24.5.2024 | Svátek má Jana


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: A znovu Havel kontra Klaus

Václav Havel nám v posledních letech trochu sešel z mysli. Přitom podle amerického časopisu Foreign Policy a britského Prospectu je v současné době čtvrtým nejvlivnějším intelektuálem na světě (kdo jsou první tři, bohužel nevím*)). Abychom ten nezájem aspoň trochu zmírnili, budeme se věnovat rozhovoru, který poskytl nakladatelství Verlagsgruppe Passau. Vyšel pak mj. ve slovenském deníku Sme, který ke skupině patří.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Mysch 12.11.2005 17:09

no etika, neetika,

ale slusnosti by se asi misto spicatejch loktu vyucovat melo.
za nejrudejsiho komunismu a bezpravi nas nase tridni ucila dat ve dverich prednost. dneska vas pubertaci srazej ze schodu tramvaje, aby si vybojovali misto k sezeni.
pane machu, co vy na to?
jasan 12.11.2005 16:33

jo franto....

to jsou paradoxy.... pokud pokladate pana co lhal pod prisahou za vzor......
franta 12.11.2005 19:13

Re: jo franto....

To máte na mysli Vašíka Klausovic, když vypovídal před soudem o sponzorování ODS ? Nikomu jsem nikoho za vzor nedával, pouze jsem konstatoval fakta.
franta 12.11.2005 16:06

To jsou paradoxy, pane Vaněk

1) Bývalý americký prezident Clinton přiletěl do Prahy, aby, jak se vyjádřil, se mohl setkat se svým přítelem Václavem Havlem
2) Bývalý důstojmík KGB, ruský prezident Putin ve svém projevu ostře napadl nevládní organizace podobně jako jeho přítel Václav Klaus.
3) Šmoulům těžko něco vysvětlovat
Sch.kolemjdoucí 12.11.2005 15:56

Čtvrtým nejvlivnějším intelektuálem na světě ?

Ježíšmarjá !!!!
Zuzana W 12.11.2005 16:14

Re: Čtvrtým nejvlivnějším intelektuálem na světě ?

V tesnem zavesu za Sch.kolemjdoucim.
Pete Brich 12.11.2005 15:26

No jo, nějak nám ten stařičký mocnář už senilní.

Akorát lež a nenávist ve jménu vítězství Pravdy a Lásky používá jak za mlada.
Daj-li či nedaj-li už mu konečně tu medaili, aby se jeho jméno zaskvělo vedle Arafatova?
PB
jura-p 12.11.2005 14:49

A nyní budu očekávat, kdo napíše jako první, že o rozdělení federace se mělo rozhodovat referendem.

Schválně, kdo se první projeví jako člověk neschopný přijímat informace?
Pumpescu 12.11.2005 15:58

Re: A nyní budu očekávat, kdo napíše jako první, že o rozdělení federace se mělo rozhodovat referendem.

Tak já se toho ujmu. No a co? Tak si slovenská národní rada odhlasovala nějaký prohlášení. A má bejt? Kromě toho, v tom prohlášení se nepíše jestli sem něco nepřehlíd, že Slovensko se trhá. V Kanadě zase Quebec už dvacet let odmítá podepsat kanadskou ústavu. A furt je součástí federace. Slovenský parlament není Slovensko. Slovensko jsou všichni Slováci. Tak je to napsaný v ústavě. No a kromě Slováků do celýho procesu rozdělení má co mluvit taky třeba ústavní soud. No nic, to jen tak aby řeč nestála. Obávám se, že si to Juro-P představujete trošku moc jednoduše.
Vilém 12.11.2005 16:41

Nějaká rada, nějaké prohlášení, nějaký zákon, nějaká ústava. Co je nám do toho!

Tak tak. Hlavně aby řeč nestála. To je to nejhorší, co by nás mohlo potkat. Proto žvanit, žvanit, žvanit!
Pumpescu Groaznic 12.11.2005 17:03

Re: Nějaká rada, nějaké prohlášení, nějaký zákon, nějaká ústava. Co je nám do toho!

Teď ste to vylepšil Viléme, není to trochu neproduktivní pokoušet se zastavit záplavu tlachů připojením toho vlastního? :) Dobrá práce.
jura-p 12.11.2005 14:45

A tady je stenozáznam ze 17. července 1992, týkající se hlasování o referendu.

Predsedníctvo Slovenskej národnej rady navrhuje na dnešnej schôdzi prerokovať ako jediný bod programu Návrh Deklarácie Slovenskej národnej rady o zvrchovanosti Slovenskej republiky. Hlási sa o slovo pán poslanec Mikloško. Poslanec F. Mikloško: Vážený pán predseda, vážená Slovenská národná rada, vážená vláda Slovenskej republiky, v mene poslaneckého klubu Kresťansko-demokratického hnutia v zmysle § 13 ods. 3 rokovacieho poriadku navrhujem doplniť program dnešnej schôdze Slovenskej národnej rady o bod "Návrh Slovenskej národnej rady na vyhlásenie referenda o vystúpení Slovenskej republiky z Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky podľa ústavného zákona z 18. júla 1991 o referende". Tento bod žiadam zaradiť ako prvý bod dnešného rokovania. Na dnešnej plenárnej schôdzi sa bude prerokúvať Deklarácia o zvrchovanosti Slovenskej republiky. Myslím, že sa všetci zhodneme v tom, že zvrchovanú republiku môžu tvoriť len zvrchovaní občania tejto krajiny. K neodňateľnému právu takéhoto občana patrí vyjadriť sa k závažným a osudovým otázkam svojho národa a republiky resp. štátu. Dnes prijíma Slovenská národná rada deklaráciu o zvrchovanosti, kde sa na záver hovorí, že táto deklarácia tvorí základ tvorby budúcej suverénnej Slovenskej republiky. Je preto logické, že okrem Slovenskej národnej rady dnes musíme vyzvať aj občana Slovenskej republiky, aby sa k tejto otázke vyjadril. Preto, ako som už povedal, v mene poslaneckého klubu KDH žiadame zaradiť na dnešnú schôdzu bod programu Návrh na vyhlásenie referenda v Slovenskej republike podľa spomenutého ústavného zákona. O tomto mojom návrhu na doplnenie programu má Slovenská národná rada podľa § 13 ods. 3 rokovacieho poriadku rozhodnúť bez rozpravy. Ďakujem. Predseda SNR I. Gašparovič: Ďakujem pánovi poslancovi Mikloškovi. Ma ešte niekto z vás pripomienky k programu? Pán poslanec Ftáčnik. Poslanec M. Ftáčnik: Pán predseda, vzhľadom na návrh, ktorý predniesol pán poslanec Miklošk
jura-p 12.11.2005 14:47

Re: A tady je stenozáznam ze 17. července 1992, týkající se hlasování o referendu.

Poslanec M. Ftáčnik: Pán predseda, vzhľadom na návrh, ktorý predniesol pán poslanec Mikloško, mali by sa o tom poradiť poslanecké kluby. To je môj návrh. Predseda SNR I. Gašparovič: Má ešte niekto pripomienku k programu? /Ďalšie pripomienky neboli. / AK nie, podľa rokovacieho poriadku musím dať hlasovať podľa toho, ako boli pripomienky k programu podané. Preto budeme hlasovať najskôr o návrhu pána poslanca Mikloška, ktorý navrhuje, aby do programu bol daný bod "Návrh Slovenskej národnej rady na vyhlásenie referenda o vystúpení Slovenskej republiky z Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky podľa ústavného zákona z 18. júla 1991 o referende. Panie poslankyne, páni poslanci, dávam hlasovať o návrhu, ktorý som vám prečíital. Prosím, prezentujte sa. Konštatujem, že v sále je 146 poslancov. Sme teda uznášaniaschopní, budeme hlasovať. Pýtam sa, kto je za navrhovaný bod, o ktorý má byť doplnené naše rokovanie? /Za návrh hlasovalo 33 poslancov. / Pýtam sa, kto je proti? /Proti návrhu hlasovalo 89 poslancov. / Pýtam sa, či sa niekto zdržal hlasovania? /Hlasovania sa zdržalo 24 poslancov. / Ďakujem. Pre bolo 33 poslancov, 89 bolo proti, 24 sa zdržalo hlasovania. Konštatujem, že návrh nebol prijatý.
jura-p 12.11.2005 14:35

Protože tady furt někdo blábolí o rozdělení bez referenda, tak tady máte faktický konec ČSFR.

D E K L A R Á C I A Slovenskej národnej rady o zvrchovanosti Slovenskej republiky Schválené Slovenskou národnou radou uznesením zo 17. júla 1992 číslo 26 My, demokraticky zvolená Slovenská národná rada, slávnostne vyhlasujeme, že tisícročné úsilie slovenského národa o svojbytnosť sa naplnilo. V tejto historickej chvíli deklarujeme prirodzené právo slovenského národa na sebaurčenie tak, ako to zakotvujú aj všetky medzinárodné dohody a zmluvy o práve národov na sebaurčenie. Uznávajúc právo národov na sebaurčenie, vyhlasujeme, že aj my si chceme slobodne utvárať spôsob a formu národného a štátneho života, pričom budeme rešpektovať práva všetkých, každého občana, národov, národnostných menšín a etnických skupín, demokratické a humanistické odkazy Európy a sveta. Touto deklaráciou Slovenská národná rada vyhlasuje zvrchovanosť Slovenskej republiky ako základ suverénneho štátu slovenského národa. Bratislava 17. júl 1992
Starý J. 12.11.2005 14:31

Spolu s Astonem začínají i Doležalovi

  Se pomalu nadzvedávat klapky na očích.Že se pustí do „vážené autority“ – našeho exprezidenta, by jeden ani nečekal. Pustil se pustil, i když značně milosrdně. Nekonečná a nekončící nenávist tohoto muže vůči současnému prezidentu již opravdu začíná otravovat. Navíc když je ochoten se spolčit i s ďáblem, popřít všechny své, kdysi zřejmě omylem vyřčené, výhrady vůči komunistům. Obdivoval Špidlu, obdivoval Grosse, dnes ještě více obdivuje Paroubka, který neomylně strhává politiku směrem k bolševikům. Havel nevidí, neslyší, všechny skandály socanů – a že jich je za poslední více než tři roky nadmíru požehnaně – nevnímá, navíc je chápe jako „okopávání kotníků“ vzorným socanským premiérům. Děsí jej „mafiánský kapitalismus“ a především v jeho očích jeho hlavní symbol – Klaus. Kde se ten mafiánský kapitalismus bere v zemi, ovládané již dvě volební období socialistickou levičáckou (posledního půl roku bolševickou) vládou, nám pan exprezident jaksi – ehm – nevysvětlil. Po sametové revoluci nebyla po zákazu komunistů mezi lidem poptávka? To má být omluva toho, že ji Havel po dohodách s komunisty ani iniciovat nemohl. Má ještě někdo dojem, že by to měl Havlovi někdo, kromě komunistů samých, za zlé?
Zuzana W 12.11.2005 13:23

Dotaz redakci:

Neslo by zaridit scrollovani textu a umoznit tak jeho opravy?
Zuzana W 12.11.2005 13:08

Uh, to je ale zavisti:

'stary clovek ma pravo na jakesi potize s pameti (zlomyslnejsi vyklad, ze jde o demagogicke prekrucovani udalosti, neni zajiste v pripade ctvrteho mejonlibenejsiho intelektuala zemekoule na miste)..'
 
'banalita nehodna ctvrteho nejvetsiho intelektuala na svete'
 
'ctvrty nekvlivnejsi intelektual nasi planety mne ani tentokrat nepresvedcil..'
 
Inu, autorovi status vlivneho intelektuala vskutku nehrozi.
Zuzana W 12.11.2005 13:18

Re: Uh, to je ale zavisti:

S opravami znovu cituji: 'zlomyslnejsi vyklad, ze jde o demagogicke prekrucovani udalosti, neni zajiste v pripade ctvrteho nejvlivnejsiho intelektuala zemekoule na miste'
 
'banalita nehodna 'ctvrteho nejvlivnejsiho intelektuala na svete'
 
'ctvrty nejvlivnejsi intelektual nasi planety mne ani tentokrat nepresvedcil'
 
Bodejt.
janoryna 12.11.2005 12:58

a je dobře, že v tom 92.

byl u lisu p. profesor. Zůstat tam stoupenci pravdy a lásky, tak by bylo zaděláno na občansku válku. Ono vůbec, když se dostali k moci intelektuálové nebo lidé tzv. humanitně yaměření, tak to byl průser jak barák. Nepříliš úspěšný maliř Hitler, učitel Musolini, studenti filosofie Lenin, na Sorboně Ho-či-min, Pol-pot, údajně velký architekt Kim-čong-il, ajatolláh Chomejní atd.
Pozn. dovedu ocenit kladné skutky i těch, co nemám rád. 
ABC 12.11.2005 15:17

janoryno...

teda označit Hitlera a Mussoliniho za intelektuály či za lidi humanitně zaměřené... to je docela silný kafe.
A což teprvá takový Masaryk?
A pan profesor (předpokládám V.K.) není intelektuál s humanitním zaměřením?
 
Petr H 12.11.2005 12:27

Dobrý komentář,

ještě bych dodal,že z českých politiků jediný Klaus jezdil ve volbách 92 po Horním Uhersku a agitoval pro federaci.Založil i slovenskou pobočku ODS s Jakubiskem a Horvátovou ve vedení,které mečiarovci po vyhraných volbách vyhnali jakožto federalisty z Felvidéku do Čech.
A slováci nemohli Havlovi zapomenout,že namísto první cesty do Bratislavy vyjel do Mnichova před sudetoněmecký landsmanchaft,čimž slováky utvrdil v tom,že Praha na ně kašle.Do toho zavřený zbrojovky ... a už nebyla cesta zpátky.
Sch.kolemjdoucí 12.11.2005 16:14

Jistěže zavřené zbrojovky.

Protože jsme tehdy museli jít příkladem jak uskutečnit světový mír. To byl fantastický kšeft. Za hlasitého potlesku konkurence ze zahraničí.
sociolog 12.11.2005 12:26

demokraticke nastoje referenda a initiativy by byly presne tim,

co nasi obcanske spolecnosti chybi. Dolezal si dela svou polemiku prilis snadnou, kdyz opomiji zatvrzely odpor vuci temtove Svycarsku ci nekterych americkych statech  zcela regulernim nastrojum denni politiky prave ze strany nasich tzv. konzervativcu, kteri ovsem prave v tomto smyslu konzervuji jen predesly totalitarismus, t.j. zenmozneni obcanu se behem volebni periody vyjadrit k aktuelnim otazkam, ktery za nej "zakonodarci" zastupne resi. Napr. svuj plat...Ve Svycaqrsku je ochrana referendarni demokracie prave prednim tematem agendy konzervativcu...  nikolv socialistu
Mysch 12.11.2005 12:23

uplne by byl byval stacil

ten odkaz na clanek ve sme.
pan autor, jak uz tu byva zvykem kyda hnuj na ve svete nejuznavanejsiho soucasneho cecha.
to mohl napsat mnohem kratseji.
J. Mach 12.11.2005 16:49

Re: uplne by byl byval stacil

Myschi, proč pouhé uvádění fakt nazýváte kydáním hnoje? Jestli je Havel nejuznávanějším Čechem, prosím, nikdo vám to nebere, ale ta fakta jsou nepopiratelná, i když se vám nelíbí. Ono si totiž tu dobu ještě mnoho lidí pamatuje.
Mysch 12.11.2005 17:06

mnoho lidí pamatuje

samozrejme, ze pamatuje.
kazdy po svem a k prospechu svemu.
bohuzel pane machu, pamet neni objektivni.
nalezám 12.11.2005 11:33

první pětka intelektuálů

Noam Chomsky s přehledem zvítězil s téměř pěti tisíci hlasy, po něm následoval Umberto Eco (2464), britský biolog Richard Dawkins (2188), jediný český reprezentant Václav Havel (1990) a americký publicista Christopher Hitchens (1844).
hroch 12.11.2005 12:27

Re: první pětka intelektuálů

http://www.infoplease.com/spot/topintellectuals.html cituji: Obviously our list of 100 has been influenced by where most of us sit, in the English-speaking West.
sýček 13.11.2005 6:17

Re: první pětka intelektuálů

Předpokládám, že se nehlasovalo mezi muslimy ani v Číně a na Kubě ani v Indii. To je to potom hlasuje.