1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

SNĚMOVNA: Legislativní nouze?

Pro přesnost si připomeňme příslušné ustanovení zákona o jednacím řádu poslanecké sněmovny: Za mimořádných okolností, kdy jsou zásadním způsobem ohrožena základní práva a svobody občanů nebo bezpečnost státu nebo kdy státu hrozí značné hospodářské škody, vyhlásí předseda Sněmovny na návrh vlády stav legislativní nouze na určitou dobu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Rybník 1.3.2023 15:37

Jste útočnej jak mamba. Vám nejde o diskusi, ale o vylití si žluče, o nakopávání vůkol. Tfujtajxl, zbytečný člověčeX.

J. Vávra 1.3.2023 16:06

Já už jsem jen příliš starý, abych prováděl nějaké diplomatické tanečky. Když vidím prázdného pitomce, tak to řeknu rovnou. S Vámi ještě zkušenost nemám, s p. Molíkem ano. Ale jal se tak projevujete, tak to s Vámi asi taky nebude žádná hitparáda diskuze na základě faktů.

J. Majzlík 1.3.2023 22:31

Rv

P. Diviš 1.3.2023 15:45

Má pravdu, napsanou trochu emocionálně, ale to by zrovna vám nemělo příliš vadit. Leda dle heslu o třísce a břevnu.

J. Rybník 1.3.2023 16:01

Dobře, Karle Šebesto, akorát sem přenášíte z úvodníku vyčtený obrat.

V. Petr 1.3.2023 15:34

K omezení zadlužování stačí zrušit GRÝNDÝL. To je 200 miliard ročně, vyhozených do kanálu!

J. Vávra 1.3.2023 15:42

Z jakého zdroje toto tvrzení berete? U důchodů je jednoznačné, že ta zvyšující se spirála vede k nárazu do zdi. Já jako důchodce, kterého se opatření dotkne, protože mám nadprůměrný důchod a bude se mi přidávat méně, s opatřením přesto souhlasím, protože chci aby bylo na důchody i pro mé děti ze silných ročníků, kterým budou na důchody vydělávat slabé ročníky. To ovšem nesmí do vlády zase přijít Babišova svoloč, co bude zase prachy rozhazovat vidlema do větru.

J. Jurax 1.3.2023 18:37

Nicméně s tím grýndýlem nemá nepravdu. Vyhazujem prachy do WC.

J. Vávra 1.3.2023 22:47

Je to diskutabilní. Já viděl materiál, který dokazoval, že dotace např. do fotovoltaiky se vzhledem k poklesu cen panelů vrací velmi rychle do deseti let max. Známý, který ještě před dotacemi investoval do tepelného čerpadla v rodinném domku, které tehdy bylo dražší než dnes, to považuje za nejlepší investici, kterou v životě udělal. Podle mne naopak je slepá ulice nucení do elektroaut a už úplná šílenost plnění nesmyslných emisních norem u aut se spalovacími motory.

J. Jurax 2.3.2023 4:43

Jistě.

Pokud si někdo ZA SVÉ instaluje doma tepelné čerpadlo čí soláry, nechť jsou mu k užitku. Ovšem v některých případech si soláry nepřipojí na síť, neboť ta lokálně není dost kapacitní, takže nemůže přebytky prodávat do sítě; tím výhodnost systému klesá. A pořád jde jen o doplňkový, občasný zdroj energie. Málokdo se zcela odstřihne od elektrické sítě, nedoplatil by se, ostrovní systém zachovávající obvyklý komfort spotřeby je kvůli nezbytným akumulátorům velice nákladný.

A mimoto životnost solárů je omezená a výkon klesá - skeptici mluví o životnosti deseti patnácti letech, odborníci z firem, co dodávají panely na kšeft, tvrdí že až pětadvacet či pětatřicet.

Ale šílenost je na občasných zdrojích energie stavět energetiku státu pod záminkou boje proti zločinnému kysličníku. Budovat rozsáhlé dotované solární elektrárny vyrábějící draze a destabilizující síť, potřebující klasické elektrárny v teplé záloze (běží, ale nevyrábí, což elektřinu prodražuje, byť solárníci tyhle náklady nenesou) nebo rychle nabíhající paroplynové na drahý a nedostatkový plyn. Elektrárny, jejich impozantní instalovaný výkon je v průměru v průběhu roky využit na jednotky procent.

A jenom technická - nevím, jak jste to myslel, ale dotace dotovaný přece nevrací. Dotace jsou dar ... ;-)Leda dotovanému sníží náklady a tudíž urychlí návratnost.

J. Vávra 2.3.2023 7:39

Vyjádřil jsem se blbě. Mělo být, že návratnost investice při podpoře dotací je rychlá a je nakonec výhodná i pro stát, protože energie zbývá pro podniky a nejsou nutné investice do dalších zdrojů. Samozřejmě ten mix nastavit je pro odborníky a je jasné, že fotovoltaika i větrníky nemohou být hlavní zdroj energie. Bohužel to je věc, kde se vyřádí politici místo chladné inženýrské rozvahy. Dotace nakonec vše pokřiví jako všude, kde se vyskytují.

J. Jurax 2.3.2023 13:39

S tou výhodností pro stát je to diskutabilní. Tyhle dotace jsou čistými výdajem, jež vyvolává výdaje další - posílení rozvodné soustavy, aby vydržela nárazy, když hodně svítí sluníčko, a nutnost udržování záložních zdrojů zhruba v té mohutnosti, v jaké jsou ty instalované soláry, což je drahé a neekonomické, neboť nejedou v optimálním režimu - a náklady nese stát, respektive provozovatelé těch elektráren, jimž to jednak stát kompenzuje a jednak ty elektrárny zdražují elektřinu, aby ekonomicky vyšly. Nenesou je ale uživatelé solárů, proto se taky jeví tak výhodně. Totiž ty náhradní zdroje by celkově zvládly zásobování energiemi i bez solárů, ekonomičtěji a levněji dokonce i s akceptací bruselské peachoviny povolenek.

Ale holt mozky prožrané zelenou plísní bojují proti emisím zločinného kysličníku, aby byla planeta spasena, a my jim ten nesmysl platíme.

J. Ticháček 1.3.2023 19:36

Víte, možná by bylo lepším řešením něco zcela jiného. Například takové přenastavení poměrů, aby na ty důchody pro Vaše děti ze silných ročníků (to se asi týká i mne osobně) dokázaly bez sebemenších problémů vydělávat Vaši vnuci, a ještě lépe jejich děti z dalších silných ročníků. Jenže Vy, v rámci mezigenerační solidarity, budete přemýšlet o tom, že jste uživil dvě generace důchodců, a teď jako důchodce ještě budete přispívat na důchod těm dalším. A z nějakého důvodu se tím ještě chlubíte a ten nesmysl podporujete.

J. Červený 1.3.2023 20:35

Na důchod vašich dětí budou vydělávat opět jejich děti. Váš současný důchod výši důchodů vašich dětí nijak neovlivní.

A. Koukolík 1.3.2023 11:53

Blamáž, neblamáž, této vládě je to jedno. Pokud totiž ÚS zákon zruší, bude už po termínu výplaty osekané valorizace a vláda nemusí důchodcům rozdíl doplácet. Myslím, že na to tahle prolhaná vláda spoléhá. Hnus velebnosti.

J. Pokoutný 1.3.2023 11:18

A neohrazovali se ti géniové z Pětikolky proti použití legislativní nouze v době covidu, kdy to přece jen jakýs takýs smysl mělo?

J. Kulheim 1.3.2023 14:04

Nemělo to smysl žádný.

Nevím proč někdo neprověří smysl vynaložených miliard v době korona infekce. Proč lidé, kteří se s kovidem mýlili, sedí na svých místech. Atd.

P. Sura 1.3.2023 10:48

Už je načase se všech těch rozumbradů, kteří nejlíp vědí JAK, KOLIK, KOMU a KDY stát musí pomoct začít ptát - "A kolik jsi ZE SVÉHO do kasičky SR dal TY..?"

J. Pokoutný 1.3.2023 11:19

A vy se vyjadřujete k čemu?

P. Sura 1.3.2023 11:41

Hádejte .... k čemu asi.

V. Petr 1.3.2023 12:30

Kdyby vláda nevyhazovala stovky miliard na "boj proti klimatickým změnám," měla by peněz DOST.

Elementary, dear Watson.

P. Sura 1.3.2023 12:46

Ano, v tom s Vámi souhlasím....

J. Rybník 1.3.2023 10:13

A na Seznamu k těm Bandera tanečním raději rovnou zatrhli diskusi, zbabělci fialoví.

J. Rybník 1.3.2023 10:22

To patřilo jinam:-).

J. Kalina 1.3.2023 10:05

Vládní 5 koalice nemůže v parlamentu připustit plnohodnotnou diskusi, která by mohla způsobit, že se prosadí i nějaká modifikace podporovaná např ANO. Důvod je čistě " technicko - mocenský". Když se totiž už na něčem shodnou mezi sebou (a to za těžkých kompromisů a hádek), tak úprava návrhu z venku by vlastně narušila tento kompromis a nahrála by nějaké jednotlivé straně. To by vedlo k rozklížení a posléze rozpadu koalice.

Názor, že se musí bát příštích voleb je hezký, ale co když už ví, že se bát nemusí??? Co když se už bojuje jen o to, kolik kdo poslanců bude mít v rámci 5 koalice?? Co nahradí tmel jménem anti Babiš, čím odůvodní pro příště, že ANO (o SPD ani nemluvě) nesmí mít koaliční "potenciál"?? Vždyť to vypadá, že budeme mít u vesla stále tytéž Ústřední výbory jednotlivých stran akorát po každých volbách s trochu jiným počtem poslanců, ale hlavně že dohromady to dá VĚTŠINU!!

F. Hasek 1.3.2023 9:39

protlačí to , prezident podepíše , Ustavní soud soud schválí . Pětikoalice má všechno pod palcem a už DOPŘEDU vyjednáno.

A je to stejně tak , jako to ústavou a zákony ONI vyčítali Zemanovi.

Že se jim to šeredně vymstí je jim jedno , je to podle hesla

Zákon nezákon , ústava neústava , TEDKA VLÁDNEME MY.A co bude zítra?/příští volby/ to je nám jedno.

K. A. 1.3.2023 9:20

Tahle vláda uznává jedině vyšší morálku a vyšší pravdu. Takže nějaké poměřování obyčejnou morálkou a pravdou na ni neplatí.

J. Rybník 1.3.2023 8:50

Když se za velkého halasu bralo z důchodů bolševických papalášů, téma již bylo otevřené. Dalo se tedy jedním dechem dodat, že se odrbou i zbylí důchodci. Jenže na to si ti zbabělci netroufl, aby neohrozili volbu rozvědčíka. A ten k tomu tématu je rovněž zbabělý, neboť svůj názor prý sdělí, až se věc (ne)projedná. Prý byl hrdina!! A kde?

S. Dedic 1.3.2023 8:44

Ustavni soud vedeny politikem Rychetskym tohle neshodi ...

L. Hančar 1.3.2023 8:01

Proč tak dlouhé plkání? Nouzi vyhlásili, protože MOHOU! Ta úprava valorizace důchodů podle inflace je totiž řádově větší pr.ser, než se zdá. Zkracují důchod všem důchodcům nadosmrti, ale zkracují ho současně všem budoucím důchodcům. A také nadosmrti. Prostě uberou všem a napořád. Pardon: netýká se státních parazitů, církevních restitucí a podobně. To jste si zvolili, olové!