2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Co by nás čekalo za vlády Pirátů

Po pravdě řečeno výraz „annus horribilis“ neznám. Sám bych vámi uvedená historická data označil spíše za „zlomové roky“ hlavně ze společensko-ekonomických důvodů

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vlček 2.1.2021 15:28

Je mi líto. Mezi takovou sebranku nechodím, natož abych si dělal záznamy z jejich projevů. Pravdoláskaři nejsou ovšem jen "michprdi", jak račte uznat, pane Halašto. ;-)

V. Halašta 2.1.2021 16:02

Tak jak to víte, že se "Havlem ohánějí při každé příležitosti"? Nevíte, vy jste si to vymyslel. To se to pak diskutuje, argumentuje.

A urážejte laskavě svoje, o Minářovi mluví Vlk. Nejste schopen než přiblblé emotikony...

J. Vlček 2.1.2021 16:30

Jen se tak nečilte, pane Halašto.

Vy nekoukáte doma na televizi, vy neposloucháte rádio? Oni se tam tihle pravdoláskaři nevyskytují? A neohánějí se tihle dobrodějové tím Havlem, o kterém je řeč? Tady netřeba cokoli vymýšlet.

O vašich schopnostech raději pomlčím. ;-D

V. Halašta 2.1.2021 16:50

Divám se a nevidím tam žádné "ohánění se Havlem". Jestli je to pravda, tak přece není problém to pár odkazama prokázat. Vydávate svoji domněnku za realitu. Lžete.

J. Vlček 2.1.2021 17:15

Ale jděte. Vašimi řečmi jen zakrýváte svoji vědomou slepotu a hluchotu. Kdo nechce vidět nevidí, kdo nechce slyšet neslyší. Lžete si do vlastní kapsy. Rv

J. Jurax 2.1.2021 21:22

No, vyjádřil jste myšlenku čtyřmi větami ... :-)

V. Balcařík 2.1.2021 12:33

Pořád jsem přemýšlel kde a jak se tady rozšířil Covid a heuréka, dovolenkáři, majdanáři a podobná svoloč.

Děkuji

J. Ptáček 2.1.2021 11:18

Pan Vlk st. demaskoval oba zrádné a současně neschopné opoziční bloky. Reálně nám zbývá blok oddaných příštipkářů oligarchy s nátěrem spolupracovníka s nejhorším odpadem bývalého režimu (StB) a blok sebranky odpadlíků od jiných stran, políbený vůní dálného východu. Preference ostatních jsou po čarou. Vizionář Vlk st. vzbudil ve mně svou hlubokou analýzou sympatie k Pirátům jako seskupení mladých, čemuž bych donedávna nevěřil ani ve snu. Co jiného mně taky zbývá?

J. Vlček 2.1.2021 11:52

Dostatečně jste demaskoval sám sebe, člověka k politování. Piráty může volit leda poblázněná nezkušená mládež, nebo starej blázen, což bude nejspíš váš případ, pane Ptáčku. ;-D

J. Ptáček 2.1.2021 12:37

Raději se budu hádat se sto idioty, kteří se mnou nesouhlasí, než mít jednoho, který se mnou souhlasí. Winston Churchill

J. Vlček 2.1.2021 12:56

Pane Ptáčku, klidně se mezi vámi idioty hádejte od rána do večera, ale neotravujte s tim na veřejnosti. ;-D

D. Hulka 2.1.2021 14:16

J. Vlčku verte nebo neverte takoveho uboheho debilka jak jste vy je opravdu tezko hledat vy jste unikatni hoveziRvRv

J. Vlček 2.1.2021 15:01

Chameleone, bacený do hlavičky, že už ani nevíte kolik jmen už jste vystřídal(a), než vás vždycky chudáku odstřihnou, vy jste tu chyběla. Bez vás by byl kabaret úplný suchopár.

Takže spusťte váš repertoár milá Baldosohoronenechalhulko, ať pobavíte publikum svými kejkly. ;-D

P. Milan 2.1.2021 15:49

Komouši byli kdysi také seskupení mladých a také je blouznivci volili.

J. Jurax 2.1.2021 21:28

No, Piráti nikdy. Ovšem je fakt, že není koho volit. Všechny tři zmíněné bloky jsou pro mne nevolitelné. Komančové a socani taky ne, a SPD ... ti zase mimo mně sympatické protiimigrační a antiEU rétoriky taky jiného nic nemají ...

P. Černý 2.1.2021 10:06

Skvělá sociologická retrospektiva moderních dějin, pane Vlku. A vaší charakteristice české politické a mediální opozice lze jen zatleskat.

Ale jaká tedy bude příští vláda? Zase se opakuje situace, že moc leží na ulici? Opravdu nás čeká buď vláda nedovzdelanych fanatiků, zkorumpovaných podrazaků a fachidiotů nebo vyčerpaná a dezorientovaná vláda Andrije Babiše?

Že se ptám. Nabízí snad česká politická scéna nějakou jinou možnost?

J. Stehlik 2.1.2021 10:35

Oni oligarchové něco zasponzorují a budeme tady mít hned nějakého lídra co nedopustí trestat uspěné .

A socialisti ze STAN a piráti utřou nos.

M. Grundmann 2.1.2021 10:01

Starořecký kynismus, obdoba jurodivosti, a na něj navazující stoicismus postupně zcela ovládly antický svět. Tyto myšlenky byly rovněž jednou z hlavních součástí křesťanství a je možné je najít v Novém zákoně. Např. Marie Magdalena, jedna z hlavních postav Nového zákona, byla podle biblických textů pomatená.

Jurodivost a podobná hnutí jsou trvalou součástí evropského myšlení po dobu minimálně 2300 let. Komunismus i současná "moderní" levice jsou pouze další variací stále se opakujícího jevu. Proto není možné tato hnutí podceňovat.

P. Černý 2.1.2021 10:14

Stoicismus lze možná považovat za fanatismus, ovšem v tom smyslu, že by se muselo jednat o fanatické uctívání rozumu. Na druhé straně, člověk, který upozorňoval, že mluví o ctnosti, nikoli o sobě, žádným fanatikem nebyl.

M. Grundmann 2.1.2021 10:24

Podle mě kynismus, stoicismus, jurodivost i "moderní" levice mají jeden společný bod : předstíranou falešnou skromností a odmítáním společenských pravidel zastírají svůj skutečný vlastní pocit nadřazenosti nad ostatními. To je i hlavním filosofickým postojem křesťanství. Odpusť jim, nevědí, co činí ...

P. Černý 2.1.2021 10:36

Já se zase domnívám, že neni dobře házet všechno do jednoho pytle. Dějiny mají svou dialektiku. (Obvykle se projevuje pohybem ode zdi ke zdi.) Stoicismus nepochybně vznikl jako filozofický směr, který hledal mravní alternativu dobové zhýralosti a dekadence. To je ostatně úkol, se kterým se budou lidé potýkat, dokud budou lidmi. Že na správnych a autentickych myšlenkach zpravidla parazitují političtí manipulátoři, je věc druhá.

M. Grundmann 2.1.2021 10:49

Stoicismus se vyvíjel v době, kdy Řekové ztratili svou samostatnost, kdy na místo drobných městských států nastoupily monarchie. Nemožnost uplatnit se v politickém životě vedla k tomu, že se člověk zaměřoval více na sebe samého, a v důsledku toho se místo etiky sociální stále více hlásila ke slovu etika individuální.

Je to pro mě myšlenkový proud asociální a sebestředný. Podobně jako ostatní hnutí, o kterých jsem se zmínil, a samozřejmě jako i velké množství dalších hnutí, o kterých jsem se nezmínil nebo která neznám.

Současná levicová hnutí jsou svou povahou asociální.

P. Černý 2.1.2021 11:04

A kde jinde byste chtěl s etikou začít, než u sebe? Nehledě na to, že v lidské obci se individuální a společné nachází na opačných koncích jefné hole. Pravda, sociální (a tedy i levicová) hnutí se velmi často stala asociálními, ale to ještě neznamená, ze snahy myslitelů zlepšit společnost, jsou apriori projevem povýšenectví. To byste za povýšeného musel považovat třeba i Alberta Einsteina, který si ve své nezměrné nadutosti a aroganci dovolil změnit pohled na celou fyziku a astrologii.

P. Černý 2.1.2021 11:04

A kde jinde byste chtěl s etikou začít, než u sebe? Nehledě na to, že v lidské obci se individuální a společné nachází na opačných koncích jefné hole. Pravda, sociální (a tedy i levicová) hnutí se velmi často stala asociálními, ale to ještě neznamená, ze snahy myslitelů zlepšit společnost, jsou apriori projevem povýšenectví. To byste za povýšeného musel považovat třeba i Alberta Einsteina, který si ve své nezměrné nadutosti a aroganci dovolil změnit pohled na celou fyziku a astrologii.

P. Černý 2.1.2021 11:25

PS Podle mého názoru, naším problémem není sebestřednost sociálních myslitelů. Spíše mi vadí jejich absence. Autentické myslitele vystřídali námezdní pisalci a věrozvěstové vlastního pokrytectví.

M. Grundmann 2.1.2021 12:29

Albert Einstein byl možná arogantní, ale jeho přínos se neredukoval pouze na oslavování své vlastní arogance. Přinesl zcela nové a navíc i užitečné myšlenky.

Stoicismus podle mě nepřináší žádné nové poznatky, je to spíš učení oslavující sebe sama a zdůvodňující, proč si stoik zaslouží obdiv a úctu od ostatních. "Moderní" levice nemá žádný nový pohled na společnost, dokonce se o společnost jako celek ani nezajímá. Hledá pouze cesty, jak zdůvodnit, oslavovat a prosadit asociální chování některých lidí. Svou povahou jsou jejich myšlenky prázdné, neobsahují nic užitečného, opakují fráze známé již přes 2000 let a ani nic neřeší.

P. Černý 2.1.2021 13:12

Asi chápu, co máte na mysli. Ale nechápu, co vás udivuje na tom, že myšlenky stoiků známe více než dva tisíce let? On i takový Hegel ve své relativně nedavne době v podstatě omilal myslenky staré nejméně dva a půl tisíce let. Nebo novodobá variace na antické stoiky, L. N. Tolstoj. Co je na Vojně a míru objeveného? Vlastně nic. Pokud pomineme fakt, že je to úchvatný společenský román... A možná i to, že uvedený myslitel se zřejmě poučil na příkladu Sency a nevychoval žádného císaře.

Co se týče názoru na tak zvanou moderní levici, která není ani moderní a ani levicová, s vámi souhlasím.

M. Grundmann 2.1.2021 13:55

To, co nyní píši, je můj zcela osobní názor, který nikomu nevnucuji. O Hegelovi jako filosofovi nemám valné mínění. A pokud jde o Tolstého, tak mi ho zcela znechutili na střední škole v rámci povinné četby. Stovky stránek Anny Kareninové byly pro mě opravdovým utrpením. Dostojevský byl daleko zajímavější.

P. Černý 2.1.2021 14:29

To je váš problém, že si necháte něco předem znechutit. Oba ti zmínění Rusové se mi v mládí četli krásně. Což se onom Němci rozhodně říci nedá. Možná jsou za tím předsudky či hloupost. Anebo nedostatečné vzdělání. Případně všechno, co bylo uvedeno.

P. Černý 2.1.2021 14:29

To je váš problém, že si necháte něco předem znechutit. Oba ti zmínění Rusové se mi v mládí četli krásně. Což se onom Němci rozhodně říci nedá. Možná jsou za tím předsudky či hloupost. Anebo nedostatečné vzdělání. Případně všechno, co bylo uvedeno.