5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: A znovu Havel kontra Klaus

Václav Havel nám v posledních letech trochu sešel z mysli. Přitom podle amerického časopisu Foreign Policy a britského Prospectu je v současné době čtvrtým nejvlivnějším intelektuálem na světě (kdo jsou první tři, bohužel nevím*)). Abychom ten nezájem aspoň trochu zmírnili, budeme se věnovat rozhovoru, který poskytl nakladatelství Verlagsgruppe Passau. Vyšel pak mj. ve slovenském deníku Sme, který ke skupině patří.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jura-p 13.11.2005 23:36

Honzo z L.

Taky jsem si myslel, že Havel odstoupil z nesouhlasu s vývojem. Ale to, jakým způsobem se jeho lidi pletli do komise pro přípravu ústavy a jak se ucházel stát se prezidentem v zemi, s jejímž vznikem nesouhlasil mě zase připomnělo, že už předtím svolával demonstraci proti parlamentu, když nebyly přijaty jeho návrhy na rozšíření vlastní moci a že mu jde o tuto moc a že to, jak kdysi prohlásil, že chce být prezidentem jen do prvních voleb, byly jen takové intelektuálské kecy.
Honza z L. 14.11.2005 1:02

Re: Honzo z L.

Diky za odpoved, ale porad tomu nerozumim. Co je spatneho na tom, ze se chtel stat presidentem? Mel odjet do Stadic a nechat se najit starsovstvem, an zatyka otku, nebo co? A co je spatneho na tom, ze se jeho lide pokouseli ovlivnit prijimani ustavy? Ruzni lide ruznych jinych lidi se pokouseji ovlivnovat prijimani kdeceho, tak to v demokracii chodi, nakonec stejne rozhoduje parlament, ne? Nebo chcete, aby se vam do rozhodovani nikdo nepletl, jako v libyjske lidove dzamahiriji?
Co se svolavani demonstraci proti parlamentu tyce, tohle si pamatuju velmi dobre: svolaval demonstraci v patove situaci, kdy slovenska cast parlamentu blokovala prijimani federalnich zakonu a soucasne i vypsani referenda o zachovani federace. Jako federalni president mel ustavni povinnost udelat vsechno co mohl pro zachovani federace (je zabavne, ze ostatni diskutujici mu vycitaji, ze toho neudelal dost). Kdyz zjistil, ze to nestaci a federaci nezachrani, odstoupil, a umoznil ustavni reseni po volbach. To mne prijde naprosto korektni.
Ze mu jde o moc? To je snad u politika v poradku, ne? A ze puvodne prohlasil, ze chce byt presidentem jen do prvnich voleb, bych mu odpustil, nevedel, do ceho jde a jak to bude vypadat. Jen parez nemeni sve nazory (a Andy, ktera si o Havlovi mysli stale totez uz od roku 1989).
AeroKarel 13.11.2005 20:56

Myschi,

já měl Havla v úctě za bolševika i po plyšáku. Jen mne ta úcta začala pouštět když mu moc nevoněly klasické politické strany a kdeco by pojednával via kamarádi. A dokonale mne pustila po "Rudolfinském" projevu. Do padlých veličin se nekope, alespoň dle mne. A od té doby je to už setrvale holá ostuda. Každý lump ala Gross nebo Paroubek je dobrý, pokud je proti Klausovi ..... Je-li jiný důvod, nevím o něm. Takže žádné kecy o fešáckém kriminále a bohatství, to je mi jedno. Jeho chování.
Mysch 13.11.2005 23:20

jo setsetdvaasedesatko,

soustavna propaganda dela divy.
Honza z L. 13.11.2005 20:32

Dolezalovo trauma

Komentar pana Dolezala o Vaclavu Havlovi je zbytecne komentovat, kazdy, kdo to trochu sleduje, vi, ze ti dva se nenavidi uz pres ctyricet let od dob Tvare a stekali po sobe i za disentu, natoz ted. Vaclav Havel opravdu nemuze za to, ze ho ctenari nejakeho casopisu zvoli za ctvrteho nejvlivnejsiho intelektuala na svete, a je hloupe si kvuli tomu z nej delat legraci. Myslim, ze i z teto (jinak priserne) diskuse docela jasne vyplynulo, ze rozpad CSR byl nevyhnutelny, a ze tedy bylo celkem jedno, co Havel delal nebo nedelal = pro mne osobne treba jeho odstoupeni v den odhlasovani one Deklarace slovenskym parlamentem melo velkou symbolickou roli, uz tenkrat jsem ocenil, ze odmitl delat stafaz necemu, co nemohl ovlivnit. Povazoval jsem to za statnicke gesto, ne za utek pred odpovednosti, juro-p.
Proc vsak se zdrzuju s temito radky: ta nenavist cisici z velke vetsiny komentaru je skutecne desiva. Jeste pred par lety byli na Netu alespon lide, kteri meli nejakou zakladni uroven (byt se velmi lisili v nazorech). To, co tady ctu, jsou nenavistne vylevy spodiny a opravdu je mi z toho fyzicky nevolno.  Pevne doufam, ze normalni lide proste jen nemaji cas a naladu ty komentare sledovat a prispivat do nich (ano, ja moc normalni nejsem). Vaclav Havel je statecny clovek a skvely dramatik, jako presidenta jsem ho mel rad a vazil si ho, jakkoli jsem s radou jeho kroku nesouhlasil, jeho levicove nazory jsou mi cizi, ale respektuju je, a jeho vyber zivotnich partneru, psu a partneru k obedu je mi lhostejny a nic mi do nej neni.
 
P.S. Andy, vy jste chytra zenska: nevadi vam, do jake spolecnosti jste se to dostala?
Zuzana W 13.11.2005 21:20

Re: Dolezalovo trauma

Ano, to je pravda, ale proc tedy ho komentujete s dokladem, ze je dulezite se zminit o nenavisti, ktera mezi Havlem a Dolezalem trva uz pres ctyricet let. Proc tedy kritizujete nenavist lidi, kteri zde komentuji a zaroven oznacujete Havla za cloveka, ktery si dle vas dokaze pestovat nenavist k jinemy cloveku uz ctyricet let?
Duvod, proc se zdrzujete temito radky je dle vas prave ta desive nenavist, o niz zaroven priznavate, ze je ji i Havel schopny (proboha, jak muze jeden tvor druheho nenavidet ctyricet let!). A tak vam, zrovna  jako Andy, nevadi, ze jste se dostal do spatne spolecnosti, a neudrzujete aspon zakladni uroven, kterou jste se zaroven s mnoha tehdejsimu LIDMi vyznacoval na NETU s dalsimi normalnimi lidmi, (kteri ted nemaji cas a naladu ty komentare sledovat, vy normalni nejste).
Posledni odstavec podepisuju  a pokud vam nevadi, v jake spolecnosti jse se octl, o Andy nemejte strach, ta uz ustala horsi partu.
Andy 13.11.2005 22:10

Re: Dolezalovo trauma

asi vám nerozumím. Jaká parta? Je jedna parta, co Havla zbožňuje a druhá, co ho nenávidí? Neblbnete trochu? Jestli potřebujete ikonu, tak si nějakou kupte, v Praze jich Rusáci prodávají tisíce, celou pěší zonu si na to koupili. A pokud se domníváte, že, jelikož jsem nezměnila po 89 názor na Havla, tak jsem se automaticky zařadila mezi vyvrhele, váš problém. Já se necítím být členem nějaké "společnosti".
MF 14.11.2005 14:13

Re: Dolezalovo trauma

S tím skvělým dramatikem jste to asi přehnal.
Honza z L. 14.11.2005 16:04

Re: skvely dramatik

No, to je samozrejme subjektivni soud. Ja mam jeho hry moc rad, cetl jsem je vsechny a vetsinu i videl. Vsem se libit nemuseji. Jen upozornuju, ze je davali v Nemecku, Svycarsku a na Broadwayi v dobe, kdy VH nejen ze nebyl president, ale dokonce nebyl ani disident. Opravdu si myslim, ze VH patri k nekolika nejvyznamnejsim ceskym dramatikum dvacateho stoleti, i kdyby nenapsal nic jineho, nez Vyrozumeni nebo Zahradni slavnost.
Andy 13.11.2005 19:56

to je jednoduché, Zuzano,

spolu s dalšími zde pravidelně odsuzujete tzv. většinu národa, Čecháčky, Čechy atd. jako essenci všeho špatného. Jakoby jste vy nebyla Češka. Všechny ty bláboly o závisti et cetera jsou opravdu ubohé. Co mu sakra asi kdo může závidět? Děláte přesně to samé, co vyčítáte těm, kteří tu nadávají Havlovi. Osobně mám na Havla konstantní názor již víc než třicet let a nehodlám ho měnit. Ti, co mu nadávají, jsou hloupí. Ale že Havel není světec a na tom, co se tu teď děje, ať dobrém nebo špatném, má nemalou zásluhu, to je prostě fakt, který byste, pokud jste schopni přemýšlení, mohli uznat. Slušně. A víc už o tom nebudu hovořit, je to zbytečné.
Zuzana W 13.11.2005 20:16

Re: Nesmysl, mila Andy:

Neodsuzuji vetsinu naroda za to, ze se bala. Ja jsem se taky bala, proto v dobe, kdy jsem se uz nestykala s nikym nez s lidmi, ktere mel rezim na indexu, a  byla jsem tedy brzo na rade, jsem radeji volila emigraci.
Lidi, kteri nemeli odvahu se nechat zavirat naprosto chapu.
Na vasi otazku co muzou ti, kteri Havlovi  evidentne zavidi, zavidet, jsem uz odpovedela.  Samozrejme s tim nemusite souhlasit.
Taky jsem zduraznila, ze kritika Havlovych chyb mi vubec neni proti srsti, vadi mi nenavistne prezdivky a primitivni nadavky.
Ohledne nenavisti bolseviku k Havlovi mluvim z osobni zkusenosti, nikdy jsem neslysela slusneho cloveka, ktery se s byvalym rezimem nevymachal, o Havlovi mluvit s nenavisti. Ty druhe jsem slysela mockrat a bylo mi z toho dost nanic.
 
Ze je Havel svetec jsem nikde a nikdy netvrdila
A taky jsem presvedcena, ze kdybych zde u tohoto clanku pouzila nadavek typu Marta, vubec byste na to nereagovala. Reagujete podrazdene vzdycky, kdyz kdokoliv kritizuje Klause, velkoryse prehlizite vzdycky, kdyz nekdo Havlovi nenavistne spila.
 
Ceska jsem, vubec se za to nestydim a nevim, jak jste prisla na to, ze Cesi, Cechy jsou podle me esenci vseho spatneho. Zazila jsem nedavno Amiky, kteri se bali hodne.
Andy 13.11.2005 22:15

Re: Re: Nesmysl, mila Andy:

no, Zuzano, to si dost vymýšlíte. Ovšem pravdou je, že jsem se zde odnaučila leccos. A od té doby, kdy mne Jonáš po mém příspěvku o Havlovi znectil, že mu oportunisticky pochlebuji, ač bych jako příznivec zvrhlé pravice měla spílat, už mne ani nenapadne se Havla zastávat. Na to jste tu vy a další spravedliví. Co mi vadí je, jak automaticky, přesně stejně jako blbouni, kteří nadávají Havlovi do Veškrnů atd., nadáváte do bolševiků, kolaborantů a zbabělců. Samozřejmě, že se cítím dotčena, neboť i já tu žiji. A zatímco vy jste evidentně pas od patřičných úřadů dostala, já ne a trčím tu mezi těmi, jak vy říkáte" tajemníčky" celý život. Nevím, zda vám to dojde, ale opravdu mne to uráží.
Zuzana W 13.11.2005 22:26

Re: Re: Re: Nesmysl, mila Andy:

Chtelo by to jit na par deci, tady to uz nevyresime. Tam taky ne, ale aspon se zasmejem u  tech par dvojdeci.
Zdravim.
Lucifer 13.11.2005 22:45

Re: Re: Re: Re: Nesmysl, mila Andy:

pár deci to jistě vyřeší
Zuzana W 13.11.2005 23:07

Re: Re: Re: Re: Re: Nesmysl, mila Andy:

osobni kontakt nekdy ano, Lucifere, je to daleko lepsi nez treba financni podrazy ...
jaroslav 14.11.2005 14:57

Re: Re: Re: Re: Nesmysl, mila Andy:

Zasmejte se Zuzanko hlavně svoji blbosti.
Jaroslava 14.11.2005 15:30

Re: Re: Re: Re: Re: Nesmysl, mila Andy:

Vitam vas z vyletu. Vy se te vasi zasmejete sam, az se budete za tluste brisko popadat, 'Jarousku'.
Zuzana W 14.11.2005 18:34

Re: Re: Re: Nesmysl, mila Andy:

Mila Andy,
pokud nezastupujete zadnou politickou stranu ani spolecnost, (coz sama zduraznujete), proc byste se nemela zastat kdykoliv kohokoliv chcete, co s tim ma co delat Jonasuv 'teasing'. Ani ja nezastupuju nikoho krome sebe, dokonce ani zadny spolek 'spravedlivych', jak se mylne domnivate. Ale kdyz jsem videla ty zastupy lidi na Havla zlobne nazhavenych, neodpustila jsem si par poznamecek. 
Porad dokola opakujete ( a uz to trva dlouho), ze hazim vsechny Cechy do jednoho pytle. Nehazim tam ani Vas, ani moji tam zijici rodinu, nikoho z mych pratel a dobrych znamych (tam zijicich), atd.. Ozyvam se proti tem, kteri se zalykaji zlobou a nenavisti, jakmile se objevi jmeno Havel.
Pokud jde o pas, je mi lito, ze jste ho nedostala, ale pokud Vam slo o zivot venku, mohla jste prece podstatne snadnejsim zpusobem vycestovat po sametu, aniz byste - na rozdil od nas, uprchliku -  ztratila svuj puvodni domov, svoje blizke, svuj majetek, obcanstvi atd.. Uz nejmin patnact let Cesi, kteri si sjednaji staze a zamestnani u zahranicnich firem, potrebuji k tomu jenom jejich zaruku. Nikdo Vas prece nenuti zit mezi 'tajemnicky' (coz byl od mne zert) a trcet tam cely zivot. A mela byste to bez svizelnych zacatku nas, emigrantu, o jejichz zemi se tu pred sametem malo vedelo a kteri tu zacinali docela od nuly.
Pobavený pravicový volič 13.11.2005 18:38

2 Zuzana W

Zuzano, svatá pravda s tou českou závistí. Úspěch se v Česku neodpouští a už vůbec ne člověku, který s bolševikem nekolaboroval v době, kdy 99,8% populace kolaborovalo (já také, ze strachu a zbabělosti, bohužel!), bylo to vždy v novinách hned druhý den po volbách
 
Pana prezidenta člověka Havla ovšem obdivuji, čímž jsem ovšem weirdo
Mirek F 13.11.2005 19:18

Re: 2 Zuzana W

A jakpakto, že v prvních letech po převratu byla Havlova popularita vysoká a začala klesat až v souvislosti s jeho dalším jednáním  činěným DÁVNO  po pádu totality? Pravda, od někoho, který sám sebe označí za pravicového a přitom je schopen tak absurdně obhajovat Havlovy kamarádšofty s Paroubkem (viz níže) se asi těžko dá očekávat něco jiného, než nezdůvodněné omílání mantry údajné české závisti..... .
Mysch 13.11.2005 19:28

no, mozna

ze proto,  ze bejvali komunisti, kolaboranti a zavistivci zacali poustet do obehu hlasky o fesackejch kriminalech a podobne.
Mirek F 13.11.2005 20:01

Re: no, mozna

Tohle se pouštělo do oběhu hned po plyšáku, aniž to na popularitu Havla mělo vliv.
Mysch 13.11.2005 20:17

nevim, ja to znam

az z dob novejsich.
z nejnovejsich, pak lucernu, barrandov a a udajne obrazky, kde sedi frankovi, ci komu na kline.
pro mne je to systematicka propaganda podle vzoru kgb.
urcite se jeste objevi obrazky, kde se liba s breznevem, a mozna i nejake to porno.
Mirek F 13.11.2005 22:16

Re: nevim, ja to znam

No, dělat z chatových plácání cílenou propagandu ...
Ale co se prodeje Lucerny týče, to je jeden z případů kdy Havlova rétorika o etice a konkrétní činy byly ve zřejmém rozporu
Mysch 13.11.2005 23:19

no,

je to sice dost blba otazka, ale mate v pameti zasedani mestskeho vyboru ksc z 26.12.1989?
paklize ano, pochopite. paklize ne, nepochopite.
AeroKarel 13.11.2005 18:09

Scrollovat v textu

je možno šipkami nahoru, dolu. Také mne to štvalo.
Zuzana W 13.11.2005 18:27

Re: Scrollovat v textu

Diky vrele, AeroKarle, taky me to mohlo napadnout.
Zuzana W 13.11.2005 21:38

Re: Scrollovat v textu

S temi sipkami je ale fuska, taha se to donekonecna, lepe preklepy neopravovat vubec, nebo si napsat text jinde, opravit a okopirovat.
trinity 13.11.2005 16:26

http://blog.lide.cz/bloger.r

http://blog.lide.cz/bloger.r
Zuzana W 13.11.2005 16:22

Stejne chvalabohu rozhodne nejsme, Andy,

a povidejte si co vam libo a s kym libo, ale me z vasich pokecu vynechte.
Mate-li namitky proti necemu, co jsem napsala, napiste mi to primo a pokud mozno napiste konkretne proc.Jestli mate chut jenom se hadat jako obvykle, nezajem. 
Preju vam prijemne odpoledne.