8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

ŠKOLSTVÍ: Hrozivý úpadek

Destrukce našeho školství zahájená ministryní Buzkovou a akcelerovaná za ministryně Valachové už hrozí nejen ztrátou konkurence České republiky. Podrývá i samotné základy demokracie u nás.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Kubáč 27.4.2018 6:39

Zaveďte znovu OSNOVY

Kdykoliv jsem šel na třídní schůzky - pohádal jsem se do krve. Dnešní výuka přírodovědných předmětů (které jediné ženou ekonomiku vpřed) je katastrofa. Příklad z matematiky a fyziky. Ve fyzice se bere Archimédův zákon aniž by v matematice byly probrány Objemy a Povrchy těles, takže slovní úlohy ani v jednom předmětu nedávají děckám smysl. Když jsem to před učitelkou rozporoval - vrhla se na mně jako vosa - i s blbější frakcí rodičů.

V. Kotas 27.4.2018 6:29

Re: Nevím jestli je chyba jen ve školách

Toto se nebude moc líbit i když máš pravdu.

J. Krásenský 27.4.2018 6:20

Re: Nevím jestli je chyba jen ve školách

"pokud je rodina opravdu tak chudá, že nemůže dítěti pořídit ani počítač s internetem" a ani mobil, tak paradoxně vytváří dítěti lepší podmínky pro rozvoj inteligence a vzdělání, než mají děti obohacené "tablety".

R. Langer 27.4.2018 6:16

Re: Kvalita

Ano, to je dobrá připomínka.

J. Strakoš 27.4.2018 5:53

Kvalita

Pokud je autor radní pro školství, měl by zkusit definovat, co pro něj znamená kvalita a třeba jak ji zlepšit. Protože jinak je to takové postesknutí "to kdysi bylo líp".

Osobně například považuji za nekvalitní způsob výuky krátkodobé učení přílišných detailů - takže žáci se sice na ZŠ učí co je to anafora, příslovečné určení, ale zároveň dělají chyby při shodě přísudku s podnětem - prostě je to stejně významné, tak obojí umí tak trochu.

Troufnu si říct, že pokud by se učil základ pořádně, mohla by např. základní škola končit už osmičkou a žáci by si do života odnesli více.

J. Babjak 27.4.2018 5:46

Chyba je především v nás, protože těm politikům neustále dáváme mandát tyto experimenty na nás provádět...

V. Kotas 27.4.2018 5:29

Re: Nevím jestli je chyba jen ve školách

Chyba je především politicích, kteří umožňují všelijaké nesmyslné experimenty ve školství a na tom má podíl i ODS. A to, že se začíná rozmáhat dirigování školství neziskovkami, soukromou firmou, je sabotáž. Chce to ministrem školství jmenovat V. Klause mladšího, ať bude vítězem voleb kdokoliv.

P. Boublíková 27.4.2018 5:00

Nevím jestli je chyba jen ve školách

Kdo se chce vzdělávat, má nekonečné možnosti. Na internetu je bezpočet kvalitních kursů všeho možného, knihovny taky ještě existují :-) a jsou skoro zadarmo.

Určitě je důležitá úroveň školy, ale ještě důležitější je motivace. Ani ta nejlepší škola nedonutí kvalitně se vzdělat někoho, kdo se vzdělat nechce. A naopak - motivace dělá zázraky.

Takže jako bariéru bych viděla třeba, pokud je rodina opravdu tak chudá, že nemůže dítěti pořídit ani počítač s internetem. Ale takových rodin, které chtějí dopřát dítěti rozhled a nemohou, je u nás doufám minimum. Myslím, že více bude takových, které roli vzdělání (včetně samostudia) podceňují a dítě nijak nemotivují.