23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

PUTIN: Jeho vzor – obdivovatel fašismu

V závěru svého projevu u příležitosti Velké teritoriální loupeže zapěl Putin v Kremlu před plným Georgijevským sálem ódu na filozova Ivana Iljina. Tím postavil celou svoji denacifikační propagandu na hlavu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Pospisil 3.10.2022 10:52

Rusko nemá problém jen s Ukrajinou. Má jednotky v Gruzii, Moldavsku, Arménii, občasně vyhrožuje Kazachstánu (o baltských republikách nemluvě, ale ty jsou v NATO, tak je to snad opravdu jen vyhrožování), z Běloruska má loutkový stát.

No a ta rétorika o Rusku jako národu předurčeném zachovat pro lidstvo morální čistotu a ochraňovat Ruský svět (což je podle Putinova staršího projevu víceméně jakákoliv lokalita na světě, není to omezeno ani geografickými hranicemi ani výskytem ruského etnika) není té teorii nadčlověčenství v principu zas tak vzdálena.

V. Kuhaj 3.10.2022 11:55

Ano, ale Rusko není jedinou zemí, která má základny v zahraničí. A není to Rusko, které v současné době provokuje Čínu a vyhrožuje jí.

P. Pospisil 3.10.2022 14:09

Jakou to má souvislost s tím, co jsem napsal?

V. Kuhaj 3.10.2022 14:19

No jo. Tak pro vás asi žádnou. Chápu.

D. Laurencikova 3.10.2022 10:28

Presne tak. Stejne tak, jak se svetove levici podaril husarsky kousek s prohlasenim NSDAP za pravici, tak se dari dnes prevracet vsechny pojmy.

S. Kalužík 3.10.2022 12:58

Kdyby jen za pravici, dokonce krajní pravici a z nouze nazvat nacismus fašismem :) On ten nacionální socialismus Stalinovi- a nakonec všem levičákům - příliš nevyhovuje, proto raději používají pojem fašismus (Stalinovi germanskie fašisti), jako by nebyl ze stejné líhně, jako komunismus a nacismus! A to ještě dokonce fašismus byl z těch tří relativně nejmírnější :)

I. Širůček 3.10.2022 10:32

Jestliže byla studená válka jž před napadením Ukrajiny, tak kde se v Rusku vzaly ty západní firmy, které teď odtud odcházejí a odešly? Dávat Rusům práci je projev studené války?

D. Laurencikova 3.10.2022 10:39

To je na nase Rusobijce prilis logicka otazka, pane Sirucek.

I. Širůček 3.10.2022 12:16

Vidím, vidím ...

V. Kuhaj 3.10.2022 12:27

Poté, kdy se zhroutil Sovětský svaz i celý východní blok, zejména jeho ideologie komunismu jako vedoucí síly ve společnosti, nebyl důvod považovat Rusko, jakož ani nás, za nebezpečné. Proto se obchod rozvíjel, protože Rusko najíždělo na stejnou filosofii obchodu a spolupráce, jakou držely země, které si pro zjednodušení dovolím nazvat kapitalistické.

Jenže Rusko nemělo být považováno za partnera. Paradoxně se to ukázalo za Trumpa, který chtěl s Ruskem intenzivně jednat a schylovalo se k definitivnímu konci studené války, či bipolárního světa, jak je libo. A tím to začalo; zuřivé útoky proti Trumpovi, že prý je Putinův agent. Jeho plánovaná cesta do Ruska musela být zrušena, protože takovou hysterii, jakou kvůli tomu progresivisté rozpoutali, taková tady ještě nebyla. Najednou se ukázalo, že zdaleka ne všichni sdílí vizi Rusa jako někoho, kdo není nepřítel.

Vše vyvrcholilo v době napadení Ukrajiny. Místo střízlivého hledání příčin konfliktu, a že jich v minulosti bylo, se z Putina dělá Hitler, Ukrajina se vyzbrojuje tak jako žádná země světa, miliardy dolarů pomoci od X států světa nepočítaje, a rozdmýchává se konflikt, jaký tady ještě nebyl.

Takže firmy, které v Rusku utěšeně participovaly, se ze strachu před obviněním z napomáhání Rusku raději stáhly pryč. To je studená válka, kterou teď rozjíždíme my, mírotvorné multikulturní, přátelské, ekologické a vůbec nejúžasnější země na světě.

R. Langer 3.10.2022 7:21

Výborné. A koho obdivuje Zelenskyj? Uvítal bych prosím článek i na toto téma. Jistě by byl také velmi přínosný! ;-D

R. Tichý 3.10.2022 7:36

To je irelevantni pozadavek, plne v souladu s nazory soudruha Putina. Snazite se o odvedeni pozornosti od ruske valky proti Ukrajine. Presne v duchu rusaku, kteri s oblibou volaji chytte zlodeje a přitom jim z kapes padaji uloupene pračky a zlate prstynky .

V. Kuhaj 3.10.2022 8:25

Snaží se myslet v souvislostech. A měřit stejným metrem. Že se tomu v našem ideologickém slovníku říká "odvedení pozornosti od ruské války proti Ukrajině", a hodně lidí tomu věří, to je smutný příklad Orwellova doublethinku - rozdvojeného myšlení podle toho, jestli se skutek týká spojenců, nebo nepřátel.

Zrovna tak je irelevantní požadavek zmapovat předchozích osm let vývoje rusko-ukrajinských vztahů. A kdo si dovolí říct, že se Ukrajinci v té době chovali k pohraničním Rusům, mírně řečeno, nevhodně, má cejch proputinovského živla.

V. Církva 3.10.2022 9:09

Tak hlavně, tak jako je Putin je nacista který nadává do nacistů Ukrajincům. Vy tu berete do klávesnice Orwela, který právě varuje před takovými jako vy. těmi co otáčí realitu.

Svět není černobílý. Ukrajinci jsou v něčem jako Rusové, také nejsou bez viny. Jenže nelegálně napadeným státem je Ukrajina. Ukrajina se snažila vymanit z bolševismu, ruského středověku, korupčnictví, i když s mnoha velkýma chybama, zatímco Rusko obdivuje Ilyina, fašistu, o demokratizaci se už ani nesnaží a je po krk v žumpě velkoruského nacismu a okupování sousedů.

Orwelasi do klávesnice neberte když obdivujete Putina.

V. Kuhaj 3.10.2022 10:24

"Orwella si do klávesnice neberte, když obdivujete Putina"?! Tak za prvé, Putina neobdivuji. Za druhé, Putin se svou přímočarou agresivitou nemá s Orwellem nic společného, ten se zaměřoval právě na to licoměrné oblbování, se kterým se setkáváme spíše ve slovníku současných politiků USA a EU.

Mimochodem, už jste slyšel, že Harrisová řekla, že pomoc po tornádu dostanou především barevní a ženy? Tak dlouho tihle povedení progresivisté prosazovali rasismus pod záminkou boje proti rasismu, až se jim to povedlo. Svatý Orwelle, ty to vidíš!

D. Laurencikova 3.10.2022 10:38

Perlicka: V Berline zalozili skolku pro deti LGBTQI- nerozhodnych. To prosim v dobe prisne inkluze. Indian by rekl, ze tady nekdo mluvi "s rozpolcenym jazykem". Ale "Indian" je dnes vlastne uz zakazane "I-slovo". Je pry totiz rasisticke!

V. Kuhaj 3.10.2022 12:44

Ano. Vinnetouův Poslední výstřel zazněl před pár měsíci, kdy v Německu tenhle seriál zakázali jako rasistický. Předpokládám, že se svého zrušení dočká i Muzeum Karla Maye v Sasku. Jinak k obviňování z rasismu v jeho knihách si dovolím otisknout jednu větu z Wikipedie:

"Mayovo dílo se vyznačuje výrazným humanismem a pacifismem, vyzdvihuje a oslavuje sepětí s přírodou (myšlenky podobné woodcraftu), mír a rovnost lidí všech ras a vyznání. "

D. Laurencikova 3.10.2022 14:00

Presne tak! Dnes mame bohuzel vlady slabych, kteri poslouchaji dusevne chore. Kdo zakaz Winnetoua domysli do konce, ten by musel zakazat vlastne vsechny knihy, jejichz dej se odehrava v nejake minule epose, aniz by tuto znazornil zcela autenticky. Ale mozna se i toho jeste dockame. Rv

V. Povolný 3.10.2022 12:52

V USA se slovo Indian nepoužívá. Místo toho se používá Native American. A je to už pěkných pár let, co jsem tam byl a zaznamenal jsem to - konkrétně v památníku bitvy u Little Big Hornu. Dost jsem se divil.

D. Laurencikova 3.10.2022 13:48

To porad jeste neznamena, ze kdo rekne "Indian", ten je rasista.

V. Kuhaj 3.10.2022 14:21

Znamená. V USA ano.

V. Kuhaj 3.10.2022 13:13

Ještě perlička - v Kalifornii končí s pokutováním lidí za přecházení silnice mimo přechod. Protože tak byli pokutováni především černoši. Dobrý, co?!;-D

D. Laurencikova 3.10.2022 13:42

Ano, hlavne pokrokove to je. "Pryc stare harampadi, co tu jeste prekazi a vadi..."

J. Hruška 3.10.2022 9:14

Kuhaji, Kuhaji vyhlašuji Vám studenou válku.! Jóžín z Bážín.

V. Kuhaj 3.10.2022 10:27

Kéž by všichni vyhlašovali studenou válku tak jako vy, Jóžíne!!

R. Tichý 4.10.2022 7:37

Nevsiml jsem si vyzev a rezoluce OSN k nasilne ochrane soukmenovcu a vytvoreni protektoratu.

Takze ne, lzete, nejedna se o zadne videni sveta v souvislostech, je to normalni ruska lež.

D. Laurencikova 3.10.2022 10:31

Aha. Takze videt veci v souvislostech a srovnavat je nazadouci? "Kdyz dva delaji totez, neni to totez", rikate vy. Ja rikam: "Je to totez"!

R. Tichý 4.10.2022 7:34

Ano, jste prosta osoba. Jestlize vedou Ukrajinci valku na Ukrajine, je to zcela neco jineho, nez kdyz na Ukrajine vedou valku rusaci.

P. Brecík 3.10.2022 9:11

Zelenskij je řízený ( obdivuje ) Zdůrazňuji - zdroj je Izraelský deník !! https://vlkovobloguje.wordpress.com/2022/06/11/slava-ukrajine-slava-herojam-vame-jake-ukrajine-a-jakym-herojam

P. Pospisil 3.10.2022 9:49

Zelenského Ukrajina na nikoho nezaútočila, takže otázka Zelenského idolů je v této věci naprosto irelevantní. Ať si obdivuje třeba Aštara Šerana, pokud s tím nikoho neotravuje.