7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Co by nás čekalo za vlády Pirátů

Po pravdě řečeno výraz „annus horribilis“ neznám. Sám bych vámi uvedená historická data označil spíše za „zlomové roky“ hlavně ze společensko-ekonomických důvodů

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kubík 3.1.2021 9:13

Proč vůbec ty jeho bláboly čtete?

J. Kubík 3.1.2021 9:11

Když se grafoman dostane do ráže neví kdy přestat. Neví nic o tom , že méně je někdy více . Zahrne potenciální čtenáře takovou spoustou slov, že když to někdo dočte do konce už neví co bylo na začátku. To by samo o sobě nevadilo, kdyby se držel jednoho tématu. Kdyby to bylo jen senilitou, tak je to přirozený vývoj, ale on už to trvá roky a je to čím dál tím horší. K obsahu nemá cenu se vyjadřovat, o tom si může každý čtenář udělat úsudek sám.

V. Heidlerová 3.1.2021 8:56

Vy se na mne budete zlobit, ale můj malinký příspěvek byl podmalován ironií. Já s panem Vlkem nesouhlasím.

P. Černý 3.1.2021 8:41

Na příkladu křesťanství, které se ve své době stalo světovým náboženstvím zřejmě právě proto, že vyhovovalo otrokům i otrokářům, vidíme, že se na světě všechno podstatné chová jako mince, která má minimálně dvě strany. Chceme-li podobné pojmy dnes ještě používat, nic není jenom levicové, aby to současně nemělo i pravicový charakter. Ani svoboda a spolecensky pokrok.

Když jsme u té dialektiky, v Evropě s těmito myšlenkami přišel Hérakleitos z Efektu prakticky současně jako Lao' c v Číně. Ale máte pravdu, v Evropě šlo spíše o jedince, zatímco v Asii to byly a jsou celé školy. Filozofie se tam dokonce stala součástí standardní výchovy. (Namísto úvah o Boží Trojici)

P. Černý 3.1.2021 8:41

Na příkladu křesťanství, které se ve své době stalo světovým náboženstvím zřejmě právě proto, že vyhovovalo otrokům i otrokářům, vidíme, že se na světě všechno podstatné chová jako mince, která má minimálně dvě strany. Chceme-li podobné pojmy dnes ještě používat, nic není jenom levicové, aby to současně nemělo i pravicový charakter. Ani svoboda a spolecensky pokrok.

Když jsme u té dialektiky, v Evropě s těmito myšlenkami přišel Hérakleitos z Efektu prakticky současně jako Lao' c v Číně. Ale máte pravdu, v Evropě šlo spíše o jedince, zatímco v Asii to byly a jsou celé školy. Filozofie se tam dokonce stala součástí standardní výchovy. (Namísto úvah o Boží Trojici)

D. Stirsky 3.1.2021 7:45

Včera jsem rozhovor prolétl, až večer jsem si jej přečetl celý. Žvatlavá motanina všeho možného - např. o Byzanci ví Vlk pár útržkovitých informací. Ta říše, to je strhující historie úspěchů i pádů. Třeba ve 14. - 15. století politický úpadek, leč umělecky jeden z vrcholů. Úryvek o hospodských, lanovkářích, hercích a bazénářích odporný, populistický. Ano, pro marxisty byla maloburžoazie horší zlo než echt kapitalisté. Já se takovýchto komentářů zdržuji, neb jako zaměstnanci mně šel plný plat (a Vlkovi důchod + 5 táců o vánocích). A přiznám, že můj výkon při částečném HO byl nižší. Zase jsem jezdil - COVID NECOVID - na služebky a pomáhal v Praze ČČK a jinde jako volontér. Takže se invektiv proti OSVČ zdržuju. Mnozí to mají hodně těžké. Od dost blízkých lidí vím, že u umělců nejde jen o peníze, ale i o psychiku. Málo platné, hlavně zpěváci, herci, baviči, jsou tak trochu narcisové. V tom jsou si podobni s politiky. Oni potřebují plné hlediště a potlesk jako vodu. Proto také vystupují, dokud to jde. Např. pan Suchý. 89 let a pořád aktivní - na rozdíl od jiných stále vypadá dobře a i jeho nové hry jsou moc hezké. Jednou jsem jej viděl - vraceje se ze SEMAFORU - odcházet z představení. Šel sám, nahrbený a mně ho bylo líto. Vzpomněl jsem si na mládí, na fronty v ALFÉ a došlo mně, že nečinnost by ho zabila. Proto pořád vystupuje! A tak Vlkova tiráda o umělcích byla - stejně jako u Zemana - odporná. Postrádala empatii. I toto, neb kousek pravdy tam byl, šlo přece říci jinak, citlivě, s pochopením. Leč Vlk = to většinou invektivy, časté vulgarity a urážky oponentů.

J. Šebek 3.1.2021 5:12

R^R^R^

M. Grundmann 3.1.2021 4:50

V tom s Vámi zcela souhlasím. Málokdo však poukazuje na levicový charakter osvícenství. Obvykle se o osvícenství hovoří jako o vítězství rozumu nad náboženským tmářstvím. Nikoliv jako o vítězství moderního levicového myšlení nad teologií nebo jako o očištění křesťanství od teologie. Vidím osvícenství spíš jako evoluci nebo modernizaci křesťanství v levicové myšlení. Tím se ovšem zcela mění pohled na současnou západní společnost i na důvody jejích současných problémů. Řekl bych také, že je východní Evropa díky komunistické zkušenosti na vyšším stupni historického vývoje, protože se jí podařilo od těchto myšlenek očistit a posílit roli rozumu ve svém fungování.

Pokud jde o zdroje těchto myšlenek, tak jsem je spolehlivě dohledal pouze u řeckých filosofů. Existuje hypotéza, že je přitáhl do Evropy z Indie Alexandr Makedonský. Jsou to ale spekulace, ke kterým jsem nenašel dostatek zdrojů. Moje vzdělání a jazykové schopnosti analyzovat texty ve starověkých indických jazycích mi nedovolují jít dále. Asi by to chtělo nějakého opravdového profesionálního historika, který něco v této oblasti zjistí nebo najde jiné zdroje. Sám sázím na indické kořeny. Asi by to byla zajímavá doktorská práce v oblasti historie. Ale skutečným historikům se víc do řemesla plést nechci.

A. Bátor 3.1.2021 1:34

Pan Vlk je v důchodu nebo home officu? Těm v důchodu většinou nevadí, že děcka nechodí do školy, protože internet i pracovnu maji sami pro sebe a těm v home office možná stále chodí gáže...

J. Jurax 2.1.2021 23:27

No když tomu říkáte parafráze, tak to tuplem nesouhlas.

M. Gavlák 2.1.2021 23:26

Jsem rád, že Vlk nemá žádný vliv...

J. Jurax 2.1.2021 23:24

Aha ... no tak už nic ...

R. Nešpůrek 2.1.2021 23:11

U tohoto pána by ani nebylo co opravovat Rv. V tom je i dnešní medicína bezmocná ...

P. 1 2.1.2021 22:31

To souhlasím. Vlk nic než emoce splácat dohromady nedokáže. K faktům se nepřiblížil ani na okamžik. Proto jsem část jeho textu parafrázoval.

P. 1 2.1.2021 22:27

Já se nepotřebuju sázet. Mně stačí si zjistit holý fakt, na rozdíl od vašeho věštění z lógru. Odpovězte na jednoduchou otázku, byl to bureš kdo se zesral a odkýval von der Leyenové green deal, ano nebo ne? Udělali to samé piráti, nebo ODS, ano nebo ne?

P. 1 2.1.2021 22:23

Evidentně vám teplý bráchové došli, proto projevujete takovou nezdravou fascinací burešovým zadkem. Jinde to už ale nezkoušejte, teplý smrade. Vzhledem ke vašemu důchodcovskému věku, bude z vás mít srandu i jetá mužská šlapka.

P. 1 2.1.2021 22:19

Takovou míru sebekritiky, bych od vás teplý smrade nečekal. Já mám akorát srandu z toho, jak se snažíte vaši burešofilní orientaci popírat.

B. Hynek 2.1.2021 22:04

R^R^R^

J. Jurax 2.1.2021 21:28

No, Piráti nikdy. Ovšem je fakt, že není koho volit. Všechny tři zmíněné bloky jsou pro mne nevolitelné. Komančové a socani taky ne, a SPD ... ti zase mimo mně sympatické protiimigrační a antiEU rétoriky taky jiného nic nemají ...

J. Jurax 2.1.2021 21:22

No, vyjádřil jste myšlenku čtyřmi větami ... :-)

J. Jurax 2.1.2021 21:20

Přesně tak.

J. Jurax 2.1.2021 21:18

Ehm ... a z čeho usuzujete, že eurohujerní rudozelení piráti by se nezesraIi před von der Leyenovou a neodkývali green deal a uhlíkovou neutralitu, tedy další tunel za bilion?

Vždyť oni by se ani nepotřebovali zesrávat, oni by radostně jásajíce souhlasili, majíce tohle v programu! Pro ně je EU über alles a Green Deal taky!

J. Jurax 2.1.2021 21:10

No, nesouhlas.

Moc emocí a nic k věci ... :-)

J. Jurax 2.1.2021 21:04

Víte, význam výrazu „annus horribilis“ si, ač nejsem latiník, odvodit lehce dovedu jako ostatně kdekdo s maturitou, ale že jej použila v roce 1992 královna Alžběta jsem opravdu netušil.

J. Jurax 2.1.2021 20:56

Nesouhlas.

Vámi citované souvětí, nesporně pravdivé, není pro článek stěžejní; Váš dodatek dalších zlomových období je celkem mimo mísu a Vaše rozhořčení je nadbytečné. Článek je o něčem jiném.

J. Jurax 2.1.2021 20:45

Jednou jeden na něco zemřít musí a pokud vím, jsou dnes ohroženi lidé staří a ještě starší.

Ano, a jak jste stár?

J. Jurax 2.1.2021 20:41

Jojo, ale Gaussovu křivku rozložení IQ v populaci nezpochybňujete, nebo jo?

J. Jurax 2.1.2021 20:38

Máte recht. Mozeček Vám zjevně neopravili.

J. Vlček 2.1.2021 20:20

Je mi opravdu líto, že v každém vidíte vaše teplé bráchy. Musíte to zkoušet ale jinde, mezi vám podobnými chlapečky. Mně se s vašimi řečičkami o zadcích hnusíte. Doufám, že to při vaší omezené chápavosti přece jen pochopíte. ;-D

J. Vlček 2.1.2021 20:06

Ten kdo se tu neustále ukájí v něčím zadku jste, milý pane Pavle, jenom vy. O jaké orientaci tu tedy hovoříte, nechutná buzno? ;-D