19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

SVĚT: Zkusme se alespoň bránit

Navenek se náš život příliš neliší od života, který jsme vedli před dvěma či třemi lety. V mnoha ohledech se nám daří snad i o trochu lépe. Nezaměstnanost je nižší, dokonce i důchodci dostali alespoň dvě stovky přidáno.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Frys 27.7.2016 21:52

Re: Ateismus ideologie je, tedy u řady jedinců,

Ne, nežil jsem v Japonsku, vycházím ze studie:

http://www.wingia.com/web/files/news/14/file/14.pdf

Pod náboženským fundamentalistou si představuji jednak množství mohamedánských imámů a mullů, v křesťanské obdobě jsou extrémně agresivní např. kreacionisté. Projevuje se to především netolerancí k sekulární společnosti. A já nechci nic jiného, než společnost důsledně sekularizovanou.

Pokud chápete některé moje formulace jako urážlivé, omlouvám se, ale mám to s vámi taky tak.

B. Hamáček 27.7.2016 21:51

Pane Drápale

Pane Drápale, velmi si přeji , aby jste neměl pravdu , bohužel se obávám , že ji budete mít.

F. Houžňák 27.7.2016 21:45

Omlouvam se za copy, jenom chci posunout

viditelne prispevky ...

Rusové nikoho nenahradili a ostatně o jakém "původním obyvatelstvu"

to ráčíte pábit? Původní byli možná Taurové, kteří každého cizince

obětovali. Aspoň podle starých pověstí řeckých.

J. Jurax 27.7.2016 21:43

Re: Němcov a Navalnyj,

Ano, soudruhu, Putin je vskutku rozený demokrat :-)

J. Jurax 27.7.2016 21:41

Re: Pěstovat dobré vztahy

"kulturně a hospodářsky daleko rozvinutějšímu Západu, v její výkonnější, bohatší, modernější a tudíž i bezpečnější části povětšinou zcela jistě nebudou."

No, výkonnější možná, bohatší jistě, modernější - to by chtělo upřesnit, co se pod tím rozumí, ale budiž; nicméně bezpečnější část světa to kvůli zamuslimení a blbé imigrační politice to zcela jistě nebude.

A ČR by se zas neměla moc orientovat na země, pro něž je jen nevýznamnou zemí, odbytištěm méně kvalitních výrobků a montovnou, zemí, která "propásla příležitost mlčet", jak ujelo jednomu arogantnímu západnímu papalášovi, když se ozvala ...

F. Houžňák 27.7.2016 21:40

Nejste evolucí vybaven k ničemu kromě

toho, abyste přijímal a vyměšoval živiny, snažil se přežít a množit, hledal pocit bezpečí, skupinového uznání a věřil v nějaké ty nadpřirozené síly. Možná jsem ještě na něco zapomněl, ale to je to hlavní. Všechno ostatní jsou kulturně podmíněné zvyky, i to rozpoznání správného jednání. Klasický primitivní příklad je pojídání prarodičů - je to správné nebo ne? Sežral byste vlastní babičku? A proč ne?

J. Jurax 27.7.2016 21:34

Re: strach z Ruska

Vy plédujete za žluté nebezpečí? V Číně na rozdíl od Ruska stále vládne komunismus a komunisté; pravda, pragmatičtí komunisté.

F. Houžňák 27.7.2016 21:33

Není. U mnohých tento výraz

přesně odpovídá realitě.

F. Houžňák 27.7.2016 21:32

Ateismus ideologie je, tedy u řady jedinců,

u některých třeba ne, to máte pravdu. Podívejte se třeba na tomhle fóru, někteří jsou jasní, nenávistní, agresivní, prolhaní. Samozřejmě že nacismus nevyplýval z ateismu, ale ten byl jeho charakteristickým rysem, stejně jako u komunismu. Obě ideologie potřebovaly člověka fanaticky oddaného věci budování nového člověka plného nenávisti, a v tom je uznávání křesťanské morálky kázající lásku k bližnímu a vůbec lidi opírající se o osobní, nikoliv shora nařízené kolektivní hodnoty zásadní překážkou. Já se nepotřebuju za takovéhle věci modlit, nezlobte se, ale to je taky pro vás ateisty typické, neustále do svých argumentů vplétat urážky, vy ateisti bez toho nedokážete argumentovat? Korea nevím, ale že by Japonsko byla ateistická společnost, to je poměrně převratný objev. Nekřesťanská, to ano. Vy jste v Japonsku žil? Já ne, ale relativně důvěryhodné zdroje tvrdí něco jiného. Zkuste strýčka Googla, "are Japanese atheists" a podívejte se na první dva odkazy (blog.gaijinpot.com a quora.com). Lidi často věří různým povídačkám. Já pokrokových ateistů zase okolo sebe několik znám, obzvlášť ten jeden, to je kousek. Zato žádného náboženského fundamentalistu, mimochodem, co si pod tím pojmem představujete a jak se to podle vás projevuje?

J. Jurax 27.7.2016 21:31

Re: Vy si proste nedokážete predstaviť,

Účel světí prostředky. A neplatí to zdaleka jen pro Putina ... vlastně to platí všude. Akorát na to třeba ty prostředky mít a vlastnit ramena nebo chcete-li sílu, kuráž nebo drzost - vyberte si - jich použít.

Z. Frys 27.7.2016 21:29

Re: V zásadě ano, nicméně vaše monstrum

Aha, tak teď už začínám váš postoj trochu chápat - nepotřebujete žádnou magickou bytost, ale vytváříte si řád ke správnému jednání, a říkáte tomu křesťanství. OK, nic proti tomu, na to má každá lidská bytost právo. Není to ale můj postoj. Ke svému jednání nepotřebuji ani magickou bytost, ani žádný takový řád, jsem evolucí dostatečně vybaven k rozpoznání správného jednání.

J. Jurax 27.7.2016 21:26

Re: Po ovoci poznáte je.

Ale kuš - uvědomujete si při Vašem vzdělání, že výraz ateistické náboženství je oxymóron?

Z. Frys 27.7.2016 21:13

Re: Ateismus náboženstvím je, jen se podívejte

S tímto už naprosto nesouhlasím. Ateismus není a nikdy nebude víra ani náboženství, i kdybyste se za to 100 let modlil . A ateismus má s nacismem stejně společného asi jako vegetariánství. Ad hitlerum - podobně můžete obvinit vegetariány či abstinenty z nacismu. A nemám příklad žádného ateistického režimu, protože nic takového neexistuje a neexistovalo. Ateismus není ideologie ani žádný jednotící princip. Ale znám příklady většinově ateistických společností, např. Japonsko, Korea. A nepřekvapivě, všichni moji přátelé jsou ateisté, nebo aspoň agnostici. Ale žádné fanatické ateisty, narozdíl od náboženských fundamentalistů, kolem sebe nevidím.

F. Houžňák 27.7.2016 21:10

V zásadě ano, nicméně vaše monstrum

má v podstatě jenom tu moc ovlivňovat lidi ve zlém, aby rozbíjeli, bořili, uráželi, posmívali se jiným a podobně. Nakonec proto byla tato konstrukce vymyšlena, že ano. Křesťanský Bůh hlásá lásku a pomoc bližnímu a svrchu vyjmenovaná jednání považuje (a s ním ti, co v něj věří) za hřích, tedy něco, co se dělat nemá. A jak jsem už říkal, Bůh se projevuje jednáním těch, co v něj věří a - to je to hlavní - chovají se podle jeho příkazů. To je experimentální ověření, po kterém dychtíte. Ostatně dojděte si za nějakým katolickým duchovním, on vám to vysvětlí líp než já. Já bych mohl zase argumentovat, kde máte vy experimentální ověření, že On není, a tak bysme mohli pokračovat až do alelujá. Ovšem lépe se experimentálně dokazuje existence ďábla, to se mnou možná budete souhlasit.

Z. Frys 27.7.2016 21:00

Re: Ne, nechápete,

OK. Takže nejdete ve šlépějích R. Penrose (kvantová teorie vědomí). To beru, lidské vědomí a myšlení považuji taktéž za složitý makroskopický elektromagnetický jev. V tom asi nebudem v rozporu. Ovšem myšlením na "boha" ho vytváříme jako konstrukt našeho myšlení. Tedy, pokud budu pastafarián a budu myslet na špagetové monstrum, bude v tento okamžik existovat? Takto můžeme vygenerovat cokoliv. To jsme se ale k experimentálnímu ověření hypotézy existence magické bytosti nikam neposunuli.

J. Farda 27.7.2016 20:40

Re: Vy si proste nedokážete predstaviť,

Ano, já to pane Vašíčku plně chápu ve světle včerejšího vysvětlení pana Uhla, že se Krymčanům zhnusilo pomajdanské oslavování Bandery. Ovšem při mé nedostatečné 6ašedesátileté informovanosti mi uniká, co měl banderovský teror na Haliči a západní Ukrajině společného s Krymem obsazeným Wehrmachtem a následně Rudou rmádou. Předpokládám, že Vy to víte! Blééé :-)))

J. Jurax 27.7.2016 20:38

Re: Technická a mimo téma

Aha ... pak ovšem není pravdivého náboženství :-)

F. Houžňák 27.7.2016 20:29

Ateismus náboženstvím je, jen se podívejte

okolo sebe na fanatické ateisty. Samozřejmě nejsou takoví všichni, já například znám jednoho velmi solidního a slušného ateistu, jednoho z mých dlouholetých přátel, a pak taky jednoho prolhaného a pokryteckého pokrokového ateistu (prolhaného a pokryteckého především ve věci svého ateismu, ale i jinde). O národním socialismu jsem samozřejmě psal jako o jednom ze dvou všeobecně známých příkladů ateistických režimů, a to nemá s reduktionem ad hitlerum, na což jste zjevně narážel, nic společného, protože to bylo v kontextu věci ústrojné a k tématu. Myslíte si třeba, že v diskusi o typických afrických zvířatech se nesmí zmiňovat žirafa a nosorožec? To by bylo něco podobného. Máte nějaké jiné příklady typických ateistických režimů než nacismus a komunismus? Sem s nimi, rád se poučím.

F. Houžňák 27.7.2016 20:17

Ne, nechápete,

s kolapsem vlnové funkce to nemá nic společného, to jsou makrojevy, odehrávající se na úrovni valenčních elektronů a hydratovaných iontů. Jeho měřitelný vliv se projevuje v jednání lidí Jím ovlivněných. Je to tak lepší?

J. Jurax 27.7.2016 20:02

Re: Technická a mimo téma

Jako bonmot dobrý. Ale odpověď to není.

B. Rybák 27.7.2016 18:39

Pan D. Drápal

Je jedním z nemnoha veřejně činných osob, kterým věřím, že nelžou (aby sobě materiálně prospěli nebo někomu ublížili)!

Jeho představa, že právě Trupm, M.Zeman, Putin, Erdogan,... jsou nejnebezpečnější političtí hlupáci nebo darebáci je smutným důkazem účinnosti politicko-korektního vymývání mozků!

Prezident Putin určitě nechce vojensky anektovat např. Estonsko, protože nejenom vojenská anexe, ale dokonce i proti většině národa vynucený neokoloniální statut by byl ve srovnání s metodami současných hybridních válek a barevných revolucí naprosto neefektivní, což pochopil už Gorbačov! (Rusům na Krymu hrozila genocida od "banderovských band", které by Rusko na rozdíl od východní Ukrajiny muselo čelit otevřenou válkou proti "Kyjevu", nemluvě o tom, že předplacená technikou USA obklíčená námořní základna Sevastopol by se stala téměř bezcennou!

Vojenský puč proti legálnímu prezidentu Erdoganovi odsoudilo NATO (i EU)! Kde hledat Eroganovy protivníky jsem věděl i já, tak nepředstírejme údiv nad tím, že to věděl i on!

Z. Frys 27.7.2016 18:21

Re: Opravdu,

Nepsal jste něco o národním socialismu? Mám pocit, že se tomu říká zkráceně nacismus. BTW, komunismus je podobná mutace kolektivistického memu jako nacismus. Ostatně i jako každé náboženství. A ateismus opravdu NENÍ náboženství.

Z. Frys 27.7.2016 18:17

Re: Bodejť že mám, podívejte se,

Chápu-li to dobře, tak bůh je kvantový jev a vzniká při kolapsu vlnové funkce. Dobře, a jak se tedy projevuje jako bůh abrahamovský, který má mít nezanedbatelný, měřitelný vliv na náš svět?

F. Houžňák 27.7.2016 18:06

Bodejť že mám, podívejte se,

já vám poskytnu vysvětlení vhodné pro vzdělanější ateisty. Když říkáte či píšete "Bůh", tak na Něj myslíte a představujete si Ho. Myšlenky jsou, jak my znalci věd přírodních věd víme, elektrické proudy resp. toky chemických sloučenin přes membrány v mozku. Věci reálné a měřitelné, když vynaložíte nějakou tu korunu, můžete je měřit i doma v kuchyni, jenom chtít. Tedy v okamžiku, kdy na Něj myslíte, existuje. Vzhledem k tomu, že nás křesťanů je něco přes půldruhé miliardy, vždycky na Něj někdo myslí, stačí jeden jediný človíček. QED. Je to tak dobrý?

F. Houžňák 27.7.2016 18:00

Opravdu,

já jsem s (údajnými) citáty ohledně SS a Himmlera nezačal. Máte i něco o komunismu nebo se to taky nesmí zmiňovat?

Z. Frys 27.7.2016 17:48

Re: Kdyz ja prave premyslim vlastni hlavou

Skvělé, takže máte nějaké experimentální důkazy o existenci magické bytosti zvané "Bůh". Takže sem s nimi, velice rád se s tím seznámím.

Z. Frys 27.7.2016 17:47

Opravdu?

Autor: F. Houžňák Datum: 27.7.2016 8:50 --- Stamilióny mrtvých - povražděných, umučených - ve dvacátém století rukou explicitně ateistických náboženství, komunismu a nacionálního socialismu, nám jasně sdělují, že nejhorší náboženství a největší zlo je ateismus, těsně následovaný islámem.

P. Beránek 27.7.2016 17:31

Re: Vy si proste nedokážete predstaviť,

Sudety před WW II byly samostatné samosprávné území?

P. Beránek 27.7.2016 17:29

Re: Vy si proste nedokážete predstaviť,

To je fakt jenom sprostá pomluva. Američané přece nikde nemají své základny.

Říká to i yntelygent Prokop. Tak to musí být pravda, že.

F. Houžňák 27.7.2016 16:11

Ostatne, s temi nacisty jste zacal vy,

tak co se stetite a delate chytreho. Ja zasadne zastavam zasadu, jak se do lesa volá.