24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

PUTIN: Jeho vzor – obdivovatel fašismu

V závěru svého projevu u příležitosti Velké teritoriální loupeže zapěl Putin v Kremlu před plným Georgijevským sálem ódu na filozova Ivana Iljina. Tím postavil celou svoji denacifikační propagandu na hlavu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Laurencikova 7.10.2022 9:52

Ne,neni to zadna fama. Dokonce ten dementni Biden se nechal slyset, ze to by znamenalo apokalypsu. Asi mu to nekdo konecne naseptal. ;-)

L. Kuča 7.10.2022 9:46

Preventivní úder? Boha jeho, to snad ne! Zkusím se na to podívat jestli to není nějaká fáma, to nikdo nemůže brát vážně. In vodka veritas? Na hodně lidí ethanol tak funguje. Jdu se podívat (pochopitelně do zahraničního tisku).

D. Laurencikova 7.10.2022 8:50

Prece jenom jeste neco dodam, pane Kuca. Dnes jsem jako prvni zpravu na ZDF slysela, ze Zelensky vyzyva NATO k preventivnimu atomovemu uderu proti Rusku! Nejpozdeji ted musi byt kazdemu jasne, kdo je Volodymyr Zelenskyj! Nejdrive se choval jako cyklista, ktery uplantnuje svoje pravo na prednost v jizde, prestoze vidi, ze proti nemu roluje nakladak, coz je maximalni hazard. Takovy si pak na nahrobek muze nechat vytesat: "Mel jsem prednost!" Pak vyzbrojil civil a udelal ze sidlist a a vsi civilni infrastruktury de facto vojensky objekt. To proto, aby pak mohl ukazovat svetu, jak jsou ti Rusove brutalni, kdyz se trefili do skoly nebo nemocnice. Cela Evropa se klani ukrajinske vlade, ktera svym hulvatstvim dava nahled i do toho, jaka je jejich vnitrni politika. Od sameho zacatku se snazil Zelensky stahnout NATO do valky, napr. pozadavkem vytvoreni bezletovych zon, k cemuz pouzil dokonce video, na kterem o toto zadoni male dite!! Ted zada Zelensky preventivni atomovy uder, nic vic a nic min, nez apoklaypsu! Ale verim, ze to bude zrelatizovano a vsemozne zlehceno ;-). Nebo chceme opravdu vsichni nejen zchudnout ale i zemrit za "slavu Ukrajini?"

L. Kuča 6.10.2022 21:24

Dobrá, uzavřemež to nějak. Mám tento poslední příspěvek trochu problém pobrat, anžto mým viděním spatřuji nenavazující útržky. Jo, některé věci jsou vážně na dilema. Stav Ruska či světa jako dílo kultu Stalina nepovažuji. To už je jen příznak. Příznak neochoty si přiznat svou ne až tak slavnou minulost, neochoty říct - udělali jsme něco. zatraceně špatně. (To, že se tato důležitá schopnost začíná vytrácet i v Evropě je bohužel velmi alarmující.) Naprosté nepochopení podstaty respektu a jeho zaměňování se vzbuzováním strachu. Přitom ale může člověk mít strach i z někoho, koho v hloubi srdce považuje za bezectné monstrum. To jsou projevy kolektivní osobnostní poruchy. Z čeho se ta válka zaplatí mi není jasné dodnes. Pravděpodobně se to jako obvykle rozloží na daňové poplatníky, nebo se přiškrtí různé fondy oprav a údržby. :-(

O důvodech stylu vedení války Ruskem můžeme jen spekulovat, ale to, že by brali nějaké ohledy na civily mi nepřišlo na mysl ani na vteřinu. Na začátku to tak rozhodně nevypadalo a teď už jsou území v dostřelu z velké části evakuovaná. Proč infrastruktura z velké části stojí, byť už pár šrámů má také? Kloním se k technickému vysvětlení, proč nejsou ruská letadla prakticky vidět a neostřelují dokonce ani vojenské body. Vysoké letové hladiny jsou totiž vykryty radary - a nejen ukrajinskými, ale i polskými a baltskými a nízké už zase v dohledu hochů z pozemní PVO. Takže pokud se chce Rusko zbavit drahého letadla, tak hurá s ním nad Ukrajinu. Ponorky bude za chvíli čekat stejný osud. Z roku na rok se stanou drahými relikty minulosti. Válka se mění. Ale to dělala vždy.

A není přece podstatná geneze fenoménu Hitler, ale to, zda si BRD uvědomuje, že byl nenormální psychopat. A já myslím, že z většiny ano.

Dobrá tedy, vědouce, že není užitečné debatovat pouze se souhlasícími, kteří člověka poplácávají po ramenou, ale i s těmi, co to vnímají trochu jinak, protože potom si přestává klást otázky a vzniká fanatický, nekorigovaný názor - tímto rovněž děkuji.

D. Laurencikova 6.10.2022 20:40

Vy to vidite vsechno tak nejak divne. Tak jaksi bez souvislosti. A hodne poplatne vsudypritomne propagande. "V Nemecku byl popularni Hitler"... Hitler byl nakonec dusledkem Versaillske smlouvy, ktera Nemecko zruinovala.

Ukrajinci jako Melnyk a Kuleba, hlavne Melnyk, by si zaslouzili kopanec do zadku a Benimm-Kurs a ne miliony a miliardy, zbrane a devotni chovani, jakeho se jim dostava. Jak si muze vyslanec zeme, prosici o pomoc zemi v niz je vyslancem, dovolit urazet jejiho kanclere a prezidenta a obcany, kteri jsou (naivky) ochotni i "mrznout pro mir", misto "dekuji"? Urazet doslova, ne nejak imaginarne! Nemam rada ani Steinmeiera ani Schloze, ale tady jde o neco jineho. Kdo si sam sebe nevazi, toho si nevazi ani ti druzi, jak vidime.

Jestli desitky miliard Eur a dolaru povazujete za nejaky ozelitelny pakatel v dobe, kdy inflace strili skrz strop a pripravujeme se na krach firem a Black outy, ktere znici co jeste zbylo - za coz nemuze Rusko, ale nasi politici a jejich spatna rozhodnuti, tak mame ruzne predstavy o "reklame".

Scholz laviruje, protoze se mu do te valky az tak nechce. Jini ho tlaci, hlavne "nasi americti pratele" a jejich Zeleni lokajove, stejne jako CDU a FDP. Podle me mel Scholz USA rict "NE", tak jako kdysi Schröder a trvat na tom! Ale Schröder, jak ho take nemusim, byl aspon silna osobost.

Nevim, ktere imperium je "vypelichana hyena". Myslite tim Rusko? Rusko take mohlo, tak jako Americane, vsechno nejdriv zbombardovat platt. Nebo by uplne stacilo, znicit dulezitou infrastrukturu, tak, jako USA v Srbsku a vubec a Ukrajina by se davno musela vzdat.Proc to ti hloupi Rusove tak neudelaji?? Nesetri oni nakonec civilni obyvatelstvo - Buh me netrestej za tu "vlastizradnou" myslenku!"

Jestli jste soucasny rozbity svet pochopil jako dilo nejakeho kultu Stalina, tak to me privadi v uzas. Ale jinak diky za civilizovanou debatu, kterou bych timto ukoncila. ;-)

L. Kuča 6.10.2022 15:25

Tak za stávající situace si požádat o kompletní výpis k katastru ukrajinské orné půdy bych považoval za lehce neadekvátní.;-) No nicméně musíte předpokládat, že u webů pracujících na principu "přání je otcem myšlenky" dochází právě k bezhlavému řetězovému přebírání jeden od druhého, takže to nakonec působí dojmem skvěle důkazně podpořené skutečnosti.

Jinak, k těm zbraním: Myslím, že většina těch dodávajících ví, že nezaplatí, protože už nebudou mít čím. Proto jsou dodávky menší, než by si vyžadovalo rychlé vítězství a ukončení bojů. Spíš jsou to reklamní a testovací vzorky (k ničení živé síly - strašný chladnokrevný výraz) + něco, co se prostě obětuje. Jejich sebevědomí ohledně vyžadování zbrojních dodávek mi přijde přepálené. Kdyby mělo formát zoufalého volání o pomoc, bylo by to přinejmenším slušnější.

Jo, imperium by chtělo, ale až letos jsme zjistili, že je to jen vypelichaná hyena, i když pořád může kousat.Můžete mi hodit nějaké ty americké zdroje, ať je můžu prolustrovat? Já mám tedy hodně jiné informace. (Nemyslím ČT24.)

A Německo si zdrbat zasloužilo, dokonce vnímám jako slabost naší reprezentace, že se k tomu nepřipojila. Ne kvůli "nedodávání". Ale kvůli lavírování. Kdyby řekli: Moment, chceme napřed vyhodnotit situaci .... To bych bral. Ale naslibovat a pak dodat trochu odpisového šrotu? Teď po půlroce už dodali alespoň něco slušně použitelného.

Já fakt po převratu doufal v něco DOST JINÉHO. Že dojde k nějakému 'znormálnění' nás, co jsme žili pod tzv. diktaturou proletariátu. Jde to ztuha, zdá se, že se nevyhnem těm 40 letům na poušti. Ale co Rusko? I ten Memorial zakázali, Stalin je pořád děsnej geroj. Asi jako kdyby byl v BRD populární Hitler, a to s tím, že ten první byl ještě horší. Doufal jsem, že na sebe nebudeme cenit zuby. Nestalo se. A nemůžou za to opravdu vrazi z Vólstrýtu (i když svinstev napáchají dost) ani ti zrádní sijónisti.

D. Laurencikova 6.10.2022 12:10

Nevim, jak dobre jste si overil, jak je to s tim rozprodejem ukrajinske pudy na cizi investory. Ja to mam z vice zdroju. Cetla jsem nekolikrat, ze 17 ze 62 milionu hektaru orne pudy na Ukrajine patri uz Americanum. To odpovida zhruba jedne tretine. Otazka: Pane Kuca, jak Ukrajina zaplati zpet ty desitky miliard za zbrane a jine podpory, o ktere Ukrajinci mimochodem neprosi, ale v y z a d u j i je, vydiraji a urazeji ty, kteri obcas prece jen trochu zavahaji, napr. Nemce?

D. Laurencikova 6.10.2022 9:04

Neonacisti na Ukrajine jsou, o tom neni nejmensich pochyb. Dokonce vyslanec Melnyk se vubec netaji svym obdivem k Banderovi, na jehoz hrob kladl v Mnichove vence. Bandere byl v roce 2010 dokonce prohlasen za narodniho hrdinu Ukrajiny, pokud vim. Videla jsem uz tolik materialu hajlujicich nacku - i z americkych zdroju, ze neverim na cirou propagandu. Srovnat toto s doslova par pomylenymi nacky, kteri jsou vsude na svete, povazuji za zlehceni. Dale - Vam vadi, kdyby Ukrajina byla ruskym vazalem, ze je americkym vazalem, vam ale nevadi. Vsem tem, kteri bojuji proti ruske autokracii a chteji "mrznout za svobodu" budiz receno, ze se svobodou ukrajinskeho obcana pod Zelenskym to neni lepsi, nez ruskych pod Putinem. Prinalezi-li k ruske narodnostni mensine, pak dokonce o hodne horsi.

Kritizujeme a vysmivame se ruske retorice. Vsiml jste si te zapadni? Na jedne strane licime ruskou armadu jako temer politovanihodnou bandu diletantu, pred kterou netreba mit strach, na strane druhe sirime narrativ o krveziznivem ruskem imperiu, ktere vsechno pohlti, pokud tomu za kazdou cenu nezabranime. Jak to jde dohromady? Historici to budou mit jednou tezke, odpovedet na otazku, co se delo v hlavach politiku, kteri BEZ NUTNOSTI, posedli vidinou zniceni Ruska, ktere - jeste jednou zduraznuji - nebylo nasim nepritelem - vzali v Kauf hospodarske a dokonce vojenske zniceni vlastnich zemi!

"Ukrajina bude potrebovat byt po zuby ozbrojenym statem", rikate. Nebylo to prave duvodem k ruske invazi? Jeste jednou: Ne neutralita Ukrajiny, ale hrozba jejiho clenstvi ve vojenske alianci zamerene proti Rusku bylo priciou vpadu ruskych vojsk. Nezamenovat pricinu a dusledek, prosim.

Jestli jsou nekteri Ukrajinci otravni a Rusove a jini take, tady nehraje vubec zadnou roli.;-)

L. Kuča 6.10.2022 1:09

Jen drobnost - k tvrzením - pokud lze, tak ověřovat, ověřovat a zase ověřovat. Ten rozprodej orné půdy je právě produktem propagandy, a ukrajinská to opravdu není. Jednak to není možné prodat zahraničním investorům bez souhlasu obyvatel v referendu. Zadruhé by to byl v takovém případě majetek americké firmy, spadající stále pod ukrajinskou jurisdikci nikoliv majetek USA jako státu - to by se pak stal územím USA se všemi důsledky pro každého, kdo by se pokusil o obsazení. A za třetí: Nic z toho se nestalo. A lautr to samé je to s tzv. ukrajinskými nacisty. Už léta se projevy nacismu celkem nevybíravě potírají, Pravý sektor defacto neexistuje a ani se nikam nepřelil. Nejkomičtější "důkazy" jsou z branže foto a video. Ideálně když je v neznámém prostředí zachycena neznámá osoba, jen tak mimochodem mimo hlavní osu záběru 'křížově voháknutá'. To lze vytvořit až úsměvně snadno. Navíc dnes, v době CGI nelze věřit téměř žádnému obrazu - tedy pokud je na vytvoření dostatek času. Rychlé aktuality ještě modifikovat neumíme, není to na počkání. Ale co není, jednou může být. Samozřejmě, pár skutečných neonacistů se tam pohybuje, asi jak to bylo u nás, než se to podařilo někdy kol roku 2013 prakticky vymýtit, ale ani náhodou nebylo možné říct, že ČR je nacistický stát. Na Ukrajině právě tyhle akce à la denacifikace ruskými nacisty (!) tyhle vypjaté nacionalisty jen zatvrdí v jejich přesvědčení. (Pozorujete tu změnu rétoriky? Denacifikace už nějak není v Kremlu v kurzu. Když jsem si přečetl poslední Putinův projev, naskočilo mi v hlavě Shakespeareovo Zkrocení zlé ženy: Pomát se po matce. Sám by to nezvlád.)

Samozřejmě, že mnoho Ukrajinců jsou celkem otravní a bezohlední lidé, tomu nemám problém věřit. Rusko bude víceméně obdoba. Nemůžu dostatečně srovnávat, takže se do toho nebudu pouštět. No, nicméně už teď je jasné, že Ukrajina asi bude potřebovat být po zuby ozbrojeným státem, i když z toho žádnou radost nemám. V 90. letech jsem doufal v něco hodně jiného.

D. Laurencikova 5.10.2022 18:53

Proc bychom si meli tak komplikovat zivot, ane Kuca? Vubec si nemyslim, ze Rusove prisli obsadit Ukrajinu, protoze tam zemedelskou pudu vlastni jacisi "Chochli". (Nebo mozna neprimo, protoze tretinu te pudy uz nevlastni ti Chochli, ale udajne USA.) Ani nebylo treba, na nejake ruske pozadavky odpovidat: "Ano, pane". To co pisete je inspirovano neustalou propagadnou nasich kartelovych medii, ktere se uz pred lety vzdaly snahy, vubec predstirat jakus takous objektivitu.

Kdo by chtel argumentovat ruskym vpadem jako dukazem pro to, ze Ukrajina potrebuje silnou ochranu, ten postavil realitu na hlavu, jak uz byva zvykem. Ruska invaze totiz nerezultuje z neutrality Ukrajiny, ale z prime hrozby jeji ztraty. USA samy pro sebe narokuji cosi, co jinym odrikaji. Podivejte se napr. na Monroeovu doktrinu, nebo vzpomente kubanske krize 1962. N Nemecku se take objevuji paroly "Raus aus NATO". Myslite, ze by Nemecko skutecne mohlo opustit NATO a jit treba do vojenskeho svazku s Ruskem?

Ukrajina svym jednanim sama prispela k ruske invazi a nejedna ani v nasem zajmu, ani ve jmenu nasich hodnot, jak se nam snazi media a politici vsugerovat. Cile i praktiky teto ukrajinske vlady, totiz brutalni a bezohledny nacionalismus, jsou od nasich "zapadnich hodnot" na hony vzdalene. Pro nase media zase zadne Thema. Pak se stane, ze mnozi vidi v Ukrajine, obet, v Rusku nestvuru a v USA uslechtileho rytire... Ja vam rikam, ze nic z toho zcela nestimuje.

Cely tento konflikt, na ktery doplatime vsichni, akorat jeste nevime, do jake miry, nemusel byt! Vy jste verici krestan, ne? Co takhle drzet se jednoducheho: Co nechces, aby ti cinili jini, necin ty jim?

L. Kuča 5.10.2022 15:37

No víte, kdyby to tam začali stavět, tak vzhledem k počtu participujících na takovém výtvoru, který by Ukrajinci sami rozhodně nezvládli, a za týden se to sfouknout skutečně nedá, by bylo utajení zhola nemožné, nemluvě o jistě stále se zlepšující optice a senzorům ruských armádních satelitů. Takže to bych chápal jako důvod k útoku, ale spíše raketovému a leteckému s vysokým stupněm destrukce a cíleně na samotný projekt + základny. Takhle to vypadá jako důvod zástupný, jelikož otevřeně říct do světového tisku: "Jdeme obsadit kus Ukrajiny, protože je to zemědělsky hodnotná půda i velké naleziště uhlí, které přece nemají co vlastnit nějací Chochli. Jo, a taky tam žije celkem dost lidí naší národnosti - no znáte to, stejnej případ jako Sudety. Prostě se nám to hodí, tak si to jdem vzít. A abychom nezapomněli, musíme svrhnout vládu a instalovat nějaké lepší lidi, kteří budou na všechny naše požadavky odpovídat Ano, pane." Takový záchvat upřímnosti by nevypadal dobře. Neříkám, že Ušáci nekomunikují někdy podobně, občas se pod slovním obalem z obrany lidských práv, svobody, demokracie, sluníčka a štěňátek jde něco rozstřílet v zájmu ochrany nějakého velice výhodného kontraktu. Ale až do takové hruboty, jako je zabrání území jiného státu, nikdy nešli. A Rusové zjevně na územích, kde byli (a i když už třeba nejsou), žádné podvratné hnízdo NATO neobjevili, to by už dávno propagandistické hlásné trouby jely naplno. Nejsem si jist, zda bylo možno nastavit nějaké pro Ukrajinu přijatelné podmínky pro to, aby útok nenastal. Pravděpodobně by to obnášelo loutkový režim, kde by reálným vládcem v pozadí byl osobně Puťka. Asi nic méně by nestačilo.

D. Laurencikova 5.10.2022 11:27

To je svata pravda, pani Lukesova. Nejsou to dokonce jenom Zeleni, videla jsem i mlade socialisty s cedulema "Deutschland verrecke!" Prisaham. To bylo pri prilezitosti demonstrace Pegidy. Stali u cesty jako protidemonstrace a rvali "Nazis raus"! a nekteri drzeli v rukach tabule s hesly, jako "Nemecko zdechni!"

Slavu Ukrajine provolavala dokonce v Bruselu Ursula v. d. Leyen z ODS. Tato socialistka v rouse obcanskem, a sice pri te prilezitosti, kdyz tam byla pritomna Olena Zelenska. Leyenova rekla, ze "nam Zelenska dava nadeji" (probuh, jakou?? V jakem srabu jsme se vlastne nachazeli a cekali na spasu?) a na zaver sve reci zvolala "Slava Ukraini!" To je vsechno tak hloupe, ze je to az smesne!

D. Laurencikova 5.10.2022 11:18

Mozna, ze se Putin nechtel spolehnout na prislib, ze "tam neinstaluji odpalovaci sila pro jaderne zbrane"? Ostatne, nkdo mu to ani neslibil. Opravdu skoda, mohl byt mir! Co vsechno jsme si mohli usetrit, to zatim jeste ani nedohledneme. :-/

L. Kuča 4.10.2022 23:17

Jo, a do toho Jana určitě jděte. A nehledejte v tom instrukce, sledujte příběhy a principy. Já je furt někde hledal a byl jsem nadšen, když jsem něco takového jako dělej-nedělej našel. Jenže hlavně v Knihách Mojžíšových. Poté, a zejména v Evangeliích mě překvapovala jejich zřetelná absence. I slavné Kázání na Hoře z Matoušova evangelia je svým způsobem vlastně velice 'volné'. Až později mi došlo, že zákazy a příkazy - to je vyloženě náboženský duch, nikoliv víra. I když mohou být těžké k dodržování, jsou svým způsobem pohodlné. Vlastně jsem se jak pako vracel k ovoci poznání dobrého/zlého. Namísto toho, abych přešel ke Stromu života, i když jsem to měl zase přímo před očima: "Miluj Hospodina, Boha svého, celým svým srdcem, celou svou duší a celou svou myslí. To je největší a první přikázání. Druhé je mu podobné: Miluj svého bližního jako sebe samotného. Na těch dvou přikázáních spočívá celý Zákon i Proroci." (Zas ten Matouš, tentokrát kapitola 22.)

L. Kuča 4.10.2022 22:42

Číst Bibli sám nevidím jako moc reálné. Stávalo se mi, že jsem na sdělení přímo hleděl a neviděl jej. Ale u toho Janova Evangelia se to dá, sice si na začátku pár chybným závěrům člověk asi nevyhne, ale většina je pochopitelná. S těmi Jehovisty je to trochu potíž. Když se vezme 95% pravdy a 5% výmyslů, tak vznikne něco, čemu je možno pro velké množství zjevně pravdivých faktů uvěřit, ale těch 5% člověka zavede někam, kde být nemá. A to jsou ti nešťastní Jehovisti. Ale vůbec bych se nedivil, kdyby mnohé z nich Bůh i přijal, i když tedy popírat božství Kristovo - nevím, jestli se tomu úplně dá říkat víra. Nejsou s to pochopit, že Bůh jako 1 bytost nemusí být omezen na 1 osobu, jak jsme zvyklí. A dokonce jedna z nich je v jazyce hebrejském ženského rodu, ač my jsme zvyklí říkat Duch svatý, hebrejsky רוּחַ (ruach) je femininum. A ani nevíte jak moc máte pravdu s tím 'Božím výběrem'. I když ono je to takové zvláštní. Hrozně mi to připomíná princip částicově-vlnové povahy světla z fyziky. Světlo nemá část vlastností vlnění a část vlastností částic. Ono je obojí na 100%. Což je na palici a odporuje to běžné logice. Dvě nekompatibilní, až protichůdná tvrzení jsou současně platná. Divné. Tohle je to samý: Obraťte se ke mně a dojdete spásy, veškeré dálavy země. Já jsem Bůh a jiného už není. A zároveň: Nikdo nemůže přijít ke mně, jestliže ho nepřitáhne Otec, který mě poslal; a já ho vzkřísím v poslední den. - Zároveň výzva k aktivnímu přistoupení k Bohu a zároveň sdělení, že bez aktivity z Boží strany nejsme s to ani chtít uvěřit. Ale jak s oblibou říkám - pokud člověka trápí, zda je vyvolený, zda opravdu uvěřil a zda jsou jeho viny přikryty, tak nabeton vyvolený je. Bůh není takový sadista, aby nechal v zoufalství přede dveřmi někoho, kdo chce vstoupit. Ta vnitřní naléhavost už je známkou, že je už za dveřmi. Platí rozhodnutí - i vyvolení - i když běžná logika vázaná časem to nemůže skousnout. Ale to s tím světlem a pár dalšími kvantovými fenomén

L. Kuča 4.10.2022 21:51

Ale jo, já nepopírám, že tam sypou zbraně a munici za miliardy. Mám lehké podezření, že zásah cílů na Krymu byl proveden onou municí dlouhého doletu, kterou jim střelila natajno nějaká další země, která je má v arzenálu. A odpalovací zařízení mají oficiálně z USA. Určitě si za těch pár raket nevzali málo. Ale za ten psychologický efekt potupy nepřítele jim to asi stálo. Spíš jsem měl na mysli to, že americké válečné lodě nevyplují a USAF zůstane na zemi, prostě se v tom nebudou osobně angažovat.

Jinak ten "Drang nach Osten" - nesmíte zapomínat, že po válce a ostudné Jaltě předcházel proces opačný, řekněme "распространение на запад". To, že se po pádu impéria se vazalové - tedy ČSSR, PLR, Maďarsko, Pobaltí a některé balkánské země + kus Německa, začali postupně vracet 'mezi svoje', kam tak nějak mentálně spíše patří bych považoval spíš za návrat do normálu. Spíš neměli nic slibovat ohledně NATO. Ovšem i kdyby Ukrajina, která do tohoto kulturního okruhu patří jen tak jednou nohou, byla zaplavena základnami USA s desetitisíci vojáků, tak pokud tam neinstalují odpalovací sila pro jaderné zbraně, tak to neznamená vůbec nic. Určitě by s tím nešlo ani náhodou obsadit Rusko.

H. Lukešová 4.10.2022 20:43

No přece němečtí zelení provolávají "Německo zdechni! Sláva Ukrajině!" Alespoň jste to už nekdy psala. No když chtějí Němci zdechat, tak je to jejich volba a přání, proti gustu, ale neměli by nutit jiné lidi zdechat, tedy ty, co si to nepřejí..

D. Laurencikova 4.10.2022 20:33

USA ve spolupraci s hercem Zelenskym - doplnuji. To je ten, ktery chce od sameho zacatku ruske invaze zatahnout vsechny do valky a oni mu za to jeste tleskaji!

D. Laurencikova 4.10.2022 20:18

Ja nevim, proc myslite, ze USA pro Ukrajinu "prstem nehnou". Vzdyt to cele financuji a reziruji. Se podivejte, za kolik miliard dolaru uz tam dodali zbrane a dodavaji dal. Zbrane dlouheho doletu zatim nechteji dodat, ale ono se uvidi.

Nerozumim principum vedeni valky ale vidim jasne, jak se NATO - pres vsechny sliby - od roku 1990 roztahlo na vychod (ist nach Osten vorgedrungen), tomu se da rict "Drang nach Osten". USA z meho hlediska Ukrajinu do teto situace prakticky dostaly a ja si nedelam iluze o tom, ze jsou v NATO hlavne filozofove, kteri si delaji slozite myslenky o tom vsem, o cem uvazujete vy. Nemam vubec ten dojem, ze by tady nekdo ze zodpovednych myslel. Ze by nekdo neco domyslel az do konce. Kdo rekne "mir", je "luza", jak se doctete v novinach. To nemuze dopadnout dobre!

Moje Ukrajinska sousedka rika: Ze Zelensky je darebak k pohledani a USA ze vedou valku s Ruskem "rukama Ukrajincu". Ukrajinci a Rusove jsou milionenfach sprizneni, to opravdu nedava smysl!

D. Laurencikova 4.10.2022 18:40

Ja uz jsem se pokousela cist Bibli vickrat. Na zacatku v Nemecku jsme se seznamili se svedky Jehovovymi. Mlade, hezke holky, jedna z nich Ceska. Tak jsme s nimi kazdy tyden chvili studovali bibli. Ale bohuzel to u me nevyvolavalo ten "Wow-Efekt", spis jsem se divila, jak tomu ty holky muzou tak verit. Jednou jsme byli na kongresu nejake "Gemeinde Christi", ale to bylo take nad me sily, vykresat ze sebe to nadseni, ktere vyzarovali oni... Cist bibli sam, je take velmi narocne a asi to chce trpelivost, kterou nemam - zatim. Anebo, co se viry tyka, mozna Buh take vybira - tomu ano, tomu ne, napada me k tomu... Co ja vim. "Prijde cas, prijde rada";-)

L. Kuča 4.10.2022 18:04

Pozor - to bude Evangelium Janovo - to velmi doporučuji, je to z těch 4 evangelií psáno nejzřetelněji hebrejským stylem, ale mně vyhovuje asi nejvíce. Není to dlouhé, ale ne proto, že by bylo málo sdělné, spíše je úsporně psané a je narozdíl od těch 3 předchozích vpodstatě čistě faktografických takové, jak bych to řekl - maličko citové, ale ne povrchně, i ty pocity jsou zakotveny v jasně daných skutečnostech. Zjevení Janovo je pozdější kniha a je to fakt těžké čtení, bez předchozího pročtení Daniela a Zacharjáše (taky nic dlouhého, zvláště Zacharjáš) snad ani nedoporučuju číst, vypadá to, že mnoho pasáží bude významově zjevných teprve až se to bude dít. Nepokoušel bych se o nepodložené výklady.

L. Kuča 4.10.2022 18:04

Pozor - to bude Evangelium Janovo - to velmi doporučuji, je to z těch 4 evangelií psáno nejzřetelněji hebrejským stylem, ale mně vyhovuje asi nejvíce. Není to dlouhé, ale ne proto, že by bylo málo sdělné, spíše je úsporně psané a je narozdíl od těch 3 předchozích vpodstatě čistě faktografických takové, jak bych to řekl - maličko citové, ale ne povrchně, i ty pocity jsou zakotveny v jasně daných skutečnostech. Zjevení Janovo je pozdější kniha a je to fakt těžké čtení, bez předchozího pročtení Daniela a Zacharjáše (taky nic dlouhého, zvláště Zacharjáš) snad ani nedoporučuju číst, vypadá to, že mnoho pasáží bude významově zjevných teprve až se to bude dít. Nepokoušel bych se o nepodložené výklady.

D. Laurencikova 4.10.2022 17:53

To je velice zajimave, co pisete. Vite, ze skutecne knizecku "das Johannes Evangelium" mam? Nedavno jsem ji objevila ve sve knihovne a uz nejaky cas se chystam, ze si ji prectu. Ted tak ucinim. :-)

L. Kuča 4.10.2022 17:47

No, a s tím realisticky smýšlejícím politikem - pravda, ti stávající budí převážně dojem nekompetentních telat. Ale i některým natvrdlejším musí být jasné, že požadavek, který není jak vymoci, je naprosto o ničem.

Nějaká eskalace mě vůbec nenervuje. Pokud by tomu tak bylo, tak v tom případě tím přiznávám, že nevěřím tomu, že Zjevení Janovo není Bohem inspirované slovo. Finální bitva bude úplně jinde a vlastně "nebude". Z této perspektivy, přestože mnohé pasáže knihy zatím zůstávají tajemstvím, je Rusko historicky irelevantní, stejně jako Čína nebo USA. Evropa překvapivě nikoliv, nicméně její role může být (velmi pravděpodobně) celkem hanebná. Ale to je zatím nejednoznačné. Doufejme v nejlepší, ale nebuďme zaskočeni nejhorším.

L. Kuča 4.10.2022 17:27

No jo, ale jak by měla vypadat realizace nerealizovatelného? Dejme tomu, že se Úkáčka drsně pochlapí a vyženou Rusy za hranice z roku 2014. Co by dělali dál? To potáhnou dál na Moskvu, aby Voloďovi vysvětlili, jaká je jejich představa poválečného uspořádání? Umíte si představit, jaký ohromný bráněný logistický koridor by za sebou museli tvořit? Na to ani nemají dostatek lidí, nemluvě o tom, že by byli na nepřátelsky naladěném území. Přitom USA jim nechtějí dát ani zbraně dlouhého doletu, které by mohly přeletět obsazená území a zasáhnout cíle v Rusku, což by mi nebylo moc proti mysli, pokud by to nebyly obydlené oblasti, ale třeba muničáky nebo i trafostanice, ať místní vědí, že nic není zadarmo. Spíš mi připadá, že melou přepálené pitomosti, aby pak mohli dělat, jakože od některých požadavků velkomyslně ustoupili. Já furt říkám, že USA budou dodávat zbraně, ale pokud Rusko nenasadí taktické jaderné zbraně, tak osobně pro Ukrajinu prstem nehnou. Mně právě přijde jako čirá paranoia ruská představa, že se celé NATO umlouvá jen na tom jak realizují Drang nach Osten. Každý, kdo trochu rozumí principům vedení války Vám řekne, že je to z principu nemožné. To by armády NATO musely být úhrnem tak 3x větší než jsou a ani tak není úspěch zaručen. A hlavně pokud by se zadařilo, ty gigantické vojenské kapacity a náklady s tím spojené prostě ekonomicky zdaleka nevyváží potenciální benefit z dobytí země, kde většina oblastí má z lidského hlediska vpodstatě příšernou kvalitu a kde neexistují pořádné komunikace. Z toho koukají jen další náklady a investice. Navíc - jak se stavět k tamnímu obyvatelstvu? Co udělají?

Ukrajinský potenciál bych nepodceňoval. Sice všechny zpravodajské systémy z většiny kapacity pro ně makají jak šrouby, ale taky mají UA úplně jinou motivaci. Velké části ruských vojáků celá akce nedává vůbec smysl, někteří tam mají i rodinné vazby. Já celkem věřím tomu, že Ukrajinci jsou schopni tvořit vlastní nové bojové taktiky, aniž by potřebovali rady z Pětiúhelníku.

D. Laurencikova 4.10.2022 16:24

To vidim trochu jinak. Prave proto, ze tyto podminky jsou nerealizovatelne, muze se bojovat vecne a nebezpeci eskalace roste. Zelensky nemuze vest tak "svalnate reciciky", kdyby nemel v zadech USA a NATO.

Ktery politik je dnes prosim realisticky smyslejici? Takovi jsou dnes jenom v opozici, ti o nicem nerozhoduji.

USA si hlavne Ukrajinu skupuji a pouzivaji ji pro svoje hokusy pokusy. Pouzivaji ji take jako najezdni rampu na Rusko.

Nemyslim, ze by chtel nejaky rusky prezident tahnout na Zapad, to povazuji za cirou propagandu a apologetiku.

Sami Ukrajinci by bez pomoci Zapadu byli davno na lopatkach. "Vylepsili se" jenom diky intenzivnimu vycviku, dodavani informaci a de facto rizeni vojenskych operaci, financovani a vyzbrojovani ze strany NATO.

Ja osobne na "zniceni" a rozporcovani Ruska nic krasneho nevidim. A vubec neverim, ze Ukrajinec je mnohem lepsi clovek nez Rus. ;-)

L. Kuča 4.10.2022 13:44

Bylo by krásné, kdyby se skutečně toto vše realizovalo, ale myslím, že není moci, která by byla s to toto vymáhat. Takže se to nestane ani omylem. Myslím, že jde o klasické svalnaté válečné řečičky, které ale bývají spíše koloritem autoritářských režimů. Takže takto Ukrajina asi u realisticky smýšlejících politiků nezaboduje.:-( Jo, a s tím NATO - myslím, že to byla ze strany západu taková falešná hra s králíkem Rogerem. Chtěli Ukrajinu vyzbrojit jako brzdné pásmo a potravu pro ruská děla, kdyby se náhodou některý ruský prezident rozhodl táhnout na západ. Vytvořit taktiku a dodat výzbroj, aby na ukrajinských pláních cestou zařvalo co nejvíc Rusů. A k tomu nejasné přísliby začlenění. Ve skutečnosti se v případě ruského napadení nikdo Ukrajinu dle pověstného odstavce 5 bránit nechystal. Předpokládal se její dřívější či pozdější pád, který by jen dodal čas na přemisťování vojsk NATO. Klidně by ji Rusku nechali, tím jsem si skoro jist. Ale nikdo nečekal, že taktika bude tak účinná a postupně ji sami Ukrajinci vylepší tak, že navíc díky dobré bojové morálce budou Ivany hnát před sebou. (Ačkoliv o nějaké tažení na EU jim nyní vůbec nešlo a nejde.)

D. Laurencikova 4.10.2022 10:38

Dnes se docitam v deniku "Freie Welt", ze podle predstav prezidenske kancelare v Kijeve, s poradcem Michailem Podoljakem, ma byt dobyto zpet veskere uzemi vcetne Krymu a pozaduje se kompletni demilitariace Ruska a odevzdani jadernych zbrani"! To vlastne neni ani vyjednavani o podminkach miru, ale pozadavek BEZPODMINECNE KAPITULACE RUSKA, jestli se nemylim. Rv

Neni treba rict, ze tyto pozadavky jsou natolik absurdni, ze uz kazdy musi videt, ze na dohode s Ruskem NENI zadny zajem. Kdo podporuje pana Zelenskeho v techto velikasskych prestavach? Kde bere to sebevedomi? Na to drogy nestaci. Ve mne to zadnou radostnou nadeji nebudi!

Ukraine stellt völlig absurde Forderungen an Russland (freiewelt.net)

D. Laurencikova 4.10.2022 10:17

R^:-)

H. Lukešová 4.10.2022 10:05

Ano, jistý nacionalismus je obsažen v mnoha národech, dnes má paní Zbavitelová článek, jak sílí antisemitismus v Rusku, to je zajisté pravda, ale ten je živý i na Ukrajině a v západní Evropě pronásledují Židy propalestinští levičáci a muslimové a o tom se nemluví.

Bohužel musím s lítostí konstatovat, že za jisté vyhrocení vztahu s Ruskem může také izraelská levice, její prozatímní dočasný předseda vlády za levicovou stranu Yesh Atid Yair Lapid, který toho nakecal a nakecal. Za pravicových politiků Bibiho Netanjahua a Naftali Benneta byly vztahy mezi Izraelem a Ruskem výborné. Levice škodí vždy a všude.

Jinak nevděčný Zelensky stejně Izrael zkritizoval, že mu prý neposkytl nic, takže ze dobroty na žebrotu. Levicovému Západu se Izrael tak i tak nezavděčí a Rusko je nahněvané. Snad po izraelských volbách zvítězí pravice, sestaví vlasteneckou vládu a věci se dají do pořádku.