17.5.2024 | Svátek má Aneta


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
vltava 15.4.2009 9:57

Re: Souhlas pane Vrbo, ale jak z toh ven? Máte lepší text ústavy?

Funguje uspokojivě už přes 200 let, a přes 100 let podle ní uspokojivě fungovalo otroctví. Bylo třeba občanské války, aby otroctví přestalo. Ústava není samospasitelná.

Marky 15.4.2009 9:13

Re: Car papiru.

Zdravotnictví si občané neplatí, resp. neplatí si je dostatečně. Za ministra Ratha bylo do předlužené VZP nalito pěkných pár miliard ze státního rozpočtu, protože vybírané pojistné nestačilo krýt výplaty zdravotnickým zařízením. Julínkovo řešení sice nebylo nejslušnější, ale bylo nejjednodušší a nejrychlejší při dostatečné účinnosti.

Jestli chceme slovíčkařit tak dle ústavy je zdravotní péče bezplatná na základě zdravotního pojištění, jenže v tomto státě nikdo skutečnou pojistku neplatí (pojistka=výše platby je závislá na rizicích a předpokládané výši plnění, daň=výše je závislá na velikosti příjmu)

vita 15.4.2009 9:00

Česká ústava byla bohužel sepsána narychlo

(ono nic jiného nezbývalo - Slováci se trhali a času nezbývalo) a s ohledem na konkrétní situaci.

Aby se zabránilo možnému návratu komunistů k moci, nastavil se volební zákon tak, aby pokud možno nemohla jedna strana získat veškerou moc.

A protože se nikdo neodvážil být neuctivý k Havlovi, sepsaly se presidentské pravomoci tak, že president vlastně nic "nemusí". Pravda, výraz "president jmenuje, odvolá, učiní..." je (měl by být) ostřejší a určitější než "musí jmenovat, odvolat, učinit...", protože ten druhý předpokládá, že někdy bude nutno presidenta k ústavnímu jednání nutit. Ale taky umožňuje dostatečně otrlému presidentovi udělat si z ústavy trhací kalendář, jak V.K. předvedl např. při demisi lidoveckých ministů v minulé vládě nebo při jmenování Topolánkovy vlády po volbách 2006.

Nesvádějte to jen na Rychetského - od toho byli mezi ústavodárci puncovaní pravičáci jako Cepl, aby "superdemokratické" (a reálně neuplatnitelné) představy do ústavy nepustili.

Ivan 15.4.2009 8:55

Re: Stále nevíte koho volit?

Opět ta úporná snaha odkazovat na text, který je vzorovým učebnicovým příkladem demagogie.  Ta ODS už opravdu neví kudy kam. Naštěstí, proti demagogii je většina občanů této země odolná, mají s ní zkušenosti z minulého režimu "reálného socialismu", ve skutečnosti státního kapitalismu.

Ivan 15.4.2009 8:53

Re: Souhlas pane Vrbo, ale jak z toh ven? Máte lepší text ústavy?

Lidé v ČR se chovají mnohem kulturněji než v USA.  Stát, kde se president (Bush)  může dostat k moci volebním podvodem a kde mají ústavu napsanou otrokářem Jeffersonem může být vzorem pouze pro fandy v tričkách s hvězdičkami a pruhy.

Ivan 15.4.2009 8:51

Re: Car papiru.

Zdravotnictví si občané řádně platili a stále si je platí. Jen ODS se snaží občany okrást o to, co si už jednou zaplatili zavedením nesmyslných příplatků.

Dosazením "svých" ústavních soudců, kteří většinou jednoho hlasu odsouhlasili, že 1+1=3 prohlášením, že zdravotní péče je podle ústavy zadarmo i když pacient musí platit 30Kč za návštěvu lékaře a za podání léku lékárníkem, sáhla ODS hluboko do trpělivosti slušných lidí.  Bude třeba ODS zakázat jako zločineckou organizaci mající jediný cíl a to co nejvíce nakrást pro svoje členy a sponzory.

JJ 15.4.2009 8:47

Ale houby,

akorat je potreba zkratit snemovnu Ustavni vetsinou. Proc to delat jinak, kdyz vsichni vi, ze to nejde. Bylo by lepsi to do te Ustavy takto napsat, ale moznost rozpusteni Parlamentu ustavni vetsinou implicitne existuje tim, ze neni povoleno rozpusteni mensim poctem hlasu.

Ustavu bude potreba upravit tak, aby u veci, ktere maji byt proceduralni a bez zbytecnych odkladu byly stanoveny radne lhuty. Ale jinak je celkem  poho.

Pavel 15.4.2009 8:34

Re: Car papiru.

Obsahuje-li ústava takvou hromadu nesmyslů, jako listina práv a svobod, tak je jen cárem papíru. To už si tam mohli odhlasovat, že 1+1=3 nebo že u nás létají pečení holubi do huby (vlastně, to už tam je, co jiného je zdravotnictví zadarmo, že...).

Pavel 15.4.2009 8:00

Re: Souhlas pane Vrbo, ale jak z toh ven? Máte lepší text ústavy?

To není ústavou! Ústava Libérie je opsaná ústava USA a přece to tam není jako v USA. Ten bordel tady nelze shazovat na špatnou ústavu, ale na nekulturní národ. (Koneckonců, angličani žádnou ústavu nemají a taky to tam vypadá poněkud jinak.)

Karel. 15.4.2009 8:00

Car papiru.

To že je Ustava car papiru nam dokazali jeji ochranci ustavni soudci, kteři odsouhlasili zdravotnicke poplatky.

Borek@exil 15.4.2009 7:20

Re: Souhlas pane Vrbo, ale jak z toh ven? Máte lepší text ústavy?

V Americe jeden docela slušný máme. Funguje docela uspokojivě už přes 200 let. Leccos by se z toho dalo opsat. Hlavně ale změnit systém na presidentský, jako v Americe!

MGM 15.4.2009 7:04

Panu Ceplovi st. bych nezazlíval, že ústavu nedomyslel.

Vadí mi, že když už dneska ty chyby známe, tak ji v původním znění brání div ne vlastním tělem.

Lípa 15.4.2009 6:59

Souhlas pane Vrbo, ale jak z toh ven? Máte lepší text ústavy?

Pak máte můj hlas.

Kiri 15.4.2009 5:48

Stále nevíte koho volit?

Nemůžete se rozhodnout, koho volit?  Račte si vážení přečíst nezávislé pojednání na  http://volby.kategorie.cz a potom se rozhodněte, chcete-li, aby vám vládl pan Lenivý nebo pan Snaživý.  A obzvláště si vryjte do paměti tam uvedený graf, jehož podklady dodalo Ministerstvo financí za vlády pana Sobotky z ČSSD !

MaR 15.4.2009 0:44

Hm

Hezký článek, ale nějak zapomíná proč tomu tak je. Stačí vzpomenout komunistický strašák a tudíž i důvod averze vůči jedinému vítězi (a právem).