24.4.2024 | Svátek má Jiří


SNĚMOVNA: Legislativní nouze?

1.3.2023

Asi všichni známe pohádku o Youtuberovi pardon pasáčkovi, který rád planě volal „vlk, vlk, vlk….“, až když skutečně Canis lupus přišel, tak se na něj vesničané takříkajíc vykašlali.

Tahle pověst asi nejenom mě okamžitě vytanula na mysl, když jsem se dozvěděl o stavu legislativní nouze, který vyhlásila předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Markéta Pekarová Adamová na žádost Fialovy vlády. Jak známo, „nouzák“ má především umožnit rychlejší schvalování zákonů omezujících valorizace (čtěme zvýšení) důchodů.

Pro pět ran do sbírky zákonů, i student prvního ročníku právnické fakulty ví, že legislativní nouze se vyhlašuje jen v naprosto výjimečných případech.

Pro přesnost si připomeňme příslušné ustanovení zákona o jednacím řádu poslanecké sněmovny: Za mimořádných okolností, kdy jsou zásadním způsobem ohrožena základní práva a svobody občanů nebo bezpečnost státu nebo kdy státu hrozí značné hospodářské škody, vyhlásí předseda Sněmovny na návrh vlády stav legislativní nouze na určitou dobu.

Zákon jasně mluví nejen o mimořádných okolnostech, což by se snad, při stonásobném zavření očí dalo možná nějak se skřípěním všech zubů ještě překousnout, ale kde je ohrožení základních práv a svobod? To mi teda, pane Fialo, vyšlete jasný signál, v čem nyní může spatřit ohrožení základních lidských práv? Proč by tato zásadní změna penzijního systému, dopadající na miliony důchodců, neměla být řádně projednána, tedy s plnokrevnou diskuzí. Jak je nám omlacováno o hlavu, reformy se mají dělat promyšleně a na dlouhé roky. S tím je ovšem stav legislativní nouze v obrovském rozporu.

Občana skoro napadne, že nechcete slyšet přísná opoziční slova. Avšak již Tomáš G. Masaryk trefně říkal, že demokracie byla a je diskuze. Ztřeštěný nápad s legislativní nouzí, této diskuzi nasazuje zbytečnou svěrací kazajku.

Máme tohle zapotřebí? A propos, když důchodová anti-valorizační reforma tolik pospíchá, proč se nezačala schvalovat již v létě nebo aspoň na podzim 2022? Já truhlík zapomněl, to bylo vlastně před komunálními, senátními a pak prezidentskými volbami. To bude patrně ta nová nepopulistická politika – reformy, jen když nejsou volby. Primát morálky nad politikou.

Možno se pak divit opozičním poslankyním a poslancům, že opravdu intenzivně uvažují o následném napadení zákona u našeho negativního normotvůrce – tedy u Ústavního soudu v Brně? Výsledek samozřejmě nemožno presumovat, ale pokud by náš soud soudů předmětnou novelu shodil, právě kvůli zbytečně vyhlášené legislativní nouzi, tak by to byla neuvěřitelná blamáž, i na české otrlé poměry!

Vyšlo v deníku Právo, 25.2.2023

Autor je právní publicista