26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Tahle krize bude drsná, utáhněte opasky!

Nejsem prognostikem a tato jeho prognóza musí být založena na nějakém předpokladu, pokud ji nevyslovil bezmyšlenkovitě. Tedy na předpokladu, že všechny karantény a lockdowny skončí tehdy a tehdy, nacpou se do toho a toho peníze… a já tyto výchozí předpoklady neznám.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Pakosta 13.1.2021 16:53

errata: koruny

A. Pakosta 13.1.2021 16:52

A do čeho jste ty ušetřené oruny investoval, pane Kulheime? Protože, až naskočí dvouciferná inflace, bude z Vašich (a žel, i z mých) úspor brzy pára nad hrncem.

J. Kulheim 13.1.2021 16:51

Opatření fungují a nemocných je čím dál víc. Zajímavé. Máte na to stejné důkazy jako já, když píši, že jsou neúčinná.

Obyčejná chřipka neexistuje. Chřipka je závažné onemocnění. Každý rok umírá v ČR v souvislosti se sezonní chřipkou průměrně kolem 2500 našich spoluobčanů.

J. Kulheim 13.1.2021 16:46

Na tom VK nemá sebemenší podíl. Na vině jsou neúčinná opatření a ti co je vydávají. Když se pořád dokola mýlí, tak nech jdou od toho. Proč bych jim měl věřit.

J. Kulheim 13.1.2021 16:43

Myslíte, že je jednoduché bez peněz rozjet podnikání? Říkali, že zastaví nebo usměrní virus. Pokud by se to uskutečnilo, neměli bychom problémy. Zatím se virus šíří a to co kdo chce nebo si myslí, nebere na vědomí. Tím nezpochybňuji vážnost současné situace. Jsou to ti, kteří nařizují, zakazují a stále se mýlí.

R. Benýšek 13.1.2021 16:38

Já jsem ekonomický diletant, a rozhodně makrokonomický. A primitivně to vidím takhle: Surovina (polotovar) + práce = produkt (tovar). Když se najím v hospodě, nemusím sám vařit (ušetřím čas), zvlášt, když to neumím (nemusím se to učit, či hledat jiného, kdo to umí). V tom je ta hodnota, kterou to pro mne má (plus další - pokochám se krásou lepé servírky, prohodím pár fórů s jiným štamgastem, atd.). Za ten oběd zaplatím penězi, které jsem dostal jako odměnu za práci, kterou jsem zase já předtím zhodnotil jinou surovinu (polotovar) - někomu ušetřil čas zase mými schopnostmi, zkrášlil mu život (zase svým zjevem, mám-li takový), atd. To je pro mne zhodnocování předtím méně hodnotného v nyní hodnotnější. Právě tou prací (kterou tedy někdy zdánlivě je i to, jak vypadáme, ve skutečnosti ale to, jak jsem toho dosáhli). Díky které buď nemusíme dělat všichni všechno, anebo nemusíme zůstat žít ve světě nezhodnoceném (jíst jen syrové to, co najdeme, bez vaření). Čili i tzv. služby (nejen fabriky) vytvářejí hodnoty, jak prací lidí jsou zhodnocovány věci předtím méně hodnotné. Co to ale znamená makroekonomicky, a ohledně HDP, tomu nerozumím, jak jsem už napsal.

J. Kulheim 13.1.2021 16:37

"Amazon třeba nabírá pořád..."

Kde je Amazon?

"Není to řešení pro každého, ale pro většinu lidí ano."

Co by měla dělat ta menšina?

Já jsem pro zrušení zelených nesmyslů.

J. Kulheim 13.1.2021 16:32

Já také nemusím utahovat opasek. Žil jsem tak, abych si mohl nějakou korunu ušetřit. Máte něco proti tomu?

J. Kulheim 13.1.2021 16:30

Vy byste to pustil do gatí?

M. Varadinková 13.1.2021 16:00

Opatření fungují. Jinak by nebyly "vlny" nahoru dolů, ale jeden souvislý vzestup počtu nakažených a totální kolaps všeho (zdravotnictví, infrastruktury, celé ekonomiky....), protože v tom případě by byli nemocní všichni téměř najednou.

Klaus sice nenapsal, že koronavirus neexistuje, ale opakovaně se vyjadřuje v tom smyslu, že nám nehrozí nic horšího než obyčejná chřipka. A to je lež jako věž. Realitu Klaus nebere vůbec na vědomí.

V. Petr 13.1.2021 15:55

Chce zrušit opatření, omezující šíření koronaviru. Dnes umírá na koronavirus 25% lidí, to je docela hodně! Nemocnice jsou přetížené, mé známé odmítli operovat čerstvý úraz nohy, prý na to berou jen vrcholové sportovce...

Já bych se Psem nešel dolů. pokud by počet nakažených neklesl na stovky až desítky denně. Toto si myslí i Prymula, možná proto se ho zbavili. Pořád vládne lobby hospodských a spol. Teď se přidali vlekaři...

M. Varadinková 13.1.2021 15:54

Ať si najdou brigádu. Například v nemocnicích a v krematoriích je práce víc než dost!

Tu hospodu jim přece nikdo nezapálil, takže až pandemie opadne, mohou se vrátit k původnímu zaměstnání.

V. Petr 13.1.2021 15:47

Mají lít dělat něco jiného. Amazon třeba nabírá pořád...

Není to řešení pro každého, ale pro většinu lidí ano.

Já bych zrušil zelené nesmysly a tím by se ekonomika rozběhla sama. Stavěly by se byty, dálnice a i atomové elektrárny. Ekonomiku bych postavil na levné jaderné energii (stavěl bych reaktory typu Temelín, žádně 3+), zcela v rozporu s trendy EU! A zrušil bych prodej naší elektřiny na burze (tuším) v Lipsku. Ale to už je o něčem jiném, týká se to ovšem pracovních míst.

J. Vrabec 13.1.2021 15:38

Exprezident Klaus byl hodinu v restauraci, prý potřeboval na záchod a tam by mel zustat na vzdy, nejen hodinu ;-D

V. Petr 13.1.2021 15:36

Jenže ta jejich "večeře" stojí lidské životy...

Toto přiznává dokonce Klaus, i když si myslí (bez jakýchkoliv věcných podkladů!!!) je by jich "nebzlo moc..."

J. Vrabec 13.1.2021 15:33

No tento pan autor urcite opasek utahovat nebude . Nahrabal si casem vic nez dost a hrabe dal. Nastesti nemuze v cizine krast pera a AfD ho hodila pres palubu. EU

J. Kulheim 13.1.2021 14:49

"... zdravotnická opatření nařízená vládou,.."

Zatím vláda nařizuje, zakazuje a virus si dělá co chce. Několikrát přiznala své omyly. Myslíte, že v budoucnu to bude lepší?

J. Kulheim 13.1.2021 14:46

Máte pravdu. Byli otroci, nevolníci.

Otroci měli ale zajištěnou stravu, nocleh, neplatili daně.

J. Kulheim 13.1.2021 14:43

Věk dožití se zvyšuje, ale věk dožití v dobrém zdravotním stavu je od roku 1960, kdy se to začalo sledovat kolem 62 let u mužů i u žen. Zvyšuje se délka dožití v nemoci.

Průměr je ovlivněný dětskou úmrtností.

Jek VK ovlivňuje váš zdravotní stav? On vám nic nenařizuje ani nezakazuje.

D. Stirsky 13.1.2021 14:41

Díval jsem se na predikci HDP Za r. 2020 je odhadovaný pokles 6 - 7 %. což mně při té mizérii nepřipadá dramatické. Každý rok nemůže být posvícení. Jinak: místo 100 bochníků chleba jich upečeme 93 - 94. To, že se starý pán odmítá nechat očkovat proti chřipce, není zodpovědné. Je to stařecký truc. Rozumím tomu u člověka do 50 let. Tam asi je opravdu nejlepší si ji jednou za čas prodělat (to mně před 20 lety řekla má doktorka). Jenže VK je už skoro 80 let stár a to bych už byl opatrný. S rozhazovačnou politikou vlády má pravdu, nejde o to nikomu nic nekompenzovat, ale snahy o úspory opravdu nevidím. Jinak se mně opět potvrzuje jeho marxistický pohled na svět. Ekonomická základna na prvním místě. Jenže ono to platí i pro mnohé kapitalistické ekonomy. Pasují se do role vševědů (každý jsme přece homo economicus). Jen předpovědět neumějí skoro nikdy nic (sám jsem ekonom, ale mým oborem je účetnictví) a jsou přesto hodně namyšlení. Ovšem V. K. má pravdu v tom, že i za očkovací ampule se musí zaplatit. Přesto bych ekonomii neabsolutizoval.

J. Kulheim 13.1.2021 14:34

Co byste poradil těm, kterých se to týká? Oni chtějí také večeřet, stejně tak jako vy a vaše rodina.

J. Kulheim 13.1.2021 14:32

Nikde jsem nečetl, že by VK řekl nebo napsal, že koronavirus neexistuje.

Faktem je, že opatření proti šíření koronaviru nefungují. Virus se šíří nekontrolovaně dál. To, že usměrní pandemický virus neříká také. Nakažených lidí je čím dál víc, pacientů v nemocnici také. S tím nemá VK nic společného. On opatření nevydává.

Má názor jiný jako vy. To je všechno.

J. Kulheim 13.1.2021 14:22

Z toho co jste napsal je zřejmí, že jste zatím neinvestoval ani korunu. V hospodě jsou zaměstnaní lidé. V kuchyni vaří kuchaři, hosty obsluhují číšníci, chodí se sem dělníci na oběd. Hospodský musí platit energie, atd.

Ti lidé nemají peníze. Poraďte jim z čeho mají žít.

V. Hodorka 13.1.2021 13:55

Kaine, Kaine, běžte to říci živnostníkům a jejich zaměstnancům, kteří vlastní a nebo pracují v resortech, jenž jsou omezeny covid opatřeními, že jim neklesly příjmy. A uvidíte, jak dopadnete.

M. Valenta 13.1.2021 13:30

Co je ten ufňukaný Vinohraďák zač mě došlo někdy v r. 1992, takové paní Moravcové to nedojde nikdy a třeba pan Milan se pod jeho články už raději neobjevuje a dělá dobře a jak to vypadá momentálně se souzněním paní Kaniokové, to je ve hvězdách.

V. Petr 13.1.2021 13:11

Klause vůbec nechápu. Ale možná že z části ano. Koronavirus škodí ČÁSTI malých podnikatelů, kteří podle něj tvoří základ společnosti a to se mu asi nelíbí. Proto ty bláboly o nutnosti "otevření společnosti..."

Ale většiny, třeba řemeslníků, se to vůbec netýká. Jen těch, co působí ve sféře volného času a zábavy, něčeho, co je postradatelné!

V. Petr 13.1.2021 13:06

Pan Klaus jistě zná socialistickou ekonomiii, Podle ní se ve službách netvoří ŽÁDNÉ hodnoty, ty tvoří jen výrobní obory, a skužby je jen SPOTŘEBOVÁVAJÍ. Jestliže tedy uzavřeme hospody, k žádným ztrátám nedojde, jen lidem zůstanou peníze, které mohou použít na neco jiného. Jaká "hodnota" se vytvoří, když se někdo ožere, jako prase???

Jistě, i tato teorie má své slabiny ale je stejně dobrá, jako teorie opačné, dnes panující, možnáí lepší.

M. Varadinková 13.1.2021 13:06

Klaus už evidentně není schopen vnímat a pobrat realitu kolem sebe. Popírá fakta i fyzikální zákony. Prostě fakta, která se mu nehodí do jeho utkvělých představ, jednoduše vytěsní, a jiná "takyfakta" si do svých utkvělých představ zařadí.

Takže podle něj: Žádný covid neexistuje, jenom obyčejná chřipka. K žádnému exponenciálnímu šíření nemoci nedochází a nikdy nedocházelo. Mrtvých je pořád stejně jako každý rok. Problémy se zahlcením nemocnic a krematorií si vymyslela média. Očkování je nesmyslné a povinné. Pacienti převážení jinam z důvodu nedostatku JIP lůžek v jejich nemocnici jsou podivní (možná to jenom hrají?). Podporovatelé roušek jsou zároveň vítači a eurohujeři. Atd. atd. atd. Co výrok, to perla.

Po celou dobu jsme ho měla ve velké úctě, ale teď už svým hloupým chováním jenom škodí.

Je smutné, že někteří mu dál slepě důvěřují, i když on pronáší sebevětší nesmysly.

V. Petr 13.1.2021 12:58

R^R^R^

V. Petr 13.1.2021 12:58

Podotýkám, že někdy před WW2 byla u nás průměrná doba dožití 55 let. Dnes se to blíží 80 letům. Nejsem ochoten položit život za prosperitu bor** a nočních pajzlů!