30.5.2024 | Svátek má Ferdinand


Diskuse k článku

ROZDÍLNOST PLATŮ MUŽŮ ŽEN: Nespravedlnost, nutnost nebo výhoda

Z železnou pravidelností se v médiích objevují obvinění ze strany zejména aktivistických organizací, poukazující na skutečné i údajné rozdíly v platech mužů a žen a požadující jejich dorovnání.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kocián 20.3.2024 12:41

U sousedské výpomoci po vás nikdo nechce, abyste odváděl daně, zdravotní a sociální a zabýval se vší tou byrokracií, kterou na zaměstnavatele stát nakládá. Zkuste zajít na finanční úřad a přesvědčit je tam o tom, že se všechno nedá hodnotit penězi. Protože pokud vím, bavíme se tu o zaměstnání a podnikání.

D. Lobpreis 20.3.2024 12:45

Já nevím, no... teorie "nákladů obětovaných příležitostí" je s námi již déle než 100 let, což je asi déle než délka života většiny "starých", jak píšete.

A já netvrdím, že to je nějak přesný ukazatel. Ale je dost významný, aby stál za podrobnější rozbor, což se naštěstí už taky delší dobu děje.

Ostatně děje se tak i v případě Vámi zmiňované "sousedské výpomoci", dobrovolnické činnosti a jiných forem neplacené činnosti.

A konečně i v tom "tvrdém byznisu" se nehodnotí jen penězi, jsou i další ukazatele, kterých si všímají zaměstnanci, zaměstnavatelé i teoretici... Proto se v HR čím dál tím víc používají termíny jako "happines" nebo "well being" management.

M. Kocián 20.3.2024 12:42

Tohle platilo za socialismu, kdy jediným zaměstnavatelem byl stát. Ale už více jak třicet let to tak není.

J. Hotzký 20.3.2024 7:25

R^

M. Vlasák 20.3.2024 6:56

Jednoznačný souhlas a karmaR^

V. Církva 20.3.2024 6:40

Jo za takový článek by feministky střílely.Přesto je to pravda, jakkoliv se dá problematika platů i dál rozvinout.

Stát může zaměstnavatele motivovat/penalizovat (a to už třeba z důvodu taxanomie dnes exituje) k zaměstnávání žen, a tím jim plat dorovnat. Prostě i když má zaměstnavatel riziko s ženou na mateřské, zas dostane levnější půjčku nebo menší daň.

I tady je ale minimálně jeden problém. Jinde ve světě (třeba v Číně) to může být naprosto jedno. Tím se zbavujeme ve světě konkurenceschopnosti a to je dnešní stav.

Ono teda i to, by se dalo řešit cly a jinými barierami. Jenže v tom je tupý Západ naprosto liberální. Pravděpodobně proto, že aktivisté tak daleko - na mezinárodní obchod při sezení v pátek na silnici nedosáhnou, nebo proto, že sobecká generace chce mít levné zboží při nicnedělání (sezení na silnici).

Jaká pak asi bude budoucnost Západu?

M. Planicka 20.3.2024 6:30

Plně souhlasím, ještě bych tam doplnil výpadek v kariéře v průběhu mateřské...žena kolem 40ti let má oproti svému mužskému protějšku o cca 6let kratší zkušenosti z důvodů mateřské.

A to nemluvím o tom že spousta maminek si mateřskou vezme na 4 roky R^ a málokdo zkrátí...

R. Veselá 20.3.2024 6:24

Pane Matušinský, Vaše argumenty jsou logické, kompaktní, avšak poplatné době krále Klacka. Zeptám se jednoduše, chtěl byste býti ženou? Ženou, která si sice pečlivě vybrala muže(který chtěl dítě), poctivě v potu tváře stihla vystudovat školu pro svou pracovní kariéru a až potom zplodit s tímto panem božským dítě nejlépe aspoň tři a v dalších letech tyto děti stejně vychovávala sama, jelikož muž se zamiloval a odešel plodit dál?

Tato žena má nižší možnost najít dalšího partnera pro život , ve stáří pravděpodobně i nižší důchod atd. atd.

V naší době , době arogantního liberalismu, kdy má opravdu větší možnosti uplatnění jedinec, který NEMÁ dítě, jsou vaše myšlenky, nezlobte se šovinistické. popravdě, kdo z nás (zahrnuji se do této množiny též, i když jsem popsala svou situaci ženy) se ohlíží na to zda je naše společnost stabilní ve smyslu udržitelnosti z hlediska množství lidí?

Já osobně jsme ještě byla vychovaná tak, že jsme ve výsledku jednoduše ty děti chtěla ale jak vedeme v tomto smyslu výchovu nyní...?

Z. Žabička 20.3.2024 6:43

Pomalu vymřeme jako národ a nahradí nás muslimáci. Ano, je to hanlivé označení lidí, kteří se nestydí zabíjet nevinné oběti jejich náboženství. Jinak se zde šíří histerie poslední generace, která děti nechce. Prý pro ochranu zeměkoule. Ta, která dítě chce a má, se raději nevdá, žije na hromádce jako samoživitelka. Pobírá výhody samoživitelky s tím, že otec na domácnost přispívá. Další alternativou je otěhotnění párů různých komunit...Jak to bude s ošetřovným a rovnou mzdou??

M. Vlasák 20.3.2024 7:03

R^

V. Církva 20.3.2024 6:58

Je to samozřejmě komplexnější problém. Kde začít se musí od společenské prestiže rodiny a odsouzení muže který odešel od rodiny a nestará se o děti (tak jak už to bývalo).

Pokud je dnes model společnosti matka samoživitelka s otcem dětí na pracáku, nebo někde na adrenalinových cestách, pak to samozřejmě fungovat nebude.

I v případě že je rozvod nutný, je pak potřeba aby ten kdo se o děti nestará převzal financování rodiny. To dnes skutečně moc nefunguje, alimenty jsou velmi nízké.

Ale na Západě už je dnes běžné že muž musí platit ženě která se věnovala rodině při rozvodu i standard. Už jsem od kamarádky slyšel o případu opačné diskriminace, kdy muž manažer v Německu živí manželku i jejího milence, protože rozvod by byl finančně horší.

I tak je toto asi cesta, jak ženu, která se běžně pro děti obětuje víc, při rozvodu odškodnit. A souhlasím, že to u nás moc nefunguje. Sestra je rozvedená a 6 hodinovým úvazkem si leccos musí odpustit. O děti se bývalý stará, bere je na drahé dovolené, ale sestra sedí doma.

Na druhé straně je dnes i dost častá střídavá péče. I ta je ale problémem. Pokud se mají oba partneři věnovat práci a jeden týden vozit děti do školy, ze školy a do kroužků, nebude fungovat ani jedno.

A jsme zase u rodiny která je tak určitě lepším řešením.

M. Vlasák 20.3.2024 7:03

Ve vší úctě, paní Veselá, ale svět nestabilní rodiny, který líčíte, je prostě předurčen k degeneraci a vymření. A nemyslíte, že je příznačné, že právě ta vaše vysokoškolačka s kariérou, rodící po třicítce či čtyřicítce pak jaksi ztrácí manžela. Tomu po staletí fungujícímu systému výchovy lidských mláďat je hanba se vysmívat řečičkami o králi Klacku. Převálcuje nás civilisace, která stabilitu rodiny udrží.

R. Veselá 20.3.2024 8:11

Pane já rodila regulerně hned po vysoké...ten příběh je můj. A nebo chcete aby ženy vůbec nestudovaly?

O. Vašíček 20.3.2024 8:54

Soucítím s Vámi a je mi jasné, že to není jednoduché. Ale žádná regulace nedonutí. aby s Vámi nevěrný manžel zůstal. Chyba se stává a asi nebyl výběr partnera dobrý. (Nic proti Vám). Jak se říká: "Za rozvod můžou vždy dva. (manželka a tchyně" - omlouvám se, starý vtip.)

Problém vidím v celé společnosti. Nyní se vyzdvihují osobní svobody a není nutnost zakládat rodinu. Rodina by měla být brána jako cíl a základ. A její udržení, jako standard. A opačně, její opuštění nebo rozbití, jako hanba a odsouzení hodné. Vím, že jsou situace, kdy je udržení nefunkčního vztahu nemožné. Ale je spousta případů, kdy se každý odkáže na osobní svobodu a opustí vztah, protože ho "svazuje". Proč do něj tedy vstupoval? Co bylo očekáváním? Smyslem rodiny je výchova dětí a ne osobní požitky, levné bydlení a domácí uklízečka a kuchařka (ze strany mužů :-)).

Soužití je vždy na respektu a kompromisech. Moje požitky by neměly omezovat partnera a děti a obráceně. Respektuji, že moje žena byla s dětmi doma, když byly malé a že já jsem byl s nimi, když byly větší. Vše je na dohodě a možnostech. Stejně tak ona respektovala, že jsem chodil pozdě domů, protože jsem se snažil vydělat více peněz pro rodinu. A po 30ti letech se respektujeme, že jsme to spolu, přes všechny problémy (a že jich život přinesl), vydrželi. :-)

V. Církva 20.3.2024 22:36

Jasně toto by mohl být jeden z důvodů proč má mít žena větší plat. Jenže, myslím, že ani vy jste si nepřála aby manžel zůstal doma s rodinou a vy se zaměřila na karieru, nebo aby Vám děti odrodila jiná žena, a ještě odkojila.

Problém tak bude jak píšu jinde. Velikost alimentů a odpovědnost mužů. Měli Vám při rozvodu přiřknou větší alimenty a nakonec i standard, peníze za to že jste se věnovala rodině.

V tom je co zlepšovat.

Zodpovědnost mužů ve starosti o rodinu je pak věcí společenskou. Dřív měla rodina vážnost a to se musí vrátit.

L. Harvánek 20.3.2024 8:28

A Vaše argumenty zase těžce zavádějí sobectvím a neodpovědností. Myslíte si, že Váš manžel odchází jinam jen tak, že se mu zachtělo a Vy na tom nenesete ani kousíček viny? Mně během 58 let společného života nikdy nenapadlo odejít za jinou.

M. Grundmann 20.3.2024 9:53

Vy jste neprožil život v matriarchátu. Dnes by si Vás asi Vaše manželka nevybrala a dala by přednost nějakému nezodpovědnému darebákovi, protože přirozené ženské pudy ženy právě k takovým mužům táhnou nejvíc.

P. Diviš 20.3.2024 9:22

Ano, jsou i takové případy. Jaké je vaše řešení?

Dnešní doba už dávno není liberální (zda svoboda může být arogantní vynechávám) ve významu pojmu liberalismus, svoboda a z͇o͇d͇p͇o͇v͇ě͇d͇n͇o͇s͇t͇. Dnešní doba je klasický socík zákazů, příkazů a přerozdělování.

"... jak vedeme v tomto smyslu výchovu nyní...?"

Jak kdo. Já i manželka v tom starém smyslu.

M. Grundmann 20.3.2024 9:50

Pokud muž, kterého si žena údajně pečlivě vybrala, ji opustí a jde plodit děti s jinou ženou, velmi si dovoluji o pečlivosti výběru ženy pochybovat. U žen je typické, že si rády vybírají ty nejméně vhodné muže pro manželství. ;-D

R. Langer 20.3.2024 11:31

Ti muži ovšem mají zase jiné přednosti. ;-)

M. Grundmann 20.3.2024 11:48

Mají jiné přednosti, které ženy ocení díky svým vrozeným pudům. Ale ženy si pak stěžují, že se tito vybraní muži chovají také zcela pudově a jsou špatnými manžely a otci. Ženy by chtěly mít dvě věci, které si odporují : muže, který se chová jako dávný opičí samec a současně jako zodpovědný manžel a otec. Ženy si musí vybrat, zda chtějí žít se svým opičím samcem v savaně a bát se predátorů o svůj život nebo žít v bezpečí a přepychu s otravným zodpovědným mužem. Ve skutečnosti je celá lidská společnost založena na tom, že žena na tento výběr právo nemá a že muži rozhodnou za ni. Důsledkem je logická frustrace žen, které touží po svém ideálním opičím samci, ke kterému je společnost řízená muži nechce kolektivně připustit.

J. Jurax 20.3.2024 14:00

Jenom drobná poznámka - ne vždy pro pracovní kariéru potřebujete mit vysokou školu. Je celá řada společensky užitečných a potřebných prací, kde je jakákoliv vysoká škola zbytečná.

L. Harvánek 20.3.2024 5:24

Svět, ve kterém jsem vyrůstal, považoval tahle pravidla za úplně normální. Rodina je opravdu společenství, které nezdůrazňuje, který z jejich členů je důležitější a významnější. Pocházím z venkova a když někdy v zimě 1950 rodiče odmítli vstoupit do JZD, strana a vláda za pomoci StB použila jako přesvědčovací prostředek zatčení mužské části rodin. Proč si zvolili zimní období? Protože práce kolem hospodářství (11 ha nebyl žádný velkostatek) dokázala zvládnout i žena. A také se dokázala postarat o děti. A zase naopak, když rodila, tak alespoň tu nejnezbytnější dobu veškeré práce vykonával otec. A nikdy si nevzpomínám na situace, kdy by se rodiče hádali o tok kdo má potřebnou práci vykonat. A to v dnešních rodinách chybí. A případné problémy se řeší rozvodem či rozchodem (v případech, kdy jeden či druhý z partnerů odmítne převzít odpovědnost za dlouholetý závazek výchovy dětí). Autor článku si zaslouží velikou pochvalu za to, že i přes očekávané negativní reakce nejen popsal, ale i nabídl řešení.

P. Hatina 20.3.2024 5:10

Souhlas. Ono totiž, a dá se to dočíst zase v psycho radách pro dámy, to první, co by měla o svém novém partneru zvěděti, jestli s ní chce vychovávat dítě. Což tedy zahrnuje i výše popsané rozdělení povinnosti, v rodině.

A jestli hned neřekne, že jo, tak mu dát kopačky. Přece s ní ta dáma nebude chodit jen tak z hecu, že?

So tell me now, and I won’t ask again,

jak to kdysi zpívaly Shirelles..