8.5.2024 | Den vítězství


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
pozorovatel 10.9.2007 8:32

Bystrov ví o čem píše

Zřejmě má mnohem větší zkušenosti s Ruskem a jeho imperiální politikou , ví že šéfové KGB nikdy nebudou mírumilovní ,ví  že až do vstupu do NATOa v Rusku i o ČR mluvili jako blízkém zahraničí /sféra vlivu Ruska/, ví jak se  toto Rusko  chová k bývalým  sovětským  republikám/Gruzie,Moldávie,Ukrajina atd/. Na rozdíl od hlupáků kteří si mislí , že ruští generálové jsou mírumilovní strejci.,  ani oni nejsou  sebevrazi  a ví  ,že kdr jsou  vojáci USA není tam  blízké zahraničí , proto  z jejich  hlediska taká reakce na radar  ,který jinak považují za bezvýznamný  z hlediska ohrožení Ruska.

Mirek F. 10.9.2007 8:42

Re: Bystrov ví o čem píše

Pamatuji si na ten okamžik, když Rusko přestalo Ukrajině prodávat zemní plyn za dotované ceny a přešlo na ceny tržní. Celý svět se tehdy po právu musel otřást hnusem, kdo to kdy kde viděl, aby dodavatel chtěl vydělat;-€ Podobně v Gruzii se Rusko svoji podporou abcházským separatistům naprosto odlišuje od principů NATO, které před osmi lety pomohlo Srbům potlačit teroristy z kosovské UCK....

pozorovatel 10.9.2007 9:02

Re: Re: Bystrov ví o čem píše

Pokud se týká těch cen paliv ,šlo o to ,že Rusko s Ukrajinou mělo uzavřené smlouvy o pevné ceně ještě na další dva roky, ta měla být nevypověditelná a pak se měla být podepsáná nová s novými cenami , případně tak jako se státy EU by se platilo podle světových cen. Nechcete snad tvrdit ,že tento postup je právně v pořádku ,to by se pak žádné mezistátní smlouvy ani nemusely uzavírat.

Mirek F. 10.9.2007 9:05

Re: Re: Re: Bystrov ví o čem píše

Zajisté by takový postup právně v pořádku nebyl. Ovšem onu smlouvu anulovala Ukrajina, která chtěla získat vyšší transitní poplatky. A pak byly dveře k novým cenám legálně otevřené... 

Stredocech 10.9.2007 9:28

Rusko, plyn a Ukrajina

Ono je mnohem zajímavější vědět, jak to skončilo. Rusko totiž Ukrajině umožnilo tranzit plynu, nakupovaného za tržní cenu (tedy takovou, za jakou jí to byl dodavatel ochoten prodat) v Kazachstánu v množství, které když se to celé zprůměrovalo, dovolilo stav, že Ukrajina platí za stejné množství plynu celkově stejně.

Také my jsme měli dokonce POHLEDÁVKY v Kazachstánu a Kazachstán byl ochoten je zaplatit plynem. Jenže Rusko nám odmítlo tranzit plynu a tak se ta pohledávka prodala RUSKÉ firmě za zlomek cenu (tuším že to byla pětina). Odmítnutí tranzitu je obecně považováno za poměrně dost nepřátelský čin.

Mirek F. 10.9.2007 9:46

Re: Rusko, plyn a Ukrajina

Ona je povinnost umožnit transit? Řekl bych, že bohužel pro nás ne. Dle popisu události se rusko nezachovalo příliš přátelsky, leč jednalo obchodnicky, aby vydělalo. Legálně:-/

Stredocech 10.9.2007 9:58

Sám jste to napsal

Rusko se nezachovalo příliš přátelsky. Proč bychom se k němu příliš přátelsky měli chovat my ohledně radaru?

Mirek F. 10.9.2007 10:17

Re: Sám jste to napsal

Nemusíme. Chovejme se tak, jak vyžadují naše zájmy. Klidně ať tady radar stojí, je-li to v souladu se zájmy Česka (Rusové na něj preventivně zameří rakety obvyklá rusko-americká praxe, tomku se nemůžeme divit, ale ani Rusko ani Amerika vzájemnou válku těžko bude chtít))

Xury 10.9.2007 9:03

Re: Re: Bystrov ví o čem píše

Obávám se, že nejste schopen rozlišovat mezi tím, co dělá vláda a politická reprezentace a co dělají soukromé subjekty. Jednodušeji řečeno, jestliže Rusko dodávalo Ukrajině ropu za nižší ceny, tak to nebylo ekonomické rozhodnutí soukromého vlastníka, ale politické rozhodnutí s cíli ovlivňovat politickou situaci v zemi. Stejné cíle stály za rozhodnutím cenu dodávané ropy zvýšit, když se Ukrajina začala přiklánět k Evropě. Přesně z těchto důvodů existují obavy ze státních ruských, čínských a arabských ropných fondů a firem, které by mohly kontrolou některých strategických částí ekonomiky v západní Evropě vykonávat politický nátlak na EU.  Pokud  jde o Abcházii, tak tamní separatisty vyzbrojilo Rusko právě s cílem donutit Gruzii podřídit se ruskému vlivu. Nevím o tom, že by NATO vyzbrojilo UCK s cílem odtrhnout Kosovo od Srbska.

Mirek F. 10.9.2007 9:10

Re: Re: Re: Bystrov ví o čem píše

Vaše obavy jsou liché, neboť pramení pouze z nepochopení. Jistěže Rusko chtělo něco za něco, altruistické státy neexistují...

Ale on někdo Ukrajinu nutil brát plyn nejdříve za dotované ceny? Jednalo se o dohodu, vy nám levný plyn, my vám potom v něčem vyhovíme... . Nic násilného nebo nátlakového v tom nevidím.

S Kosovem to je patrně už černý humor. On je totiž přímý vojenský zásah na straně separatistů o řád účinnější, než "pouhý" prodej zbraní. Nekritizujme něco (podporu separatistů) , co děláme sami

Skeptic/us Maxim/us 10.9.2007 9:16

Píši si: Xury je mimozemšťan

Ivan 10.9.2007 9:21

Re: Re: Re: Bystrov ví o čem píše

To, že o tom nevíte neznamená nic. Asi ty zbraně pro UCK spadly z nebe. Přivřít oči je totéž jako vyzbrojit. Drogová mafie si zaplatila akci. Konec konců, nebýt drogové mafie, tentokrát v USA, tak by Castrův režim nebyl takovým trnem v oku. Ale mafiáni se stále nemůžou smířit s tím, že jim na Kubě Castro zatrhl kšefty, zlikvidoval obchod s drogami, zlikvidoval hazard v kasinech a nenechal se uplatit jako Batista nebo jiní loutkoví vládci pod ochranou USA. Albánská mafie udělala totéž v Kosovu.

Xury 10.9.2007 10:42

Re: Re: Re: Re: Bystrov ví o čem píše

No jasně drogové mafie podplatily Clintona, aby zasáhl v Kosovu (resp. v Srbsku) a předtím zřejmě podplatily Miloševiče, aby tam utáhl kohouty a vyvolal vzpouru. No a samozřejmě nutně podplatily Kennedyho, aby  vystoupil  proti Castrovi.

AndyO/XX 10.9.2007 8:31

Co to je za blábolení, ODSáku?

"Americká základna na našem území dává jasný signál všem darebákům, že není radno si cokoli začínat".Nebude zítra náhodou 11.9., Mezinárodní den všech amerických radarů?

ODSak 10.9.2007 8:46

Re: Co to je za blábolení, ODSáku?

Andy - teroristický útok na WTC jistě nebyl kvůli nějakému radaru!

Ivan 10.9.2007 9:17

Re: Re: Co to je za blábolení, ODSáku?

Těch několik odhodlaných mladíků vyzbrojených noži ukázalo, jak jsou ti USA army a US politici po... strachy. Pokud nemají jistotu stonásobné přesily, tak jsou podělaní až za ušima.

Michal 10.9.2007 9:37

Re: Re: Re: Co to je za blábolení, ODSáku?

Tomu nerozumím. Jak to dokázali? Tím že zabili civilisty? Je vidět, že máš jasno, kdo jsou ti hodní.

Stredocech 10.9.2007 9:47

Re: Co to je za blábolení, ODSáku?

Proč si myslíte, že před takovými 100 lety či dříve by si nikdo toto nedovolil, i když by na to měl technické možnosti. Proč by si ještě před 50 lety žádná ozbrojená skupina nedovolila obsadit školu a vzít děti jako rukojmí.

Pokud by totiž takto napadený disponoval značnou vojenskou převahou, odveta by byla natolik brutální, že by teroristy a TY, CO ZA NIMI STOJÍ rychle přešla chuť na něco podobného. Dokonce i salónní pacifisté by v takovém případě nejspíš drželi hubu.

Co UDĚLALO Španělsko koncem 16 století když se tam vzbouřili zbylí machometáni a přijali pomoc od svých severoafrických souvěrců??

ODSak 10.9.2007 8:19

Ja radar chci

Mám k tomu dobré důvody. Nechápu starost o ceny nemovitostí v okolí radaru. Personál ten český, i americký bude jistě hmotně zabezpečen mnohem lépe než kdokoli jiný v té oblasti. Nevím co lepšího pro jakýkoli obchod než jakákoli vojenská základna v blízkosti znáte!

Skeptic/us Maxim/us 10.9.2007 8:32

Jestli máte za životní prioritu obchod, tak tam zřiďte třeba zábavní park a ne základnu cizího vojska

Ostatně právě obchodu ta základna velice uškodí, protože budeme draze a s obtížemi získávat některé nepostradatelné suroviny z Ruska.

ps 10.9.2007 8:40

Re: Jestli máte za životní prioritu obchod, tak tam zřiďte třeba zábavní park a ne základnu cizího vojska

Kam na ty kraviny chodíte? Nějak jsem si nevšiml, že by Německo mělo potíže s dodávkami ropy a plynu z Ruska, přes několik Amerických základen.

Skeptic/us Maxim/us 10.9.2007 8:48

pse, neotravujte svou debilitou

Slyšel jste někdy něco o II. světové válce? 8-o

ODSak 10.9.2007 8:53

Re: pse, neotravujte svou debilitou

jak souvisí 2. sv. válka s protiraketovou obranou a radarovou základnou? Nebo snad máte pocit, že Německo je okupováno americkou armádou?

ps 10.9.2007 9:21

Re: pse, neotravujte svou debilitou

Co má 2SV společného s dodávkami plynu a ropy?

slovan 10.9.2007 8:36

Re: Ja radar chci

Pokud nemovitost v blizkosti radaru nevlastnite, tak je vam to samozrejme sumafuk. Jasne ,ten personal bude chodit nakupovat chleba,rohliky a mliko do mistniho konzumu (otevreno 8-10, 15-18). Chtit ho muzete ale nezapomente pritom realne uvazovat.

ODSak 10.9.2007 8:43

Re: Re: Ja radar chci

Vlasnite-li takovy pozemek - ihned koupim!

slovan 10.9.2007 8:55

Re: Re: Re: Ja radar chci

Ted jeste neprodavam. Nejdriv musim pod jinymi nicky vysvetlit, jak po radaru bude z Brd jen vypalena poust, behem teto agitace budu tuhle potencialni poust kupovat. Prodavat budu az pozdeji. Vydelavaji-li na obrane zbrojarske firmy, tak proc ne ja?

ODSak 10.9.2007 9:02

Re: Re: Re: Re: Ja radar chci

nojo - tak ja počkám, prý komunisté Trokavce a okolí budou své pozemky prodávat jako první! Stejne jsou proti podnikání, proti USA, proti NATO...

slovan 10.9.2007 9:18

Re: Re: Re: Re: Re: Ja radar chci

Vy  se z tech komunistu s prominutim podelate. Proste ucitili sanci neco na tom radaru trhnout, vsichni v okoli. Az se radar postavi a zjisti se, ze vpodstate nicemu nevadi tak humbuk ztichne. S tim ze jim amici vidi trochu vic popd poklicku se nakonec smiri i Rusove, prodavat za svetove ceny nam budou tak jako tak, vzdyt plyn neprodavaji Ceskemu statu ale nemecke firme RWE

jirka.s. 10.9.2007 18:43

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ja radar chci

No bodejť! Vždycky na tom něco "trhli". Od rusáků třeba benzín za dvě kačky!