7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

TERORISMUS: Když to bouchne a proč zrovna teď

Diskurs o tom, jestli směřujeme na Západ, jestli tam vůbec jsme nebo snad směřujeme zpět na Východ, nebo tam ještě jsme, trvá nejméně od doby, kdy se Miloš Zeman stal presidentem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Nevrkla 19.4.2021 9:28

No právě. Je to stejný případ jako Skripal a Navalny. Nord stream, Dukovany, Sputnik, zase si jako na zavolanou pod sebou řežou větev. Jako kdysi Poláci tou napadenou vysílačkou, až musel Hitler zakročit.

V. Novák 19.4.2021 9:25

Logika v tom je - Koudelka si pravděpodobným vyloučením Rosatomu z tendru na Dukovany udělal základ na další metál z Langley. To za to stojí, ne?

Pro Rosatom to není podstatné, má zakázek dost.

Pro Westinghouse je nová zakázka poslední záchrana.

A pro ČR to znamená, že brzo nebude exportérem elektřiny, nýbrž somrákem o "nějaký ten přebyteček, kdyby byl volný..."

J. Sedlář 19.4.2021 9:10

Sužko, vy tu tykačku máte v krvi. Vy se nezapřete.

I. Pávek 19.4.2021 9:19

Suška by potřebovala návštěvu toho irského horníka přez oběd.

I. Pávek 19.4.2021 8:42

Taková srandička: V blízkém roce 2031 bude Rusko udoláno, zvedne ruce vzhůru a bude přikročeno k jeho parcelování. Kdo bude držet nůž a vodličku a kolik stolovníku bude je předem jasné. My u stolu ani pod stolem nebudeme a to i za předpokladu, že budeme ještě na mapě Evropy existovat. A i kdyby, dostaneme pár hektarů v poušti Gobi a i ty nám seberou. Písku je celosvětový nedostatek. Asi tak.;-D

J. Pokoutný 19.4.2021 9:09

No nevím. Rusko je jediná země, co vím, která ve 20. stol. v Evropě zvětšila své území, což začalo už po sjednocení ruských knížectví Moskvou. V současné době se, myslím, jen opakuje scénář z let 1917-1923, kdy Moskva nejprve poskytla samostatnost státům na svém okraji - Finsku, Polsku, Pobaltským republikám, Kavkazským republikám, aby je posléze celé nebo částečně znovu do konce WW2 pohltila. A právě to se dá čekat po "druhém" rozkladu..

V. Novák 19.4.2021 13:41

Co třeba Francie?

I. Polák 19.4.2021 8:33

No, ale jedna věc je jistá - být agentem GRU je docela prima kšeft. Žijete si léta v Savojských Alpách, lyžujete a tak a jednou za 4 roky uděláte nějakou maličkost, jako najít vhodné místo pro položení výbušniny ve Vrběticích a podobně.

J. Urban 19.4.2021 8:23

Holasek nam nepredklada odsouzeni ruske pra§arny, ktera stala 2 lidske zivoty a velke materialni skody, ale nabada k rozvaze, abychom asi nerozjitrili ruske city a pocity. At jde do (_._):-/

L. Machala 19.4.2021 8:40

R^;-D

J. Sedlář 19.4.2021 9:15

Je krásné mít ve všem kategoricky JASNO. Tédle vládě nevěří nikdo že opatření proti COVID dávají smysl a spoustu dalších věcí, když tu, HLE, jako PLESK Z ČISTÉHO NEBE...... Co vlastně?

R. Tichý 19.4.2021 7:40

Rusum je snadne rozumet.

Nic nemaji a mit nebudou, tak si zvenku hraji na geroje a uvnitr se uziraji nenavisti

J. Sedlář 19.4.2021 7:57

Tak to se hned pozná znalec. R^ Příště si méně ublížíte, když zůstanete jen Tichý.

J. Urban 19.4.2021 8:20

a za poslednich sto let nic nezapomneli, nic noveho se nenaucili a hlavne nic nepochopili:-/

J. Krejčí 19.4.2021 7:34

Holásku, Holásku, zapomeňte na ruskou lásku. Mně stačila po těch 40 let. Teď jsme zase na křižovatce-buď s ruským poručnictvím nebo s tím otravným a nedokonalým Bruselem. Na východ už nechcu, mně je dobře v EU. Zemana se nezastávejte, nestojí za to.

J. Sedlář 19.4.2021 8:00

Je to jasné. Alespoň dle Vaší reakce. Dvě věci. Možná umíte číst, ale jistě neumíte chápat psané. Západ nebo východ, není třetí cesty.;-D

J. Urban 19.4.2021 8:21

R^

J. Lukavsky 19.4.2021 7:29

"Krym přišoupnul k Ukrajině" 1) to přišoupnutí musely a schválily vlády a parlamenty (i když formální) obou zemí a trvalo to snad rok-dva. 2) v době SSSR to bylo asi jako když se změnilo u Dolní Lhoty že patří do Čech místo na Moravu. Protože do Čech to má do okresního města (nemocnice, katastr,....) 5 km kdežto na Moravu 28. Čili pouze administrativní záležitost. Krym má pozemní hranici s Ukrajinou a tudíž hospodářské styky byly snazší. No a Krym patřil historicky Řekům, pak Osmanům, pak Kateřině Veliké (původem Němka).... Ale hodí se to ukázat kdo je tady pánem. PS: Číně kdysi patřila obrovská území Sibiře a nenápadně se tam rozšiřuje, jednoho dne se Rusko probere a zjistí, že Číňani jsou u Moskvy. Ale každý svého štěstí mašinfýra. J.L. end

L. Harvánek 19.4.2021 8:11

Krym také patřil Římanům. Ve vyhnanství zde zemřel například papež Martin či Kliment.

I. Polák 19.4.2021 8:42

Pochvala za tu Sibiř.

P.S. dementní starci typu Biden sní o krásných časech svého mládí, kdy byly na světě jen dvě velmoci a šmytec.

J. Pokoutný 19.4.2021 9:13

Poznámka k Sibiři: Ta území dobyli Mandžuové, vládnoucí mj. také Číně, vedle Mandžuska a Tibetu. To, že si je hrdinní nacionalističtí maoisté škrtem pera přivlastnili, není nijak překvapivé.

V. Novák 19.4.2021 9:19

Čína se nikdy o Sibiř nazajímala. Je tam na Číňany nevlídno.

Číňany jsem na Sibiři skutečně před několika roky zažil - byli v postavení Ukrajinců v Česku. Tedy gastarbajtři na nejtěžší práce při výkopech, opravách a budování silnic a pod. Uchytit se jako trhovci nebo kuchaři neměli šanci - tato místa zabrali imigranti z "blízkého zahraničí", tedy států bývalého SSSR.

Spolupráce Ruska s Čínou je pragmatická a nikdo se netváří, že jde o něco jiného.

Krym věnoval UkrSSR Chruščov kvůli stavbě Severokrymského kanálu, který měl zavlažit Krym a pomoci tamnímu zemědělství. Hlavně pěstování rýže ve značně hornatém a aridním terénu byl nápad Nikity Sergejeviče hodný...

J. Pokoutný 19.4.2021 9:25

Římu velmi dlouho, počítáme-li vládu Východořímské říše, aka Byzance (od poloviny 1. stol. BC do začátku 13. stol. AD). Ta o Krym přišla v době nájezdů Mongolů, načež byl pod mocí Zlaté hordy a posléze girejovského tatarského chanátu. K Ruskému impériu byl formálně připojen až v roce 1783. Logika, že byl Krym "povždy ruský" by se tedy dala vztáhnout na veškeré evropské země, které carové ovládali nejpozději od Třetího děení Polska r.1794. Howgh.

V. Patrik 19.4.2021 6:13

Když nám na ambasádě v Moskvě zůstane jen vrátný a uklízečka, tak vyhostit celou ruskou ambasádu, a pak sem pustit tolik ruských diplomatů, kolik pustí oni našich.

J. Urban 19.4.2021 9:11

R^

P. Dvořák 19.4.2021 3:37

Jedno je jisté:

1) Náčelník KGB nebo FSB nebo prostě čehosi strašně tajného: PAT

2) Zástupce: MAT

3) Výkonní agenti, kteří operují v celém světě: PAT a MAT.

T. Kohout 19.4.2021 2:00

Zajímavé, dnes jste docela na straně racionality. Ale racionalita není zrovna v módě, tak mnoho "dobrých bodů" asi nezískáte. Budiž Vám aspoň útěchou, že dav se většinou mýlí, ale pozná to až po čase.

V. Klepetko 19.4.2021 1:23

Pan Holásek klade zajímavé otázky. A protože podrobnosti o těch Vrběticích budou odtajněny nejdříve za 50 let, máme tu velký prostor pro spekulace... Nabízím svůj pohled na Vrbětice - pracovní verze interpretace událostí 1.0. Potřebuji oponenturu každého bodu - mohlo by to tak být, nebo existují nějaké závažné protiargumenty? Zasvěcená kritika ze strany paní Boublíkové vítána!

V. Klepetko 19.4.2021 1:26

1. Zdá se být jisté, že v Rusku reálně existuje zpravodajský plk. GUGŠ (dříve GRU) Anatiloj Čepiga a s ním i jeho kolega Alexandr Myškin, a že právě tato dvojice v minulých letech operovala v Evropě, kdežto drobní přihřátí podnikatelé "Petrov" a "Boširov" jsou jen jejich smyšlené identity. Opak by mohlo Rusko prokázat velmi jednoduše: Margarira Simonjan by pozvala do studia RT Petrova, Boširova, Miškina i Čepigu současně, a bylo by vymalováno! Nestalo se, proč asi?

2. Není pravděpodobné, že by pohyby plukovníka ruské zpravodajské služby a jeho partnera Myškina v říjnu 2014 v ČR nikdo nezaregistroval, (Petříček to věděl už tenkrát!:-)) a minimálně Britové si toho museli také všimnout, když tu byl v té době současně i "jejich" Skripal v roli školitele BIS. Nevěřím na náhody! Ve stejné době bouchly i ty Vrbětice, a oba dva pánové z Ruska se kolem těch skladů podezřele motali, takže v tom nejspíš budou mít prsty. Respektive, mohlo by to tak být. Již tenkrát naše i spojenecké zpravodajské služby zjistily, že to mělo bouchnout až v Bulharsku, aby se ta munice nedostala k Muslimským nebo ukrajinským bratrům, takže místo vyhlášení válečného stavu se to celé utajilo a bez velkého veřejného humbuku se rozehrála velká zpravodajská hra na 10 let...

3. Současně se totiž možná přišlo na to, že dvojitý agent Skripal se stal agentem trojitým a je z něj krtek GUGŠ (dříve GRU), nasazený z temných kobek Lubjanky přímo do Londýna - a že se čas od času setkává během svých školitelských výletů po Evropě s Čepigou a Myškinem a předává jim kriticky důležité informace, a dále že plk Čepiga (alias Boširov) je vlastně Skripalův řídící důstojník. Ve prospěch této teorie svědčí fakt, že novinář který psal o Skripalovi knihu před jeho "otrávením" zjistil, že každý den dlouhé hodiny vysedává před TV v krasnoarmeské ušance a sleduje s nostalgickými vzdechy Rossija Today...

V. Klepetko 19.4.2021 1:27

4. Od té doby byl Skripal denně sledován. Takže když se v roce 2018 v Salisbury konalo velké protichemické cvičení a Skripal měl předat svému řídícímu důstojníkovi Čepigovi důležité informace o britském vojenském chemickém výzkumu z nedalekého špičkového vojenského zařízení, tak se naaranžovala jeho "otrava" a z Putina se udělal "travič", a nastala první fáze sklizně plodů z velké zpravodajské hry. Ve prospěch této verze událostí svědčí četné rozpory v oficiální verzi "otravy".

5. No a na závěr se zvolila nejvhodnější chvíle pro zveřejnění šest let starých zjištění o výbuchu muničních skladů ve Vrběticích. Klasifikace výše uvedených utajovaných skutečností byla snížena tak, že s ní mohl být seznámen i budoucí generál Koudelka, který ihned informoval Andreje a Červený svetr, a Ti s svěřili prezidentu republiky, a nastala druhá fáze sklizně plodů hry, započaté v roce 2014...

Bude to ale celé mít dobrou koncovku?