22.5.2024 | Svátek má Emil


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Sibi 3.2.2010 8:43

Re: jaksi nahlavu

Ač s Doležalem většinou nesouhlasím, musím se přiznat, že k hodnocení prezidenta Beneše za to, jak se zachoval v roce 1938 a 1948 se připojuji.

Quercus 3.2.2010 6:53

je to takové divné - Poláci

Poláci vyvolávají hysterickou atmosféru až bezpříčetnosti, když mluví o Katyni, kde bylo zabito asi 7000 Poláků, ale k Banderovi, který povraždil více než 100,000 Poláků, voly'nských, Čechů, Židů, bolševiků a komisařů z nich většina byla Poláků se staví jaksi , že nevadí - Bandera prostě nebyl Rus - je to divné.  

Wotan 3.2.2010 7:04

Re: je to takové divné - Poláci

Za bolševiky a poltruky, palce dolů--čím míň jich bylo, tím lépe! Bolšáni, násilnou

 kolektivizací, na to byla NKVD i kulomety, odsoudili k smrti hladem 5 milionů

 Ukrajinců, statisíce deportovaných na otrockou práci na Sibiř, do Gulagů, za tuto

 Genocidu ukrajinského národa měli bolševismus milovat???

 KOMUNISMUS--- to byla RAKOVINA 20 století!!

Quercus 3.2.2010 7:14

Re: je to takové divné - Poláci

Já te'd nemluvím o té nepatrné části ukrajinského národa, která uvítala jmenování Badery hrdinou - to je skutečný výraz pomatení. Hrdina surový masový genociální vrah! Já mluvím o Polácích vždy't Bandera zavraždil z genociálních důvodů daleko více Poláků než Stalin. Tak proč Poláci mlčí?

 

Edmont Dante 3.2.2010 6:48

Pan Doležal dal nějakou dobu pokoj,

ale už neodolal a opět začal kopat do "svého" národa, aspoň se k nám stále hlásí. Takže k Banderovi. Článek jsem nečetl, ale doplnil bych, že Bandera povraždil spoustu Poláků a dodám, většinou civilisty a to čistě z nacionalizmu, kdy chtěl od nich očistit Ukrajinu. 

Dale je roztomilé, jak pan Doležal omlouva všechny spojence fašistického Německa, že oni válku nechtěli, oni byli dotlačení Hitlerem atd. Stejnou rétoriku používá u sudetských Němců.

Ale, že Maďaři zabrali za pomoci Hitlera část Slovenska a Podkarpadskou Rus to opomíjí. A když viděli, že Hitler válku prohraje najednou otočili, to ovšem svědčí o morálních kvalitách tohoto národa, takže se ptám, tohle pan Doležal nevidí? Srovnávat a zatahovat do těchto dějinných události Beneše je pouhe pokračování v sudetoněmecké snaze která byla před válkou, v období války nyní i po válce pošpinit našeho presidneta, což pan Doležal vytrvalé činí, aniž by vynechal jedinou příležitost plivnout jedovatou slinu na naše představitelé a náš stát.

j 3.2.2010 7:05

Re: Pan Doležal dal nějakou dobu pokoj,

Fašistické Madarsko zabralo část území fašistického Slovenska. Co k tomu dodat. Jestli třeba ještě v roce 1918 nabylo jejich

q 3.2.2010 7:15

Re: Pan Doležal dal nějakou dobu pokoj,

Quercus 3.2.2010 7:16

Re: Pan Doležal dal nějakou dobu pokoj,

Celé Slovensko bylo v roce 1918 jejich.

gugu 3.2.2010 8:54

Re: Pan Doležal dal nějakou dobu pokoj,

Fašistické Maďarsko zabralo časť demokratickej ČSR. Aspoň neviem, že by počas Mníchovskej dohody jestvoval Slovenský štát. Celé Slovensko bolo do roku 1918 v Uhorsku, ronako ako Čechy v Rakúsku. Podobne bolo celé Uhorsko do Ausgleichu súčasťou Rakúska a ešte predtým Osmanskej ríše. Ak z toho niečo vyvodzujete tak ste Maďarónsky blb. Nikto nemôže nútiť Slovákov žiť so zaostalými a nekultúrnymi Maďarmi. Howgh 

. 3.2.2010 10:24

Re: Pan Doležal dal nějakou dobu pokoj,

gugu, Vy jste popleta. Království české se stalo na určitou dobu součástí Habsburské monarchie, stejně jako Uherské království.  Nemůžete tudíž srovnávat Slovensko - bývalé Horní Uhry, které bylo vždycky jen částí území Uherského království.

gugu 3.2.2010 10:38

Re: Pan Doležal dal nějakou dobu pokoj,

Popleta ste Vy. Pretete si Bohemiae Regnum s Čechmi. Pokiaľ viem, ani Franz Josef der Zweite sa nenechal korunovať českým kráľom. Tak aké kráľovstvo, keď ste nemali kráľa? A vôbec,  nepleť si Bohemiu s Čechmi. Vyvaruješ sa vážnych omylov. Herzliche Grüsse nach goldenem Prag.   

jorrick 3.2.2010 15:54

Re: Pan Doležal dal nějakou dobu pokoj,

ale no tak, kolego! Země koruny české, nebo české království bylo prostě státním útvarem a tečka. To, že se z politických důvodů F.J. nenechal korunovat na věci nic nemění. Titul krále českého mu přináležel a byl v jeho oficiální titulatuře podobně jako titul krále uherského. Podle Vaší logiky by například v dobách interregna přestávaly existovat státy - království.

Jinak si myslím, že chcete asi problematizovat existenci českého království, protože v něm nežili jen Češi. To je optika XIX. století, podle které bychom mohli (dovedeno ad absurdum) ztvrdit, že císař Traján byl Španěl, protože pocházel z Hispánie. Je mi líto, ale ani knieža Svätopluk nebyl Slovák, i když někteří roduverní popletové /a věřte, že bych mohol použít i silnější slovo/ tvrdí, že Velká Morava byla prvním státem Slováků. Nebyla. Ani Čechů pochopitelně. Slováci mohou být hrdí na leccos, nepotřebují kvůli tomu překrucovat historii i když někteří tací s nízkým sebevědomím  to vytrvale dělají. Jistě - někteří Češi taky.

Zdravím

Pozorovatel 3.2.2010 23:20

Re: Pan Doležal dal nějakou dobu pokoj,

Przníte historii, latinu i němčinu, to jazykové pominu. Nicméně, František Josef I. se stal českým králem odstoupením svého předchůdce, v původní terminologii Boží milostí, což je akt konstitutivní, kdežto korunovace je aktem deklaratorním a Bohemia je skutečně latinský název Čech.

j 3.2.2010 6:39

j

každý má svého kostlivce ve skříni ale jen někdo z něho udělá hrdinu. Já navrhuji popisovat věci pravými jmény, s přihlédnutím na tehdejší situaci i kdyby to bylo národně nepříjemné.

RK 3.2.2010 4:47

Tak takhle bude vypadat

dejepis Nove Evropy - Alois Jirasek to delal alespon z idealu a ve jmenu prakticky neexistujiciho naroda, pro koho to delaji panove Palata a Dolezal tezko rict - v jejich pripade spise asi za co to delaji.

Kresinka 3.2.2010 5:01

Re: Tak takhle bude vypadat

dovoluju si pouze upozornit, že Alois Jirásek nemusel psát a taky nepsal svá díla v zájmu neexistujícího národa,  byl jen o něco starším současníkem např. Karla Čapka (zemřel tuším v r. 1931). Kroutil české dějiny patrně z přesvědčení a bohužel pro ně i nás tedy hodně. Ale přiznávám, že Banderu bych srovnávala asi spíš s Mašíny, než s Benešem

tom 3.2.2010 7:21

Re: Tak takhle bude vypadat

Perfektní, chytrá (či chytrý) Kresinka. A.J. psal sice docela zajímavě, ale realita byla hodně jiná. Konec konců byly to romány, historii z toho udělal až Nejedlý a spol. Zdroje tradic, soudruh Husek, Jirásko ...  

xxx 3.2.2010 7:50

Re: Tak takhle bude vypadat

Dokonalý příměr. děkuji !!!

Paul Sulc 3.2.2010 3:04

Dobry clanek, pane Dolezale,

ale Cechackove vas  sezerou za syrova i s kostma. Holt boj z blbosti a s malocechoclovekysmem se neda vyhrat. Ty andelsky kridla Cechackum ne a ne spadnout.

honzak 3.2.2010 6:53

Re: Dobry clanek, pane Dolezale,

Doležala nemusím, ale dneska se mu to docela povedlo. Zato přemoudřelí emigranti tvého formátu mě pěkně szerou!

68 3.2.2010 3:00

Pan Doležal trefně vyhrabal moc hezké souvětí od filosofa Ištvána Bibo z Madarska, který řekl, že

„skutečná demokracie a skutečné usmíření mezi těmito národy zavládne teprve tehdy, až poprvé společně pochopí a pojmenují své vlastní, vzájemné zpustnutí.“  A tak je to tady! Evropané, včetně Madarů a Sudetáků, zřejmě už společně velmi dobře pochopili své totální vzájemné zpustnutí. A tak si je tedy také hned pojmenovali. Dali mu jmého EU. Ted se už jen čeká na usmíření, ke kterému v důsledlu demokracie by mělo dojít co nevidět, pokud se tedy Bibo nemýlil.

Bizon 3.2.2010 0:43

Pokud bych měl pojmenovat zpustnutí pana doležala, musel bych ho nazvat germanofilskou pomateností, okořeněnou počínající stařeckou demencí ..

.. v těchto případech by měla být povolena euthanásie .. ostatně jako tomu bylo in der dritten Grossdeutesches Reich ..

M. Stuchlik 3.2.2010 0:45

Re: Pokud bych měl pojmenovat zpustnutí pana doležala, musel bych ho nazvat germanofilskou pomateností, okořeněnou počínající stařeckou demencí ..

Ne každý, kdo není slavjanofil musí být germanofil

strejda 3.2.2010 0:54

Re: Pokud bych měl pojmenovat zpustnutí pana doležala, musel bych ho nazvat germanofilskou pomateností, okořeněnou počínající stařeckou demencí ..

To máte plnou pravdu. Ovšem germanofilstvím je Doležal znám nikoli jako protikladem k slavjanofilstvím ale spíše nekritickým obdivem k německé politice.

Minutus 3.2.2010 1:12

Re: Pokud bych měl pojmenovat zpustnutí pana doležala, musel bych ho nazvat germanofilskou pomateností, okořeněnou počínající stařeckou demencí ..

O politice současného Německa se tu od něj články neobjevily, nebo ano? Snad nějaké regionální speciality z Bavorska ...

JH 3.2.2010 1:56

Herr Doleschall nenávidí

Čechy a Beneše a je SdL-fil :-). Svými články jen rozeštvává Čechy a Němce . . .

Bizon 3.2.2010 0:53

Re: Pokud bych měl pojmenovat zpustnutí pana doležala, musel bych ho nazvat germanofilskou pomateností, okořeněnou počínající stařeckou demencí ..

.. a nebo aspon očkování proti prasečí chřipce ..

@@ 3.2.2010 7:57

Bizone,

kde budete trousit svá moudra po patnáctém?

Aby bylo jasno, čemu se vyhnout.

Milan 3.2.2010 0:28

Jen na okraj

Clanek o Banderovi byl zajimavy. Zmenil muj nazor prevladajici z brozurky vydane o cinnosti pluku SNB bojujici proti oddilum banderovcu. Znam take fakt (od matky me manzelky - Ukrajinky), ktera povedela, jak byli nacisticti vojaci s otevrenou naruci vitani na Ukrajine, protoze doslo osvobozeni on nenavidenych komunistu. Jinak dekuji za rozhodnuti o registraci diskutujicich, dost casto jsou to velmi nechutne a zlobe pripspevky. Hezky den. 

strejda 3.2.2010 1:01

Re: Jen na okraj

Vítali je, vítali holoubci. A za pár dní byla polovina nové ukrajinské vlády Němci postřílena. Mysleli si, že smějí vraždit židy a Poláky. To nebylo vyhrazeno kmánům, jen pánům. Jen za týden po vyhlášení Ukrajinského státu jich ve Lvově pobili na 8 000. Polovina tzv banderovců byly zbytky Rudou armádou rozprášené 14 grenadýrské SS divize Galizien. Zbytek byla UPA, která povraždila 130 000 Poláků při etnických čistkách a také několik tisích volyňských Čechů. Poptejte se Volyňáků na UPA.