2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

SVĚT: Zkusme se alespoň bránit

Navenek se náš život příliš neliší od života, který jsme vedli před dvěma či třemi lety. V mnoha ohledech se nám daří snad i o trochu lépe. Nezaměstnanost je nižší, dokonce i důchodci dostali alespoň dvě stovky přidáno.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 28.7.2016 14:31

Re: No, pěkně a koncízně to vyjádřil klasik,

Ale kuš - pakliže bych se vyznačoval stejnou diplomaticky řečeno pošetilostí jako Vy, mohl bych směle napsat asi toto: bohové nebo chcete-li později jeden bůh nám přinesli strašlivé náboženské války, hranice inkvizice, čarodějnické procesy, lámání charakterů, genocidu celých populací ... a teď k nám přichází bůh jako Alláh neboli bůh moslemínů ... Já to ovšem nebudu tvrdit najmě proto, že jsem ateista (pokrokový samozřejmě, chcete-li - zpátečnický ateista je nonsens) a chápu, že příčiny všech těchto fenoménů nebyly a nejsou v bohu či bozích, ale v lidech, co si je vymysleli, co v ně věřili a věří a hlavně co víry v ty bohy pragmaticky využili a dodnes využívají k svým cílům.

Ovšem pronikavá umanutost, s níž připisujete všechny hříchy světa nevíře v bohy či odmítání bohů, přece jenom zaráží.

A k tomu "když není Boha, je vše dovoleno" - on bůh či bohové patřičně interpretovaní věřícím dovolí taky vše, nemyslete si. Nejen třeba protižidovské pogromy, protože židi nám křesťanům zabili ježíška ...

J. Jurax 28.7.2016 14:08

Re: To je jenom hraní se slovíčky,

Jistě - evoluce jako terminus technicus je ona Darwinova. Tedy pro Vás.

Nicméně poučiv se ve slovníku cizích slov seznal jsem, že evoluce je vývoj, postupné vyvíjení; nepřetržitý rozvoj od nižšího k vyššímu.

Nemusí se to týkat nutně vývoje druhů, ale vývoje čehokoliv - techniky, myšlení etc. Takže se ve svých vývodech po mém soudu mýlíte ... jsem v pokušení napsat zase nebo jako obvykle :-)

Samozřejmě nemusíte s mým slovníkem cizích slov souhlasit; možná máte jiný, lepší.

Nicméně vtipů na primitivnost myšlení věřících se po Vašem dobrém vzoru rovněž zdržím.

J. Jurax 28.7.2016 13:46

Re: No ale jak je vidno,

No, už mne diskuze s Vámi unavuje, byť se docela při četbě Vašich argumentů - spíš "argumentů" - docela bavím.

Co myslíte - je předchozí věta pro vás křesťany urážlivá, najmě jsouc napsána na klávesnici ateisty? Samozřejmě pokrokového, zpátečnický ateista je protimluv :-)

Vyvracet ty Vaše po mém soudu pošetilé názory už nebudu, věřtež si jim a buďtež v pokoji :-)

J. Jurax 28.7.2016 13:34

Re: Mě nijak nepopouzíte, řekl bych, že jste mi

Spím dobře. A neobtěžuju se tím, že bych sbíral doklady demagogie a nesnášenlivosti v bohy věřících, kterých kupříkladu Vy skýtáte hojně; a nejste v tom sám.

A přeceňujete se velice velmi, soudíte-li, že vstávaje lehaje mnohý ateista přemítá, jak v bohy věřící urazit, jak jim uškodit a podobně.

Jste ateistovi, natožpak pokrokovému ateistovi, buď lhostejní - koneckonců víra či nevíra je soukromá věc - nebo, jste-li militantní a víra vám pobožným křiví úsudek, jste akorát pro srandu.

Pouze tehdy, když věřící přesmoc a silou - třeba přes státní moc nebo zfanatizované stoupence toho kterého boha - vnucují bezvěrcům svá dogmata a žádají jejich dodržovaní, se ateisté bouří. Ovšem v moderní době tohle časté není - napadá mne akorát povinná výuka toho kterého náboženství ve školách (třeba Polsko) nebo nábožensky podšprajcovaní militantní, v USA i vraždící, odpůrci potratů.

K tomu Polsku - od Poláků, ateistů ovšem, jsem se dozvěděl, že tam k tomu mnozí přistupují jako k povinné výuce marxlény kdysi - chce se to, odmítání činí existenční problémy, tak to přežijeme - koneckonců nepřítele musíme znát. Jen je neskutečně séře, že tak povinně indoktrinují děti. Netuším ovšem, nakolik je tam tento názor rozšířen.

J. Jurax 28.7.2016 12:45

Re: Vubec me nepopouzite, naopak vidim,

Tak já přiznám, že mne jistým způsobem popouzíte ... ono to popouzíte snad není úplně přesné, spíš mne inspirujete k tomu, abych vyvracel Vaše výroky, dělal si z Vás trochu srandu a provokoval ...

J. Jurax 28.7.2016 12:41

Re: Vy pokrokovi ateisti se berete moc vazne

Ale kuš - soudě podle Vaší reakce neplatí tohle spíš pro silně věřící?

J. Sova 28.7.2016 12:35

Re: No, pěkně a koncízně to vyjádřil klasik,

Ten výrok vyvrátil ve své knize prof. Koukolík:

https://www.kosmas.cz/knihy/134630/proc-se-dostojevskij-mylil/

F. Houžňák 28.7.2016 9:15

No, pěkně a koncízně to vyjádřil klasik,

"když není Boha, je vše dovoleno". To je ten váš pokrok. Váš pokrokový ateismus nám přinesl masové průmyslové vraždy, koncentráky, gulagy, a teď nám přináší islám.

F. Houžňák 28.7.2016 9:08

Socialismus s pokrokovým ateismem

těsně souvisí, viz moje předchozí vývody. Jak ten nacionální, tak ten internacionální. V Bruselu je "křesťanství" sprosté slovo a proti křesťanům se štve, ale mohamedánům lezou do zadku. Čím myslíte, že to bude?

F. Houžňák 28.7.2016 8:59

To je jenom hraní se slovíčky,

evoluce coby terminus technicus a slovo evoluce v obecném smyslu "vývoj" jsou dvě zcela různé věci. Něco jako "odpor". Že něco najdete na wikipedii, no, když tohle považujete za důkaz, to je pak těžký. Udělal bych tady ještě vtip na primitivnost ateistického myšlení, ale zdržím se ho.

F. Houžňák 28.7.2016 8:52

No ale jak je vidno,

vy, pokrokový ateista, bez urážek nás, křesťanů, žít nemůžete. Znám taky jednoho takového pokrokového ateistu, který mi vysvětlil (naživo, toho znám osobně), že jsem pro něj podřadný a opovrženíhodný člověk, protože můj Mesiáš coby křesťana je Kristus Pán, který se strašlivě provinil tím a byl špatný člověk proto, že jeho praprapradědeček před čtyřiceti nebo kolika generacemi údajně byl židovský král David, který se zase měl údajně provinit tou historkou s Uriášem. Nějak mu přitom nevadilo, že dotyčná historka je známa pouze z bible, tedy knihy, která je podle jeho ateistické víry sbírkou lží a pohádek, sepsaných coby opium lidstva. Velmi krásný příklad pokrokově ateistické logiky, hezky ilustrující duševní sepětí pokrokového ateismu s nacismem a bolševismem. Dotyčný je ještě k tomu vyznavačem taktéž pokrokově ateistické zelené ideologie a vyjádřil se ve stejné diskusi, ve které odsoudil všechny křesťany kvůli Davidovi jako méněcenné, že "v koránu je mnoho dobrého". Pěkně to do sebe všechno zapadá. O náboženstvích pravdivých a nepravdivých máte jasno, tak co vám budu ještě vyprávět. "pokud se s ní nenaparuje a nestrká ji jiným, co o ni nestojí" - no a to je právě to, co vy pokrokoví ateisti neustále děláte, nosíte před sebou svůj ateismus jako vývěsní štít, volajíce "kdo není ateista jako já, je špatný člověk" a neustále dorážíte na neateisty, aby na vaši víru přestoupili. Jako ti mohamedáni.

F. Houžňák 28.7.2016 8:39

Tak něco humoristického napište,

ať se zasmějem. Už jste si někdy všimnul, že židi a křesťani dokážou o svém náboženství dělat vtipy, zatímco mohamedáni a ateisti nikoliv a jsou agresívně uraženi, když to někdo učiní? Zkuste si schválně vzpomenout na nějaký vtip o ateismu. To moje vysvětlení s tím Pánembohem jste nepochopil, ale to nevadí.

F. Houžňák 28.7.2016 8:34

Mě nijak nepopouzíte, řekl bych, že jste mi

zcela volný, pouze na vás sbírám doklady nesnášenlivosti a demagogie pokrokových ateistů, kterých poskytujete hojně. Nejste sám, jak zde na tomhle pitomém chatu, tak i v reálu. Mnohý pokrokový ateista nemůže v noci spát, obrazně řečeno, že existují lidé, kteří s jeho fanatickou ateistickou vírou nesouhlasí a neustále přemítá, jak je urazit, jak jim uškodit a podobně.

F. Houžňák 28.7.2016 6:48

Vubec me nepopouzite, naopak vidim,

ze ja popouzim vas.

F. Houžňák 28.7.2016 6:47

Vy pokrokovi ateisti se berete moc vazne

a jste presne agresivne intolerantni jako mohamedani - kdo s vami nesouhlasi, je blb, zlocinec a svine.

F. Houžňák 28.7.2016 6:44

No, hlavne ze vy jste chytrej

jako tri vopice.

J. Jurax 28.7.2016 0:58

Re: No ale vy jste tvrdil,

Evoluce není jenom biologická. Zkuste strejdu gůgla, jak jste doporučoval - já našel evoluci kulturní (https://cs.wikipedia.org/wiki/Kulturn%C3%AD_evoluce), o níž hovoří pan Frys a kterou celkem kupodivu popíráte, a taky teistickou ...

J. Jurax 28.7.2016 0:49

Re: Ostatne, s temi nacisty jste zacal vy,

Nesmíte volat blbě :-)

J. Jurax 28.7.2016 0:47

Re: Podivejte se treba o kousek dolejc

Hodně-li Vás popouzím, když si dovoluji oponovat Vaší víře a poukázat na Vaše tvzení jež jsou po mém soudu diplomaticky řečeno chybná?

Věřící se dělí na dvě kategorie, když jim z pozic ateismu a neznabožství ruším kruhy - jedni mi tvrdí, že přesto mne milují a budou se za mne modlit, abych i já přijal Krista, druzí se naséřou a naznačují, že jedinec nevěřící v jejich boha, někdy i nevěřící v jejich boha právě tím správným způsobem, je něco vývojově nižšího, co právě vylezlo zpod kamene a dosud nedorostlo osvícení; když se nenechám, urazí se a klnou mi. Ti první jsou jistým způsobem dojemní, ti druzí jsou jenom směšní.

J. Jurax 28.7.2016 0:22

Re: Bodejť že mám, podívejte se,

Ergo bůh je toliko virtuální konstrukt lidské mysli, co na něj myslí? A existuje tehdy, když na něj někdo myslí?

A to máte jako důkaz jeho - pardon Jeho - existence vhodný pro vzdělanější ateisty? Vy snad vtipkujete, případně si tady obmyslně děláte z nás srandu :-)

Já třeba teď usilovně myslím na své stamiliónové konto v bance - a ono potvora ne a ne existovat. A přitom zlaté tele - což by mohlo mé stamiliónové konto docela slušně reprezentovat - taky bylo bohem - aspoň myslím, nejsem přes bohy guru - takže by existovat mělo nebo aspoň mohlo, že ...

A platí, že bůh existuje i s titulu toho, že přijde na mysl i ateistovi a neznabohovi jako já? Protože i takový má ty elektrické proudy resp. toky chemických sloučenin přes membrány v mozku, věci reálné a měřitelné. Nebo to neplatí a funguje to jen křesťanům?

Pane, bez urážky, tohle by byl námět pro humoristu ... :-)

J. Jurax 28.7.2016 0:02

Re: No, pripada vam diplom

Víte, díky profesi, v níž se vyskytovali převážně jedinci vysokoškolsky vzdělaní, poznal jsem během let mnohem víc pošetilých a magorů s tímto vzděláním než řekněme středoškoláků či vyučenců. Jak patrno, ani Vás vzdělání před pošetilostí - vyjadřuji se diplomaticky uhlazeně - neochraňuje.

Jsem nicméně dalek toho tvrdit, že vy věřící nemůžete bez stupidních urážek žít, byť u některých je to bohužel pravda.

A věřit ve virtuální konstrukty nevzdělaných lidských myslí, jimž se říká bohové, je tak akorát berlička pro ty, kdož se bez ní neobejdou na složité cestě životem. Nic proti ní, je to každého věc, pokud se s ní nenaparuje a nestrká ji jiným, co o ni nestojí.

Dál - ateismus je definičně popírání boha nebo božstev, neznabožství, bezbožnost. Může být náboženství bez bohů? Ateistické náboženství? Co myslíte?

A abych se vrátil k původní otázce - Kterážeto náboženství jsou pravdivá a která nepravdivá, případně i démonická? Jak se to testuje, jak se objektivně dokáže pravdivost či nepravdivost toho kterého náboženství - na kterou jste akorát celkem mimo mísu vychrlil typicky nábožensky zatížené a hloupé tvrzení. Leč stejně jste neodpověděl - i to se věřícím, i vzdělaným, stává. Protože odpověď na otázku odhaluje pošetilost tvrzení, na něž otázkou reaguji.

J. Jurax 27.7.2016 23:57

Re: A proč by jako měl být ateista?

Ale kuš - ateismus JE pokrokový na rozdíl od středověké víry ve všelijaké ty bohy pravé i zjevené.

Ovšem jen tvrdí věřící kladou zločiny nacismu či komunismu do souvislosti s nevírou v ony bohy pravé a zjevené - tedy ateismem - a jen obzvláště natvrdlí věřící dokonce tyto zločiny mají jako důsledek ateismu.

Z. Frys 27.7.2016 23:52

Re: Podivejte se treba o kousek dolejc

Pan Jurax je tady zavedená značka a nemám s ním sebemenší problém, většinou se s ním bez problému shodnu.

Z. Frys 27.7.2016 23:50

Re: Nic se neděje. Kreacionistu

Jen krátce - EU není v hajzlu kvůli sekularizaci, ale kvůli socialismu, tentokrát v korporátní verzi. A problémy, které socialismus vytváří řeší ještě větším socialismem. EU je na cestě k totalitnímu superstátu orwellovského typu. Bylo by jenom dobře, kdyby se rozpadla.

F. Houžňák 27.7.2016 23:29

Podivejte se treba o kousek dolejc

na jedince rikajiciho si J. Jurax. Typicky pokrokovy ateista, namysleny s urazlivymi manyry.

F. Houžňák 27.7.2016 23:23

No ale vy jste tvrdil,

"jsem evolucí dostatečně vybaven k rozpoznání správného jednání" a teď to sám popíráte. Evoluce je jenom biologická. Ostatní věci jako kultura, civilizace jsou dány jenom okolnostmi momentální existence individua a hromaděním poznatků o světě okolo nás, to není evoluce, jak se tomuto slovu rozumí. Lidská psychika a vzory jednání jsou od počátku zaznamenané historie, a zjevně už dávno předtím, pořád stejné. Kdyby vás přesadili do kultury žeroucí babičky, žral byste i vy, a pokud ne vy, tak vaše děti. A celá vaše kulturní a civilizační evoluce by byla najednou pryč. To u biologické nejde. Pletete si pojmy.

F. Houžňák 27.7.2016 23:13

Nic se neděje. Kreacionistu

žádného neznám, oni se vyhazují do povětří uprostřed nekreacionistických davů, odpalují autobomby, střílejí ze samopalů do lidí, nebo jak se ta jejich extrémní agresivita projevuje, že je přirovnáváte k mohamedánům? Měl byste si uvědomit, že společnost "důsledně sekularizovaná" vás vede pod nadvládu islámu, eventuelně jiné agresívní nenávistné ideologie, který na vaši sekularizaci kašle. Sekularizovaná společnost nemá jednotící ideu, je jenom davem individuí, která chtějí každé něco jiného a na ničem se neshodnou, a tudíž se dají lehce přemoci a ovládat. Co vy byste chtěl, bohužel nikoho nezajímá. To je smutná pravda, kterou lidé, jako jste vy, nechtějí vidět. Podívejte se na sekularizovanou Evropskou Únii, jak je v hajzlu, protože ve jménu sekularismu odstranila pilíře, na kterých naše společnost a náš blahobyt stály, a prohlásila jeho fundamenty - jeden z nich bylo osvícené a tolerantní křesťanství - za překonané.

F. Houžňák 27.7.2016 22:56

No, pripada vam diplom

z chemickeho inzenyrstvi a doktorat z biologie jako malo? Mne to pripada jako docela slusne vzdelani. Vy ateisti holt nemuzete bez stupidnich urazek zit.

J. Jurax 27.7.2016 22:17

Re: Není. U mnohých tento výraz

No ... při Vašem vzdělání zjevně ano ...

Z. Frys 27.7.2016 21:57

Re: Nejste evolucí vybaven k ničemu kromě

Nesežral, protože kromě evoluce biologické jsme prošli taky evolucí kulturní a civilizační. I to náboženství je důsledek evoluce.