30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
občan 30.12.2008 18:34

Re: Ještě jednou:

Jednoznačně souhlasím s P.Bubnem a to je vše řečeno umírněně.Jen mě fascinovalo,jak si oba páni rozumí.Vrcholem je jak bojují proti elitářství to je k smíchu,vždyť oba jsou elitáři až za hrob,tak ať se nestydí a přiznají to.Na tom není nic špatného,nebo potom je lze podezírat s čistého populismu,poněvadž u nás se na kritiku elitářství slyší. Docela dobrý rozhovor přenesený včase,mohl o jej tisknout RUDE PRAVO  v padesátých letech.

Zebra 30.12.2008 13:00

Re: Ještě jednou:

Tak to wellmi podporuji, vždyť je to úplná studnice inspirace pro komiky jejich ražení.

olddedek 30.12.2008 11:45

Dá se říci, že většina příspěků se velmi distinguovaně snaží říci,že

se sešli dva největší rozumové u nás a pěkně nám to zase řekli - jednoho rád poslouchám hlavně o klimakteriu a druhého o umění - moc se mi líbí jeho modrý Gotwald a jiná další krásná díla o které se ve světě perou...  

yorik 30.12.2008 11:54

Re: Dá se říci, že většina příspěků se velmi distinguovaně snaží říci,že

Mám doma nějaké katalogy světových galerii, Knížáka jsem tam našel. Hledal jsem i vaší prezentaci, ale žádný pan oddedek tam nefiguruje, pokud byste uvedl vaše ctěné jméno, podíval bych se znova.

helmut 30.12.2008 17:35

Re: Dá se říci, že většina příspěků se velmi distinguovaně snaží říci,že

Hoďte nějaký odkaz na toho Knížáka, ať se můžeme přesvědčit, jak se o toho nevzdělaného neumětele "perou". Spíše jenom tak trochu lžete. ;-D

Čtenář 30.12.2008 11:27

Ukázkový duel

Rozhovor je věrným obrazem současných českých "elit." Poděkování patří všem médiím, která nám toto  představení umožňují shlédnout.

Kolemjdoucí (J.Š.) 30.12.2008 11:26

pro –ferry-: k tomu rozdělení republiky

Ještě za Husáka, někdy v polovině 80.let jsem mluvil se skupinou Slováků, a ti mi sami od sebe začali vykládat, jak by se Slovensko zachovalo, kdyby náhodou padl komunistický režim.

Za prvé by se Slovensko odtrhlo, za druhé by se Slováci snažili zbavit cikánů, a sice tak, že jich co největší počet pošlou do Čech,  za třetí by se snažili vybírat co největší poplatky za plynovod a ropovod přes jejich území. Po r.1990 se všechna tři témata objevila v tisku – jak odtržení, tak přívaly slov. cikánů, tak pokus vymáhat tranzitní poplatky.

Na jaře 1992, ještě před rozdělením, v době, kdy nás novináři a naši i slovenští politici neustále ujišťovali, že většina Slováků chce společný stát, jsem slyšel v rádiu na nějaké slovenské stanici veřejný projev Jána Čarnogurského (tehdy jednoho z nejvyšších slov.politiků) z nějaké slavnosti, kde uklidňoval přítomné Slováky, slovy „nebojte se, nemyslete si, že my politikové nic neděláme (pro odtržení), to jen tak vypadá. To je jako když letadlo startuje z letadlové lodi. Také to vypadá, že se nic neděje, že letadlo jen v klidu stojí, ale ono zatím pilně žhaví motory, aby až přijde vhodný okamžik, mohlo udělat ‚f r n k‘, a bleskově vzlétnout.“ Čili na Slovensku si z nás Slováci veřejně dělali blázny kvůli tomu, jak jim naivně důvěřujeme a těšili se, jak nás přechytračí a odtrhnou se.

V té době probíhala kuponová privatizace a Klaus samozřejmě počítal se zachováním společného státu. Teprve když se i oficiálně J.Čarnogurský nechal slyšet, že společný stát ano, ale už jen na pár let, Klaus se ostře ohradil a dožadoval se jasného závazného vyjádření. Poté vyhrál volby Mečiar, a ten řekl otevřeně, že se Slovensko odtrhne, a začal s Klausem projednávat podrobnosti. Čili Klaus a čeští politici byli rozhodně pro společný stát. Odtržení si vymohli slovenští politikové. Měli ho dlouhodobě v plánu, ale chtěli ještě nějaký čas zachovat penězovod z Čech (Čarnogurský veřejně přiznal, že odtržení zdržuje z finančních důvodů).

Ludva 30.12.2008 15:24

Re: pro –ferry-: k tomu rozdělení republiky

Nevím jak nás Slováci přechytračili, když se odstřihli, jak jste zmínil, od penězovodu. Dělají si to po svém a úspěšně, zpočátku sice klesli, ale teď nás dohánějí, možná brzy předeženou. Jinak, když sleduji českou politickou scénu, tak Slováky chápu, že toho měli plné zuby.

twin 30.12.2008 11:24

Když se sejdou takoví dva giganti ducha,

nemůže vzniknout nic jiného než komický blábol.

Starý J. 30.12.2008 11:06

yorik

...Budu to hlídat. Za své chyby se omlouvám..... (řeč je o pravopisu)

Jsou to výpady těch, co s Vámi nemohou diskutovat o obsahu. Blbce poznáte podle příspěvku, nebo toho, jak Vás napadne a jaké sprostoty (třeba o hovadech) použije. Ne podle pravopisu. Chybička uletí.

Starý J. 30.12.2008 10:58

JJ

....tak tam CR nema ani stejnou vyjimku, jakou si vyjednalo Polsko, aby predeslo potencialnim majetkovym narokum vystehovnych nemcu....

Nejste náhodou na zcela jiné adrese? Klaus vyjednával podmínky přistoupení? Proč se neobrátíte na eurohujery z ČSSD, kteří souhlasili naprosto se vším, co bylo nadiktováno a snad byli ještě ochotni si na hlavu nasypat popel? A nadávkami reagovali na každou kritiku Klause. Vždyť nevyjednali naprosto nic, co mají jiné státy a dnes, když se o to snaží Topolánek, tak Zaorálek s Paroubkem ječí, že jsme "POTÍŽISTÉ"!

kocour 30.12.2008 11:05

Re: JJ

Lisabonskou smlouvu vyjednávali lidé od Vondry. Klausovi ji (radši) ani neukázali, jen si dva dny před plánovaným slavnostním podpisem v Lisabonu přišli pro plnou moc k podpisu. A chci vidět to evropské superhaló, kdyby jim VK tu plnou moc tehdy nedal. To by se Sarkozy s prominutím po...

A že tam není podobná výjimka, jakou mají Polsko a Británie, znamená dvě věci:

a) je to chyba, a to obrovská. To si dnes uvědomují už i Topol a dokonce i Vondra,

b) jestliže Listina podle Protokolu nezakládá nová práva pro Polsko a UK, a contrario je zakládá pro všechny ostatní. Že to Sudeťáci zkusí je věc jistá, za pokus nic nedají, šanci na úspěch mají malou, nicméně mají.

Starý J. 30.12.2008 11:09

Re: JJ

Mluvil jsem všeobecně o vyjednaných podmínkách!

Jinak dík za Vaše upřesnní ve věci konkretní vyjímky. Vím, že jste blízko informací!

JJ 30.12.2008 11:12

Re: JJ

Mluvime o LS, ne o pristupove dohode. LS se vyjednavala za Klause na Hrade. Pan Klaus a jeho team travil dny, mozna mesice pripravou oponentury toho dokumentu u Ustavniho soudu. Chtel holuba na strese, naprosto neodhadl situaci a ted akorat prska. Polsko a UK ma v LS vyjimku z charty lidskych prav. Polsko proto, aby melo jistotu, ze nemci nebudou mit pres tuto cestu majetkove naroky.

S Vasim hodnocenim vyjednavacich schopnosti socanu a tristnim vysledkem jejich jednani prirozene souhlasim.

yorik 30.12.2008 11:17

Re: JJ

Máte pravdu, ale oponenturou již " hotového dokumentu".

JJ 30.12.2008 11:20

Re: JJ

Prominte, ale pro to, ze se dva vrcholovi politici nedokazi dohodnout ve prospech CR nemam opravdu, ale opravdu pochopeni.

yorik 30.12.2008 11:25

Re: JJ

Já vám to neberu. Ale nikdo nemůže tvrdit, že když smlouvu dojednal a podepsal Franta, že za to může Lojza. To opravdu nemá žádnou logiku, bez ohledu na nějaké antipatie.

JJ 30.12.2008 11:26

Re: JJ

Mluvim o zodpovednosti. A tu ma podle Ustavy pan prezident. Tecka. Nejsme nekde v sociku s kolektivni zodpovednosti.

kocour 30.12.2008 12:53

Re: JJ

A to se v té ústavě píše kde, prosím pěkně?

JJ 30.12.2008 13:09

Predpokladam, ze LS spada pod mezinarodni smlouvy

Článek 63

(1) Prezident republiky dále

a) zastupuje stát navenek,

b) sjednává a ratifikuje mezinárodní smlouvy; sjednávání mezinárodních smluv může přenést na vládu nebo s jejím souhlasem na její jednotlivé členy,

kocour 30.12.2008 13:43

Re: Predpokladam, ze LS spada pod mezinarodni smlouvy

...

 (3) Rozhodnutí prezidenta republiky vydané podle odstavců 1 a 2 vyžaduje ke své platnosti spolupodpis předsedy vlády nebo jím pověřeného člena vlády.

 

 (4) Za rozhodnutí prezidenta republiky, které vyžaduje spolupodpis předsedy vlády nebo jím pověřeného člena vlády, odpovídá vláda."

A právě to je důvod, proč se VK při výkonu svých pravomocí podle čl. 63 omezuje na to, co mu vláda doporučí, a jen občas "zazlobí" a využije těchto pravomocí nikoli pozitivně, ale negativně, totiž tak, že něco, co mu vláda doporučí, neudělá. A je to také důvod, proč Vondra donekonečna mele "za zahraniční politiku odpovídá vláda", protože víc říct nemůže. Tvrdit, že VK odpovídá za zahraniční politiku bych si netroufnul ani já ... tedy ne že by se mi to nelíbilo, ale v ústavě to není, a kdyby bylo, musel by výkon zahraniční politiky v praxi vypadat úplně jinak. Například na Hradě by pak nestačil jen jeden kocour, ale bylo by jich potřeba střízlivým odhadem tak 10, byrokratickým (beroucím v úvahu i problematiku co nejvyšší zaměstnanosti) tak 30 až 50.

JJ 30.12.2008 14:10

Re: Predpokladam, ze LS spada pod mezinarodni smlouvy

No Ustava je napsana trochu nejednonacne, jak je tomu ostatne i na vice mistech. Nakonec ratifikovat tu smlouvu muze pouze prezident. Podle vykladu pana prezidenta v obdobnych vecech ma pravo odmitnout ji ratifikovat. Co se Ustavy o EU a jejiho klonu LS tyce, tak nepochybuji o tom, ze ji pan prezident povazuje za naprosto klicovou, nicmene se dostal do situace, kdy je tak trochu s krizkem po funuse. Poslednich par let Hrad chrli propagandu ke GO, pan prezident dokonce odjel na veskrze neuspesne turne po US, skutek utek.  Z venku to vypada, ze se domnival, ze to stejne neprojde, ze jde o mrtvou vec a soustredil se na odstreleni toho projektu jako celku, spise nez na to, jake vyjimky by mela CR mit a proc Polaci maji tu svou.

Co se tyce Vondry, tak prirozene jeho tym silne selhal, o tom neni pochyb. Uz by ti panove meli zacit pracovat ve prospech CR. Aspon pro jednou. A to znamena spolupracovat. Chovaji se jako mali kluci. Vichni, snad az na ministra zahranici.

kocour 30.12.2008 17:58

Re: Predpokladam, ze LS spada pod mezinarodni smlouvy

Ovšemže má prezident právo nevyhovět vládnímu doporučení a smlouvu neratifikovat.

JJ 30.12.2008 13:23

Re: JJ

Kdyz to Lojza delegoval na Frantu, je to stale jeho zodpovednost.

JJ 30.12.2008 14:11

Re: JJ

teda mozna neni, protoze nase Ustava dokaze odpovednost pridelit a o dva radky niz ji zase rozmelnit.

kocour 30.12.2008 18:01

Re: JJ

To není jen naše ústava. To je standardní rozdělení rolí mezi hlavou státu a vládou v parlamentních republikách. Jen u nás je to trochu vychýleno směrem k prezidentské republice. Tak o pět kroků ze sta.

kocour 30.12.2008 11:26

Re: JJ

LS vyjednal Vondra a jeho lidé, jejichž jména zde uvádět nebudu. Hradu se nikdo na nic neptal, LS neprošla ani standardním připomínkovým řízením.

JJ 30.12.2008 11:33

Re: JJ

Opet, co je mi do toho, ze ti celkem dobre placeni panove neumi spolu pohovorit? ZODPOVEDNOST ma prezident CR, nebo ne? Je za to placeny, chtel to delat, slibil, ze to bude delat, tak pro nej v tomto nemam spetku omluvy.

Jiste, je za tim, ze se Klaus nemusi s Topolankem, ze by se Klaus pravdepodobne pokusil nejak torpedovat cely proces pripravy LS apod. Ale to je mi jedno. Ustavni zodpovednost je jasna, vysledek tristni. O nicem jinem to neni.

yorik 30.12.2008 12:07

Re: JJ

Víte co je tristní pane JJ, že jednou Klaus tu zahniční odpovědnost má mít a jednou ne. Jak se to komu hodí do krámu. Předpokládám, že ačkoliv je z Ústavy prezident odpovědný za tu ratifikaci Lisabonské smlouvy, tak v tomto případě na ní jeho oponenti trvat nebudou. Zvláště po mezinárodní sondáži pana Khon Bandita.:-/

JJ 30.12.2008 12:11

Re: JJ

Bud je zodpovedny nebo ne. Nic mezi tam neni. Ano funkce prezidenta CR je funkce zodpovedna. Pokud na to Klaus nestaci, at to nedela. :-/

P.S. Co sem porad tahate toho posuka CB?