20.6.2024 | Svátek má Květa


Diskuse k článku

ROZHOVOR: O dopadech války na Ukrajině

Žiju Ukrajinou. Tragédií na Ukrajině. Nežiju ale ve vzduchoprázdnu, žiju i reakcemi české politiky a českých médií na Ukrajinu. Přišla jste ve chvíli, kdy mi opravdu buší srdce a nevím, co mám dělat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Polanský 21.3.2022 8:39

Proč oblbování, prezentuje svoje názory. Nemám pocit, že něco vnucuje.

P. Hák 21.3.2022 6:58

Ten titulek z idnesu je sice šílený, ale jen pokračuje v logice toho, co tu jelo předtím. Včetně používání xenofobní nadávky "Rusáci" v titulcích novin. Jakákoli jiná xenofobní nadávka by byla absolutně nemyslitelná, ale tato procházela. Dnešní děti si ani neuvědomují, že jde o nadávku.

Bylo to dávno před válkou a dávno před anexí Krymu. A s rokem 1968 to nesouvisí, protože kdyby byla příčinou nějaká historická událost, nenávist by postupně slábla, zatímco tato sílila a byla programově posilována jak médii, tak vlivovými skupinami působícími v na sociálních sítích a v diskuzích. Nenávist je silnější mezi mladšími, kteří komunismus buď nezažili, nebo byli na vnímání politiky příliš mladí.

Jsem proto přesvědčen, že původní příčiny této etnické nenávisti jsou vnitřní, ne vnější.

M. Mařák 21.3.2022 7:35

Nevím, co je na pojmu Rusák hanlivého, jste se zbláznil? Já jsem Moravák, můj atrýc je Ostravák, jako, no a co?

M. Mařák 21.3.2022 7:35

strýc

J. Fráňa 21.3.2022 8:07

Takže používáte běžně pro Němce výraz Němčour?

M. Mařák 21.3.2022 12:06

Ne, ale pojem Moravák, nebo Zlíňák ano a vůbec se nad tím nepohoršuji, je to stejně neutrální a běžné jako Rusák. Spisovně je Moravan, ala Moravák seužívá zcela běžně. Nebo třeba Amík, no problem.

Abyste se z těch Rusů všichni nepo----i.

P. Hák 21.3.2022 17:51

Tak zkuste použít obdobný tvar v souvislosti s Židy. Schválně, co se stane.

Víte moc dobře, že to ti, kdo to používají, jako nadávku i myslí. Teda kromě těch dětí.

M. Mařák 21.3.2022 18:03

Pražák a podobně je xenofobní nadávka....

Pomóc!

Mně z toho asi jebne, nebo co.

P. Hák 21.3.2022 18:17

Ty Židy jste nějak přehlédl, že? Ale ono se to radši nepíše, abyste nebyl banován.

Slovo "Pražák" používají i sami obyvatelé Prahy a nadávkou obecně není. "Cajzl" už ano.

Jinak obyvatel Ruska jsou Rusové, nikoli Rusáci, a obyvatelé Francie jsou Francouzi, nikoli Francouzáci, obyvatelé Švédska jsou Švédové, nikoli Švéďáci. Rozdíl je v toleranci ze strany médií. U těch Švédů jsme to jako nadávku slyšel - ovšem pochopitelně nikoli v médiích, nadávat se smí přece jen někomu.

Je opět nemyslitelné, že by někdo v médiích použil slovo "Arab" nebo "Rom" s onou koncovkou, bylo by to prohlášeno za neonacismus a nejspíše i žalováno. Což víte, ale nemůžete přiznat.

O. Uživatel 21.3.2022 18:28

Uživatel požádal o vymazání
J. Koubek 21.3.2022 6:20

Současná novinářská klika? Kam se na ni hrabou komunist i Gébls.

M. Mařák 21.3.2022 6:11

"Rusové budou hnojivo pro naši černozem."

Nejmocnějším aspektem koheze heterogenní skupiny je společný nepřítel. No a tomu kremelskému fýrerovi se bezdůvodnou okupací Ukrajiny podařilo sjednotit ukrajinský národ, jenž podle něho neexistuje, způsobem, že ani v ruskojazyčných oblastech na východě Ukrajiny nikdo okupanty nevítá, viz třeba bombardovaný Charkiv a podobně.

J. Moravec 21.3.2022 6:09

Brilantní rozbor situace jako vždy.

Ano pan prezident to vidí jasně. Nešťastnému, zoufalému Putinovi nedal západ (USA) šanci. Mírová mise na Ukrajinu byla nezbytná.

D. Stirsky 21.3.2022 5:36

Občas se někdo ptá, "A proč pořád jen ten Putin?" Odpověď složitá není. Protože Putin je autokrat, samovládce, car, diktátor, führer, duce, vožď, absolutní monarcha. Jak chcete. Patřím k těm, kteří mají vysokoškolský diplom, na němž stojí, že jmenovaný složil státní zkoušku také z marxismu-leninismu. Což byly: Marxistická politická ekonomie, marxistická filosofie a vědecký komunismus. Šlo o tzv. "tři součásti marxismu." První dva obory vcelku ušly, zvláště měl-li člověk štěstí na inteligentní přednášející. Koneckonců na Marxově analýze kapitalismu 19. století něco bylo a v rámci filosofie - opět byla podmínkou erudice a odvaha přednášejícího - se mohl student mnohé zajímavé z „lásky k vědění“ dozvědět. Vědecký komunismus byl blud, jemuž snad nevěřili ani ti, kteří jej přednášeli. Nu, a tuším, že právě v rámci marxistické filosofie jsme se učili o úloze osobnosti v dějinách. Nemýlím-li se, šlo o to, že se - čas od času - vyskytnou jedinci, kteří jsou dějinnými hybateli (namátkou: Augustus, Karel Veliký, Karel IV., Ludvík XIV., Napoleon, Hitler, Stalin, Churchill...). Avšak jejich úloha neměla býti přeceňována, protože - koneckonců - tím skutečným společenským hybatelem byly třídy a lid. Laicky řečeno: Občas osobnosti historii ovlivňují, jenže „vocamcaď až pocamcaď.“ Jejich úlohu nelze přeceňovat! Hodně se pak psalo a mluvilo o nutnosti kolektivního vedení a rozhodování, a to zvláště ve straně. Absence kolektivního vedení v KS SSSR - toť červená nit slavného Chruščovova projevu "O kultu osobnosti a jeho důsledcích", který přednesl 25. 2. 1956 na XX. partajním sjezdu. Mimochodem! Polský předseda PSDS Boleslaw Bierut, stalinista každým coulem, obdržel kopii Nikitova tajného diskursu a dostal infarkt (+ 12. 3. 1953). I u nás komunistická strana volky nevolky a ne příliš ochotně přiznala československý „kultík“ kolem Gottwalda, neboť bylo třeba sovětské komunisty následovat.

D. Stirsky 21.3.2022 5:37

A stávalo se, že generální tajemník (Chruščov, Brežněv, Andropov, Černěnko, Gorbačov) mohl být i přehlasován. Byť jeho portréty byly na prvomájových mávadlech a za výklady obchodů, byl první mezi rovnými, "primus inter pares". Kolektivně se rozhodovalo, pokud vím, i o invazi do ČSSR v r. 1968. Na známém fotu Putina a jeho generálů je však vidět, že Vladimír Vladimírovič je zcela sám, tj. že je to především on a zase jen on, který přijímá zásadní rozhodnutí. Pochybuji, že by se o útoku na Ukrajinu v nějakém orgánu řádně a tajně hlasovalo. Putin jako báťuška car či führer vydal příkaz. Z čehož vyplývá, že on a jedině on je hlavním viníkem a on a jedině on je prvním odpovědným za tisíce mrtvých v této nesmyslné, krvavé a zřejmě totálně zpackané válce. A to nemluvím o dopadech ekonomických, o nečekané migraci, růstu cen, o milionech vystresovaných lidí apod. Píšu to proto, že právě nyní je vidět, že demokracie - byť užvaněná, nákladná, neodolná vůči korupci, umožňující vykonávat důležité funkce i hlupákům - je stále tím nejméně špatným ze všech špatných způsobů, jak si zorganizovat veřejné záležitosti. Právě poslouchám jakousi diskusi na CR 1 a jeden z aktérů zdůrazňuje, že v NATO se na jakémkoli zásahu musí domluvit všichni zúčastnění. Lenin pak napsal ve své závěti toto: "Tím, že se soudruh Stalin stal generálním tajemníkem, soustředil ve svých rukou nesmírnou moc, a já si nejsem jist, dokáže-li vždy dost obezřetně tuto moc uplatňovat." No, a Stalin a Putin se rýmuje.

J. Nevrkla 21.3.2022 8:55

Myslíte, že americké invaze byly diskutovány a široce veřejnosti probírány?

Ale alespoň víme, že zhruba 95% poslanců ruské Dumy vyzvalo Putina, aby uznal nezávislost donbaskych republik. Už měli plné zuby osmiletého ostřelování Rusů ukrajinskými nacisty.

J. Jurax 21.3.2022 21:40

No jo, a Putinovi se povedlo, že obrazně řečeno celý svět vzplál sympatiemi k těm nacistům.

K. Salajka 21.3.2022 7:46

Sláva osobnosti Uršuly z Leidenů.

P. Manda 21.3.2022 3:59

R^

S. Sedlák 21.3.2022 1:45

Vaše převracení příčin a následků je pověstné. Dějiny vztahů Ukrajinců k Rusům se nedatují k událostem 20 nebo 30 let starým, ale jedná se o události sto a více let staré.

Poku zmiňujete nenávist, která zůstala po okupaci z roku 1968, tak to není příběh úplný, ale patří do něj i události z padesátých let, kdy nechybělo moc a mohli jsme se stát další ze sovětských republik.

Nenávist, kterou cítí Ukrajinci k ruské moci souvisí s tím, jak vyplouvá na povrch historie o které se po léta nesmělo hovořit. Nejen pro jedince, ale i pro státy platí, že "Nikdo není tak bohatý, aby si mohl koupit svou minulost." (O.Wilde) To, že se na tu minulost pozapomělo neznamená, že se to nestalo. Podobně plati i to Churchilovo: „Národ který zapomene svou minulost nemá žádnou budoucnost.“ Zapomenout na 6 milionu mrtvých po hladomoru vyvolaném Stalinem je nemožné. Proto se dnes Ukrajinci tak perou a nemají s Rusem smilování. Mě z toho srdce nebuší.

Zdroj: https://citaty.net/citaty/16540-oscar-wilde-zadny-clovek-neni-tak-bohaty-aby-mohl-koupit-svoj/

„Národ který zapomene svou minulost nemá žádnou budoucnost.“

Zdroj: https://citaty.net/citaty/16540-oscar-wilde-zadny-clovek-neni-tak-bohaty-aby-mohl-koupit-svoj/

„Národ který zapomene svou minulost nemá žádnou budoucnost.“

Zdroj: https://citaty.net/citaty/16540-oscar-wilde-zadny-clovek-neni-tak-bohaty-aby-mohl-koupit-svoj/

„Národ který zapomene svou minulost nemá žádnou budoucnost.“

Zdroj: https://citaty.net/citaty/16540-oscar-wilde-zadny-clovek-neni-tak-bohaty-aby-mohl-koupit-svoj/

S. Sedlák 21.3.2022 1:46

Sorry za to zmnožení linků.

K. Zelený 21.3.2022 0:26

"Nikdy jsem nebyl ani proruský, ani proputinovský" ???!!!.

https://youtu.be/DyAJAbp8Pjc

J. Gutvirth 21.3.2022 4:20

Další článek morálního trpaslíka;-)

R. Langer 21.3.2022 4:45

Jo jo, to Zelený bolševik z Brusele rozhodně je. ;-D

J. Moravec 21.3.2022 6:19

Lavrov by to lépe neřekl.

L. Caslavka 21.3.2022 6:54

Nechapu wocovamde... Jedine existuje-li ve Vasem povedomi pravda jen jedna - ta spravna...

Prelozte si... [UA]

https://zeitgeschehen-im-fokus.ch/de/newspaper-ausgabe/nr-4-vom-15-maerz-2022.html#article_1306