23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Diskuse k článku

SVĚT: Gordický uzel

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
von 29.12.2009 17:15

Re: Predbezna opatrnost

Samozřejmě  by to platilo i na bankéře a další, zřejmě téměř všechny kromě Vás - pane para. On tohle ale už asi nikdo číst nebude.

To jsem zase já 29.12.2009 16:56

Re: Jedno je jisté,

Nejkvalitnější klimatolog je (byl) Kynes

honzak 29.12.2009 16:45

Re: Princip předběžné opatrnosti je médiem pro přenos totality.

tobě už není pomoci.... Madonna mia, kolik takových trotlů jako ty volí tu melounistickou sebranku????

Breeder 29.12.2009 16:02

Re: Moudrá slova

Ano je to tak. Jen bych dodal - za souhlasného hýkání nemyslícího stáda, které je médii směrováno do stavu " vyděsit a zkasírovat". :-/

Jura Jurax 29.12.2009 15:56

Re: Princip předběžné opatrnosti je médiem pro přenos totality.

A globální teplení - vlastně jeho doporučené léčení skrze omezení emisí CO2 - je dogma "jako prase" ;-) ... a totalita se už plíživě prosazuje - co jiného jsou hovadiny typu fofrníků, fotovoltaiky, biomasy (ne Jau Jau, ale biologické hmoty), žárovek a takové podobné různé, co jsou na nás dštěny z brusele?

Jura Jurax 29.12.2009 15:50

Moudrá slova

A protože jsou moudrá, budou oslyšena. Konglomerát úplatných a/nebo oblbených  a vykutálených politiků, zainteresovaných byznysmenů a prospěchářských klimatologů to lehce převálcuje.

Ivan Nový 29.12.2009 15:41

Re: Princip předběžné opatrnosti je médiem pro přenos totality.

Dogmata jistě, a prakticky k jejich zavádění se používá právě princip předběžné opatrnosti. Každé dogma je na něm založeno. Předběžná opatrnost je princip, který umožňuje technicky provádět šíření dogmat.

para 29.12.2009 15:30

Re: Princip předběžné opatrnosti je médiem pro přenos totality.

To spíše právě dogmata jsou nejčastěji prostředkem pro zavádění totality.

Ivan Nový 29.12.2009 15:25

Re: Princip předběžné opatrnosti je médiem pro přenos totality.

Klimatologové ho přesně takto dogmatizují.

para 29.12.2009 15:21

Re: Princip předběžné opatrnosti je médiem pro přenos totality.

Karlos si nejspíš plete přiměřenost použití principu předběžné opatrnost s jeho dogmatizováním ve víru.

Ivan Nový 29.12.2009 15:18

Re: Jedno je jisté,

No hlavně, že klimatologové mají jízdní řád. Proto naplánovali zvýšení mořské hladiny, když se něco neudělá :-)))

Ivan Nový 29.12.2009 15:15

Re: Predbezna opatrnost

No rizika podnikání každý zná, i rizika uložení peněz do banky, žádný bankéř neříkal, když vám půjčoval, že nebude chtít peníze zpět. I při investování jste upozorněn na rizika. A je to dobrovolné. Totalita dobrovolná není, proto potřebuje jistoty v budoucnosti, jinak by se neudrželo stádo pohromadě.

Ivan Nový 29.12.2009 15:11

Re: Princip předběžné opatrnosti je médiem pro přenos totality.

A proto je tento princip vhodný k zavádění totality, případní kritici jsou veřejně konfrontováni s otázkou, vy chcete, aby vás sežral lev? Málo kdo má tolik odvahy, aby řekl, ano chci. A čeho se všichni bojí, aby nebyli v kolektivu směšní. Aby si na ně ostatní neukazovali a neříkali, on je nějakej divnej, on se klidně nechá sežrat lvem.

Martin 29.12.2009 15:05

Re: modelování

Nu, nemám dvakrát pocit že ten superstroj má sloužit popíračům oteplování, pardon, změny klimatu ... jen má pomoci sloučit několik izolovaných klimatických modelů, aby se zahrnulo co nejvíce vlivů, které se v některých existujících modelech zanedbávají, aby pro změnu nahradily jiný zanedbaný vliv v dalším modelu  ...

priserka 29.12.2009 14:58

Re: Predbezna opatrnost

V duchu sveho predchoziho nazoru -- 'strilel' (zavrel, nahrada skody, ...) vc. politiku kteri se v tom vezli (napr. Mr. Clinton ktery defacto naridil uverovani i nizkoprijmovych Amiku). U nas by se mohl svezt napr. Spidla s Paroubkem :))

Martin 29.12.2009 14:56

Re: modelování

V tomto případě je cílem opravdu zpřesnit globální klimatické modely, protože současná rozlišovací schopnost modelů je na pováženou, pokud se na základě výsledků mají utrácet stovky miliard dolarů, eur nebo čehokoliv jiného, a pokud s nimi někdo zkouší předpovídat na desítky, či dokonce stovku let. Mnoho faktorů se v takovém modelu zanedbává, i když mohou mít docela velký vliv na výsledek.

Ten nepatrný rozdíl mezi simulací počasí a klimatu je dán tím, že počasí simulujeme s krátkým časovým horizontem a lepším prostorovým rozlišením, kdežto klima simulujeme s dlouhým časovým horizontem a docela rozmazaně v dvousetkilometrových buňkách. Proč? Protože aktuálně dostupný výpočetní výkon nám umožňuje dělat buď jedno nebo druhé. Pokud někdo dokáže vyrobit dostatečně výkonný stroj, který zvládne počítat dost rychle přesný model, bylo by možno propočítávat klimatické modely s rozlišením používaným pro počasí, a v delším časovém intervalu.

knihovnik 29.12.2009 14:21

Re: Jedno je jisté,

ovsem vy skeptici byste meli byt profesionalne fundovanejsi nez klimaalarmisti. Jestlize globalni otepleni ridi zeleznicar, je opravdu moudre aby globalni neotepleni komandoval produkt VSE?

Snizujete se na jejich amaterskou  uroven? to snad ne?

Karlos 29.12.2009 14:20

Re: Princip předběžné opatrnosti je médiem pro přenos totality.

Pokud byste se měl chovat podle principu předběžné opatrnosti, tak byste vůbec autem nejezdil, protože nemůžete nijak dokázat, že Vás někdo za půl hodiny nenabourá. Pokud by se gazela chovala podle tohoto principu, tak by se vůbec nepásla - nikdo jí totiž nemůže dokázat, že ji během pastvy nenapadne predátor. Největším kouzlem principu předběžné opatrnosti je to, že vylučuje jakoukoli seriózní diskuzi - dokázat opak totiž nelze.

para 29.12.2009 14:11

Re: Predbezna opatrnost

Pane nový a jak asi tak naložit s bankéři, průmyslníky .... v případech přeuvěrování v přehřáté ekonomice expanzivního charakteru co sama sobě přivodila krizi jež pak dolehla na ostatní? Také by jste střílel?8-o Nebo byl jen pro tučné odstupné?:-D

para 29.12.2009 14:07

Re: Princip předběžné opatrnosti je médiem pro přenos totality.

A není to spíše tak, že gazela se pase v blízkosti svého stáda a to si dává velmi dobrý pozor na chování a stav okolí? Není to tak, že ti s lepší životosprávou jsou déle na živu? Není to tak, že před kdejakou nepřehlednou situací sice nedupu na brzdu ale jedu autem opatrněji a tak se spíše vyhnu kolizi? Není to tak, že v záplavových oblastech pro stoletou vodu není dobré stavět tím spíš čím je objekt významější a vodou zranitelnější?

Je snad málo evidentních příkladů, které lze ještě uvést jako doklad nezbytnosti používat odhad, prevenci, zkušenost a dalších vymožeností lidského abstraktního myšlení právě pro potřebu optimalizace adaptačního chování?

skeptik 29.12.2009 14:05

Re: Jedno je jisté,

Šéf IPCC je svým povoláním železničářský inženýr a řídí celý humbug s globálním oteplováním. O jeho nekvalifikaci nikdo nepíše. Tak proč bychom my ne-klimatologové, včetně VK měli být napadáni za neumětelství v klimatologii?

k 29.12.2009 14:01

Re: Jedno je jisté,

ze me to hned nenapadlo....

Ivan Nový 29.12.2009 13:56

Re: Predbezna opatrnost

No zastřelit klimatology v případě jejich špatných předpovědí by bylo málo, já bych v rámci předběžné opatrnosti jako exemplární trest navrhoval stažení z kůže. To by byl i takový ekonávrat ke kořenům lidské civilizace.

Ivan Nový 29.12.2009 13:54

Princip předběžné opatrnosti je médiem pro přenos totality.

Princip předběžné opatrnosti je nesmysl. Gazela se klidně pase v blízkosti lvů, kdyby byla předběžně opatrná, nepásla by se tam, a zemřela by jistou smrtí hladem.

Ivan Nový 29.12.2009 13:53

Předběžná opatrnost, je principem kolektivní viny.

Nacisti byli taky předběžně opatrní, proto vyvražďovali Židy, komunisti byli taky předběžně opatrní a proto vraždili na koho přišli. princip předběžné opatrnosti je klasický totalitní nosič.

Patron Divný 29.12.2009 13:45

Re: Jedno je jisté,

Tak jsem se na to video podíval. Je pěkně udělané.

Habakuk 29.12.2009 13:25

Re: Jedno je jisté,

Tomu, kdo dával na střední škole při vyučování pozor, to bohatě stačí na posouzení vlivu CO2 na životní prostředí. Což asi nebude Váš případ, že?

Habakuk 29.12.2009 13:23

Re: Z hlediska principu předběžné opatrnosti je nezbytné okamžitě přestat financovat omezování produkce CO2

Koukám, že těch bambulů, kteří se nechali zblbnout, že CO2 je jed, je už docela dost. Základní školu jste buď prospal nebo prokouřil za školou, co?

priserka 29.12.2009 13:18

Predbezna opatrnost

Ja treba v zasade proti predbezne opatrnosti nic nemam - zvlast kdyz udajne budouci skody jsou astronomicke, mohou byt opodstatnene i nakladne pripravy. Ovsem s jednou vyhradou na kterou ekoteroriste a klimatopolitici nemohou pristoupit:

Princip opatrnosti lze aplikovat JEN tehdy, existuje-li dusledna zodpovednost za jeho vyvolani.Pokud se v budoucnu prokaze, ze modely byly chybne, a predbezna opatreni byla zhola zbytecna ci dokonce k nasi ujme (napr. podvazani hospodarstvi s vysledkem ovlivneji v radu 0.0001%, resp. v radu chyby mereni)...

... musi byt JAK klimatologove, ekologisti TAK politici, kteri jim skocili na lep s konecnou platnosti odstaveni od vlivu na spolecnost - stredokeve upalovani falesnych proroku melo neco do sebe. Nesel bych tak daleko, ale dozivotno nucene prace spojene se splacenim skod by alespon zajistily, ze podruhe si politici (ekoteroriste, uplatni vedci a vedouci ustavu) HODNE rozmysli nez zase nasednou do Hitlerova vlaku demagogie.

Bohuzel, zadna odpovednost se ve 21. stoleti v Evrope nenosi; zato predbezna nezodpovednost ano.

knihovnik 29.12.2009 13:09

Re: Jedno je jisté,

bohuzel jeho autorita v tomto bohulibem snazeni je mirne kompromitovana tim, ze neni vyucen v zadnem prirodovednem oboru, takze jeho znalosti jsou na urovni stredoskolskeho uciva z konce padesatych let a ani Jak ani Hajek mu v tom moc neporadi.