26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Němci by nám měli spíš poděkovat

Izrael se snaží lockdownem dohnat, co zmeškal po počáteční fázi, tedy tím, že politici ani veřejnost nechtěli přijmout ta nejpřísnější karanténní opatření a pokračovali v široké společenské činnosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Milan 19.9.2020 11:08

Všichni konkrétní lidé jsou nějaké národnosti. Někteří Němci, někteří Rusové a co těch národností v SSSR bylo, některé komunistické svině Češi a Slováci.

Postihovat je třeba ty konkrétní lidi, bez vztahu k jejich národnosti.

P. Han 19.9.2020 11:27

Kam až postihovat v té pyramidě? Kdo "jen plnil rozkazy" (viz norimberský proces) a kdo rozkazoval? Ve vojenském řetězci je to jasné, jediný, kdo nerozkazuje, je prostý vojín, nepověřený žádným velením.

P. Milan 19.9.2020 11:37

Pochopitelně podle míry zavinění. Rozkazující více, ale i vykonavatel rozkazů má svůj podíl viny, pokud rozkaz byl svinský.

Ve větším měřítku je to pochopitelně obtížné a v nejlepším případě se podaří postihnout nějaké ty "hlavouny" a pár jejich podřízených. Obvykle to odserou spíš ti podřízení.

Největší chyba ovšem je ta kolektivní vina, proto se obvykle neuplatňuje (třeba všichni vojáci SS, Wehrmacht, Rudé armády ...).

J. Jurax 19.9.2020 15:07

No jo no, posuzovat u tří milionů sudeťáků konkrétně jednotlivé viny, tak soudy neskončily dodneška.

P. Milan 19.9.2020 15:24

Trošičku podceňujete rychlost tehdejších soudů.

J. Jurax 19.9.2020 21:19

Byly--li by rychlé, byly by dnes napadány jako justiční zvůle, potažmo vraždy. Nepomohli bychom si.

P. Milan 19.9.2020 11:05

Souhlas.

J. Hrdlička 19.9.2020 14:38

Zločiny při odsunu nehájí skoro nikdo.

Ale docela trapné je rozlišování mezi zločiny po válce a během války. To druhé jako by se ospravedlňovalo, vždyť byla přece válka. Ono to válečné běsnění trvalo právě u nás až do konce a očekávat, že okamžite po podepsání kapitulace se vše uklidní a na vše se zapomene, je účelová naivita oblíbená "německou" stranou, viz i tato diskuse.

I. Polák 19.9.2020 9:33

Pane Kurasi, já bych to samozřejmě nikdy takhle dokonale nenapsal, ale řekněte mi proč když Vás čtu mám pocit, že jsem to všechno napsal já.

R^R^R^

H. Rybnická 19.9.2020 9:17

Pane autore neměli bychom proboha do nekonečna omílat ty stereotypy většiny českých dějepisců a konečně se jednou podávat na příčinu a následky. Přesně tak, jako na dnešním jiném článku vysvětluje autor že nic není černo-bílé. Omlouvat etnickou čistku tím že to jiní dělali také, je přinejmenším nemorální a staví nás to na úroveň oněch, tedy nacistů. K "vyhánění " Čechů z pohraničí je nutno dodat, že se a) nejednalo o vyhánění spíše o stahování nebo i dobrovolný odchod převážně státních zaměstnanců české národnosti, kteří se tam před 1918 vůbec nenacházeli a byli tam po vzniku republiky z vnitrozemí přeloženi většinou na úkor dosavadních německojazyčných zaměstnanců ostatně v po staletí německojazyčných regionech a někdy dokonce i proti své vlastní vůli. b) že toto stahování zaměstnanců policie, úřednictva atp. probíhalo v rámci zcela normálního stěhování se vším všudy a samozřejmě bez jakéhokoli násilí . c) Srovnávání se situací německých občanů, převážně žen a dětí a starých lidí 1945 není na místě. Ostatně i bývalí nacisté později moc rádi prosazovali názor, že se má už konečně přestat s diskuzemi o příčinách druhé světové války, holocaustem atd a na všechno konečně zapomenout. Je dobře že se právě toto neděje. Na obou stranách.

I. Pávek 19.9.2020 9:26

Co to je milostivá ?

F. Navrátil 19.9.2020 9:31

"...utíkala jsem v noci přes pole, za ruku vedla dvě malé děti a na zádech měla škrošničku s pár věcmi, které jsem stačila z našeho gruntu vzít. Za sebou jsem slyšela řev ordnerů, kteří mlátili ty, kteří nestačili včas odejít." Tak to vyprávěla příbuzná, která se podle vás "stěhovala se vším všudy a samozřejmě bez jakéhokoliv násilí."

A. Poláková 19.9.2020 9:39

Co je a co není vhodné srovnávat a na co je vhodné zapomínat, to laskavě nechte paní Rybnická na nás. O dobrovolný odchod opravdu nešlo, zdivočelí Sudeťáci nenechávali nikoho na pochybách, co bude následovat. Zažili jsme to v rodině, tak zrovna mně nebudete přebarvovat minulost. Vaše komentáře jsou převážně odporné.

Š. Hašek 19.9.2020 10:05

O čem to zas tady melete??? Mletí kávy je smysluplnější .....

Pokud by nenastoupil Hitler, tak by se to "setřáslo", v tom NAŠEM historickém místě! Našem, Němci mají svého dost, jinde.

Znám taky jeden historický "povedený stereotyp". Francouzi si stavěli opevnění, protože jim přebejval ciment, u nás stejné - nebylo do čeho dloubnout. Škodovka vyráběla kulomety pro myslivce a pouťové střelnice ........... .

A president Beneš stále ječel na Hitlera, že tam vlítne. Hitler mu plačíc odpovídal pozvánkou na pivko. Rovněž Frank a Henlein. A tak nakonec tam vlítli Angličané s letadly, začalo se čistit a staří hospodáři "odlétli ze Šumavy". Můj otec to nezavinil, nebyl ani moc rád, znal cenu pracovitých občanů .......... ale při jejich odchodu ani nemrkl. Jednal s nimi před válkou služebně. A mnozí by si nekoupili ani košili s visačkou v češtině. "Správní" občané, přilepení na Hitlerově spílání Slovanům a Židům. Dejte dětem/Němcům sirky .....

Moje rodina nevlastní ani jeden konfiskát po odsunutých. Aby bylo jasno! Toho slova odsun se nebojím. Němci totiž používali jadrnější slovo: die Endlösung. To ale znáte, jste velice dobrá němčinářka.

F. Navrátil 19.9.2020 8:51

To jsem zvědav, kdy se čeští filmaři odhodlají natočit film o tom, jak v době protektorátu Němci vyhnali české obyvatelstvo z 60 obcí na Benešovsku, Sedlčansku a Neveklovsku a dalších 33 obcí na Moravě mezi Olomoucí a Vyškovem. Byl to první krok učiněný v rámci plánu na konečné řešení české otázky. Etnicky vyčištěné oblasti měly být osídleny Němci. Po Stalingradu ale měli Němci jiné starosti a vylidněné oblasti byly využity jako cvičiště Waffen SS. Takový film asi nebude nikdy natočen, protože by se zde jen obtížně dalo udělat ze zločinců oběti a z obětí vrahy.

V. Mokrý 19.9.2020 9:10

A o letech v pohraničí, před a po Mnichovu.

Š. Hašek 19.9.2020 10:25

V televizi jsem již opakovaně slyšel (od "historiků"), že bychom (kdo tedy, že) už měli sjednotit německý a český pohled na druhou válku (rozuměj německé běsnění).

Zajímal by mě tedy "společný, historický, průměrový průnik" patnáctým březnem 1939, Heydrichem a jeho plány, Lidicemi.

D. Stirsky 19.9.2020 8:39

Je vidět, že ani tazatelé ani Kuras podobenství o milosrdném samaritánu nečetli. Jinak by nedávali "soucitný" do uvozovek. Světlana Alexejovičová - Válka nemá ženskou tvář: Jedna paní vzpomínala, jak jako malá holčička plivla či hodila kámen po pochodujících německých zajatcích. A od své maminky za to dostala pořádný štulec s vysvětlujícím komentářem, proč "TO" dělat neměla. Tak nějak jsem si na to vzpomněl.

P. Han 19.9.2020 11:31

Kdyby ta holčička s maminkou naopak pochodovaly v pochodě smrti a holčička plivla po německém vojákovi, kdo by mu vysvětlil, že tu holčičku nemá zastřelit?

Š. Hašek 19.9.2020 13:48

PŘESNÉ!

Pan Lustig popisuje situaci, kdy holandský námořník dal facku v Birkenau německému zakomplexovanému nadmuži ...... a další okolní nadmužové (a podmuži ukrajinští) ho zašlapali do bahnitého štěrku.

Mnozí nadmužové (sumárně hitlerovsko němečtí) měli matky z Volar, Mader nebo z Chomutova. Nebo z Mariazellu.

Zkráceno. Snad nám knížky nespálí. Předposledními paliči byli Němci. Potom ten Gottwald s Nejedlým.

Paměť je vošemetná věc. Trvanlivější než ČT09.

J. Jurax 19.9.2020 15:16

No jo, můj prastrýc zase vyprávěl, že v časném jaře 45 hodil jako desetiletý kluk do pochodu smrti těm jako dobytek hnaným kus chleba. Doprovodní volksšturmáci či co to bylo ho za to zmlátili jak koně. Pažbou do obličeje mu vyrazili přední zuby. Ale byli hodní, nezabili ho.

Š. Hašek 19.9.2020 18:36

Pane Juraxi,

Vaše vzpomínka nikterak nevylučuje určitou teorii, že kdyby se do toho nevrtal Áda, tak bychom možná dnes častěji slyšeli (jen) o sousedských hádkách českoněmeckých - třeba v těch Volarech.

Beneš to nerozvrtal. Beneš neječel na Hitlera. Hospodář z luk a lesů od Kvildy přímo nestavěl Birkenau, ale účastnil se příprav.

Slyšel jsem podobné jako Vy. Můj otec se toho neúčastnil. Mašíroval v roce 1938.

Ale ani nemrkl, když slyšel to státní rozhodnutí o odsunu. Znal totiž Němce z Liberce až moc dobře. Byl cesťákem, dostal tyhle oblasti jako dárek ke znalosti němčiny. A vyprávěl.

J. Lukavsky 19.9.2020 8:23

"že se na ně uplatňovala kolektivní vina, tedy i na ty, kteří sami nic zlého nespáchali?" Teď už jenom chybí aby se začalo s obviňováním spojeneckých letců, že při náletech na Berlín, Hannover, Drážďany... zabíjeli i nevinné Němce, ženy a děti. Německo válku začalo a za chyby se platí. A platí i nevinní. Při počtu hlasů pro Henleina v Sudetech (myslím přes 80%) ovšem ty bajky o nevinných a ublížených Sudeťácích poněkud blednou. "Jeden jazyk, jeden Vůdce, jedna Říše".... se jim nakonec splnilo. I když trochu jinak. Ale co by za to dali Židi kdyby jejich vlak nezastavil v Osvětimi, ale někde v Israeli! J.L. end

J. Ganaur 19.9.2020 9:44

Položil jste si někdy otázku, proč západní mocnosti (tedy především USA) "postavili západ Německa na nohy", místo aby z Němců udělali otroky?Nebo ještě víc, v případě Japonska (atomové bomby).Nenapadlo Vás, že tím se liší demokratická (slušná) společnost od zločinné.Že Češi také nebyli všichni Gottwaldové...

Š. Hašek 19.9.2020 14:30

Položil jsem si tu otázku.

1. Krátkodobé/normální politické zájmy.

2. Mezi "demokratickou" a všiváckou společností je přístroji neměřitelný rozdíl. Někdy se to měří jen jásáním na nějakém náměstí.

Nemyslím si, že perfektně fungující společnost mraveniště či včelího úlu jest demokratická. Rozhodně ale je schopna přežívat funkčně déle než volební období. A už vůbec ne na nesplatitelný dluh.

ZKRÁCENO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

J. Hrdlička 19.9.2020 14:34

A proč by někdo chtěl dělatz Němců otroky? To nechtěl snad nikdo, ani ČSR. Pouze byla podniknuta opatření (včetně odsunu), aby byla agrese zlikvidována a už více se neopakovala.

J. Jurax 19.9.2020 15:27

No, postavili západ Německa na nohy, protože mj. potřebovali motivovaný kanonenfutr proti sovětské hrozbě. Navíc zejména američtí civiliste byli vzdáleni dopadům činů herrenvolku - to při vší úctě k obětem amerických letců a vojáků při osvobozování Evropy.

Z podobného důvodu nevybili Sověti celé východní Německo, ač by dobré důvody ke mstě měli - potřebovali motivovaný kanonenfutr proti vrahům z vólstrýtu.

D. Polanský 19.9.2020 8:15

Máte pravdu, člověk se má tvářit vážně, ale uvnitř se má chechtat.