2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Bizon 3.2.2010 12:34

Re: máme být Benešovi za co vděční,

Děkuji za reakci. Nemohu ale souhlasit s Vaším názorem, že "Druhou světovou opravdu začali oba soudruzi společně, Stalin s Hitlerem". Napsal jsem to, myslím, dost jasně proč .... ale napadá mě jedna věc, kdyby jsme se Hitlerovi v tom devětatřicátým bránil, tak byste nejspíš napsal, že druhou světovou válku začali Beneš s Hitlerem,že? A nejspíš byste "argumentoval" Mnichovskou dohodou .... atd. Ještě jste měl napsat, že Hitler napadením SSSR předešel Stalina o pár dnů nebo snad hodin ....  

Bizon 3.2.2010 12:42

Re: máme být Benešovi za co vděční,

... a toho Stalina nijak neobdivuji! Obdivuji ale Rusy, že zachránili svět před německým středověkem ....

Huaskaran 3.2.2010 13:36

Re: máme být Benešovi za co vděční,

Zachránili svět před německým středověkem a nastolili svůj vlastní.

5P 3.2.2010 17:06

Re: máme být Benešovi za co vděční,

Ach jo. Jestli Vám něco říká Kateřina Veliká, tak to byla ta co připojila Ukrajinu k Rusku (18. století). Pocházela z Německa. Všichni ostatní byli po ní.

Bobík 3.2.2010 14:10

Re: máme být Benešovi za co vděční,

mluvili tam ukrajinsky !!! ne rusky !!!

xy 3.2.2010 12:42

Re: máme být Benešovi za co vděční,

Harpyje, myslím, že větším zločincem než Stalin byl Lenin (Blank)  a Lejba Bronštejn - Trocký. Oba prosazovali masové popravy gojů v Rusku, aniž se zajímali o jakékoli konkrétní provinění. Oni zavedli rudý teror, aniž Západ jakkoli protestoval. Oni nechali zmasakrovat carskou rodinu jako Rothschildovu mstu Romanovcům. Třídní původ rozhodl o bytí a nebytí. Stalin byl technolog moci, který chtěl stát v čele impéria, Blank a Bronštějn byli vražední idealisté podobní Pol Potovi a Ieng Sarymu. Oni nechtěli SSSR jako velmoc, ale chtěli zničit Rusko a použít ho jen jako roznětku světové iluminátské revoluce. Co se stane s obyvateli dotčených zemí je vůbec nezajímalo. Největší kritika Stalina zaznívá proto, že likvidoval leninovce a trockisty, přestože nebyl větším vrahem než oni. Vyčítají mu to, že nedopustil anihilaci Ruska a zničení ortodoxního křesťanství.

Bizon 3.2.2010 12:49

Re: máme být Benešovi za co vděční,

Blank? Snad Uljanov! Měl jste ještě napsat, že byl agentem německého generálního štábu z I. svět. války a že ho Němci lifrovali v zaplombovaném vagoně ze Švýcarska do Ruska, aby tam rozpoutal revoluci ....  Takže za každým svinstvem v  minulém století hledej Němce ....

Harpyje 3.2.2010 12:59

Re: máme být Benešovi za co vděční,

Tohle už vypadá a paranoiu. Už jste se někdy nechal vyšetřit?

Bizon 3.2.2010 13:01

Re: máme být Benešovi za co vděční,

Oprava: Za skoro každým svinstvem v Evropě minulého století hledej Němce ....

Harpyje 3.2.2010 13:04

Re: máme být Benešovi za co vděční,

Myslete si, co chcete. Já Vám to neberu. S tím co jsem napsala, nemá Váš příspěvek stejně nic společného. Doufám ale, že se Vám ulevilo. Pro některé jsou za všechna svinstva na světě zodpovědní Němci, pro jiné zase Židé. Tyto obsese mají ale společný název.

Jakub 3.2.2010 10:06

Doležalovy lži a polopravdy

Páně Doležalovo upravování historie podle vzoru sudetioněmeckých historiků je až trapné. Zapomíná, že Maďaři se vrhli na mrtvolu první Československé republiky jako supi. Za pomoci Němců odtrhli jižní Slovensko včetně Košic a Podkarpatskou Rus. Horthy poslal velmi ochotně maďarské divize na východní frontu. Účastnil se Hitlerova tažení proti Jugoslávii a za odměnu od Hitlera dostal Vovojvodinu. Maďarské zločiny na Podkarpatské Rusi a zejména v Novém Sadu (Új vidék) si nezadali s tím, co Němci tropili v Polsku a na Ukrajině. Omlouvat Horthyhu a stavět ho vedle Beneše je opravdu nehoráznost z arzenálu nacionálně socialistických historiků.

pteryx 3.2.2010 10:01

Beneš a ti druzí

Beneš byl oddaným stoupencem demokracie a Masaryka, spolutvůrcem první republiky a tato zásluha by mu rozhodně neměla být upírána.

Představte si, že by Beneš v roce 1938 začal spolupracovat s Hitlerem. Nepochybně tu možnost měl, stejně jako ji měl Horthy nebo Tiso. Představte si, že by ustoupil. V zájmu zachování národa a já nevím čeho všeho ještě, Hitler by jistě viděl v čele státu raději Beneše než Háchu. Takový čin v tehdejší křehké situaci mohl dokonce ovlivnit výsledek války.

Děkujme pánubohu za to, že Beneš byl jaký byl, že to byl tvrdohlavý, neústupný a hrdý člověk. Jeho hlavní chybou byla neschopnost odpouštět, právě tohle nás vehnalo do náručí Stalinovi, právě tohle následně vedlo k vyhnání Němců. Jenže nebýt téhle hrdosti, co kdyby se ohnul před Hitlerem? Já se neodvažuji Beneše jako člověka dávat na jednu rovinu s Horthym nebo Banderou.

Bizon 3.2.2010 10:29

Re: Beneš a ti druzí

Přesně tak ! A poděkujme mu také za poválečný odsun tzv. sudetských Němců! Nebýt totiž tohoto navýsost prozíravého státnického kroku, museli bychom si Mnichov 38 znovu prožít v roce 1989, kdy se tzv. spontanně znovusjednotilo Německo a nebo a zcela jistě v roce 1993, kdy se odpojilo Slovensko! Jenom díky sestěhování německých menšin z okolních států do Německa mohl být ve střední Evropě mír! A díky tomu také mohla vniknout EU! President Edvard Beneš se tak zasloužil nejenom o náš stát, ale v jistém smyslu i o Německo, kde sudetští Němci nahradili nedostatek pracovních sil po padlých ve válce a pomohli tak nastartovat kancléři Erhartovi jeho hospodářský zázrak, dále EU a hlavně o evropský mír! Z těchto důvodů by měl být navržen in memoriam na Nobelovu cenu míru .... a v Mnichově, nejlepe naproti budově, kde byla uzavřena Mnichovská dohoda, by mu měl být postaven pomník !!

 

Bizon 3.2.2010 10:31

Re: Beneš a ti druzí

.... ať si škrabálkové typu doležala a toho palaty říkají, co chtějí !! 

Vlastimil 3.2.2010 9:44

Starý vtip o Maďarsku za Miklóse Horthyho

Mezi světovými válkami se prý maďarský velvyslanec kdesi v Jižní Americe účastnil nějaké recepce a došlo tam k následujícímu dialogu s jedním místním účastníkem:

- Pán je z Evropy?  - Ano, z Maďarska.   - Promiňte, nevyznám se dobře v evropských reáliích. Maďarsko je republika nebo monarchie?  - Maďarsko je království. - A jak se jmenuje váš král nebo královna? - My nemáme krále ani královnu. - A kdo je potom hlavou vašeho státu? - Velkoadmirál Miklós Horthy. - No, ta vaše země potom musí mít velmi silné válečné loďstvo. - Ale kdepak, my nemáme vůbec žádné loďstvo. Maďarsko je vnitrozemský stát. - Promiňte.....

A pán rychle maďarského velvyslance opouští a vzápětí šeptá ostatním: "Tomu člověku se radši vyhněte, ten to nemá v hlavě v pořádku."

Historik 3.2.2010 9:58

Re: Starý vtip o Maďarsku za Miklóse Horthyho

Ten vtip má ale pokračování. V Evropě je válka, vy se jí rovněž zúčastníte. Ano zúčastníme. A máte územní požadavky. Ano, máme velké územní požadavky vůči Slovensku a Rumunsku. To jsou tedy v této válce vaši nepřátelé. Ne, to jsou naši spojenci, našimi nepřáteli jsou Rusové. A co tomu všemu říká váš panovník admirál. Neříká nic, protože padl do zajetí. Zajali ho vaši nepřátelé Rusové? Ne zajali ho Němci. To jsou tedy také vaši nepřátelé. Ne, to jsou naši největší spojenci. Není to celé nějak divné??? Ne to je ten Nový evropský pořádek...

Historik 3.2.2010 9:39

Určitě bych nenazval Horthyho Hitlerovým pohůnkem, ale

jeho spojenectví s Hitlerem bylo skutečně dobrovolné. Hitler mu přitom PŘEDEM řekl, že "pokud chce pozvání na hostinu, musí se podílet na její přípravě." Týkalo se to maďarských územních požadavků, které díky Hitlerově podpoře, byly splněny dokonce bez boje a to na úkor jiných Hitlerových spojenců (Slovensko, Rumunsko).

Situace Beneše v prosinci 1943, když podepsal smlouvu o "Přátelství a poválečné spolupráci s SSSR" byla nesrovnatelná. Navíc, NELZE zapomínat, že Roosevelt, obklopený levičáky, z nichž někteří byli Stalinovými agenty, předhodil střední, východní a jihovýchodní Evropu Stalinovi přes Churchillovo varování na stříbrném podnose.

A nelze zapomenout, že Horthy se roku 1944 podvolil Hitlerovi i z důvodů ryze osobních, Němci totiž unesli jeho syna.

Roku 1948 neselhal jenom Beneš, ale také ministři sociální demokracie a Jan Masaryk.

pteryx 3.2.2010 10:20

Jan Masaryk

Jan Masaryk byl naprosto světový člověk. Kdyby skutečně selhal, tak by Rusi neměli důvod jej zavraždit.

Historik 3.2.2010 10:30

Re: Jan Masaryk

Masaryk tím, že nepodal demisi, usnadnil Gottwaldovi situaci (demisi podalo 12 ministrů, 14 zůstalo, nebyla to tedy většina). Pak si zřejmě uvědomil, jak celá věc skončila a byl patrně zavražděn proto, aby nemohl emigrovat. Předseda Sociálně demokratické strany Laušman byl podobný případ, jenže tomu se emigrovat podařilo, byl ale StB unesen zpět do ČSR a pravděpodobně zavražděn.

Vlastimil 3.2.2010 10:48

Re: Jan Masaryk

Já se domnívám, že Jan Masaryk v únoru 1948 selhal mnohem více než Edvard Beneš. Krátce poté tragicky zemřel a já osobně považuji obě verze jeho smrti vražda/sebevražda za stejně věrohodné. Je možné, že Rusové jej po 25.únoru považovali za největší aktuální překážku a nechali jej zavraždit. Je ale také možné, že Jan Masaryk si uvědomil, k čemu svým postojem v únoru 1948 vlastně přispěl (hodně jeho přátel se od něho po 25.únoru začalo odvracet) a sám spáchal sebevraždu - a třeba naivně doufal, že tím národ ještě vyburcuje.

Sven Australan 3.2.2010 10:56

Re: Jan Masaryk

 J.M. byl opravdu světový člověk. Ale jeho smrt je stále ještě nevysvětlená. Po resignaci Nár.Soc. a Lidovců-ministrů, kterou president Beneš přijal, sestavil Gottwald vládu z levicového dobytka a Jan Masaryk (prý) prohlásil po nabídnutém místu ve vládě : "S touto vládou si rád zavládnu...."  Jestli to je pravda, muselo jej těžce tížit svědomí !  Ovšem, jestli se opravdu chystal znovu do exilu (což by byl pro všechny slušné lidi hlavou i ústy Čsl. svobodného exilu, byl asi zavražděn.  Ale nikoli KGBáky (i když na jejich rozkaz), ale StBáky.

116 000 nár.soc. 3.2.2010 12:29

Re: Jan Masaryk / přešlo ke komunistům

po únoru 48 přešlo 116 000 národních socialistů ke komunistům

Miloš 3.2.2010 9:33

"Expert"

Co umí maestro Doležal nejlíp? Trousit rozumy a plivat....

Chris Kelvin 3.2.2010 9:17

Já jsem za Beneše rád

Naproti tomu Háchu bych si netroufl odsuzovat.

pteryx 3.2.2010 10:14

Re: Já jsem za Beneše rád

Naprosto souhlasím. Beneš v dosti věcech selhal, je možné že když se to všechno sečte a podtrhne, tak byl v etické rovině průměrným nebo mírně nadprůměrným člověkem. Což v daném prostředí tehdejší středoevropské politiky znamenalo, že vysoko vyčníval nad hlavami ostatních středoevropských zemí, za to je třeba poděkovat.

hradec 3.2.2010 9:10

sic

Hácha dělal Němcům stafáž a není mi známo, že by se pokusil byť o symbolickou intervenci v době, kdy Němci vraždili české vlastence po atentátu na Heydricha. V této pozici setrval do posledních válečných dnů. Beneš jako souromá a nevítaná osoba trpělivě budoval zahraniční státní zřízení, dosáhl postupně jeho uznání u všech velmocí včetně anulování Mnichova a obnovení ČSR v původních hranicích.Doležalovo srovnání Háchy a Beneše na stejnou úroveň je nechutné. Na rozdíl od Háchy (a Horthyho) byl Beneš na černém seznamu osob, které měly být po obsazení Británie deportováni do Německa, a určitě by to nebylo do Baden-Badenu. Na tomto seznamu byli i jiní lidé, např. Churchill. chce snad Doležal srovnat Háchu a Horthyho či Banderu s Churchillem?

Arthur Longen 3.2.2010 9:45

Re: sic

Benes nema legalni prezidentskou kontinuitu. Kdyz mu zacalo tect do bot tak zbabele abdikoval a zdrhul, e.g. prestal byt podle ustavy prezidentem.. Stejnej srab jako Klaus, kterej sice nesouhlasi s Lisabonsou smlouvou, ale rezignovat kvuli svym zasadam nehodla.. Benes, Klaus, Gottwald jsou bez diskuze nejhorsi prezidenti nasi zeme

Budař 3.2.2010 10:02

Re: sic

A ty největší mekota - blekota, nevíš o čem mluvíš.

Historik 3.2.2010 10:07

Hácha byl skutečně legální president, ovšem pouze do 15.3. 1939, kdy

protiústavně "předal vládu Vůdci Velkoněmecké říše." Do té doby se Beneš opravdu choval, jako soukromá osoba a přednášel v USA na univerzitě.

A samožřejmě později, když vypukla válka, ustanovil v Londýně exilovou vládu, kterou jako první uznali Svobodní Francouzi v čele s DeGaullem. Uznali se fakticky navzájem.

USA až do roku 1942 udržovaly diplomatické styky s vládou ve Vichy (což mělo vliv na postoj Francouzů při jejich vylodění v severní Africe na podzim 1942, což je už jiná kapitola). DeGaulle byl nicméně roku 1940 stejně legitimním představitelem Francie, jako Beneš Československa.

PETR 3.2.2010 11:25

Re: Hácha byl skutečně legální president, ovšem pouze do 15.3. 1939, kdy

A ještě  "maličkost". Do doby, než byla mezinárodně uznána Benešova vláda jako právoplatná vláda ČR, tak z čeho tam pánové žili ? Upozorňuji, že je živili českoslovenští šlechtici, podnikatelé ze svých kont ve Švýcarsku a v prvnířadě to byl Lichtenstein. Tomu ( a mnohým dalším ) pan Beneš svými dekrety zabavil majetek hned po návratu do Prahy. Mám si jej za to vážit ?