3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

SVĚT: Zkusme se alespoň bránit

Navenek se náš život příliš neliší od života, který jsme vedli před dvěma či třemi lety. V mnoha ohledech se nám daří snad i o trochu lépe. Nezaměstnanost je nižší, dokonce i důchodci dostali alespoň dvě stovky přidáno.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Frys 27.7.2016 21:00

Re: Ne, nechápete,

OK. Takže nejdete ve šlépějích R. Penrose (kvantová teorie vědomí). To beru, lidské vědomí a myšlení považuji taktéž za složitý makroskopický elektromagnetický jev. V tom asi nebudem v rozporu. Ovšem myšlením na "boha" ho vytváříme jako konstrukt našeho myšlení. Tedy, pokud budu pastafarián a budu myslet na špagetové monstrum, bude v tento okamžik existovat? Takto můžeme vygenerovat cokoliv. To jsme se ale k experimentálnímu ověření hypotézy existence magické bytosti nikam neposunuli.

F. Houžňák 27.7.2016 21:10

V zásadě ano, nicméně vaše monstrum

má v podstatě jenom tu moc ovlivňovat lidi ve zlém, aby rozbíjeli, bořili, uráželi, posmívali se jiným a podobně. Nakonec proto byla tato konstrukce vymyšlena, že ano. Křesťanský Bůh hlásá lásku a pomoc bližnímu a svrchu vyjmenovaná jednání považuje (a s ním ti, co v něj věří) za hřích, tedy něco, co se dělat nemá. A jak jsem už říkal, Bůh se projevuje jednáním těch, co v něj věří a - to je to hlavní - chovají se podle jeho příkazů. To je experimentální ověření, po kterém dychtíte. Ostatně dojděte si za nějakým katolickým duchovním, on vám to vysvětlí líp než já. Já bych mohl zase argumentovat, kde máte vy experimentální ověření, že On není, a tak bysme mohli pokračovat až do alelujá. Ovšem lépe se experimentálně dokazuje existence ďábla, to se mnou možná budete souhlasit.

Z. Frys 27.7.2016 21:29

Re: V zásadě ano, nicméně vaše monstrum

Aha, tak teď už začínám váš postoj trochu chápat - nepotřebujete žádnou magickou bytost, ale vytváříte si řád ke správnému jednání, a říkáte tomu křesťanství. OK, nic proti tomu, na to má každá lidská bytost právo. Není to ale můj postoj. Ke svému jednání nepotřebuji ani magickou bytost, ani žádný takový řád, jsem evolucí dostatečně vybaven k rozpoznání správného jednání.

F. Houžňák 27.7.2016 21:40

Nejste evolucí vybaven k ničemu kromě

toho, abyste přijímal a vyměšoval živiny, snažil se přežít a množit, hledal pocit bezpečí, skupinového uznání a věřil v nějaké ty nadpřirozené síly. Možná jsem ještě na něco zapomněl, ale to je to hlavní. Všechno ostatní jsou kulturně podmíněné zvyky, i to rozpoznání správného jednání. Klasický primitivní příklad je pojídání prarodičů - je to správné nebo ne? Sežral byste vlastní babičku? A proč ne?

Z. Frys 27.7.2016 21:57

Re: Nejste evolucí vybaven k ničemu kromě

Nesežral, protože kromě evoluce biologické jsme prošli taky evolucí kulturní a civilizační. I to náboženství je důsledek evoluce.

F. Houžňák 27.7.2016 23:23

No ale vy jste tvrdil,

"jsem evolucí dostatečně vybaven k rozpoznání správného jednání" a teď to sám popíráte. Evoluce je jenom biologická. Ostatní věci jako kultura, civilizace jsou dány jenom okolnostmi momentální existence individua a hromaděním poznatků o světě okolo nás, to není evoluce, jak se tomuto slovu rozumí. Lidská psychika a vzory jednání jsou od počátku zaznamenané historie, a zjevně už dávno předtím, pořád stejné. Kdyby vás přesadili do kultury žeroucí babičky, žral byste i vy, a pokud ne vy, tak vaše děti. A celá vaše kulturní a civilizační evoluce by byla najednou pryč. To u biologické nejde. Pletete si pojmy.

J. Jurax 28.7.2016 0:58

Re: No ale vy jste tvrdil,

Evoluce není jenom biologická. Zkuste strejdu gůgla, jak jste doporučoval - já našel evoluci kulturní (https://cs.wikipedia.org/wiki/Kulturn%C3%AD_evoluce), o níž hovoří pan Frys a kterou celkem kupodivu popíráte, a taky teistickou ...

F. Houžňák 28.7.2016 8:59

To je jenom hraní se slovíčky,

evoluce coby terminus technicus a slovo evoluce v obecném smyslu "vývoj" jsou dvě zcela různé věci. Něco jako "odpor". Že něco najdete na wikipedii, no, když tohle považujete za důkaz, to je pak těžký. Udělal bych tady ještě vtip na primitivnost ateistického myšlení, ale zdržím se ho.

J. Jurax 28.7.2016 14:08

Re: To je jenom hraní se slovíčky,

Jistě - evoluce jako terminus technicus je ona Darwinova. Tedy pro Vás.

Nicméně poučiv se ve slovníku cizích slov seznal jsem, že evoluce je vývoj, postupné vyvíjení; nepřetržitý rozvoj od nižšího k vyššímu.

Nemusí se to týkat nutně vývoje druhů, ale vývoje čehokoliv - techniky, myšlení etc. Takže se ve svých vývodech po mém soudu mýlíte ... jsem v pokušení napsat zase nebo jako obvykle :-)

Samozřejmě nemusíte s mým slovníkem cizích slov souhlasit; možná máte jiný, lepší.

Nicméně vtipů na primitivnost myšlení věřících se po Vašem dobrém vzoru rovněž zdržím.

J. Jurax 28.7.2016 0:22

Re: Bodejť že mám, podívejte se,

Ergo bůh je toliko virtuální konstrukt lidské mysli, co na něj myslí? A existuje tehdy, když na něj někdo myslí?

A to máte jako důkaz jeho - pardon Jeho - existence vhodný pro vzdělanější ateisty? Vy snad vtipkujete, případně si tady obmyslně děláte z nás srandu :-)

Já třeba teď usilovně myslím na své stamiliónové konto v bance - a ono potvora ne a ne existovat. A přitom zlaté tele - což by mohlo mé stamiliónové konto docela slušně reprezentovat - taky bylo bohem - aspoň myslím, nejsem přes bohy guru - takže by existovat mělo nebo aspoň mohlo, že ...

A platí, že bůh existuje i s titulu toho, že přijde na mysl i ateistovi a neznabohovi jako já? Protože i takový má ty elektrické proudy resp. toky chemických sloučenin přes membrány v mozku, věci reálné a měřitelné. Nebo to neplatí a funguje to jen křesťanům?

Pane, bez urážky, tohle by byl námět pro humoristu ... :-)

F. Houžňák 28.7.2016 6:47

Vy pokrokovi ateisti se berete moc vazne

a jste presne agresivne intolerantni jako mohamedani - kdo s vami nesouhlasi, je blb, zlocinec a svine.

J. Jurax 28.7.2016 12:41

Re: Vy pokrokovi ateisti se berete moc vazne

Ale kuš - soudě podle Vaší reakce neplatí tohle spíš pro silně věřící?

F. Houžňák 28.7.2016 8:39

Tak něco humoristického napište,

ať se zasmějem. Už jste si někdy všimnul, že židi a křesťani dokážou o svém náboženství dělat vtipy, zatímco mohamedáni a ateisti nikoliv a jsou agresívně uraženi, když to někdo učiní? Zkuste si schválně vzpomenout na nějaký vtip o ateismu. To moje vysvětlení s tím Pánembohem jste nepochopil, ale to nevadí.

F. Houžňák 27.7.2016 16:11

Ostatne, s temi nacisty jste zacal vy,

tak co se stetite a delate chytreho. Ja zasadne zastavam zasadu, jak se do lesa volá.

Z. Frys 27.7.2016 17:47

Opravdu?

Autor: F. Houžňák Datum: 27.7.2016 8:50 --- Stamilióny mrtvých - povražděných, umučených - ve dvacátém století rukou explicitně ateistických náboženství, komunismu a nacionálního socialismu, nám jasně sdělují, že nejhorší náboženství a největší zlo je ateismus, těsně následovaný islámem.

F. Houžňák 27.7.2016 18:00

Opravdu,

já jsem s (údajnými) citáty ohledně SS a Himmlera nezačal. Máte i něco o komunismu nebo se to taky nesmí zmiňovat?

Z. Frys 27.7.2016 18:21

Re: Opravdu,

Nepsal jste něco o národním socialismu? Mám pocit, že se tomu říká zkráceně nacismus. BTW, komunismus je podobná mutace kolektivistického memu jako nacismus. Ostatně i jako každé náboženství. A ateismus opravdu NENÍ náboženství.

F. Houžňák 27.7.2016 20:29

Ateismus náboženstvím je, jen se podívejte

okolo sebe na fanatické ateisty. Samozřejmě nejsou takoví všichni, já například znám jednoho velmi solidního a slušného ateistu, jednoho z mých dlouholetých přátel, a pak taky jednoho prolhaného a pokryteckého pokrokového ateistu (prolhaného a pokryteckého především ve věci svého ateismu, ale i jinde). O národním socialismu jsem samozřejmě psal jako o jednom ze dvou všeobecně známých příkladů ateistických režimů, a to nemá s reduktionem ad hitlerum, na což jste zjevně narážel, nic společného, protože to bylo v kontextu věci ústrojné a k tématu. Myslíte si třeba, že v diskusi o typických afrických zvířatech se nesmí zmiňovat žirafa a nosorožec? To by bylo něco podobného. Máte nějaké jiné příklady typických ateistických režimů než nacismus a komunismus? Sem s nimi, rád se poučím.

Z. Frys 27.7.2016 21:13

Re: Ateismus náboženstvím je, jen se podívejte

S tímto už naprosto nesouhlasím. Ateismus není a nikdy nebude víra ani náboženství, i kdybyste se za to 100 let modlil . A ateismus má s nacismem stejně společného asi jako vegetariánství. Ad hitlerum - podobně můžete obvinit vegetariány či abstinenty z nacismu. A nemám příklad žádného ateistického režimu, protože nic takového neexistuje a neexistovalo. Ateismus není ideologie ani žádný jednotící princip. Ale znám příklady většinově ateistických společností, např. Japonsko, Korea. A nepřekvapivě, všichni moji přátelé jsou ateisté, nebo aspoň agnostici. Ale žádné fanatické ateisty, narozdíl od náboženských fundamentalistů, kolem sebe nevidím.

F. Houžňák 27.7.2016 21:32

Ateismus ideologie je, tedy u řady jedinců,

u některých třeba ne, to máte pravdu. Podívejte se třeba na tomhle fóru, někteří jsou jasní, nenávistní, agresivní, prolhaní. Samozřejmě že nacismus nevyplýval z ateismu, ale ten byl jeho charakteristickým rysem, stejně jako u komunismu. Obě ideologie potřebovaly člověka fanaticky oddaného věci budování nového člověka plného nenávisti, a v tom je uznávání křesťanské morálky kázající lásku k bližnímu a vůbec lidi opírající se o osobní, nikoliv shora nařízené kolektivní hodnoty zásadní překážkou. Já se nepotřebuju za takovéhle věci modlit, nezlobte se, ale to je taky pro vás ateisty typické, neustále do svých argumentů vplétat urážky, vy ateisti bez toho nedokážete argumentovat? Korea nevím, ale že by Japonsko byla ateistická společnost, to je poměrně převratný objev. Nekřesťanská, to ano. Vy jste v Japonsku žil? Já ne, ale relativně důvěryhodné zdroje tvrdí něco jiného. Zkuste strýčka Googla, "are Japanese atheists" a podívejte se na první dva odkazy (blog.gaijinpot.com a quora.com). Lidi často věří různým povídačkám. Já pokrokových ateistů zase okolo sebe několik znám, obzvlášť ten jeden, to je kousek. Zato žádného náboženského fundamentalistu, mimochodem, co si pod tím pojmem představujete a jak se to podle vás projevuje?

Z. Frys 27.7.2016 21:52

Re: Ateismus ideologie je, tedy u řady jedinců,

Ne, nežil jsem v Japonsku, vycházím ze studie:

http://www.wingia.com/web/files/news/14/file/14.pdf

Pod náboženským fundamentalistou si představuji jednak množství mohamedánských imámů a mullů, v křesťanské obdobě jsou extrémně agresivní např. kreacionisté. Projevuje se to především netolerancí k sekulární společnosti. A já nechci nic jiného, než společnost důsledně sekularizovanou.

Pokud chápete některé moje formulace jako urážlivé, omlouvám se, ale mám to s vámi taky tak.

F. Houžňák 27.7.2016 23:13

Nic se neděje. Kreacionistu

žádného neznám, oni se vyhazují do povětří uprostřed nekreacionistických davů, odpalují autobomby, střílejí ze samopalů do lidí, nebo jak se ta jejich extrémní agresivita projevuje, že je přirovnáváte k mohamedánům? Měl byste si uvědomit, že společnost "důsledně sekularizovaná" vás vede pod nadvládu islámu, eventuelně jiné agresívní nenávistné ideologie, který na vaši sekularizaci kašle. Sekularizovaná společnost nemá jednotící ideu, je jenom davem individuí, která chtějí každé něco jiného a na ničem se neshodnou, a tudíž se dají lehce přemoci a ovládat. Co vy byste chtěl, bohužel nikoho nezajímá. To je smutná pravda, kterou lidé, jako jste vy, nechtějí vidět. Podívejte se na sekularizovanou Evropskou Únii, jak je v hajzlu, protože ve jménu sekularismu odstranila pilíře, na kterých naše společnost a náš blahobyt stály, a prohlásila jeho fundamenty - jeden z nich bylo osvícené a tolerantní křesťanství - za překonané.

Z. Frys 27.7.2016 23:50

Re: Nic se neděje. Kreacionistu

Jen krátce - EU není v hajzlu kvůli sekularizaci, ale kvůli socialismu, tentokrát v korporátní verzi. A problémy, které socialismus vytváří řeší ještě větším socialismem. EU je na cestě k totalitnímu superstátu orwellovského typu. Bylo by jenom dobře, kdyby se rozpadla.

F. Houžňák 28.7.2016 9:08

Socialismus s pokrokovým ateismem

těsně souvisí, viz moje předchozí vývody. Jak ten nacionální, tak ten internacionální. V Bruselu je "křesťanství" sprosté slovo a proti křesťanům se štve, ale mohamedánům lezou do zadku. Čím myslíte, že to bude?

F. Houžňák 27.7.2016 23:29

Podivejte se treba o kousek dolejc

na jedince rikajiciho si J. Jurax. Typicky pokrokovy ateista, namysleny s urazlivymi manyry.

Z. Frys 27.7.2016 23:52

Re: Podivejte se treba o kousek dolejc

Pan Jurax je tady zavedená značka a nemám s ním sebemenší problém, většinou se s ním bez problému shodnu.

J. Jurax 28.7.2016 0:47

Re: Podivejte se treba o kousek dolejc

Hodně-li Vás popouzím, když si dovoluji oponovat Vaší víře a poukázat na Vaše tvzení jež jsou po mém soudu diplomaticky řečeno chybná?

Věřící se dělí na dvě kategorie, když jim z pozic ateismu a neznabožství ruším kruhy - jedni mi tvrdí, že přesto mne milují a budou se za mne modlit, abych i já přijal Krista, druzí se naséřou a naznačují, že jedinec nevěřící v jejich boha, někdy i nevěřící v jejich boha právě tím správným způsobem, je něco vývojově nižšího, co právě vylezlo zpod kamene a dosud nedorostlo osvícení; když se nenechám, urazí se a klnou mi. Ti první jsou jistým způsobem dojemní, ti druzí jsou jenom směšní.

F. Houžňák 28.7.2016 6:48

Vubec me nepopouzite, naopak vidim,

ze ja popouzim vas.

J. Jurax 28.7.2016 12:45

Re: Vubec me nepopouzite, naopak vidim,

Tak já přiznám, že mne jistým způsobem popouzíte ... ono to popouzíte snad není úplně přesné, spíš mne inspirujete k tomu, abych vyvracel Vaše výroky, dělal si z Vás trochu srandu a provokoval ...

F. Houžňák 28.7.2016 8:34

Mě nijak nepopouzíte, řekl bych, že jste mi

zcela volný, pouze na vás sbírám doklady nesnášenlivosti a demagogie pokrokových ateistů, kterých poskytujete hojně. Nejste sám, jak zde na tomhle pitomém chatu, tak i v reálu. Mnohý pokrokový ateista nemůže v noci spát, obrazně řečeno, že existují lidé, kteří s jeho fanatickou ateistickou vírou nesouhlasí a neustále přemítá, jak je urazit, jak jim uškodit a podobně.