26.6.2024 | Svátek má Adriana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
ps 18.9.2009 11:02

Re: Hlouposti

na tebe to sedí dokonale.

kacir 18.9.2009 10:23

Vyplašený Obama

svou nelogickou politikou  za půl roku zničil práci několika amerických vlád počínaje Ronaldem Reaganem.

Místo toho, aby se Střední Evropa, která je historicky zmítána mezi Západem a Východem, definitivně zakotvila na tom západním břehu, Obama předvedl něco na způsob Locarnských dohod 1925, které potom umožnily Mnichovskou dohodu.   

certik 18.9.2009 11:26

Re: Vyplašený Obama

malý pozorování, Obama nikoho ve střední Evropě zakotvit nemůže. Ti se musí zakotvit sami. A anžto se jim to nepovedlo za tisíc let, tak se jim to nepovede ani teď, natož definitivně.

kacir 18.9.2009 11:38

Re: Vyplašený Obama

omyl, dnes se nás snad poprvé někdo ptá na vlastní názor, kam se chceme přiklonit, aniž by to provedl násilně a když se vyslovíme, tak nechce toto zakotvení provést...  

certik 18.9.2009 11:57

Re: Vyplašený Obama

Takže vy si myslíte, že středoevropana se musí někdo ZEPTAT na názor, a teprv potom je mu povoleno ho vyslovit? Tak takhle to nefunguje, středoevropani vyslovujou vlastní názory vodjakživa, a vodjakživa dávaj pramalej smysl, a nechce se to měnit. S radarem nebo bez radaru.

certik 18.9.2009 12:26

Re: Vyplašený Obama

Eště jednou, Obama tomuhle nemůže ani pomoct ani vodpomoct. Nějakej radar je beztoho jen zlodějna políčená na lidi se sklonem ke geopolitizování. Radar uprostřed země kerá nemá tuchy za jakými hodnotami vlastně stojí (a to je českej případ, a byl a bude), to nejni žádná kotva. Zakotvit můžete loď, ale ne hejno planktonu.:-/

kacir 18.9.2009 12:40

Re: Vyplašený Obama

pochopte,  nikdy se nás nikdo neptal...38 Hitler, 45 Stalin, 68 Brežněv, to se změnilo se svobodou 89, ale komu není dáno... ? :-D

certik 18.9.2009 12:49

Re: Vyplašený Obama

pochopte, k vlastnímu názoru není třeba aby se vás na něj někdo ptal, no ni? K vlastnímu názoru je třeba mít mozek který je schopen formulovat nějaké, nejlépe dobré, myšlenky. Taky se hodí mít ruce které ty myšlenky nějak, nejlépe dobře, provedou. A to nám chybí, ne radar.

kacir 18.9.2009 12:53

Re: Vyplašený Obama

je hezké, když máte v mezinárodní politice jako stát vlastní názor, ale ten je vám k ničemu, když vás přidělí velmoci do nějaké sféry vlivu... vy tady mj.  mícháte jablka (názor státu v mezinárodním řádu) s hruškami (názor osob uvnitř daného státu)

Pavel Urban 18.9.2009 13:19

Definitivně zakotvit na západním břehu by nebylo špatné

potíž je v tom, že chystaný protiraketový systém byl spíš olovnicí, než kotvou. Problémem kacíře (a mnoha dalších je), že očekávají od komára to, co od velblouda.

V. Hoffman 18.9.2009 10:20

Tak sa mi zda,

pan Barton, ze si vlastne neviete vybrat. Bud mal byt ten radar ochranou proti iranskym raketam /ako nam bolo povodne prezentovane/, a tam zjavne Obama usudil, ze to nebude az tak zhave,  alebo mal byt tafkou Rusom medzi oci a to zase Amerike pri tych s*ackach v ktorych teraz je, nestoji za vec. Gesto za niekolko miliard nie je v tejto chvili to prave orechove. V kazdom pripade, Obama sa rozhodol racionalne a ze pritom utrpela prestiz nejakych regionalnych politikov, co liezli jeho predchodcovi do zadneho otvoru, je mu uplne sumafuk.

BTW: Ctenym spolukomentatorom /nez zacnu zase vidiet triedne/ odkazujem, ze clovek nemusi zrovna milovat  Rusov /Irancov, Cinanov, Severokorejcov/, aby mu Bushov aktivizmus /ktoreho je zosnuly radar peknym pomnickom/ liezol na nervy.

kacir 18.9.2009 10:26

Re: Tak sa mi zda,

radar samozřejmě znamenal daleko víc, než jen obranu před balistickými střelami...mj. proto se neobolševici dnes radují

Wotan 18.9.2009 10:40

Re: Tak sa mi zda,

p. Kacir kupte si miniradar je na H. stejně jako ten velký! Amíci to pochopili,naší modří šmoulové nikoli,ale svět se neřídí dle šmoulů- bohudík!

kacir 18.9.2009 10:48

Re: Tak sa mi zda,

vidím, že je nad vaše chápání dohlédnout dál, než  se  jen zaměřit  na účinnost radaru... geopolitické aspekty vám nic neříkají, ale proč taky?...hlavně, že je co jíst a pít, za Rusů to bylo stejně levnější  :-D

Pavel Urban 18.9.2009 11:16

A ty geopolitické aspekty spočvají v čem ?

Česká republika je členem EU a NATO. Útok Ruska na něj by byl útokem na obě tyto instituce. Tím spíš, že by k němu bylo nutné narušit suverenitu nějméně jednoho dalšího člena obou institucí.

Tohle by měl být pro USA sám o sobě důvod k zásahu. Pokud by tomu tak náhodou nebylo, pak malý protiraketový systém pochybné kvality by to asi nezachránil. Jak napsal jeden můj oblíbený spisovatel : kdo ztrácí miliony, o drobné nehraje.

Takže jaké jsou ty geopolitické aspekty ?

kacir 18.9.2009 11:22

Re: A ty geopolitické aspekty spočvají v čem ?

pakty (spojenecké smlouvy) se  ruší snadněji, než pokud je na území fyzická přítomnost nějaké armády, která  má větší váhu, než podepsané "cáry papírů", na to navazují i další opatření na daném území, rozhodně by byla snaha omezit činnost ruské rozvědky... geopolitcké aspekty nadmíru jasné  

Pavel Urban 18.9.2009 11:37

Opravdu ?

Jaká je cena chystaného systému pro americkou strategii se ukázalo nyní. Už dříve ostatně mnozí naznačovali, že v případě potřeby omezení půjde tenhle plán k ledu mezi prvními.

Nechci přeceňovat význam "cárů papíru", ale nezdá se, že by ten systém byl pro USA o mnoho důležitější než spojenecká důveryhodnost.

"Váha" personálu radarové základny, který by v případě potřeby evakuovala jedna autokolona asi nebude příliš velký. Spíš by šlo odepsané investice, ale ani ty neměly být nijak velké.

A ta "další opatření" ? K čemu ? Proč by se měli Američané snažit "omezit činnost ruské sozvědky" ? To je snad práce pro českou kontrašpionáž, nemyslíte ? Jak ji v tom Američané mohou pomoci ? Radou a spoluprací  - ale to mohou i teď. A také to ve vlastním zájmu dělají.

kacir 18.9.2009 12:44

Re: Opravdu ?

jen dodám, že tady nejde o počty fyzických osob, ale vůbec o fyzickou přítomnost supervelmoci, což zakládá jiné postavení.

Američané se snaží samozřejmě eliminovat své nepřátele, ale i další aktivity jiných služeb, stejně jako to činí protistrany. Přítomnost na našem území by vedla ke zvýšení této činnosti.  

Pavel Urban 18.9.2009 13:12

Fyzická přítomnost supervelmoci ?

Jestli sázíte na "fyzickou přítomnost", aniž byste vzal v úvahu této "fyzické přítomnosti", pak se obávám, že můžete dojít k zásadně chybným závěrům.

Přítomnost jistého počtu vojáků je něco, co skutečně fyzicky existuje a čemu rozumím. Ale "fyzická přítomnost" velmoci je abstraktum, které nemusí znamenat vůbec nic. To, že Američané chtěli postavit v ČR svoji základnu ještě neznamená, že by zde chtěli být "fyzicky přítomni" jako velmoc a nést za nás větší odpovědnost, než je nutné. A Rusové ? Ty byli Američané ochotni za jistých okolností pustit na základnu legálně jako inspektory.

Poloněmec 18.9.2009 14:07

Re: A ty geopolitické aspekty spočvají v čem ?

Čl. 5 Washingtonské smlouvy: Smluvní strany se dohodly, že ozbrojený útok proti jedné nebo více z nich v Evropě nebo Severní Americe bude považován za útok proti všem, a proto odsouhlasily, že dojde-li k takovému ozbrojenému útoku, každá z nich uplatní právo na individuální nebo kolektivní obranu, uznané článkem 51 Charty Spojených národů, pomůže smluvní straně nebo stranám takto napadeným tím, že neprodleně podnikne sama a v souladu s ostatními stranami takovou akci, jakou bude považovat za nutnou, včetně použití ozbrojené síly, s cílem obnovit a udržet bezpečnost severoatlantické oblasti. Každý takový útok a všechna opatření učiněná v jeho důsledku budou neprodleně oznámena Radě bezpečnosti. Tato opatření budou ukončena, jakmile Rada bezpečnosti přijme opatření nutná pro obnovení a zachování mezinárodního míru a bezpečnosti.

Žádný automatismus vojenské odvety, že?

brblal 18.9.2009 11:24

Re: Tak sa mi zda,

Geopolitický aspekt  =  kolonie USA,vlezdořitmus.A pak že chceme být suverénní stát.Jednou se napíše zvací dopis do SSSR,po převratu se napíše zvací dopis do U S A.Vždycky se tu najde dost jidášů,dost kolaborantů.Ale zásadně nedokážeme dělat vlastní politiku jako suverénní stát.Co nám však jde znamenitě,tunely,podvody,zlodějny a faleš.

kacir 18.9.2009 11:36

Re: Tak sa mi zda,

idealismus je hezká věc, ale právě proto se nazývá idealsmem, protože, reálpolitika funguje jinak, nejdřív si něco přečtěte o dějinách, pak možná pochopíte, že suverénním státem dnes jsme, ovšem jako malý stát být nezávislý na sférách vlivu velmocí být nemůžeme a tady je ta volba, civilaziční východ nebo západ?

Ivan 18.9.2009 10:18

Propagandista Bartoň alespoň zuří, když už nic jiného mu nezbývá.

To, že v Brdech nebude americká špionážní radarová základna je konečně dobrá zpráva po dlouhé době. Lokaj Bartoň se snažil ze všech sil zalíbit se strýčku Samovi a teď chudák neví, na čem vlastně je, když se strýček Sam rozhodl jinak. Tak alespoň Bartoň spřádá svoje státnické modrosvazácké řeči. 

Je zajímavé, jakých absurdních lží jsou propagandisté na psu schopni. Teď je jen třeba, aby lid ve volbách jasně zúčtoval s těmi politickýme stranami, které se o vybudování americké špionážní a raketové základny v Brdech snažily tak, že napsaly do USA dokonce i zvací dopis pro americké okupanty.

Rádyjo 18.9.2009 11:44

Re: Propagandista Bartoň alespoň zuří, když už nic jiného mu nezbývá.

Slovo od slova jakoby hovoril Vácha z Utrechtu. Ivane ty jsi jeho médium?

baci 18.9.2009 9:56

bojím

ja se Rusů bojím http://bakala.bigbloger.lidovky.cz/c/47587/Sira-Rus-a-co-ja-na-to.html .Je dobré si přečíst Richarda Pipes-americký historik spec.na Rusko,poradce Reagana a tvůrce sloganu o "říši zla"

-ferry- 18.9.2009 9:56

Bezmeznou touhu našich zastydlíků ...

... po dalším napětí,dalších válkách a další železné oponě potvrzuje i tento Bartoň.Těžko budou snášet,že by se USA a Rusko mohly spojit do spolupráce,třeba i s Čínou.Vědí,že by se pak stali zbytečnými,nikdo by o ně nestál.o jejich názory...Americký voják by nestanul na české půdě,nebylo by koho obdivovat,ke komu lnout ...Děsivá představa,že,Bartoni ...?

Poloněmec 18.9.2009 13:57

Re: Bezmeznou touhu našich zastydlíků ...

Pochopí někdo, že pokud není vůle nepřítele zničit, je nutné se s ním spojit. Vytváří to ovšem politické náklady.

NevericiTomas 18.9.2009 9:32

Ten usatej pricmoudlik

se to nam a hlavne Polakum uracil sdelit tesne po pulnoci 17.9.2009...Symbolicky na den presne 70 let od vpadu Sovetskeho svazu do Polska. Zajimalo by me, jestli to udelal schvalne aby potesil soudruhy z Moskvy nebo jsou v US administrative opravdu takovi indolenti...

brblal 18.9.2009 11:27

Re: Ten usatej pricmoudlik

Kdo hledá veš,vždycky ji najde.Na každém datu se dá nalézt důvod,proč je nevhodný,jen chtít.A přece dokázali jsme ,že to dokážeme,že ?

certik 18.9.2009 11:34

Re: Ten usatej pricmoudlik

Prosimvás taková Condi Rice se snažila vysvětlit Srbum, že se nemaj vztekat kvůli Kosovu, slovama: přece nebudeme bazírovat na něčem co se stalo v roce 1600. Budete se muset smířit s tim, že z druhý strany oceánu sou různý místní kuří voka naprosto neviditelný, natož aby se někdo namáhal je chápat nebo dokonce se podle nich zařídit.