27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

PUTIN: Jeho vzor – obdivovatel fašismu

V závěru svého projevu u příležitosti Velké teritoriální loupeže zapěl Putin v Kremlu před plným Georgijevským sálem ódu na filozova Ivana Iljina. Tím postavil celou svoji denacifikační propagandu na hlavu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ptáček 3.10.2022 10:57

U nás nebyl daleko přední levicový intelektuál F. X. Šalda, který napsal s velkým předtihem už v roce 1926:

"Já fašizm nepokládám za neštěstí, naopak, přál bych si, abychom ho i my ve všech oborech, tvorbě básnické, literární, výtvarné, politické a jinde, měli aspoň trochu. Oslňuje - li fašizm a láká-li zvláště mládež, jest to pochopitelné a není to pro ni nejhorším znamením".

D. Laurencikova 3.10.2022 11:58

Myslim, ze v Italii se na fasismus do dneska divaji i z pozitivniho hlediska.

V. Kuhaj 3.10.2022 12:15

Ano, stará paradigmata se otřásají v základech. I ta, o kterých jsme se domnívali, že se nepohnou nikdy.

I. Širůček 3.10.2022 12:17

Němci byli řadu let z Hitlera nadšeni. Stejně jako později Rusové z Putina.

D. Laurencikova 3.10.2022 13:35

Nebo vy ze Zelenskeho, toho lunochoda, ktery chce celou Evropu a sirsi okoli zatahnout do valky.

I. Širůček 3.10.2022 14:19

Nevzpomínám si, že bych o něm psal ... ale možná jste si ho spletla s Puťkou. Ten zatahuje svět do války a chřestí atomkou.

D. Laurencikova 3.10.2022 14:46

To vidim jinak. Tato valka ma svoji predhistorii. Ja vidim vic nez polovinu viny za tuto valku u Ukrajiny samotne. A u tech, kdo z ni tezi.

V. Kuhaj 3.10.2022 15:35

To vidí ledaskdo, paní Laurenčíková. Bohužel i ti, kteří se takovým argumentům "diví". Ale je těžká doba, kdo nechápe, že některé věci je nutno nevidět, ten holt skončí jako proruský šváb. Nebo švábová...:-)

D. Laurencikova 3.10.2022 17:12

To se jeste uvidi, kdo jak skonci. Moje ambice, zaprit sebe samu a zapadnout mezi dostrasene a prizpusobene se vzdycky drzely v mezich. ;-)

H. Lukešová 3.10.2022 12:20

Fašistický režim nebyl zprvu antisemitský, v italské fašistické straně byli zastoupeni i někteří Židé, to až po roce 1938 vlivem sílícího německého nacismu přijala Itálie protižidovské diskriminační zákony, přesto však nezašly až k rovině genocidy jako v nacistickém Německu a k deportacím Židům začalo docházet, až po obsazení Itálie německými vojsky, když chtěl Mussolini vycouvat z války.

K. Křivan 3.10.2022 12:32

On Mussolini udělal i pozitivní věci. Třeba zlikvidoval italskou mafii. Prostě ji zavřel. Celou. Naivní Američani je pak jako bojovníky proti fašismu osvobodii a pustili k moci.

Myslím že zikvidoval i bažiny u Říma a tím i malarii, veřejné stavby jsou pěkné, nádraží knihovny atd. ... Nedivím se Italům.

V. Hlad 3.10.2022 18:20

Za Musoliniho bylo v Habeši zrušeno otroctví, v Itálii položeny základy důchodového systému, který máme i my, Židé zasedali Velké fašistické radě ,přesídlil budoucí "Kosovany" z Albánie do Srbska... Asi opravdu nic není černobílé.

D. Laurencikova 3.10.2022 20:15

Neni jenom cerna a bila a nikdo neni jenom dobry, nebo jenom spatny. R^

D. Laurencikova 3.10.2022 10:22

Neco mi nehraje. Ve Wikipedii jsem si precetla, ze Iwan Alexandrowitch Iljin byl: "Protivnik bolseviku, privrzenec Bilych, konzervativni monarchista, fasista a slavofil." Jak muze byt monarchista a slavofil ctitelem Hitlera? Kdy, ve ktere dobe rekl Iljin, ze Hitler je obhajcem civilizace pred bolsevismem? To by me zajimalo. Vi to nekdo?

P. Pospisil 3.10.2022 11:10

Na té wiki je zdroj. Iljin se o tom rozepsal v článku v časopise Русский колокол v r. 1928 a jako protivník bolševiků popsal fašismus jako pravicovou protizbraň vůči bolševismu. Navíc se mu zamlouval antisemitismus. Hitlera a Mussoliniho považoval za osvícené diktátory, kteří zatočili s demokracií - a mezi diktátorem a panovníkem v absolutistické monarchii koneckonců není zas tak velký rozdíl.

O tom, jak se vypořádal s nadřazeností germánské rasy se tam nepíše, ale nabízí se buď tuhle složku z té ideologie vyřadit, anebo ideologii převzít celou, jen slůvko "germánský" pro potřeby Ruska nahradit pojmem "ruský" nebo "slovanský".

D. Laurencikova 3.10.2022 11:54

Takze v roce 1928 to mel rict? Ja jsem vzdycky obdivovala Ameriku. De facto az do valky NATO v Jugoslavii v roce 1999 jsem verila v to, ze USA jsou ohajci Dobra, Svobody a Demokracie. Pak mi spadly rajcata z oci.

H. Lukešová 3.10.2022 12:13

Ultralevicová ideologie woke-ismus se do Evropy "přelila" právě z USA. Stávající americká Bidenova administrativa je největším neštěstím pro Američany a Evropu. Stávající Bidenův režim není důvod obdivovat.

Ale aby nedošlo k mýlce, nejsem samozřejmě ani Putina a do Ruska se stěhovat rozhodně nechci.

H. Lukešová 3.10.2022 12:15

....pro Putina...

V. Kuhaj 3.10.2022 12:17

Máte to marný. Za ten první odstavec budete označena za proruský živel bez ohledu na to, kam se stavíte.

H. Lukešová 3.10.2022 12:23

No jo, jenže já nejsem ani pro Bidena, EU, ale ani pro Rusko. To tvrdí progresivisti, že když nejsem pro EU a Bidenovy USA, tak jsem "ruská veš"- "russofilcka", ale já nejsem nic z toho.

V. Kuhaj 3.10.2022 12:35

Ano, já vím. :-) A myslím si ostatně, že oni to vědí také, ale když se kácí les, létají třísky. V zájmu ideologického boje budete označena za proputinovského kývala. Ostatně jako my všichni, kteří máme nějaké výhrady ke stávajícím vládám EU a USA. Tak jako byli za agenty revanšistů, toužících točit kolem dějin zpět, považováni ti, kteří chtěli zveřejnit Dva tisíce slov,Chartu...pamatujete?

K. Křivan 3.10.2022 14:05

Miá slečno Lukešová,

kojoti štěkají a karavana jde dál.

Pro Hurvínka Bideta ani pro tahačku jeho drátků, indickou komunistku Harrisovou, nemůže být nikdo, kdo se dokáže očistit po použití WC. Někteří zdejší "komentátoři" nemají ani tuto minimální dávku inteigence.

Pro EU, tuto fašistickou organizaci, taky ubývají příznivci, není divu. zbývají už jen ti skalní, (se zkamenělým mozkem).

D. Laurencikova 3.10.2022 13:40

Ne, u me by k mylce nedoslo, pani Lukesova. Tu "ulitbu bohum" kvuli mne pridavat nemusite ;-).

Pamatuju si, kdyz byl zvolen Trump, tak jeho par priznivcu tady rikalo, ze byt prezidentkou Hillary Clinton, uz by byla nekde valka, nebo i dve, tri. Co nestihla Clintonova, to udelal jeji kolega Biden. Resp. jeho loutkovodici.

Ze se vsechy ty Woke-nesmyly k nam prelevaji z USA je znama vec.

P. Brecík 3.10.2022 9:09

Viděli jste USA oslavný film o Pattonovi ? Měl svoje + i - !! Nenáviděl ovšem SSSR. Film končí hláškou = dajte mi volnou ruku a za 14 dní s nimi budu bojovat. A bude to vypadat, že začali oni.8-o A tak USA bojují s Ruskem a vypadá to ( z našeho pohledu ) že začali oni. Ovšem 140 zemí světa to vidí jinak !!

V. Církva 3.10.2022 9:25

Pokud to Patton řekl, tak Rusko od roku 1945 dokazuje že měl pravdu. Nevím komu jsi ty nebo tvoje rodina sloužili po roce 1948 nevím, ale to co tu Rusáci zavedli především v 50 letech byl hnus, který dával Pattonovi za pravdu. To co dělají Rusáci dnes rovněž. V roce 1968 také.

Evropané ale válku nechtěli ani tehdy ani teď, proto chápu že proti Rusku už bojovat nechtěli. Navíc si hodně Evropanů bolševismus tehdy a Putinosexuálové dodnes glorifikují. Hrozilo že by se 5 kolona postavila za Rusko.

Ani dnes jak tu čtu se ruská 5 kolona nehoupe na kandelábrech. Protože Evropané nemají rádi násilí. Rusové Evropany nejsou a dělají bordel už přes 100 let

J. Ziegler 3.10.2022 9:49

Více než sto zemí v OSN odsoudilo jasně Rusko jako agresora proti Ukrajině. za Rusko se postavilo jen sedm zemí typu KLDR, Kuba apod. :-)

V. Kuhaj 3.10.2022 8:20

Víte, pane Stejskale, já tu válku neschvaluji. Ale když vidím, s jakým nadšením jsme si to vzali za své, jak rádi v souvislosti s válkou na Ukrajině používáme obrat "my", jak zuřivě Ukrajinu vyzbrojujeme a vojensky školíme (čímž myslím NATO), když slyším výhrůžné projevy tu Bidena, tu Trussové, tu Černochové s MPAdamovou, tak si myslím, že studenou válku tady vyhlásily (no, vyhlásily, ono už se dávno nevyhlašuje,prostě se koná) USA a EU proti Rusku. Asi tak za mě.

V. Církva 3.10.2022 9:18

Tak samozřejmě že bychom měli věci deeskalovat a na konflikt jsou většinou dva.

Jenže ono se dobře radí, co se dle vás mělo udělat lépe s Hitlerem nebo Putinem aby nedocházelo k válkám?

Dle mne se měl proti Hitlerovi celý svět domluvit včas a zarazit ho, pak ale dát Německu svobodu rozvíjet průmysl bez reparací. V reálu pro to tehdy nebyl dostatek vůle.

S Ruskem se mělo víc jednat spolupracovat, brát v potaz jejich názory před 20, 10 lety. Zajímalo by mne co by jste dělal jinak po roce 2014. Čekal až tu budem mít zase ruské tanky KGB politické vraždy a prvomájové průvody?

Jinými slovy za mne. Embrago na ruský plyn a ropu je nesmyl protože jde o komoditu. Embraga na evropské výrobky a vyzbrojování Ukrajiny asi není až tak špatné řešení, protože Rusové se domluvit nechtějí, ne dřív než budou mít Ukrajinu, teda dle ruských špiček "ukrajinu". A Ukrajina má právo na život bez Rusů pokud si to přejí. V roce 2006, 2014 a 2022 ukazují že snad ano.

V. Kuhaj 3.10.2022 10:15

Já ty anaglogie mezi Putinem a Hitlerem považuji za účelové. Hitler postupně napadal další a další země, a filozofie Třetí říše a nadčlověčenství vylučovala, že by toho mohl nechat. Rusko má problém s Ukrajinou. Dříve Krym, dnes Doněck atd. Předchozí konflikty, s Gruzií například, utichly, aniž by k tomu bylo Rusko nuceno vojensky, ať už kýmkoli. Putin není Hitler, to spojení je účelové, manipuluje nás k představě, že Putin útočí z touhy ovládnout svět. Chápu, ideologicky se nehodí rozebírat mnohaleté průšvihy na rusko-ukrajinském pomezí. Tady se prostě měla ta válka odsoudit jako něco, co do současné Evropy nepatří, přijmout válečné běžence (v množství rozumném, tedy nikoli sluníčkářsko progresivistickém), a vyvinout snahy o mírové řešení. Ty válečnické řeči i skutky ze strany EU a USA, ty mě docela překvapily. Ano, jsem přesvědčen, že ten útok se hodil do krámu, aby se tiché ignorování Ruska a okopávání jeho kotníků změnilo v otevřenou konfrontaci.

D. Laurencikova 3.10.2022 10:24

R^R^