7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Sid 10.5.2007 15:38

Re: Po přečtení všech příspěvků k tomuto rozhovoru

Plne souhlasim!

Jsem z generace, ktera vyrostla v miru, presto si stare Rimske: Chces-li mir, pripravuj se na valku! pripominam.

Mekci, slabi a nepripraveni jsou silnymi rozslapnuti a zniceni bez milosti.

Měkoušská generace se zaštiťuje pacifismem aby zakryla vlastni slabost!

zdeněk 10.5.2007 16:46

Re: Re: Po přečtení všech příspěvků k tomuto rozhovoru

Radar nás ale neochrání! Radar bude chránit USA a VB. K tomu abychom se mohli bránit proti hrozbě raketového útoku bychom si museli koupit vlastní raketový systém.

když už jsme u těch citátů:

"národ který nechce živit vlastní armádu bude muset živit cizí"

není to citát v této souvislosti daleko trefnější?

AeroKarel 10.5.2007 16:57

Re: Re: Re: Po přečtení všech příspěvků k tomuto rozhovoru

Tahle cizí spojenecká se živí sama a sem tam něco kápne i hostiteli. Skopčáci by mohli vyprávět.

zdeněk 10.5.2007 19:11

Re: Re: Re: Re: Po přečtení všech příspěvků k tomuto rozhovoru

prosím pane znáte v historii jediný případ armády která by se živila sama a její stát by na jejím umístění na cizích územích nevydělal? Jedinou?

USA army například vrthla do panamy aby ji neušly zisky z panamského průplavu. Nic není černobílé.

Státy mají pouze zájmy ne přátele. Na přátele jsme se spoléhaly v 1620,1938...  komunisti v 1989.

Brundibár 10.5.2007 17:06

Re: Re: Re: Po přečtení všech příspěvků k tomuto rozhovoru

Radar nás ochrání podle stejné taktiky, podle které Jižní Koreu chrání 35 000 vojáků US Army - potenciální nepřítel (armáda s 3,5 miliony muži ve zbrani) se obává napadnout území, kde mají vojska Američané. V Soulu jsou vojáci v plné pohotovosti, v ČR stačí jediný radar s 200členou obsluhou.

Ostatně, Západní Berlín je také ukázka takové taktiky - tam stačila dokonce jediná věta: "Ich bin ein Berliner".

achjo 10.5.2007 19:05

Re: Re: Re: Re: Po přečtení všech příspěvků k tomuto rozhovoru

A kdo nás prosím pěkně chce napadnout? Nejdříve musím pojmenovat něco, co nazvu nepřítel - abych jej potom mohl "odstrašit". Fajn - s tím mi pomohou Američané. Jenže v tom je právě to jádro pudla. Oni si ty "síly zla" (od pádu socialismu) tvoří podle nálady. Sadám byl, právě v době jednoho chemického masakrování Kurdů - přítel. Většinu "kajdistů" a dalších problémových skupin si vytvořili, vycvičili a vyzbrojili právě ti Američané. V určitých dobách byly tyto skupiny také "přítel"

Pokud je to vše tak průzračně jednoduché - tak proč ta "hloupá" Evropa už skoro  dva roky radostně netleská té supervýhodné americké nabídce.

Hloupá je Evropa, Kanada, Rusko....to vám na tom nepřijde nic divného, že jediný mudrc je USA a pak pár našich politiků...???

Brundibár 11.5.2007 4:46

Re: Re: Re: Re: Re: Po přečtení všech příspěvků k tomuto rozhovoru

Chápu že signál televizí KLDR a Iránu se v ČR nechytí, ale oba režimy mají své propagační weby v angličtině. Počtěte si, budete mít jasno.

achjo 11.5.2007 6:32

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Po přečtení všech příspěvků k tomuto rozhovoru

Myslíte, že kanadští, evropští či ruští politici nezvládnou přečtení nějakých webů???

Všichni jsou hloupí a slepí - jen několik Američanů moudrých????

To vám to opravdu nepřijde nějaké divné..."hloupost" určují hranice států???

A jediná moudrost pro Evropu - je u pár politiků někde za mořem???????

Brundibár 11.5.2007 13:34

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Po přečtení všech příspěvků k tomuto rozhovoru

Oni hlavně soudí ostatní podle sebe, když něco neudělám já, neudělá to ani ten druhý. Churchilla v roce 1938 taky měli (skoro) všichni za blázna, vždyť se ta dohoda v Mnichově tak hezky povedla. Že měl (bohužel) pravdu, poznala Evropa ani ne do roka. A mám velmi neodbytný pocit, že si dává "repete".

achjo 11.5.2007 17:10

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Po přečtení všech příspěvků k tomuto rozhovoru

Ono to může být všechno daleko jednodušší. PseudoChurchill za mořem už dnes má a bude mít vždy trochu jiné zájmy než Evropa. Po pádu komančů potřebuje najít nějakého toho svého nepřítele. A Kanada ani Evropa nemají nejmenší chuť, aby jim někdo určoval to zlo či dobro. Zvlášť když to rozdělování na říše zla a dobra - těžce kulhá a hlavní klíč jsou nějaké momentální ekonomické zájmy USA než nějaká nedemokracie. (podpora Sadáma atd) Evropa má posledních skoro 20 let slušné vztahy s Ruskem či arabským světem a celkově jde ekonomicky nahoru. Nemá příliš velkou chuť vyměnit to za nějakou momentálně  polofunkční "kosmickou zbraň" a tím si nechat přišpendlit od Amíků nějaký seznam států zla, který budou v budoucnu upravovat a doplňovat dle svých vlastních zájmů. Právě tím zapojením podepisují bianko šek na pár desítek let dopředu. Hádejte kdo by vydělal na jakýchkoli problémových vztazích Evropa - Rusko nebo  Evropa - "islám"...ono to zas není tak těžké...a za pár desítek let to bude celé o surovinách a vodě. Rusáci k nám s tančíky nepojedou, raději si budou užívat za prachy, které jim zacvakáme za ropu nebo plyn...ale nic jim nebrání většinu vývozu postupně přesunout jinam. Pokud se moc nepletu, tak se stát stále snaží udržet si nějakou kontrolu kam co půjde. (viz sejmutí toho naftového bohatýra)

Za posledních 15 let jsem si nevšiml, že ten americký vývoz vlastních zájmů nějak funguje. Momentálně se dopracovávají k řešení nějakých útoků balistických střel...co bude další na řadě ???

Pokud má nějaké vojenské obranné zařízení sloužit k ochraně nějakého regionu a státy v tomto regionu toto zařízení nepovažují za potřebné......tak je tady prostě něco špatně;-) A variantu - "hlupáci jsou ti, kterých se obrana týká...a mudrc je ten co je pár tisíců kilometrů daleko" - nepovažuji za pravděpodobnou. Nebo  jsou  ty  obranné  potřeby  rozdílné - a pak je tady něco špatně.

Brundibár 11.5.2007 17:38

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Po přečtení všech příspěvků k tomuto rozhovoru

Problém je v tom, že Evropa žádné zájmy nemá - ty mají jednotlivé evropské státy.

Německo se navíc s Ruskem již 2x domluvilo tak, že ten stát mezi nimi přestal existovat. Nyní se Německo domluvilo s Ruskem na ropovodu na dně Baltu - americké základny v Německu tomu očividně nepřekážely.

Podle mě Rusko prská hlavně proto, že si uvědomuje, že radar v ČR = definitivní ztráta mocenské pozice ve střední Evropě.

achjo 11.5.2007 19:36

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Po přečtení všech příspěvků k tomuto rozhovoru

Myslíte, že nějaké základní obranné bezpečnostní zájmy se nějak velmi liší u jednotlivých evropských států? Např. nás ohrožuje Irán, Německo zas Egypt a Itálii třeba Keňa??? Nebo máte na mysli, že si jednotlivé evropské státy dobře promyslí, než se vydají tam kam soudruh z Ameriky ukáže. A že pro některé bude důležitější to zda Sadám nějaké  chemické zbraně skutečně má nebo nemá. S tím druhým souhlasím - některé státy jsou "neodpovědné" a dělají si co chtějí.

Vy si dokážete představit, že v dnešním globálně propojeném světě a rozšiřující se EU překračují německé tanky hranici...bože PROČ. Merkelové se snad líbí Pražský hrad...nebo rusáci chtějí zabrat naše moravská naftová pole? Každá neexistence státu musí mít nějaký důvod - ekonomický, ideologický atd atd. Dneska se přece "obsazují" území pomocí peněz. Schválně se podívejte, které státy byly za posledních 20 let obsazeny vojensky - a určitě si všimnete i dalších "společných prvků" A k těm základnám v Německu - kolik z nich má operační prostor až několik tisíc kilometrů, jsou NOVÉ a v dnešní době je bere Rusko jako své přímé ohrožení??

A nemůže to Rusko prskat z jiného důvodu - někdo se zavázal, že nebude posouvat nová vojenská zařízení směrem k jeho hranicím a teď má být přímo ve střední Evropě něco, co může svým dosahem zasahovat hluboko do území Ruska. A to je dnešní stav - vývoj se určitě nezastaví a schopnosti "číst" nějaké dráhy letu čehosi budou určitě při spuštění mnohem vyšší. Rusko u nás žádné mocenské pozice nemá - a tak nemůže nic ztratit. Ale někdo další je právě zkouší získat svým "omylem" postaveným radarem chránícím Evropu - tedy tou svou "chybnou" polohou nechrání Evropu celou ale je spíš mezi Ruskem a Evropou...a protože jde o čistě americké zařízení - tak spíš mezi Amerikou a Ruskem ;-) A dokonce - po velmi vlažném vyslechnutí od států Evropy či NATO (tedy přesně těch, které má chránit) - ty pozice zkouší získat nějakými dvoustrannými dohodami.....

Brindibár 12.5.2007 11:53

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Po přečtení všech příspěvků k tomuto rozhovoru

Obranné bezpečnostní zájmy zemí EU se v principu neliší. Liší se vnímavost politiků jednotlivých zemí k těmto problémům - je zde zcela zřejmá analogie s tím, jak různí evropští politici vnímali hrozbu Hitlera. Evropské velmoci Německo, Francie a Rusko pochopitelně nechtějí ve střední Evropě přítomnost někoho dalšího - prostě proto, protože se tři o kořist dohodnou jednodušeji než čtyři, navíc u čtyřech už kořist připadající jednomu se může zdát tak malá, že pro něj nemá cenu se o svůj díl ucházet, ale zároven nechce, aby se ke "svému dílu" dostali ostatní.

Ne, nemyslím si, že by někdo v následujích 15 letech poslal do Prahy tanky. Ostatně, již Sovětský Svaz ovládal Československo bez tanků (viz věta Jana Masaryka po návratu z Moskvy v r. 1947). Rusko bere jako své přímé ohrožení i stěhování ostatků padlých vojáků na hřbitov v Talinnu (resp. ruské reakce tak vypadají).

Rusko nemá v podstatě proč prskat - samo mnohé smlouvy nedodržuje (stačí se podívat na zprávy Rady Evropy) a může se na radaru v ČR (resp. celém budovaném systému) podílet. Nechce (ne nesmí). Rusko sice u nás mocenské pozice dost ztratilo (že by nemělo žádné, to se říci nedá) a chce si je obnovit - zcela nepokrytě (viz prohlášení presidenta Putina při Klausově návštěvě Moskvy). Ano, americký radar této obnově stojí v cestě.

achjo 12.5.2007 18:01

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Po přečtení všech příspěvků k tomuto rozhovoru

Tak o co jde - Korea, Irán, Německo, Rusko nebo Francie? Korea byl od začátku hodně nešťastný příklad - moudrý americký generál si prohodil příručku co používá doma...s tou evropskou - tak se skončilo u Iránu. Ale představa jak chce Irán ovládnout Evropu...začíná taky dost skřípat.

Tož přeskočíme k Německu a Rusku. Tam to vypadá moc dobře - posuneme se o pár desítek let zpátky a úvahy sedí. A protože nám tam neštymujou další evropské státy (drze tvrdí, že podobné zařízení Evropa nepotřebuje a řeší pouze střely, které představují skutečnou hrozbu) - tak jim přišpendlíme "ten co se chystá krájet středoevropský krajíc".

Opravdu to myslíte vážně? Pokud ano - můžete mi alespoň naznačit proč by se stále víc a víc ekonomicky a jinak propojené státy rozhodly, že půjdou obsadit nějaký sousedský (Francie tedy přiletí) stát. Chystáme se snad znárodnit Škodovku nebo zabavovat Citroeny. Tak PROČ ? Co získá Německo? Dobude Škodovku a velkou část průmyslu, který tady přes mezinárodní kapitál vlastní??? To opravdu myslíte vážně??

Ano, ve světě je jeden stát, který si občas někde zahraje na vojáčky (někdo třeba znárodňuje nějaké americké společnosti - a tak se v zemičce začnou řezat krčky pro pár banánů)...neberete tento příklad jako všeobecný a nepřetahujete jej někam na náš kontinent???

A proč by nás neobsadilo třeba Polsko, Rakousko...a kdo ví co na nás šije Slovensko - již pár let si tady přes své lidi (na různých stavbách) mapují terén. Asi už je na čase - vrátit na hranice ty plůtky....

Brundibár 13.5.2007 3:47

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Po přečtení všech příspěvků k tomuto rozhovoru

O co jde? Jde o to, že Francie a Německo si pletou své zájmy se zájmy celé EU (viz tanečky kolem Evropské ústavy, ale také prohlášení v době, kdy ČSA kupovaly letadla a řídicí systém do Temelínu Westinghouse) a Rusko se nám snaží neustále říkat, co a jak máme dělat - prejděte si ruská oficiální i neoficiální (tedy ruských generálů a nejmenovaných vysokých vládních úředníků zveřejněných v ruských novinách) prohlášení tak od roku 1995 do dneška (resp. do doby "předradarové"). Z politického a hospodářského hlediska se jim nelíbí jakákoliv přítomnost Američanů ve střední Evropě, radar je pouze aktuální téma. Nejde o vojenské obsazení, jde o získání kontroly nad politikou země. Stejně, jako to fungovalo v Československu v letech 1948 až 1968. Děkuji, nechci (a na jménu protektora nezáleží).

KLDR je země, která vyvíjí špičkové zbraně a nemá vnitřní problém je prodat každému, kdo je ochoten zaplatit. To Irán je. Takže se Američané snaží jednak snížit možnosti exportu vojenských technologií z KLDR (a zatím sankcemi se to daří), jednak se snaží snížit motivaci Iránu tu technologii koupit/vyvíjet (radar s raketami v Polsku prostě pravděpodobnost dopadu iránské rakety do Evropy snižuje).

Že Evropa nevidí potenciální nebezpečí a strká hlavu do písku, to je smutná zkušenost, že potom USA musí tu situaci řešit (a stojí je to to daleko více úsilí a peněz, dodávám), to dokazuje nejen začátek II. sv. války, ale také 90. léta na Balkáně (a zejména evropská "ochrana" civilistů v Srebrenici). Až budou mít útočníci z evropských ozbrojených sil stejné "bobky" jako dnes mají z US Army, bude americká vojenská přítomnost v Evropě zbytečná.

achjo 13.5.2007 13:03

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Po přečtení všech příspěvků k tomuto rozhovoru

Tak je řeč o důležité a nutné evropské bezpečnostní otázce - nebo o jednotlivých ekonomických zájmech. Vzájemné kafrání bylo, je a bude. Žádný speciální radar pro "kosmickou zbraň" to nezastaví. Nic takového nám Amerika neslibuje. Stále za tím hledáte věty, které tam nebyly a nejsou.

Zkuste si zapíchnout vlaječky do Česka, Japonska, Aljašky a Kanady (nabídku odmítla) - co vás napadne? Jaký prostor je mezi těmi čtyřmi body ;-) Klidně si doplňte něco mezi  Černým a Kaspickým, přihoďte drobnost třeba v Afghanistánu...Mne napadá jen to, že někdo po pádu komančů ztratil nepřítele, 15 let hledal všude možně a teď se možná vrací k té staré dobré klasice. Ono vysvětlovat obrovské výdaje na "nožíky" jen nějakým terorismem moc dlouho nejde.

A k bobkům...možná můžete zkusit vysvětlit to "bobkování" do Iráku. A když už tam budete, tak se zastavte u Kurdů - někdo by jim měl říct, že to Sadámovo sypání německé? chemie z amerických vrtulníků nebylo tenkrát upřímné ale teď je to opravdu skutečná "pomoc"... Osobně bych opravdu nebyl nadšený, kdyby evropské státy rozsevaly "bobky" po celém světě. Na základě nějakých svých vlastních zájmů a ne nějakých skutečných důvodů.

NATO řeší střely s krátkým a středním doletem - tedy skutečné dnešní a pozdější možné ohrožení Evropy. Amerika si tady - i přes "my to nepotřebujeme" - chce postavit svou vlastní "kosmickou zbraň" proti střelám se středním a dlouhým doletem. O ničem jiném to od začátku není. Je zbytečné hledat tam nějakou obranu Česka před Německem, Ruskem či snad Francií. Howgh

Brundibár 13.5.2007 14:16

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Po přečtení všech příspěvků k tomuto rozhovoru

Tvrdím, že Američané chtějí předejít tomu, aby byli znovu nuceni v Evropě zasahovat. Jako v obou světových válkách (v té druhé by se bez americké pomoci ani Velká Británie, ani Sovětský Svaz neubránil) a jako museli zasáhnout po likvidaci civilistů ve Srebrenici. Zkuste se z té historie poučit, nebo ji prožijete znovu. Nic víc, nic míň.

wombat 12.5.2007 9:05

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Po přečtení všech příspěvků k tomuto rozhovoru

Achjo, dalsi zbabelec.................

achjo 12.5.2007 10:10

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Po přečtení všech příspěvků k tomuto rozhovoru

Pokud Kanada odmítla stejnou nabídku jako my - tak byla zbabělá?

A prosím pěkně V ČEM??

A když evropské státy netleskají a nevítají způsob americké ochrany (tak jak je momentálně zdarma nabízen) - tak jsou zbabělé - A V ČEM??

A což takhle ukázat si na mapě nějaký flek - vycucat si z prstu nějaký důvod (bohatě stačí to, že nás nechce poslouchat ale lidu předhodíme nějakou tu přípravu s broušením nožíků na jejich krčky) - a rovnou to srovnat se zemí. Proč se tam kodrcat s tančíky - je to zbytečně drahé a musíme šetřit. To už by asi bylo dostatečně hrdinské....

Sraý pes 10.5.2007 17:09

Re: Po přečtení všech příspěvků k tomuto rozhovoru

   

Plně souhlasím s uvedeným článkem.Je hrozné sledovat politiku Francie,Německa a Ruska.Pokud si naši levičáci neuvědomí poučení z historie skončíme opět pod zájmovou sféru Ruska.USA je jediný garant míru v Evropě!!

honzak 10.5.2007 17:26

Re: Po přečtení všech příspěvků k tomuto rozhovoru

jsem trochu mladší (ještě před měnovou reformou) a plně  s Vaším názorem souhlasím. Různé "nevládní" a "občanské" organizace se montují do věcí, kterým naprosto nerozumí a nemají ŽÁDNOU ODPOVĚDNOST za to, jak roze/sírají společnost. Legionáři z WW1 a vojáci spojeneckých armád z WW2 se musí obracet v hrobech, protože mnichovanství kvete velkokvětě. Naší armádě šéfuje politická turistka, korupce tamtéž je pověstná, profesionální vojáci jsou po návratu do republiky za blbce. Dopadneme špatně, až se nějakou letní sobotu večer rozhodnou ajatoláhové, že u nás budou bydlet....

karel smichov 10.5.2007 17:32

Re: Po přečtení všech příspěvků k tomuto rozhovoru

Pan Robejšek má 100% pravdu!!!Také jsem pamětníkem jak dopadla Evropa před 2 Svět válkou,jak aglani tak frantici,si notovali jak zachránili mír a pak čekali až nám všem pomohla dneska

tak odsuzovaná AMERIKA .Jsem pro radary !!!!

Kopřiva 10.5.2007 17:49

Re: Re: Po přečtení všech příspěvků k tomuto rozhovoru

Jsem už také trochu pamětník.Plně se hlásím k názoru p. Robejška.Každý by si měl dobře přečíst kdo je pro radar a kdo,lépe řečeno,které strany jsou proti.

Hans z dědiny 10.5.2007 17:43

Re: Po přečtení všech příspěvků k tomuto rozhovoru

Díky, pane. Doufám, že tato zem si svou historii nebude muset opakovat.

Karel 10.5.2007 18:39

Re: Po přečtení všech příspěvků k tomuto rozhovoru

Plně s Vámi souhlasím.Lidé opět mají krátkou pamět a zapomínají rychleji a rychleji.Neví co je hrozba z východu.Národ je nevzdělaný a neznají lidé historii a souvislosti.Bohužel.

Kubeš 10.5.2007 19:25

Re: Po přečtení všech příspěvků k tomuto rozhovoru

Jsem asi starší než "politik", napsal to dobře a p.Robejškovi poděkoval i za mne.

wombat 12.5.2007 9:00

Re: Po přečtení všech příspěvků k tomuto rozhovoru

Pane nepolitik me je take smutno. Jinak plny souhlas. A mam jeste vzkaz pro vsechny ty, co spolehaji na Blanicke rytire. Blanicti rytiri NEJSOU.

Rik 10.5.2007 14:52

Komunisté proti radaru.

Komunisti (v KSČM a ČSSD) jsou proti radaru z principu. Čím hůř pro západní demokracii, tím lépe pro komunismus. Ty žádné logické argumenty nemohou přesvědčit.

čulibrk 10.5.2007 15:06

Re: Komunisté proti radaru.

R^R^ S komoušema proto nemá význam diskutovat.To je debata jako se Svědky Jehovovými na téma transfuse krve.!!!!

S/kep/ticus M/axi/mus 10.5.2007 18:02

S komoušema, s Robejškem, s Neffem, Wagnerem, Vámi ani s jinými totalitně smýšlejícími kolaboranty skutečně nemá cenu diskutovat.

Maximálně se zmůžou na censuru (Y)