19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: …a navrch se ještě koukejte omluvit

Premiér Nečas pronesl v bavorském Landtagu projev mimo jiné poměrně vstřícný k sudetským Němcům. V nedělních otázkách Václava Moravce ho takřka jedním dechem zkritizovali nejen první místopředseda ČSSD Hašek (ten má kritiku politické konkurence tak říkajíc v úvazku), ale i první místopředseda ODS Kuba.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Martinovská 28.2.2013 16:10

Pane Doležale, díky

za hlas rozumu, škoda, že takových není víc.

S. Vaněček Šauerová 28.2.2013 22:41

Když to tady tak čtu, paní Martinovská, zdá se, že hlasů těch, kteří nás posunují k normálnosti,

pravda, pomalu, šnečím tempem, ale přece jen, přibývá.

To mně připomíná, včera jsem hledala výzkumy sociologů věnující se česko-německým vztahům, našla jsem jen data Sociologického ústavu AV ČR z r. 2001 a pak průzkum STEMU Trendy z r. 2005. Výsledky, a to ani tehdy, nebyly úplně deprimující, a řekla bych, že od té doby jsme se, to i vzhledem k dorůstajícím generacím, zase o něco posunuli dopředu. Není to s námi zas až tak zlé. Nová data by byla docela potřebná, snad v AV v tomto smyslu nezahálejí. ... :-)

P.S.: Jak jsem se včera m.j. dočetla, nejsmířlivějšími našimi občany jsou voliči KDU-ČSL.

Z. Jaromír 1.3.2013 6:29

Re: Když to tady tak čtu, paní Martinovská, zdá se, že hlasů těch, kteří nás posunují k normálnosti,

Tak tak, voliče KDU-ČSL také velmi povzbudil premiérův projev v Bavorsku a jeho návštěva Dachau. Připomněl např., že vedle kněží českých tam trpěli i antinacističtí kněží sudetoneměčtí.

S čím se však voliči KDU těžko smiřují, je přístup budoucího presidenta Zemana. Pronese-li na sešlosti, již pro něj pořádal K. Srp, že po Nečasově projevu v bavorském parlamentu již chápe, proč premiér ve volbách dal hlas K. Schwarzenbergovi, pak musím bohužel říci, že tento samolibý žvanil je pro naši zemi vysloveně nebezpečný.

Škoda že se nestal presidentem již před těmi deseti lety (ať už jde do háje s tou donekonečna omílanou  zradou!), měli bychom jeho působení již za sebou.

      

V. Ondys 28.2.2013 15:58

:)))))))))))))))))))) Tak jo, když to tak pročítám

Omlouvám se všem demokratům za způsobená příkoří od Všeobecné mobilizace 23. září roku 1938, kdy se naposled drtivá většina našich obyvatel zachovala jako příkladní vlastenci s odvahou upřednostnit svobodu i za cenu zranění a smrti. Hanba všem zrádcům, kteří později z jakýchkoli důvodů kolaborovali s jakoukoli mocí, aby z toho měli nějakou osobní výhodu, a my jsme se z následků nevymanili až do dnešních dnů...

C. Coton 28.2.2013 18:38

Re: :)))))))))))))))))))) Tak jo, když to tak pročítám

Koukejte se omluvit všem, i zrádcům. A už pochopte, že v tom udávání a práskání Čechů nebylo nic osobního. V podstatě jen špatný odhad budoucího vývoje a za to si přece nikdo nezaslouží být potrestán. :-)))

V. Ondys 28.2.2013 19:44

:)))))))))))))))))))) Uvedení ještě měli chuť bojovat

Mobilizace byla vyhlášena 23. září 1938 ve 22.00 hodin. Za 24 hodin byly u většiny vojenských útvarů prezentovány tři čtvrtiny povolaných záložníků. Mobilizace povolala 18 ročníků I. zálohy a náhradní zálohy všech zbraní a služeb a dále část příslušníků II. zálohy – potřebných specialistů. Celkem bylo povoláno 1 250 000 mužů do zbraně včetně těch, kteří byli povoláni již před začátkem mobilizace. Dále bylo k dispozici 350 tanků, 5 000 dělostřeleckých hlavní a 950 bojových letounů.

Jeden jenom kouká, co se z podobných stane po delším vymejvání hlav ze strany levicových intošů.

I. Klindera 28.2.2013 15:45

Sudetští Němci nechtěli od poloviny 19. století s Čechy v ničem spolupracovat

V posuzování problematiky se zapomíná na to, že "naši Němci" (termín snad přesnější než "sudetští") nechtěli od rozkvětu nacionalismu obou národností v českých zemích od poloviny 19. století s Čechy v ničem spolupracovat. Uchvátily je totiž ideologie všeněmectví (alldeutsch) a velkoněmectví (grossdeutsch), které se tehdy rozšířily v Německu. Podle nich se mělo všechno německojazyčné obyvatelstvo ve střední Evropě spojit do jediného státu (teorie německé Mitteleuropy), zatímco ostatní národy v tomto prostoru měly být menšinami, které by si nejvíce pomohly, kdyby se co nejrychleji poněmčily. 

Velkoněmecká Mitteleuropa také skutečně byla cílem vilémovského Německa v první světové válce (kromě "práva" na více zámořských kolonií) a němečtí nacionálové v Rakousku (kteří ovládali vídeňskou vládu) se připojili. "Naši Němci" na to reagovali vytvořením teorie sudetoněmectví (začátek mezi roky 1909 a 1912, čili je to právě sto let). Do té doby byli prostě všichni pro zahraničí Böhmové (česky i německy mluvící obyvatelstvo), pro zdůraznění národnosti či jazyka pak Deutschböhmové. Nechtěli však s tím pitomým Böhmen mít nic společného, chtěli zdůraznit ryzost svého němectví, a proto se začali označovat za "sudetské Němce".

S Čechy nechtěli na zemském sněmu ani v říšském (vídeňském) parlamentu spolupracovat v ničem a spoléhali v tom na podporu Vídně. Proto se například českým obrozencům druhé generace nepodařilo dosáhnout stejného vyrovnání pro země koruny české, jakého dosáhlo Uhersko - Vídeň to odmítla s tím, že v českých zemích na tom nepanuje shoda. Česko-německé vyrovnání v rámci českých zemí naši Němci také odmítli. Badeniho návrh předpokládal, že v českých oblastech budou státní úředníci umět německy (aby mohli jednat s německy mluvícími obyvateli), v německých částech pak umět aspoň trochu česky ze stejného důvodu. To ale představitelé začínajících sudetských Němců odmítli jako "nestydatou drzost" a připravená dohoda o autonomii  obou národností v našich zemích tak padla.

V. Mlich 28.2.2013 15:24

Je to hrůzná představa...

Co museli ti Němci jinak mírumilovným Čechům provést, že je za to tak zvěrsky vyháněli?

B. Veltrubský 28.2.2013 17:33

Re: Je to hrůzná představa...

Lidice, Ležáky, a dalších asi 350 000 zavražděných

J. Barto 28.2.2013 20:20

Re: Je to hrůzná představa...

A to vse maji na svedomi sudetonemecke baby a jejich zvrhla vnoucata.

A jeste plynove komory, strileni Zidu v Belorusku, oblehani Leningradu.

J. Vintr 28.2.2013 22:34

Re: Je to hrůzná představa...

Nevím, kde jste přišel k číslu 350 000, ale každopádně zdaleka největší díl z českých občanů jiné než německé národnosti, kteří přišli vinou nacistického režimu o život, tvořili Židé. A to nebyli podle mínění většiny ostatních pravověrných Čechů ani tak docela Češi. Jak s nimi "Češi" soucítili se názorně ukázalo po válce při tom, jak ochotně vraceli té hrstce, která přežila koncentráky, jejich majetek, původně uloupený Němci a pak zkonfiskovaný "vítěznými" Čechy ...

Jinak z občanů Československa, kteří se přihlásili k německé národnosti, padlo několik set tisíc na frontách nebo zahynulo v zajateckých táborech (udává se číslo od 200 do 700 tisíc). To znamená, že zemřela naprostá většina mužské populace a skoro každá rodina oplakávala nějakého mrtvého. Nebyl to dostatečný trest za tu hloupost, že uvěřili Hitlerovi?

P. Kmoníček 28.2.2013 14:01

Zásluhy ČSSD

zásadní je,že TOP 09 a ODS můžou za to,že je dnes čtvrtek a zásluha ČSSD je,že zítra bude pátek.Trochu ji v tom pomáhají i ostatní levicové strany.

M. Šejna 28.2.2013 13:52

i já se Němcům omlouvám

omlouvám se za moji židovskou babičku, že si dovolila jako jediná z příbuzenstva přežít koncentrák. Omlouvám se za svého českého dědu, který se odmítl za protektorátu s babičkou rozvést, čímž zabránil tomu, aby byla spravedlivě zplynována v Osvětimi. Omlouvám se za mého židovského otce a mou židovskou tetu, že nemají Němce rádi. Omlouvám se za moji černovlasou a hnědookou matku Moravanku, že se dobrovolně s rodiči neodstěhovala na Sibiř a neuvolnila tak v českých zemích prostor té nejčístší árijské germánské rase. Omlouvám se Němcům za to, že jsem se doposud ještě neomluvil.

J. Skotnica 28.2.2013 15:53

Re: i já se Němcům omlouvám

Přidávám se pane Šejno. Omlouvám se za otcova bratra (poprava sekyrou) a z matčiny strany děda, babička,dva strýcové a švagrová. Jeden strýc se ovšem dopustil zločinu a z koncentráku se vrátil. Můžete to, pane Doležale vyřídit.

C. Coton 28.2.2013 18:50

Také já se Němcům omlouvám

Já taky, já taky...:-) Omlouvám se Němcům, kterým můj dědeček utekl z nucených prací v Reichu a způsobil jim tak ekonomickou škodu. Také tomu Němci a jeho rodině, co ho dědeček na útěku uhodil dlažební kostkou, když se nechtěl dát střelit. Omlouvám se Říši, kterou moje babička připravila o  majetek židovské rodiny tím, že židovskou firmu nechala přepsat na sebe a Němci tak na něj nedosáhli.

P.S. po válce se ona rodina bohužel nevrátila, firmu zabral bolševik, celá naše rodina byla 40let označována za buržoustskou, vč. následků.

P. Khail 28.2.2013 11:45

Mám dvě připomínky

1) "Ten požadavek by se dal pochopit, ovšem za jedné jediné podmínky: kdyby ti sudetští Němci žili dosud v českém "pohraničí"" - pokud někdo něco v jednom místě provede tak se má omlouvat pouze pokud v tom místě nadále pobývá?

2) Nestali se náhodou SN po záboru pohraničí  d o b r o v o l n ě  občany jiného státu než byla ČR? A za tento dobrovolně zvolený stát i bojovali, nebo se mýlím?

J. Barto 28.2.2013 14:43

Re: Mám dvě připomínky

Tak asi, jako se stali nedobrovolne prislusniky nove vznikleho statu. Z ktereho se pak trhnul jednou na zkousku statotvorny narod Slovaku, napodruhe pak definitivne.

Pri vseobecne branne povinosti a valecnem stavu, je otazka dobrovolnosti docela legracni.

V. Novák 28.2.2013 15:56

Pokud českým Němcům vadilo, že se z poddaných českého krále

stali občany česskoslovenské republiky, měli právo i možnost odejít. Hranice nebyly zadrátované, nikdo je nenutil zůstat. Heim ins Reich mohli zrealizovat aniž by jim ČSR bránila.

J. Vintr 28.2.2013 22:39

Re: Pokud českým Němcům vadilo, že se z poddaných českého krále

A proč by odcházeli, když se na území tohoto státu ocitli na základě rozhodnutí nějakých politiků a nikdo se jich neptal, jestli s tím souhlasí ...

P. Khail 28.2.2013 21:40

Re: Mám dvě připomínky

Jste demagog, nenapsal jsem, že bojovali dobrovolně.

A z nově vzniklého státu mohli odejít stejně jako všichni ostatní (i ti se stali nedobrovolně příslušníky ...), pokud se jim tu žilo dobře využívali toho. Když se domnívali že jim nacismus přinese štěstí, tento stát zničili.

F. Pavlis 28.2.2013 10:36

Pane Doležale,

dnes vám praskla žíla na čele. Těch, kteří tu zůstali nebylo málo. Řadu jich znám a žiji v pohraničí od roku 1945. Válkou zničené Německo odsunutým, vyhnaným, repatriovaným, - jak chcete - postupně nahradilo víc, než by měli v Čechách. Lze to jistě vyčíslit a najít pro to doklady, kdybyste chtěl. Také je pravda, že to "vyhnání" je uchránilo toho, co potom potkalo nás. Dodnes jsme se z toho nedostali a v Bavorsku se mohou jen usmívat. Číst třeba E.Rádla z těch předválečných let čechoslovakismu a vaše příspěvky, to snad není ani jako nebe a dudy. Je to čiročirý historický antagonismus, jak říkali soudruzi, přes který most nevede. Ničemu nesloužíte stejně jako ničemu neslouží  sudetoněmecké svazy, krom své vlastní interpretaci. Inu, kdo má rád hrbatou, těžko mu vykládat, že Miss z ní nikdy nebude...

M. Martinovská 28.2.2013 16:12

Re: Pane Doležale,

Odsunuto 3 miliony, zůstalo 175 000 podle sčítání z r. 1950.

Aktivistické německé strany (ne henleinovce) volilo celkem zhruba 600 000 voličů.

V. Novák 28.2.2013 16:41

Vidím, že považujete české Němce za Ramby

nebo neprůstřelné Hanse Klose. Nebo že by Kostěje Nesmrtelné?

Kde máte z 3.1 milionu předválečných českých Němců ("s mateřským jazykem německým") padlé od Brestu po Stalingrad a zpátky přes Kursk, Minsk atd atd? Kde máte ty desetitisíce předválečných němčících Židů, které jejich němečtí přátelé odeslali via Auschwitz komínem?

Kde máte přirozený úbytek za války, kdy se početí dítěte odkládá, zatímco Smrťák kosí bez přestávky?

J. Čapková 28.2.2013 9:47

pane Dležale, pane Koláři

 také smekám a absolutně souhlasím s každým slovem.

V. Kraus 28.2.2013 9:29

Vystupování Petra Nečase v Bavorsku bylo důstojné

Bylo poměrně vstřícné a současně se drželo dlouhodobé linie české zahraniční politiky. Nenormální dosud bylo, že čeští politici přes celých 20 let jezdili po celém světě a přijímali návštěvy z celého světa a jenom ten blízký Mnichov byl stále tabu. Snad se to teď bude pomalu měnit k lepšímu.

Vystoupení hejtmana Michala Haška v televizní debatě na Primě bylo trapné. Návštěvy českého premiéra se pokusil zneužít k populistickému protivládnímu a protiněmeckému štvaní ve snaze nasbírat lacino nějaké ty body volebních preferencí. Vystupování 1.místopředsedy ODS ministra Kuby bylo snad ještě trapnější. Nejenže se Petra Nečase nezastal, ale spíše se od jeho návštěvy ještě distancoval. A to po svém zvolení 1. místopředsedou sliboval, že chce předsedovi ODS krýt záda. 

V. Novák 28.2.2013 10:58

Premiér vlády ČR má jednat s německou kancléřkou.

Na jednání do Bavor ma jít osoba s odpovídajícím postem v %CR - takže hejz,man nebo někdo z jeho podřízených. Už to je trapné podbízení se.

A pokud některého Čecha pochválí Prasečí rypák Posselt, už to smrdí.

V. Kraus 28.2.2013 11:40

Re: Premiér vlády ČR má jednat s německou kancléřkou.

Čeští premieři jezdili předtím do více spolkových zemí a naopak, například do Drážďan v Sasku. Jen do sousedního Bavorska jel český premiér na oficiální pozvání teprvě až teď. S německou kancléřkou se premier Nečas sešel již x-krát.

Jinak Bavorsko má zhruba stejný počet obyvatel jako Česká republika, tj. cca 10 milionů. Sousední Plzeňský kraj má pro srovnání asi 570.000 obyvatel, což je vůči Bavorsku značný nepoměr.

V. Novák 28.2.2013 14:36

I kdybyhom byli jak Malta, premiér má jednat s premiérem

a hejtman s hejtmanem - ať si říkají jak chtějí. Až se Bavorsko trhne od Německa a zřídí Bavorskou katolickou republiku (nebo císařství), bude jednat president s presidentem (císařem), premiér s kancléřem a hejtman s Gauleiterem Nördlingengau.

Do té doby nemá český premiér jezdit oficiálně do Mnichova, ale jen do Berlína.

V. Kraus 28.2.2013 18:53

Re: I kdybyhom byli jak Malta, premiér má jednat s premiérem

Jak je vidět, Vy rozumíte všemu nejlépe, škoda že si od Vás nenechají poradit.

A. Bocek 28.2.2013 8:24

Až jednou před soudnicí Boží,

 poslední sejdou se Češi a Němci  co si navzájem ublížili a navzájem zazní jejich omluvy , bude mezi našimi národy klid a nebudou již dále politici chudí duchem moci vytahovat vzájemné ubližování.