2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Diskuse k článku

ROZDÍLNOST PLATŮ MUŽŮ ŽEN: Nespravedlnost, nutnost nebo výhoda

Z železnou pravidelností se v médiích objevují obvinění ze strany zejména aktivistických organizací, poukazující na skutečné i údajné rozdíly v platech mužů a žen a požadující jejich dorovnání.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Nešpůrek 20.3.2024 11:34

Jak je možné, že když žena odvede stejnou práci za nižší peníze, tak jak to, že muži nejsou nezaměstnaní ?

D. Lobpreis 20.3.2024 11:34

Ano. Slovo diskriminace se používá v různých konotacích. Rozlišování nebo rozdělování pozorovaných hodnot podle nějakého kritéria je jedním z nich.

Pokud Vás to vzrušuje natolik, že máte potřebu mačkat caps lock, je mi líto.

R. Langer 20.3.2024 11:31

Ti muži ovšem mají zase jiné přednosti. ;-)

P. Pavel 20.3.2024 11:30

Určitě ne, já bych si rozvedenou ženu s dětmi nikdy nevzal. Vdovu asi ano.

D. Lobpreis 20.3.2024 11:28

Právě naopak.

Práci toho, kdo se stará o výchovu dětí můžete hodnotit právě jako hodnotu příjmu o který tím přichází.

Jinými slovy o "ušlý zisk", "child penalty" nebo "pay gap".

Je to sice velmi jednoduchý ukazatel, ale to už tak ty obecné ekonomické ukazatele bývají.

R. Langer 20.3.2024 11:27

No právě, když bude volit špatně, tak NIKDO. ;-)

R. Langer 20.3.2024 11:24

Ale to je přece DISKRIMINAČNÍ! ;-D

M. Grundmann 20.3.2024 11:08

Ženský a mužský mozek není stejně propojen a tedy nefunguje stejně. Muži mají například větší tendenci se chovat pudově, kdežto ženy mají zase větší tendenci pudově myslet. Tomu by odpovídalo i pozorované rozdělení rolí ve společnosti : muž organizuje a vymýšlí věci, ženy zase spolehlivě vykonávají činnosti, které pro ně muži vymyslí. ;-D

Části ženského mozku jsou rovněž mezi sebou více propojené, než je tomu u mužského mozku. Z důvodu těchto přidaných propojení mužům připadá, že ženy mají problém odlišit podstatné od nepodstatného. Říkají tomu ženská logika. Problémem je, že se žena s ženskou logikou mezi muži uplatní hůř než průměrný muž, minimálně na vedoucí funkci.

Ženy rovněž od přírody hůř snášejí drobné nepříjemnosti. Jsou tedy častěji mrzuté než průměrný muž. To také není dobrá vlastnost pro vedoucí funkci a vyšší příjem.

J. Černý 20.3.2024 10:59

Šebesto a kdo mu ty peníze vydělá ?

J. Černý 20.3.2024 10:57

R^ Pravda. Dřív by je zabil jako třeba lev u své nové smečky

J. Černý 20.3.2024 10:54

Žena a muži nemají stejně fyzické a mentální předpoklady ostatně jako většina živočichů na naší planetě. To by nemuselo existovat pohlaví.

Ale věřím, že slévačky,horničky....mají stejné platy jako jejich mužští protějšci.

Ale na druhou stranu musíme vzít v úvahu, že plodná žena je na jeden týden v měsíci do určité míry vyřazena z pracovního procesu...to je prostě příroda.

D. Lobpreis 20.3.2024 10:46

Protože stereotypně předpokládá, že chlap nebude pečovat o nemocné dítě. Nebude si brát náhradní volno kvůli lékařským vyšetřením a nebude odcházet z práce přesně po skončení pracovní doby, aby stihl děti odvézt na kroužky.

D. Lobpreis 20.3.2024 10:41

Samozřejmě jde o měření platů na srovnatelných pozicích.

Hlavním (ale ne jediným) důvodem toho rozdílu je výpadek během rodičovské "dovolené".

Není zač.

R. Veselá 20.3.2024 10:41

A máte pocit, že každý muž rád živí cizí děti??

D. Lobpreis 20.3.2024 10:38

Ušetřil jste mi práci.

Děkuju.

D. Lobpreis 20.3.2024 10:37

Záleží, jak nastavíte metodu měření. Pokud vycházíte z ekonomie (nebo třeba normy ISO) vystačíte si z dvěma, maximálně čtyřmi hodnotami pohlaví.

R. Veselá 20.3.2024 10:36

Přesné!!R^

M. Grundmann 20.3.2024 10:34

Nic takového prokázáno nebylo. Einstein pokračoval ve vědecké práci i po rozchodu s Milevou, Mileva už sama nic nevymyslela. Je prokázáno, že se Albert s Milevou bavil o své vědecké práci. To však neznamená, že by Mileva z toho něco vymyslela.

M. Valenta 20.3.2024 10:15

Ok. Ale ruku na srdce. Vám by se to ĺíbilo? Mně tedy ne.

P. Diviš 20.3.2024 10:14

Albert Einstein zase těžil z práce své manželky. :-P

M. Grundmann 20.3.2024 9:53

Vy jste neprožil život v matriarchátu. Dnes by si Vás asi Vaše manželka nevybrala a dala by přednost nějakému nezodpovědnému darebákovi, protože přirozené ženské pudy ženy právě k takovým mužům táhnou nejvíc.

S. Komik 20.3.2024 9:51

Otázka pro aktivisty: Je možné tvrdit, že existuje jakýkoli rozdíl v platech mezi muži a ženami ve společnosti, v níž existuje 24 pohlaví?

P. Pavel 20.3.2024 9:50

A často i podvodná. Mají trvalý vztah, ale deklarují se jako tzv. samoživitelky. Je to finančně výhodné.

M. Grundmann 20.3.2024 9:50

Pokud muž, kterého si žena údajně pečlivě vybrala, ji opustí a jde plodit děti s jinou ženou, velmi si dovoluji o pečlivosti výběru ženy pochybovat. U žen je typické, že si rády vybírají ty nejméně vhodné muže pro manželství. ;-D

P. Sura 20.3.2024 9:49

Nelze nesouhlasit !!

S. Komik 20.3.2024 9:46

Otázka, na kterou se aktivistům poměrně těžko odpovídá: Pokud berou ženy za stejnou práci o tolik nižší plat, proč je vůbec někdo tak blbej, aby na tu práci zaměstnal chlapa?

M. Grundmann 20.3.2024 9:43

Problém je v tom, co nazýváme stejnou práci. Jedná se o stejnou pracovní pozici ? Vůbec automaticky neznamená, že dva lidé na stejné pracovní pozici vykonávají stejnou práci. Existuje velmi silná pozitivní diskriminace žen, která vede k tomu, že je často žena na pracovní pozici, na kterou by se jako muž nedostala. A výsledkem jsou horší výsledky, než mají muži na podobné pracovní pozici. Pokud se jedná o vyšší pracovní pozici, kde odměna za práci závisí nejen na pracovní pozici, ale i na konkrétních výsledcích, je důsledkem nižší příjem.

Tato pozitivní diskriminace žen existuje snad odjakživa. Manželé a muži pomáhají ženám víc než ženy mužům. Existuje velké množství žen, které jsou na určité pracovní pozici pouze díky tomu, že je tam protlačil nějakým způsobem jejich manžel či partner. Existují ženy, které vystudují vysokou školu jenom díky pomoci manžela. Všeobecně je například známo, že se za prací vědeckých pracovnic velmi často skrývá vědecká práce jejich manžela, pokud pracuje ve stejném oboru. Manžel rovněž často při vyjednávání o své pracovní pozici vyjednává i o pracovní pozici pro svou manželku, jejíž zaměstnání bývá součástí nákladů pro zaměstnavatele, který chce zaměstnat manžela. Pracovní výsledky manželky i její následná odměna tomu pak i odpovídají.

Dnes je ale tato pozitivní diskriminace žen dokonce oficiální a organizovaná státem. Logicky by tedy měly rozdíly mezi příjmy muže a ženy na vyšších pozicích stoupat a ne klesat.

P. Diviš 20.3.2024 9:22

Ano, jsou i takové případy. Jaké je vaše řešení?

Dnešní doba už dávno není liberální (zda svoboda může být arogantní vynechávám) ve významu pojmu liberalismus, svoboda a z͇o͇d͇p͇o͇v͇ě͇d͇n͇o͇s͇t͇. Dnešní doba je klasický socík zákazů, příkazů a přerozdělování.

"... jak vedeme v tomto smyslu výchovu nyní...?"

Jak kdo. Já i manželka v tom starém smyslu.

M. Grundmann 20.3.2024 9:20

Tento článek není k hlavnímu tématu nerovnosti platů mužů a žen. Všichni se shodnou na tom, že je péče o děti důvodem, proč mají ženy průměrně nižší platy. Ale o tom celá polemika není. Ženy totiž mají statisticky nižší platy i po očištění této skutečnosti z výpočtu.

Existují další mnohem zajímavější rozdíly, o kterých autor nepíše. Ženatí muži s dětmi mají vyšší příjmy než než svobodní bezdětní muži. Homosexuální muži mají nižší platy než heterosexuální muži a homosexuální ženy mají vyšší platy než heterosexuální ženy bez ohledu na počet dětí. Ženy s nízkými příjmy mají téměř stejné příjmy jako muži s nízkými příjmy a čím je pracovní pozice vyšší, tím je rozdíl mezi příjmem ženy a mužem vyšší.

Podle mě je třeba hledat vysvětlení v rozdílech v motivaci i přirozeném chování obou pohlaví. Pro muže je vyšší pozice ve společnosti klíčem k lepšímu osobnímu životu, atraktivnější partnerce a více dětem. U ženy je tomu naopak, čím je na vyšší pozici, tím má méně dětí, horší osobní život i více problémů se svým partnerem. Je tedy logické, že žena nemá dostatečný důvod se pachtit po moci a penězům prostřednictvím své vlastní kariéry a postavením jako muž.

Rozdíl je rovněž ve společenském chování obou pohlaví. Muži vytvářejí od přírody party a spolupracují mezi sebou. Ženy jsou naopak individualistky a mezi sebou se hádají. Ženy mají navíc od přírody tendenci vyvolávat mezi muži spory. Tyto rozdíly v chování se nepříliš projevují na nižších pozicích, ale čím více člověk stoupá ve společenském žebříčku, tím více na těchto charakterových vlastnostech záleží. A pro nejvyšší pozice jsou mužské charakterové vlastnosti výhodou a ženské naopak velkou nevýhodou.

Existují samozřejmě i další důvody, proč mají ženy na vyšších pozicích nižší platy po očištění vlivu péče o dítě.

P. Diviš 20.3.2024 9:17

Proč by nedovedl? U zaměstnavatele jde o jeho peníze, takže lze předpokládat, že hodnotí přesněji, než kdo jiný. Pokud podhodnotí, nebude mít dostatečně kvalitní zaměstnance. Pokud přehodnotí, bude mít firma méně peněz na jiné účely, třeba investice.