29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
občan z kraje města 15.7.2006 11:22

bohužel, Amerika se tím už taky nakazila

postupně se to tam zejména posledních 30 let zhoršuje v neprospěch občana. Jedním z nástrojů je například drogová buzerace. Většina obyvatel je si tam vědoma, že mohou být kdykoliv zadrženi policií. Policie také ví, že ve většině domácností něco vždycky najde. Politická korektnost tam také postupně narušuje svobodu slova. Celkově je to tam svobodnější než v Evropě, ale vypadá to, že nás v omezování svobod brzy doženou a předeženou.

Vilém 15.7.2006 11:32

Re: Dějiny se vždy opakují,v jiných podmínkách i v jiných souvislostech!

Děkujeme za pohádku - USA jsou celé postaveny na půdě zcizené Indiánům a celá jejich polovina stála na otrocké práci černochů, ale ti jistě takovému mysliteli jako Aston nastojí za pomyšlení. Je pravda pouze to, že řečí o svobodě občanů se v USA vedlo vždy ještě víc než za jakobínů ve Francii.

Diktatura může mít tolik tváří, že i na celoplanetární diktaturu protiteroristického tažení jedna zbude, a v tomto obludném režimu je třeba pisatelů pohádek o svobodě a zločinnosti státního regulování.

občan z kraje města 15.7.2006 12:06

ČR je na půdě zcizené Keltům

Prober se idealisto. Celá historie je boj o přežití, délka období míru je jen úměrná mohutnosti vítězství. Jediná pravda a svoboda je v tvojí nebo mojí nebo kohokoliv hlavě. Státní reulování je totéž co otroctví - prostě prosazování zájmů jedněch na úkor druhých. Když se někdo nedokáže vymanit z otroctví je otrokem, když se nedokáže vymanit z vlády socialistů musí je živit i jejich voliče. Otroctví nebylo zrušeno kvůli svobodě, ale kvůli tomu, že dynamika průmyslové výroby na severu potřebovala flexibilní pracovní sílu. O otroky se musíš starat i když nevyrábíš a tím pádem rostou náklady, když ti chcípnou vznikne ti škoda a po obnovení výroby musíš koupit nové. Zaměstnance můžeš propustit, když je nepotřebuješ a znovu najmout když potřebuješ, když chcípnou je ti to jedno. Kecy o svobodě a demokracii jsou kecy bez ohledu na to kdo je vede, jsou pro blbečky kteří jim věří. A aby nedošlo k mýlce -komunistické kecy považuji za jedny z nejhorších a nejnebezpečnějších pro mne. Druhé nebezpečí jsou islámisté, kteří však mají reálnou šanci s náma zatočit jako to udělali přistěhovalci s indiánama. Nedokážeš-li vytvořit něco užitečného, co by mělo pro druhé hodnotu za kterou by ti zaplatili a bylo toho tolik, že z toho budeš pohodlně žít, je tvá volba jasná - potřebuješ komunisty či socialisty, aby ti něco z toho co ukradnou dali. Nebo se k nim dáš a můžeš být přímo u zdroje a organizovat to kradení (daně a pod.). Já jsem člověk tvořivý a mám to štěstí, že mi to jde, dokáži být užitečný a lidé mi za moji práci rádi zaplatí, stát je pro mne parazit kterého nedokáži porazit. Já ho nepotřebuji a vyprodukuji několikanásobně více zdrojů než příslušníci toho stáda, které stát reprezentuje a v jejichž jménu mě okrádá.

Vilém 15.7.2006 13:28

Re: ČR je na půdě zcizené Keltům

Děkuji za radu a povzbuzující popis skutečných poměrů. Podotkl bych, že takto viděno je vlastně zločin, když stát pomocí policie brání schopnějším, aby obrali neschopné.

Nebo zase na druhé straně je možné říci, že komunistické řeči jsou nejhorší pro vás, ale pro někoho jiného mohou být zcela racionální obhajobou vlastních zájmů, zejména pokud veškeré hodnoty, které vytvoří, jsou zcizeny parazitujícím liberálem jako vlastníkem firmy.

Jen bych se zeptal, kdo vám zajišťuje vůbec prostředí, ve kterém můžete předpokládat, že vám za vaše výtvory vůbec někdo zaplatí. Podle mne byste svou údajně velkou tvořivost měl zaměřit na vlastní politické názory, místo toho, abyste netvořivě papouškoval zrezivělé řeči z 19. století.

m.l. 15.7.2006 14:05

Re: Re: ČR je na půdě zcizené Keltům

Viléme probuď se. Socialismus se posral právě proto, že ti parazitující liberálové byli při jeho vzniku odstraněni. Neboť jak se později ukázalo, jedině parazitující liberál je schopen účelně zorganizovat práci druhým.

občan z kraje města 15.7.2006 16:52

zrezivělé jso tvoje marxistické myšlenky

Dnes už se postupně dokáže uživit i podnik bez zaměstnanců. Nevím co je to parazitující liberál. Schopnější nemusejí, krást, stačí když jsou užiteční. Já nikomu nic neberu a přesto mám všeho dost, na nikom neparazituji a to prostředí není nic moc. Kolik jsi už zaplatil na daních, co jsi vytvořil? Dle tvých názorů předpokládám, že žiješ z mých peněz. Ano je to legitimní, protože u moci jsou lidé, kteří takové jako ty potřebují k tomu, aby mněli záminku pro okrádání takových jako jsem já. A takoví jako ty, zas potřebují vládu, která ty ostatní okrade, aby ti mohla něco dát. Dělá to ČSSD a dělala by to i ODS. Rozdíl je pouze v té míře okrádání. To je elementární, ale lidé, kteří žijí na úkor druhých to nechtějí pochopit a ani nemohou a ti schopnější z nich vymýšlejí jak to okrádání zdůvodnit. Dělej jak myslíš, je to tvá volba, já jsem hrdý a nedokázal bych žít z almužny od zlodějů ani krást. Já tebou nepohrdám, máš prostě smůlu jsi proto odkázán na pomoc druhých. Je mi tě líto, protože z almužny se žít dobře nedá a nezbývá ti než nám, kteří cizí pomoc nepotřebují a nepotřebují ani krást závidět. Já nesnáším politiky (všechny) jsou to lidé, kteří by se poctivou prací neuživili a proto se živí organizací největší zlodějny - státu. Pro mne není rozdíl mezi výpalným mafii a daněmi. Ta policie mne neochrání před zloději, stejně se většinou zaměřuje na buzeraci slušných lidí.

Vilém 15.7.2006 17:43

Re: zrezivělé jso tvoje marxistické myšlenky

Z vašich daní by podle mne nevyžil ani bezdomovec, chlape bídná.:-D:-D Jestli nějaké platíte, je to zjevně zásluha zákonodárců a ne vaše, protože byste nechtěl platit nikomu nic jak je patrné z vašich řečí o parazitováním státu na vaší údajné produktivitě.

Nechápu jen, co se tady vžíváte do fantazií o tom, jak byste se bez peněz choval, to stejně dobře mohu říkat, že být miliardářem tak bych rozdal polovinu majetku - zcela bez jakéhokoli smyslu, kromě ovšem toho, že podle stupně egoismu byste patrně v zájmu své nezávislosti okradl SÁM všechny kolem sebe.

občan z kraje města 15.7.2006 22:31

je mi tě líto chudáku

posluž si a ulev si!

A.D. 16.7.2006 9:26

Re: Re: ČR je na půdě zcizené Keltům

Jo, jo, tohle znělo dělníkům vždycky dobře - "Podívejte se na něj, vy se dřete a on si z výsledků vaší práce užívá a sám nic dělat nemusí". Pak to došlo až tak daleko, že se pokračovalo slovy: "Je to přece VAŠE továrna, VY v ní pracujete, tak si ji taky můžete sami řídit". Kam to dělnické řízení vedlo, jsme všichni viděli... bohužel také rychle zapomínáme :-(

občan z kraje města 15.7.2006 10:34

současná demokracie je v krizi

Demokracie v současné podobě, byla koncipována na situaci, kdy je většina lidí schopna uživit se sama. Z toho plynulo všeobecné rovné hlasovací právo. To však už dnes neplatí a všeobecné rovné hlasovací právo demokracii zničí. Děje se to postupně už teď. Například v ČR stát spotřebuje 1000 miliard za rok, to je 100 tisíc na osobu. Tohle všechno platí přibližně 2 miliony obyvatel ostatní převážně jen spotřebovávají a nenesou žádnou odpovědnost. Většina politiků, včetně těch tzv. pravicových nikdy nic pořádného nevytvořili a daně neplatili. Takže v politice jsou lidi, kteří by se prací a podnikáním těžko uživili a volí je většina, která se také prací a podnikáním nedokáže uživit. Samozřejmě zjednodušuji. Částečné řešení by bylo, podmínit možnost kandidovat v politice doložením poctivě zaplacené minimální částky na daních (např. 0,5mil). Kdo nedokáže vydělat poctivě tolik aby to na daních zaplatil, těžko může dokázat dobře vládnout.

m.l. 15.7.2006 14:07

Re: současná demokracie je v krizi

Ono by stačilo nahradit všeobecné volební právo volebním právem daňových poplatníků. Za každých zaplacených 1000 Kč na daních jeden hlas, za každých spotřebovaných 1000 Kč sociální podpory jeden hlas mínus. Ale nesmí se to říkat moc nahlas - třeba v hospodě.

jirka.s. 15.7.2006 15:33

Re: současná demokracie je v krizi

Prostě a jednoduše forma kauce, ale ze svého. A pokud by se snad zpronevěřil svým voličům nebo dokonce přestoupil do jiné strany, automaticky by propadla. Jenže to má dosti podstatné jenže. Musel by tu fungovat většinový volební systém, aby konkrétní voliči mohli konkrétního přeběhlíka odvolat.

občan z kraje města 15.7.2006 16:58

nejde o pojistku krádeže

jde o to prokázat schopnost něco užitečného dělat. Kdo nevydělal jako zaměstnanec nebo podnikatel poctivě alespoň 1 milion je neschopný břídil a měl by se učit a ne plést se do rozhodování o lidech, kteří ho živí. Podotýkám, že průměrný plat je cca 20tis což je za 4 roky cca milion. Takže to odpovídá 4 rokům praxe průměrného zaměstnance. Bendové a Grossové žijí celý život jen z daní.

Olin 15.7.2006 21:59

Re: současná demokracie je v krizi

Jsme zase zpátky u Masaryka. Ten vyslovil téměř před stolety jedno velice aktuálně použitelné pravidlo: Politikem může být jen ten, kdo prokázal, že uživí spolehlivě sebe a svou rodinu.

franta 15.7.2006 10:20

Autore

pokud říkáte, že "v českém levicovém uskupení se prosazuje snaha o omezení vratkosti demokracie za pomoci sociální a nacionální demagogie", mohl byste uvést konkrétní příklad této snahy ? A doplňující dotaz : měl jste skutečně na mysli "snahu o omezení vratkosti ..." nebo "snahu o omezení demokracie" ?

Vilém 15.7.2006 9:49

Zdiskreditují liberálové demokracii?

Demokracie nespočívá v tom, že je zvolena politika, která není populistická nebo nacionálně demagogická, demokracie neposkytuje žádná vodítka pro obsah politiky. Meziválečný vývoj také ukazuje, že problémem bylo omezení demokracie, nikoli nacionalismus nebo sociální politika.

Dokonce naopak - je čistě problémem p. Doležala, že část politických požadavků z důvodu své názorové omezenosti nedokáže akceptovat jako legitimní a označuje je - bez důkazů - za nebezpečí pro demokracii - přičmež ovšem právě tyto postoje ohledně představ o obsahové omezenosti demokracie slouží jako zdroj opatření pro její diskreditaci - pokud by měla být pouze podnikatelskou demokracií, byla by tedy nutně onou "pouze buržoazní demokracií", vyžadující komunistickou revoluci - naopak sociální "demagogie" znamená, že kromě požadavků pana Doležala je respektován také zájem obyčejných lidí.

m.l. 15.7.2006 14:09

Re: Zdiskreditují liberálové demokracii?

Složitá souvětí ti jsou, ale co tedy vlastně navrhuješ? Nahradit demokracii demogracií nebo co, nějak to z toho není jasné.

Tomas 15.7.2006 16:14

Re: Zdiskreditují liberálové demokracii?

To je ono, používat dlouhé šroubované věty bez obsahu. Mohl byste psát Jakešovi projevy.

Zkuste Viléme ze svého slovníku vyhodit ty bezobsažné fráze a pak napsat něco k tématu. Začněte třeba slovním spojením "obyčejní lidé". Kdo to je? Já jsem "obyčejný člověk", vy jste (alespoň předpokládám) také "obyčejný člověk", ale naše zájmy, cíle ani názory se vůbec neprotínají.

Spojovat "buržoazní demokracii" s komunistickou revolucí - to už mi taky dlouho chybělo. Takové pěkné věty už nepíšou snad ani Haló noviny.

Vilém 15.7.2006 17:38

Re: Re: Zdiskreditují liberálové demokracii?

Jednoduše a plebejsky řečeno - nejlepší reklamou na levicový populismus je program ODS/Dzurindy. na Slovensku se to projevilo jasně.

Pak je ovšem také nesporné, že právě liberální reformy jsou hrozbou pro umírněnou demokratickou politiku nehledě na to, že svou povahou ji samozřejmě likvidují již SVÝM prováděním, nikoli tedy až po volební porážce "reformních" stran.

challenger 15.7.2006 17:45

Re: Zdiskreditují liberálové demokracii?

Zlatá slova. Pane Viléme, neřekl bych to líp. Jsou prostě jedinci, kteří si v duchu myslí, že lidstvo se dělí na elitu (tedy je samé a pak několik pár vyvolených) a ostatní ksindl (tedy všichni ostatní). Zatímco požadavky (zejména ekonomických) elit jsou vždy a bez důkazu považovány za nejlegitimnější a nejlepší, pak požadavky plebejců jsou hodny ignorování. A tito lidé mají ještě tu drzost, že sami sebe nazývají (neo)liberálové. Bohužel, opak je pravdou. Žádní liberálové to nejsou.

Pospíšil 15.7.2006 9:45

Demokracie je opravdu velmi křehká

Obávám se, a je to poznatek z dějin i z vlastní životní zkušenosti, že Češi si demokraci nezaslouží, neboť si jí neváží. Češi jsou vždy více jednotni, když mají nad sebou bič někoho jiného, kdo jim diktuje a oni jen slepě poslouchají a chovajíse švejkovsky. A to se jim vždy krutě pomstilo.

pooh 15.7.2006 9:10

výborný rozbor, bohužel...

Myslím, že základní rozdíl mezi demokraciemi, které fungují a těmi, které nikoli, je pojem individua v dané společnosti. Pokud lidi neovládají pojem OSOBNÍ zodpovědnost, ať už z rodiny nebo sociálního prostředí, pak můžeme mít desetikomorový parlament a bude to na houby. Pokud nehraju za sebe, hraju vždy za NĚKOHO DALŠÍHO. Okamžitě se přetne vazba na vlastní svědomí a je z toho spartakiáda. Kdo a jak ji potom řídí, už záleží na krajových zvyklostech.

Jakub S. 15.7.2006 8:55

Bohužel mne napadl příměr...

Ano, ano, ano. Bohužel, stokrát bohužel. Hrůzná podobnost s některými aspekty 30. let. Pane D., krásné, výstižné, vyrovné,... a skoro bezútěšné, pro zasvěceného do tohoto úseku moderních dějin. Navíc uznání za ty příměry - provazochodec s jeho nevratným stabilním dopadem - oj! I pan Zoch má velice inteligentní (a tedy v tomto kontextu: taky dost bezútěšný...) připodotek. - A teď napíšu poprvé v životě něco, co mne napadlo teprve teď: jenom aby Státy po čase neřekly po způsobu Mnichovanů, věčné hanby F, a GB: Střední Evropa? Takový vzdálený kus země, o kterém nic nevíme - ? Co je nám do nich... Prosím, čtete i tohle, p. D.? A p. Zocha prosím - Vy žijete někde venku, ne tady, že?

Pete 15.7.2006 8:16

Ani jeden slovanský stát nemá vyspělou demokracii.

Rusko buduje carský systém, Bělorusko despocii a kolem to není o mnoho lepší. Ale i německá demokracie je plná hloupého populismu - vzpomeňme jak Schroeder strašil že při rovné dani bude uklízečka platit stejné daně jak ředitel. Je to zlá nepravda ale na spoustu Němců to asi zabralo. Do Německa byla demokracie implantována Američany, u nás tomu bylo podobně. A tak možná celá střední Evropa je část světa skutečné svobodě a demokracii příliš nepřející.

Ivan Nový 15.7.2006 8:03

To není problém Střední Evropy,

ale celé EU, která je ohrožována totalitou. Evropanům zřejmě vyhovuje. Totalitní či polototalitní režimy existovaly i v Západní Evropě - Španělsko, Řecko, ...

krmič 15.7.2006 10:46

Re: To není problém Střední Evropy,

Geografičeskije novosti: Řecko leží v Západní Evropě?

Hasan 15.7.2006 6:46

Skončíme v totalitě.

Začína to silničním zákonem,kdy policisté nadšení svoji mocí staví i ty kteří jedou pod padesát a nic neprovedli.Bude Tiskový zákon,jiné označení pro cenzuru,bude vedoucí úloha strany,všechno se to rychle vrací.

zoch 15.7.2006 6:17

Za vším je nutno také vidět lidi,kteří tu danou lotiku realizují

Samozřejmě geopolitické a historicko-politické vazby hrají velkou roli v každé zemi střední Evropy a proto se mi zprvu zdálo,že jste si vzal moc velký koláč k ukousnutí,ale nakonec jsem pochopil Váš pohled. Zásadou pro realizaci jakéhokoli programu kterékoli strany je důvěryhodnost. Ta se působením času mění. Pro mne např. je naprosto nemyslitelné,že bych volil Slotu,Mečiara, Klause,Leppera a mnoho dalších. Pro mne je nepochopitelné,že pravicové hodnoty hájí Langer,Říman,Němcová,Pleva a že jim lidé vůbec věří po těch zkušenostech, ale druzí zase věří v něco jiného...Objeví se ale náhle člověk,který má charisma a uvěří mu spousta  lidí. Vy si budete sice zoufat,že je to příliš vlevo nebo příliš vpravo,ale lidi to budou vnímat jinak.  Budou věřit tomu ksichtu.  Jakékoli dovozování ,že ona země nebo onen národ je takový či onaký je liché . Pokud má někdo ten dar,že umí oslovit a nevnímat  jen uzoučkým průzorem jeho partaje a k tomu má dost morálněvolních vlastností k tomu,aby se nestal v rámci pol. soutěže hajzlem a lhářem,potom má na své straně většinu obyvatel. ( záměrně nepíši národa )  . Demokracie mu k tomu dává ty nejlepší podmínky.

 

zoch 15.7.2006 6:18

.....tu danou politiku realizují

Omluva.

Lea 15.7.2006 7:07

Re: Za vším je nutno také vidět lidi,kteří tu danou lotiku realizují

ano,za vším jsou /i mimo vnějších podmínek/ lidé,kteří dají demokracii průchod a usilovně tvrvají na dodržování demokratických pricipů.Bez ohledu na to,zda se cítím levicový,nebo pravicový. Roli strážců by pak měla utvářet nezávislá média.Jenomže v naší situaci nemáme osobnosti / ať zprava,nebo zleva/,které demokracii ctí jako oko v hlavě.Tady se nepraktikuje politika jasná občanovi,tady se politikaří. Politické strany  se proměnily v podnikatelské kluby,kterým jde o to  posílit  na  úkor  občana  svoji  moc.I Místa  na žebříčku  volebních  kandidátek  nejsou  obsazovaná na  základě  charisma  a  schopností  kandidáta,ale  známostí  a  peněz.  Tato  vstva  lidí , se šedou eminencí vzadu , si  při  posílení  většinového  volebního  systému  bude  předávat  štafetový  kolík moci,přičemž dá občanům dojem hry na pravo-levici. Levice se zaštítí sociálnem,pravice národními zájmy. Začalo to Německem, pak "vykořisťovatelskou" EU / navíc,proč jí milovat,je moc sociální /.  Je zajímavé,že  severské státy  udržely  při svém  prosocialistickém zřízení  demokracii  zrovna tak,  jako  Britanie  a  další,které jsou posunuty více vpravo. Patrně ctí demokratické tradice nade vše. U nás i ten hlídací pes mediální  kope za  politické kluby.  Prachy jsou holt prachy. Nejsem znalec domácí scény,ale pokud by se zde měl odehrávat boj za zachování demokracie,viděla bych ho v samotné ODS a patrně dvou proudech,i když je nám presentována jako monolit dosahující tvrdosti betonu.Na obzoru se nám rýsuje "pragmatické" křídlo s pragmatickým čestným předsedou.