemohou přijít na jméno a z jeho hesla "Pravdy a lásky..." udělali nadávku.

Václav Havel dnešní společnosti chybí na rozdíl od Klausů, Doležalů a podobných individui.

Již Masaryk říkával, že hlavní problémem demokracie je její problém morální.

Pan Doležal je směšný ve svými snahami o záchranu naší demokracie, nic nepochopil nic nezná a měl by odejít na smetiště dějin jako Klaus a jemu podobní !!!

P. Han 5.10.2016 22:30

Re: Z toho plyne

Máte proti demokracii něco konkrétního?

M. Prokop 5.10.2016 22:39

Re: Z toho plyne

Vy asi nejste v politologii vzdělán, že?

B. Rybák 5.10.2016 19:01

Václav Havel

Byl obdivuhodný intelektuál a občan-disident, který se nikdy neměl stát politikem, protože jako disident nemohl připustit, že většina občanů nemohla jít jeho cestou (režim by si s nimi snadno poradil) a on zákonitě začal touto většinou a tedy i standardní demokracií (politických stran) pohrdat. Je tedy oprávněně morální ikonou, která ale existenci bolševického impéria nezkrátila ani o sekundu (to se podařilo až nikým nepředvídanému antiamerickému společnému evropskému domu Gorbačova (podporovanému Kohlem, Mitterandem..) a korigovanému prezidentem Reaganem!

Jím proklamovaná aktivistická, "zelená", "nepolitická", politicko-korektní inkvizicí stále více ovládaná politika, je největším ohrožením západní demokracie a tedy i nezávislosti našeho státu a národa!

J. Hanzlík 5.10.2016 17:25

Bronzování velikánů

Já bych se tím netrápil, Havla nabronzovali už za jeho života. Je to v povaze každého člověka v různé míře uctívat mimořádnou osobnost, která nějakým způsobem vynikla, prokázala nezištnou službu a pod. Znáte někoho, kdo tvrdí, že si nikoho neváží ani nikoho nectí? Já ne! (Narcisní sebeláska je uznanou diagnózou.) Kult je docela užitečnou náhradou také i za neschopnost dílo oslavence vůbec pochopit.

Díky takovým kultům existuje fenomén civilizace a je cestou k jistému sjednocení na společném zájmu, společné cestě. Někteří solidní kritici (jako je autor) předkládají názor, že Havel dnes už není pro nás cesta, ale naším současným problémem. Proč ne? Doba se změnila a s ní i naše prožívání současných událostí a možných hrozeb, které se neodbytně vtírají do našich životů.

Zhrzení hodnotitelé Václava Havla prostě neměli jeho odvahu ani příslušné vybavení k dialogu s tupou mocí posedlou třídním stihomamem. Byly to Havlovy proklamativní texty, úvahy, které si získávaly uznání u nás i ve světě, nejen jeho „absurdní“ divadelní dramata. Také jeho osobní odvaha, za kterou platil vězením, byly devizou jeho popularity, a to se u nás neodpouští, bohužel. Škoda, že mnozí na tu dobu už zapomněli!

Souhlasím s autorem, Havel byl dobrý prezident! Doba nebo prozřetelnost (jak chcete) nám ho seslala v pravý čas. Byl to člověk v podstatě nepolitický a v tomto ohledu až naivní (viz postoj k VK). Naše Ústava to u funkce prezidenta republiky ani nepředpokládá, resp. nedává velký prostor. Daleko větší malér je, že po realistickém prosazení stranického systému, ke kterému dal nekompromisně impuls Václav Klaus, skončil časem tak, že nemáme dosud skutečnou pravicově věrohodnou stranu a obávám se, že ani pro to potřebný voličský elektorát.

P. Rajman 5.10.2016 16:23

Vzpomínku nevybrali asi proto, že

se z ní dovíme jak byl Havel nervozní, i když zbytečně. Byl v tomto směru trochu i herec. A to autoři sbírky vzpomínek o autoru, který chtěl být režisérem slyšet nechtěli.

J. Malá 5.10.2016 13:39

NE NE NE

Ne. Nejspíš bychom už ani neměli Čechy, polovinu by zprivatizoval, druhou polovinu daroval migrantům...

R. Tesařík 5.10.2016 15:17

Re: NE NE NE

Tomu zprivatizování nerozumím..EE?

M. Prokop 5.10.2016 15:33

Re: NE NE NE

To darování je taky nějak "na hlavu".

T. Hraj 5.10.2016 13:29

V. Havel - postava pozitivní

Přes jeho nepolitickou politiku, členství v Římském klubu, shovívavý postoj k volnému trhu a ekonomice vůbec a tak dále..., byla jeho role v úhrnu pozitivní. Přeci jen dokázal výrazně artikulovat, že svoboda, demokracie, humanita jsou základní hodnoty.

Někdo možná řekne, že na štít si může napsat kdokoli cokoli, ale on to dokázal tak, že mu to svět uvěřil. Dobře, že byl po revoluci naším presidentem (ačkoli možná zbytečně dlouho).

R. Tesařík 5.10.2016 15:19

Re: V. Havel - postava pozitivní

Co máte proti volnému trhu?

M. Prokop 5.10.2016 15:35

Re: V. Havel - postava pozitivní

Zrovna shovívavý postoj to nebyl, co tak pamatuji, spíš blbnul. Kecy proti kamionům, převážejícím zboží není zrovna něco pro volný trh.

F. Houžňák 5.10.2016 15:59

Hitler se Stalinem a mnozí další si taky dokázali

napsat na štít věci, kterým spousta lidí uvěřila. To je dost hloupý argument.

B. Rybák 5.10.2016 19:28

Re: V. Havel - postava pozitivní

Svět mu tleskal, protože potlesk cizích politiků byl pro tohoto dramatika důležitější než obhajoba zájmů vlastního státu a národa (např. jeho zastavení de facto slovenských zbrojovek je určitě dojalo až k slzám)! Jeho postoj k svobodnému trhu byl enviromentální a tedy naprosto nepřátelský... Svoboda, demokracie (a tedy i humanita)jsou bez svobodných, tedy i nekorektních masmédií, politických stran a trhu nemyslitelné!

M. Prokop 5.10.2016 22:41

Re: V. Havel - postava pozitivní

Mimochodem, nebylo v silách Havla zastavit slovenské zbrojovky. Ty zrušil klasický trh, nabídka a poptávka.

Havel kolem toho jen blbě kecal.

B. Rybák 5.10.2016 23:34

Re: V. Havel - postava pozitivní

Máte pravdu, ale ty jeho kecy o zastavení zbrojovek jako příkladu pro odzbrojení NATO i RVHP jsem slyšel i já a SNS je při rozkladu státu využila tak dokonale, že je úplně jedno, jak to ve skutečnosti bylo!

Kromě toho tvrzení, že se komunistické vládě naše zbrojovky nevyplácely, vůbec o nic nedokazuje!

P. Rudolf 5.10.2016 13:03

Pane Doležale

Tak už si konečně přiznejte, že na Václava Havla jste nikdy neměl a přestaňte mu závidět.

M. Prokop 5.10.2016 15:35

Re: Pane Doležale

To se dalo čekat, že tohle bude nad vaše chápání (ono vlastně skoro vše).

J. Kanioková 5.10.2016 12:51

Zopakuji - V. Havel - zůstane symbolem disentu a Sametu

Kdyby nevstoupil do politiky, mohla bych si jej vážit dodnes, ale v politice byl mimoň.. Že má skvělou pověst.. tak za to mohou média, v nichž se dostali do vedení lidi jeho krevní skupiny. Kdo tu udával tón? Filozofové, sociologové, umělci, všelijací "ušlechtilí", kteří neměli o hospodářských problémech a řešení ani ponětí. Jen ušlechtilé řečičky, a to je snadné.. To oni do lidí zaseli přehnaná očekávání, naočkovali do nich čekání na Godota, Mesiáše. Díky nim je tu společnost rozdělená.. protože lidi se nechali zblbnout utopiemi. A Havel uměl docela i intrikovat, protože neuznával parl. demokracii. Tvrdil - že parlamentní demokracie je dobrá jen jako jakási přechodná fáze na cestě k uspořádání, které bude respektovat autenticitu člověka „žijícího v pravdě“..

A že Havla svět zná a "uznává"? No, on to není zas až takový div, kdyby kohokoliv tak silně propagovala a prosazovala tehdy nejmocnější žena země, ministryně zahraničí USA Allbrightová, budete také tak "uznávaní" a známí..

V.Havel, rozhovor pro Rádio Svobodná Evropa, červenec 1989: "Domnívám se, že žijeme v historické chvíli krize totalitního systému komunistického typu a že se začíná těžce rodit nějaký systém jiný, systém demokratičtější, ale nevím jaký; to ještě nebylo jaksi v histrorii vyzkoušené, co se z toho může zrodit. Rozhodně není myslitelný nějaký návrat do minulosti - taková ta normální parlamentní demokracie, jak funguje na Západě; to asi bude něco jiného, něco nového, ale nevím přesně co. Já mám samosebou své osobní všelijaké představy a vize a nápady, ale to je věc druhá." = třetí cesta..

V knížce novináře-disidenta J. Lederera ČESKÉ ROZHOVORY, vydané v r. 79 v Kolíně nad Rýnem v nakladatelství Index, kde na straně 44 pan Havel říká přímou řečí: "Považuji se za socialistu. Ba domnívám se dokonce, že jsem si leccos vzal i z marxismu."

Pro Havla byl Klaus ideovým soupeřem, se kterým se střetával v zásadní představě o tom zda společnost mají řídit demokratické strany, nebo Havlem vybrané elity.

J. Kanioková 5.10.2016 13:00

V. Havel - zůstane symbolem disentu a Sametu

ODS vznikla proti vůli a za aktivního Havlova odporu. Byl to on, kdo chtěl zachovat všeobjímající Občanské fórum, které mu umožňovalo provádět politiku na kabinetní způsob, kdy neexistují přesná pravidla a jasně vymezená koaliční odpovědnost. To, že vznikl tradiční systém politických stran, bylo navzdory Havlovi. (Čímž neomlouvám problémy "pravice").

V. Havel se taky podílel se na vládním dokumentu "Aliance civilizací". V tomto dokumentu se stanoví, jaké mají být podniknuty kroky pro pozitivní přijetí imigrujících muslimů. Např.- Podporovat činnost pracovní skupiny pro multikulturalitu a vzdělávání cizinců, jejímiž členy jsou odborníci v problematice multikulturality a vzdělávání, zástupci neziskových organizací.. - http://data.idnes.cz/soubory/domaci/A090904_ADB_ALIANCE_CIVILIZACI.PDF

Za racionální zhodnocení politického působení V.H. považuji - Pravda o odcházení - http://bohumildolezal.cz/texty/rs2673.html

Vážím si Havla za disidentství, ale jako politik mě zklamal. Ale spoustu toho blbého kolem něj nadělal jeho fanklub, z nichž mnozí se chtěli přes Havla dostat k lizu.. proto ten kult osobnosti..

Pro jejich zviditelnění !

M. Valenta 5.10.2016 13:39

Re: V. Havel - zůstane symbolem disentu a Sametu

Jen tak na okraj. Přes Havla se k lizu dostal i Klaus, ale to už jste asi zapomněla.

R. Tesařík 5.10.2016 15:19

Re: V. Havel - zůstane symbolem disentu a Sametu

Mno , tak to asi nee.

E. Erat 5.10.2016 15:21

Re: V. Havel - zůstane symbolem disentu a Sametu

Ale, hlavně normalizační komunista, autor zpřísnění pendrekového zákona z roku 1988. Marian Čalfa. Velký to přítel V. Havla, pravda bez něj by se Havel nikdy nestal presidentem ČSSR. A bez něj by Havel neprodal půlku Lucerny estébákovi Junkovi za 200 mega. Čalfa dostal provizi za úspěšný prodej 20 mega. Jo, komunisté musí být Havlovi vděční. I když to nedávají najevo, jsou mazaní. Nejsme jako oni, to bylo to revoluční heslo, které znamenalo, že nikdo z komančů nebude potrestán, a ani nikomu nebude zabrán majetek, mnohdy podvodně získaný. I důchody mají velmi slušné, prokurátor Vaš měl důchod 22 tis. Kč. Vašku, děkujeme !! podepsán Jakeš, Štrougal, Grebeníček, Filip atd. atd.