7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Tahle krize bude drsná, utáhněte opasky!

Nejsem prognostikem a tato jeho prognóza musí být založena na nějakém předpokladu, pokud ji nevyslovil bezmyšlenkovitě. Tedy na předpokladu, že všechny karantény a lockdowny skončí tehdy a tehdy, nacpou se do toho a toho peníze… a já tyto výchozí předpoklady neznám.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Petr 13.1.2021 17:51

Je spousta lidí, co si musela od r.1990 hledat nové místo. Třeba jedna má příbuzná, nyní už v důchodu.

1) Tři firmy, u nichž byla zkrachovaly

2) Z jedné odešla, protože s malým dítětem nebyla ochotna dělat 10-12 h denně.

3) Z jedné byla vyštvána, protože pan vedoucí potřeboval její místo pro svého kamaráda.

4) Jedna byla organizace magistrátu, kterou zrušili, aby získali fondy pro instituci kamarádů.

J. Kulheim 13.1.2021 19:13

V roce 1991 byla pandemie?

M. Varadinková 13.1.2021 15:54

Ať si najdou brigádu. Například v nemocnicích a v krematoriích je práce víc než dost!

Tu hospodu jim přece nikdo nezapálil, takže až pandemie opadne, mohou se vrátit k původnímu zaměstnání.

J. Kulheim 13.1.2021 16:43

Myslíte, že je jednoduché bez peněz rozjet podnikání? Říkali, že zastaví nebo usměrní virus. Pokud by se to uskutečnilo, neměli bychom problémy. Zatím se virus šíří a to co kdo chce nebo si myslí, nebere na vědomí. Tím nezpochybňuji vážnost současné situace. Jsou to ti, kteří nařizují, zakazují a stále se mýlí.

M. Varadinková 13.1.2021 17:35

Hospoda stojí, nábytek v ní taky pořád je, fixní náklady jim dotuje stát, takže nevidím důvod, až se otevře a hosté se vrátí , aby vše jelo dál jako předtím. Problém bude, pokud se hosté nevrátí, ale to už záleží především na kvalitách té které hospody.

A mimochodem - hosté by dnes nechodili v původních počtech, ani kdyby stát nechal ty hospody otevřené. Takže ty slabší by zkrachovaly tak jako tak.

R. Benýšek 13.1.2021 16:38

Já jsem ekonomický diletant, a rozhodně makrokonomický. A primitivně to vidím takhle: Surovina (polotovar) + práce = produkt (tovar). Když se najím v hospodě, nemusím sám vařit (ušetřím čas), zvlášt, když to neumím (nemusím se to učit, či hledat jiného, kdo to umí). V tom je ta hodnota, kterou to pro mne má (plus další - pokochám se krásou lepé servírky, prohodím pár fórů s jiným štamgastem, atd.). Za ten oběd zaplatím penězi, které jsem dostal jako odměnu za práci, kterou jsem zase já předtím zhodnotil jinou surovinu (polotovar) - někomu ušetřil čas zase mými schopnostmi, zkrášlil mu život (zase svým zjevem, mám-li takový), atd. To je pro mne zhodnocování předtím méně hodnotného v nyní hodnotnější. Právě tou prací (kterou tedy někdy zdánlivě je i to, jak vypadáme, ve skutečnosti ale to, jak jsem toho dosáhli). Díky které buď nemusíme dělat všichni všechno, anebo nemusíme zůstat žít ve světě nezhodnoceném (jíst jen syrové to, co najdeme, bez vaření). Čili i tzv. služby (nejen fabriky) vytvářejí hodnoty, jak prací lidí jsou zhodnocovány věci předtím méně hodnotné. Co to ale znamená makroekonomicky, a ohledně HDP, tomu nerozumím, jak jsem už napsal.

A. Pakosta 13.1.2021 16:59

Veřejné stravování není jen službou. Ty servírované porce jídel musí někdo VYROBIT...

V. Petr 13.1.2021 17:58

S tím stravováním máte pravdu, paradox je, že závodní stravování funguje.

Pokud by se v hospodě lidé najedli a odešli, nebyl by to patrně z epidemiologického hlediska problém.

Jde ale hlavně o to, že tam lidé hodiny chlastají, "druží se," prskají bez roušek atd. Tady se hlavně šíří nákaza. Viz Techtle-Mechtle. Mimochodem, v ČTV tvrdili, že hlavní tržby mají až po půlnoci. To na oběd nikdo nechodí...

J. Kulheim 13.1.2021 19:17

To jste zjistil kde? Já jsem v žádné takové hospodě nebyl ani jsem o něčem takovém neslyšel. Do hospody jsem chodil na oběd.

M. Varadinková 13.1.2021 13:06

Klaus už evidentně není schopen vnímat a pobrat realitu kolem sebe. Popírá fakta i fyzikální zákony. Prostě fakta, která se mu nehodí do jeho utkvělých představ, jednoduše vytěsní, a jiná "takyfakta" si do svých utkvělých představ zařadí.

Takže podle něj: Žádný covid neexistuje, jenom obyčejná chřipka. K žádnému exponenciálnímu šíření nemoci nedochází a nikdy nedocházelo. Mrtvých je pořád stejně jako každý rok. Problémy se zahlcením nemocnic a krematorií si vymyslela média. Očkování je nesmyslné a povinné. Pacienti převážení jinam z důvodu nedostatku JIP lůžek v jejich nemocnici jsou podivní (možná to jenom hrají?). Podporovatelé roušek jsou zároveň vítači a eurohujeři. Atd. atd. atd. Co výrok, to perla.

Po celou dobu jsme ho měla ve velké úctě, ale teď už svým hloupým chováním jenom škodí.

Je smutné, že někteří mu dál slepě důvěřují, i když on pronáší sebevětší nesmysly.

V. Petr 13.1.2021 13:11

Klause vůbec nechápu. Ale možná že z části ano. Koronavirus škodí ČÁSTI malých podnikatelů, kteří podle něj tvoří základ společnosti a to se mu asi nelíbí. Proto ty bláboly o nutnosti "otevření společnosti..."

Ale většiny, třeba řemeslníků, se to vůbec netýká. Jen těch, co působí ve sféře volného času a zábavy, něčeho, co je postradatelné!

J. Kulheim 13.1.2021 14:34

Co byste poradil těm, kterých se to týká? Oni chtějí také večeřet, stejně tak jako vy a vaše rodina.

V. Petr 13.1.2021 15:36

Jenže ta jejich "večeře" stojí lidské životy...

Toto přiznává dokonce Klaus, i když si myslí (bez jakýchkoliv věcných podkladů!!!) je by jich "nebzlo moc..."

J. Kulheim 13.1.2021 16:46

Na tom VK nemá sebemenší podíl. Na vině jsou neúčinná opatření a ti co je vydávají. Když se pořád dokola mýlí, tak nech jdou od toho. Proč bych jim měl věřit.

M. Varadinková 13.1.2021 17:43

Na tom Klaus má podíl a ne že ne! Je všeobecně známou a mnohými lidmi stále uznávanou osobností. A vyzývá k tomu, aby se ta opatření nedodržovala. Sám chodí bez roušky a přispívá tak k šíření nemoci. Odrazuje lidi od očkování, dávám jim velmi negativní příklad. Bagatelizuje celý problém, posmívá se těm, kdo k tomu přistupují vážně a zodpovědně.

J. Kulheim 13.1.2021 19:26

Na moje rozhodování nemá to co dělá VK, žádný vliv. Pokud se týká mne tak já se pravděpodobně naočkovat nechám. Ovšem pokud by mi to někdo nařídil, tak se určitě nenechám. Nesnáším příkazy a zákazy.

Nákazu šíří a jsou nákazou ohroženi všichni, kteří dýchají. Proti nošení roušek nic nemám, ale nakazili se i ti, kteří chodili ve skafandrech s umělým přívodem vzduchu.

Roušky ano tam, kde je větší koncentrace lidí. Nemocnice jsou plné lidí, kteří nosili roušky. Těch, kteří roušky nenosili je tam velmi málo.

M. Valenta 13.1.2021 13:30

Co je ten ufňukaný Vinohraďák zač mě došlo někdy v r. 1992, takové paní Moravcové to nedojde nikdy a třeba pan Milan se pod jeho články už raději neobjevuje a dělá dobře a jak to vypadá momentálně se souzněním paní Kaniokové, to je ve hvězdách.

J. Kulheim 13.1.2021 14:32

Nikde jsem nečetl, že by VK řekl nebo napsal, že koronavirus neexistuje.

Faktem je, že opatření proti šíření koronaviru nefungují. Virus se šíří nekontrolovaně dál. To, že usměrní pandemický virus neříká také. Nakažených lidí je čím dál víc, pacientů v nemocnici také. S tím nemá VK nic společného. On opatření nevydává.

Má názor jiný jako vy. To je všechno.

M. Varadinková 13.1.2021 16:00

Opatření fungují. Jinak by nebyly "vlny" nahoru dolů, ale jeden souvislý vzestup počtu nakažených a totální kolaps všeho (zdravotnictví, infrastruktury, celé ekonomiky....), protože v tom případě by byli nemocní všichni téměř najednou.

Klaus sice nenapsal, že koronavirus neexistuje, ale opakovaně se vyjadřuje v tom smyslu, že nám nehrozí nic horšího než obyčejná chřipka. A to je lež jako věž. Realitu Klaus nebere vůbec na vědomí.

J. Kulheim 13.1.2021 16:51

Opatření fungují a nemocných je čím dál víc. Zajímavé. Máte na to stejné důkazy jako já, když píši, že jsou neúčinná.

Obyčejná chřipka neexistuje. Chřipka je závažné onemocnění. Každý rok umírá v ČR v souvislosti se sezonní chřipkou průměrně kolem 2500 našich spoluobčanů.

A. Pakosta 13.1.2021 17:10

Vidíte, paní Varadínková, já si zase myslím, že ony Vámi trefně zmíněné "vlny nahoru dolů" jsou právě důkazem toho, že vládní opatření (přinejmenším zčásti) nefungují. Kdyby fungovala tak, jak byla myšlena, byl by tu jen postupný pokles počtu nakažených. Nebo chcete říci, že účelem všech nařízení bylo "udělat vlny"?

V. Petr 13.1.2021 20:00

Ty vlny byly způsobeny tím, že jakmile se zdálo, že nákaza opadá, nastalo "rozvolňování," naposledy před vánoci. No a následně se epidemie zase "rozjela." Teď už je rozjetá natolik, že 1/4 zemřelých lidí umírá na covid a je těžké to jenom zpomalit...

J. Kernal 13.1.2021 12:51

Zemřel mi kamarád na covid, 75let ,nadváha 150 kg ,cukrovkář, dialýza. Zemřel mé známé syn 20 let - zástava srdce. Smrt si nevbybírá, když se narodíme, už postupně kráčíme smrti naproti. Nejhorší je smrt z vyděšení. Velmi dobré pane profesoreR^R^.

V. Petr 13.1.2021 12:58

Podotýkám, že někdy před WW2 byla u nás průměrná doba dožití 55 let. Dnes se to blíží 80 letům. Nejsem ochoten položit život za prosperitu bor** a nočních pajzlů!

J. Kulheim 13.1.2021 14:43

Věk dožití se zvyšuje, ale věk dožití v dobrém zdravotním stavu je od roku 1960, kdy se to začalo sledovat kolem 62 let u mužů i u žen. Zvyšuje se délka dožití v nemoci.

Průměr je ovlivněný dětskou úmrtností.

Jek VK ovlivňuje váš zdravotní stav? On vám nic nenařizuje ani nezakazuje.

V. Petr 13.1.2021 15:55

Chce zrušit opatření, omezující šíření koronaviru. Dnes umírá na koronavirus 25% lidí, to je docela hodně! Nemocnice jsou přetížené, mé známé odmítli operovat čerstvý úraz nohy, prý na to berou jen vrcholové sportovce...

Já bych se Psem nešel dolů. pokud by počet nakažených neklesl na stovky až desítky denně. Toto si myslí i Prymula, možná proto se ho zbavili. Pořád vládne lobby hospodských a spol. Teď se přidali vlekaři...

J. Kulheim 13.1.2021 16:56

Ohrožení jsou zejména staří lidé a lidé chronicky nemocní. Proč neudělat opatření vztahující se k těmto lidem. Mladí lidé se s tím vypořádají sami. Děti sedí u počítačů. Budou z nich závisláci. Vyhnat je ven, nech sportují a zvyšují svoji odolnost. Doplatíme na to všichni.

V. Vérosta 13.1.2021 12:09

Lidi byli v minulosti Václave zotročení ještě víc!! Rozhoukaly se sirény a oni pitomečci museli utíkat do protiletadlových krytů, nasazovat si helmy a plynové masky!! Tak hrozně byla porušována jejich svoboda!! :-D :-D Dnes na tom nejsme zase až tak špatně.

V. Petr 13.1.2021 12:58

R^R^R^

J. Kulheim 13.1.2021 14:46

Máte pravdu. Byli otroci, nevolníci.

Otroci měli ale zajištěnou stravu, nocleh, neplatili daně.