28.6.2024 | Svátek má Lubomír


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
baf 19.11.2007 16:18

Re: Re: Prosím o vysvětlení

Mohl byste vysvětlit mechanismus jak oxidy síry ochlazují klima? pokud mne paměť naklame, tak kyselé deště před 30 lety začaly být problémem (a někde možná už i dříve)

milkom 19.11.2007 16:17

Re: Pochybné argumenty

Vám zjevně nestačí že si každý může rozhovor přečíst slovo od slova, stejně žvaníte nesmysly. Komentujete asi nějaký jiný rozhovor než ten pod, kterým zde diskutujete. Zcela přehlížíte podstatné věty typu "rozhodující je otázka, jak velký je vliv člověka na tyto procesy."  atd.  Uvádíte příklad Londýna1956? Podobně na tom byly všechny vyspělejší průmyslové země. Kdybych byl demagog - tak vám klidně prokážu třeba souvislost mezi zlepšením životního prostředí ve městech a globálním oteplením. ;-)

i.h. 19.11.2007 16:02

Re: Pochybné argumenty

Prosimvas, pane Lukesi, melete porad ty same nesmysly. Uz i Metelka onehdy pripustil, ze se pri soucasne koncentraci CO2 uz vsecko IR zareni ve svych pasech pohlti, a tudiz dalsi stoupani jeho koncentrace nema vliv.

Frant. Lukeš 19.11.2007 15:56

Pochybné argumenty

        Nadřazenost  V. Klause při kritice A. Merkelové ve věci jejích názorů na globálníhio oteplování je odsouzeníhodná. Úvedu několik skutečností: lze si snadno spočítat (na základě údajů o těžbě uhlí, nafty, plynu, jejich chemického složení  a faktui, že převážná část těchto komodit je použita na spalování, při němž vzniká CO2), že člověk přispívá ke koncentraci CO2 v atmosféře v současné době ročně více než 25 miliardami tun. Vzhledem k hmotnosti atmosféry vychází roční přírůstek koncentrace CO2 asi 3 molekuly na 1 milion molekul vzduchu . To je prakticky tolik o kolik stoupá koncentrace CO2 stanovená přímým měřením. Tedy růst koncentrace CO2 jde v podstatě na úkor činnosti člověka. Totéž platí pro další skleníkové plyny (např. metan, oxidy dusíku). Rostoucí koncentrace skleníkových plynů vede podle fyzikálních zákonů k růstu teploty atmosféry, resp. povrchu země. Tedy růst globální teploty v důsledku činnosti člověka je nepochybný. Otázka je jak velký je tento podíl na celkovém růstu globální teploty, ten skutečně může být i jiného původu. Ovšem podstatné je, že produkce skleníkových plynů trvale narůstá a zatím není v dohledu doba, kdy by se to bez zásahu člověka mohlo změnit. Je tedy třeba toto vzít v úvahu, protože pravděpodobnost toho, že si člověk připravuje v dohledné době - když již ne přímo zánik - tak tedy obrovské potíže je vysoká.

      V. Klaus skutečně nemá nejmenší důvod zpochybňovat vědecké myšlení A. Merkelové, která je dobrou representantkou exaktní vědy (fyziky), když sám jako ekonom si musí uvědomovat, že exaktnost ekonomie má k exaktnosti přírodních věd nesmírně daleko.

      A k té svobodě a tržnímu hospodářství: v padesátých letech byl londýnský smog takový, že v jeho důsledkem byla smrt tisíců Londýňanů. Po rozhodnutí anglického Parlamentu (1956) o zákazu topení v Londýně pevnými palivy počet úmrtí významně klesl. Tedy žádné svobodné tržní hospodářství, ale nařízení Parlamentu zachránilo Londýňany.  

Ivan Nový 19.11.2007 15:46

Skvělé,

ale marné, kolektivní blud globálního oteplování se už rozšířil. Teď můžeme jen spoléhat na trh, že státy, které mu podlehly, rychle ekonomiky zničí. Rychle znamená do 40 let.

Harwey 19.11.2007 15:43

Re: Re: Klasika

Při takovém úsudku z vás Kolombo nebude milý Bruno. To že nevěřim VK že řešil podobné rovnice jako jsou v současných klimatologickým modelech ještě neznamená, že  já jsem žádnou neřešil. V podstatě to neznamená nic víc, že prostě VK nevěřím nos mezi očima (základní obranný mechanismus každého občana proti politikům). Ostatně to jak VK abstrahuje, že rovnice je jako rovnice a řešil jich  ... považte .... stovky až tisíce (a není na jeho publikační aktivitě vidět) mluví samo o sobě. Něco jako říkat ... román nejsou nic než písmena a já ... (kuk na mě jakej jsem kabrňák) .... už napsal stovky písmen.

Stanislav 19.11.2007 15:35

Re: Re: Věřím trhu. V tom je řečeno vše.

Nebo jiný příklad -- aktuální -- oběhněte lidi, aby hlasovali, jak má vypadat knihovna, dozvíte se "jó, knihovna, to je vizitka národa, no óbrovskáá", "zeleně hliníková, hódně prosklená", "co nejchobotnicovitější". A pak tytéž lidi oběhněte s kasičkou, co dají na národní knihovnu. Vsadím se, že byste z toho nepostavil ani psí boudu ... ;-)

mackie 19.11.2007 15:32

Re: Re: Re: Re: Proč vlastně bojovat ?

V Libyi tahají vodu obrovským potrubím z vrtů ze Sahary do měst na pobřeží. Jsou to paradoxy, ale nic to nedokazuje

Lubajs 19.11.2007 15:28

Re: Re: Klasika

Zajisté, matematika se na VŠE studuje a ta naštěstí neni ideologická. Na VŠE se ale nikdy nestudovala klimatologie. Za dob studií V.K. ale určitě politická ekonomie a jiné socialistické ekonomie. Bylo by dobré, kdyby klimatologie zůstala bez odborníků, jako je Gore nebo Klaus.

mackie 19.11.2007 15:25

Ledovce se vracejí tam kde byly před časem

např. nedávno byl na ČT2 pořad o výzkumu ledovců na Špicberkách českými vědci a tam konstatovali, že ustupující ledovce odkrývají místa, která byla odkrytá před 800 lety.

Stanislav 19.11.2007 15:12

Re: Re: Věřím trhu. V tom je řečeno vše.

Trh nicméně používá ještě jeden fígl -- peníze. V rámci trhu totiž vy, coby volič, musíte svoji volbu podepřít penězi, tzn. ekvivalentem vaší práce, vašeho času, vašeho úsilí, nebo i prachobyčejné špetky podnikatelského štěstí, ale každopádně směnitelnou hodnotou. Zkuste hrát karty -- nejprve o sirky, pak o koruny, a pak o stovky korun, a jste-li odvážný, klidně i o víc, a uvidíte ten rozdíl ... ;-)

Bruno 19.11.2007 14:56

Re: Klasika

Z vašeho příspěvku lze usoudi, že jste v životě nevyřešil ani jednu rovnici o jedné neznámé. Natož pak rovnici o více neznámých, kde opravdu nepatrná změna v zadání vede k totálně odlišným výsledkům. Na ekonomii se matematika studuje...

Alfred 19.11.2007 14:44

Re: Otázka

Stando Stando! Jako fyzika popisuje interakci protonů v jádře /vy si možná myslíte, že fyzikové tak stanovili a ty protony poslechly, teď mají atomy blbé vlastnosti (např. železo koroduje) a fyzikové by se měli kát /, tak i ekonomie POPISUJE přirozené motivace a interakce mezi lidmi. Tedy ne, že by ekonomové vymysleli model a lidi se podle nich začali chovat! Tohle chtěli vědečtí marxisté a - no, nepovedlo se. Teď jsou na řadě zelení a myslí si, že to konečně vyjde. Naštěstí jsem už stár, tak to mohu brát jako adrenalin a Great Fun.

Alfred 19.11.2007 14:34

Re: Re: už se nám hosté sjíždějí!

Samo, Jene, aby ho intelektuálští narcisové ze Západu zvali, musel by hlásat nějakou pitomost, a pokud možno její pomocí zničit několika milionům lidí život. Pak by ho obdivovali jako proroka světlých zítřků.

Alfred 19.11.2007 14:30

Re: Hradní ubožák, jinak to nelze vyjádřit.

Se divím, že na tom, co bude na Zemi  Merkelové, jako věřící, záleží. Je psáno že přijde Soudný Den (Globální Oteplení), navrátí se Spasitel a Bůh Zemi spálí. V čem je chyba? Tak to snad má být!

Harwey 19.11.2007 14:29

Už víme od koho to má Bém

Tohle říkal tuhle v americe: "Je to úplný nesmysl. Globální oteplování je prostě nesmysl," říká Václav Klaus a rozhazuje rukama v známém gestu "copak je možné, aby to někdo nechápal?"

A dnes: Popíráte zcela změnu klimatu? Určitě nikoli. To, že se mění klima, ví přece každé malé dítě.

Alfred 19.11.2007 14:20

Re: Re: Prosím o vysvětlení

Myslím, že možnosti lidstva silně přeceňujete. Jednou pan Petr vysíří víc vína - a hned je zima jako na Sibiři. Pak si po kapustě uprdne a hned je jako v sauně.

;-) 19.11.2007 14:20

Re: Re: Re: Re: už se nám hosté sjíždějí!

Jane od Vás z Austrálie: Ing.Kalus je ředitel Slezského muzea v Opavě, 746 01,ČR, Evropa, severní polokoule (49°17' SŠ, 17°91' VD), Země, sluneční soustava, Galaxie. Jen jako lahůdku Vám můžu zdělit, že toto muzeum existovalo již v době, kdy Austrálie byla obydlena jen Vámi trestanci (a tmavými nespoluobčany).  8-o

Jirka 19.11.2007 14:19

Klause si vážím

Je to možná jediný náš politik, který kriticky myslí. Třeba se s ním v něčem neshodnu, ale za jeho samostatné myšlení má u mě jedničku.

O zelených si myslím své, samé zákazy: netopte uhlím, nelezte do lesa, nechoďte na hory, neházejte organický odpad do kontejnerů a taky ho nepalte, nestavějte elektrárny.

Harwey 19.11.2007 14:12

Re: Nejsem bohužel nadán vědeckou omnipotencí jako náš VeKa,

:-D

Alfred 19.11.2007 14:11

Re: Věřím trhu. V tom je řečeno vše.

Odpůrci trhu většinou milují referenda - tedy, nejsou - li zrovna u moci. Co je trh jiného než průběžné referendum o tom, co "Lid" chce?

Harwey 19.11.2007 14:10

Re: Re: Re: Proč vlastně bojovat ?

No ve skutečnosti to znamená větší kumulaci energie v atmosféře se všemi souvisejícími důsledky.

Alfred 19.11.2007 14:09

Re: Věřím trhu. V tom je řečeno vše.

Co je to trh? V tomto smyslu střední hodnota názorů všemožných lidí vážená jejich vlivem. Vy dáváte přednost názorům několika jednotlivců se spasitelskými sklony.

Harwey 19.11.2007 14:07

Klasika

Dlouhá léta jsem pracoval s podobnými modely. Zkoušel jsem stovky nebo tisíce podobných rovnic..... Vojtěchu ty vaše bulíky, už je mám zase na nose.

MF 19.11.2007 14:06

Re: Re: Klima klame.

Rozumný názor.

Alfred 19.11.2007 14:04

Re: Vzorce na počasí neexistují

Milý pane, výbuch Krakatau způsobil několikaleté světové ochlazení. Ledovce mohly jen narůst.

MF 19.11.2007 14:02

Re: Re: Pohled další vědy

Mladé herečky bývají dobré ve dvou oborech, některé jen v jednom a jejich názory na svět tomu odpovídají.

Ludva 19.11.2007 13:49

Re: Pohled další vědy

Ještě bych přidal toto. Lidé, kteří se přihlašují k "boji proti změnám klimatu" se zřejmě považují za lepší než ti druzí, kterým je to lhostejné. Čtu jak mladá herečka, odsuzuje skeptické názory pana prezidenta. Přitom ona sama oblétává svět, cestuje a produkuje mnohokrát více emisí, než třeba já, téměř necestující skeptik. Kdo z nás je lepší ?

honzak 19.11.2007 13:25

Re: Pane honzák, obávám se, že jste

takže PRAVDA&LÁSKA  s.u.b.r. ? Myslím, že jsem informován poměrně přesně, řekl bych nadstandardně. A opravdu žádnou osobnost toho jména neznám. Znám ale zapšklého levicově orientovaného intelektuála, který za mého mládí psával nekonformní hry. Velmi si mě získal narozeninovým oznámením v Rudém Právu (teď si nevzpomenu na jméno toho sládka ze hry). Zato ve funkci prezidenta republiky podělal co mohl. A lidsky začal být nesnesitelný.

Pakliže v něm někdo osobnost vidí, nechť si to užije. Třeba i v intrelektuální kavárně dříve II. cenové skupiny.

milkom 19.11.2007 13:12

Re: Re: Re: Vzorce na počasí neexistují

Kdoví, co všechno nacpala Kuchtová dětem do učebnic...