5.6.2024 | Svátek má Dobroslav


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kanda 16.4.2024 13:04

A co když někdo nechce vámi zvolené historické hranice a raději by preferoval třeba Rakousko-Uhersko nebo Svatou říši římskou?

A mimochodem historické hranice počítají i se Slovenskem a s Podkarpatskou Rusí. Jak chcete tato území kooptovat do vašich plánů?

M. Kanda 16.4.2024 13:00

Tohle je na Langera moc složité. On nechápe na co se vlastně v poslední větě ptáte.

A když takoví rozhodují ve volbách, tak se nedivme že to u nás takhle vypadá.

M. Kanda 16.4.2024 12:58

Za drahou elektřinu mohou všichni, kdo jí spotřebovávají. Prostě jí spotřebováváme moc. Máme nejvyšší spotřebu na osobu v celé Evropě. Poptávka je zkrátka enormní a proto roste i cena.

A věřte tomu, že Švýcaři si schválili i dost takových věcí, které vám by se zajídaly. Například odmítli zákon o prodloužení dovolené. Tolik rozumu si v našich podmínkách fakt představit nedovedu.

M. Kanda 16.4.2024 12:54

Z toho by se dalo dále odvodit např. i to, že v rukách státu musí být třeba i výroba a prodej potravin. Vždyť bez nich bychom umřeli hlady.

Děkuji pěkně, ale o takový komunistický systém opravdu zájem nemám. Státní vlastnictví je ta nejhorší možnost ze všech. Stát má určovat pravidla, hlídat jejich dodržování. Ale ekonomickou aktivitu všeho druhu má přenechat soukromým subjektům.

To je prostě moje přesvědčení a jsem si jistý, že my dva si v tomto nikdy rozumět nebudeme.

M. Kanda 16.4.2024 12:50

"Zkrátka, váš názor je správný a pokud někdo nesouhlasí, tak ať ani nevolí".

Takže vy se vymezujete, proti výroku, který já jsem neučinil! Proč to děláte? Víte že je to velmi oblíbená manipulativní technika demagogů?

Já svůj názor nikomu nevnucuji. Demokratickou volbu respektuji a proto se za demokrata považuji. To však neznamená, že bych nemohl vyslovit pochybnosti nebo nesouhlasný názor.

S tím máte naopak zřejmě problém vy. Protože když jsem napsal něco s čím nesouhlasíte, hned tvrdíte, že nejsem demokrat.

M. Kanda 16.4.2024 12:45

Jenomže ta Ústava schválená nebyla. Je to ostatně psáno už v úvodu tohoto vlákna. Jste úplně mimo a nechtějte, abych vám po pravdě napsal co melete vy.

V. Povolný 16.4.2024 11:53

Veškerá moc patří lidu, praví se v ústavě. Toto pravidlo patří k základům demokracie, stejně jako volby. Není to dokonalé, ale zajišťuje to alespoň nějakou úroveň fungování. Samozřejmě pouze za předpokladu, že pravidla respektují všichni. Pokud ne, tak se může k moci někdo dostat zcela demokraticky a pak s demokracií udělat krátký proces. Z historie jsou známé takové případy.

Podle vašeho příspěvku soudím, že vy demokrat nejste. Vaše argumentace ohledně euroústavy je úplně mimo - podle vás by zřejmě správné pochopení euroústavy přineslo kladný výsledek referenda, ale výsledkem může být i pravý opak. Zkrátka, váš názor je správný a pokud někdo nesouhlasí, tak ať ani nevolí. Něco podobného už jsem slyšel a dokonce ve veřejnoprávní ČT - ti, co s námi nesouhlasí, jsou nevzdělaní. Když se vzdělají (my je vzděláme), tak ihned pochopí, že máme pravdu.

Není sice jasné, jak si představujete uspořádání politického systému, ale pokud by měla místo voleb rozhodovat jakási skupina osvícených lepšolidí, tak není jisté vůbec nic, včetně toho, že jsou to osvícení lepšolidé. A vůbec nic nespraví, když se budou prohlašovat za demokraty.

A. Pašata 16.4.2024 11:50

Prostudujte si, jak snadné je "lid" (i vzdělaný!) napálit:

https://www.idnes.cz/xman/styl/dihydrogen-monoxide-voda-zakaz-chemicka-sloucenina-nebezpecna-zohner.A210116_125614_xman-styl_fro

A teď si představte, že tenhle "lid" má rozhodovat o něčem opravdu složitém a odborném. Jak to asi dopadne?

R. Langer 16.4.2024 11:28

Asi si myslíte, že jste génius mezi samými blbci, co? Vlastně ne, ještě spolu s panem Kandou, že?

Přesně kvůli takovým blbcům u nás nic nefunguje, protože si myslí, že všechno místo nich zařídí nějaký Fyjala nebo Bureš z Brusele. Prostě idioti. :-P

R. Langer 16.4.2024 11:24

Když si je SCHVÁLILI, tak je také DODRŽUJÍ. Ale u nás to takhle NEFUNGUJE, že? Kdo z nás si schválil drahou elektřinu? :-P

R. Langer 16.4.2024 11:22

Takže říkáte, že VY nemáte žádný respekt k pravidlům a zákonům? No, je to docela vidět, ale mě do toho laskavě NETAHEJTE! ;-€

R. Langer 16.4.2024 11:18

Výsledky schválení té "EUroústavy" vidíme kolem sebe dnes a denně, a ti, co ji četli, přesně tohle předpovídali, takže melete kraviny. :-P

V. Mokrý 16.4.2024 11:03

Kanda 9:26

Aby byl respekt k pravidlům a zákonům, musí jít příkladem politici, státní správa, justice !

K tomu domovské právo, chudobinec, šatlava, přímá volba starostů, referendum a to nejlépe v historických hranicích = 3země + Praha - viz 1. republika/ČSR.

!

V. Mokrý 16.4.2024 10:55

VÝROBA

elektřiny, má být plně/100% v rukách státu, stejně jako pitná voda, jejich distribuce + plynu, odpadové hospodářství, co by veřejně prospěšné firmy, aby mohl fungovat sociální smír.

A tím by nebyli " dojeni " koneční zákazníci a to i zahraničními majiteli, většiny firem v uváděných oborech

V. Mokrý 16.4.2024 10:49

R^!R^

V. Mokrý 16.4.2024 10:48

A TI JSOU I

ve stranách 5kolky !

M. Kanda 16.4.2024 10:37

Dodržovat dobrá pravidla dovede každý hlupák. AAle Švýcaři dodržují i ta špatná. A ve volbách se je pak snaží změnit.

A mimochodem, i ve Švýcarsku mají systém, ve kterém se volí politické strany. Tam by vám to nevadilo? Víte vy vůbec, co vlastně chcete?

M. Kanda 16.4.2024 10:35

Vy tomu opravdu rozumíte jako koza petrželi. Na burze neprodává elektřinu ČR, ale výrobci elektřiny. A prodávají zde pouze přebytky, které se neprodají u nás. To jest asi 5% jejich výroby. A samozřejmě, že zpět je nevykupují.

Elektřina prodávaná u nás našim lidem vůbec přes burzu nejde. Ale její cena se samozřejmě řídí tou cenou z burzy. Proč by také měli prodávat laciněji? Porušovali by tak mimo jiné i zákon, který jim přikazuje jednat s péčí řádného hospodáře.

A své zástupce jsem volil formou preferenčních hlasů. Slyšel jste už někdy, že takový institut existuje?

M. Kanda 16.4.2024 10:29

A kolik voličů tu Euroústavu opravdu četlo? Mizivé procento. A jak chcete něčemu rozumět, když si to ani nepřečtete? A jaká je záruka, že po přečtení tomu opravdu porozumíte a pochopíte, co to přinese do budoucna?

A ty volby? Jsou takové jaké jsou. Největší chybou dvacátého století nebyly světové války, ale všeobecné volební právo. Ono totiž existuje dost lidí neschopných hospodařit se svými penězi. A i takoví mají právo hlasovat o veřejných věcech a přeneseně i státním rozpočtu. A podle toho to pak tady vypadá.

V. Povolný 16.4.2024 10:12

Pro pana Kandu: vaše nevole k referendu je pozoruhodná. Hodnotil byste stejně negativně naše referendum o vstupu do EU? Zatím jsem od žádného odpůrce referenda neslyšel negativní hodnocení. Zřejmě je to dáno výsledkem, který byl "správný". Správné referendum je jen takové, které má "správný" výsledek. A vzhledem k tomu, že "správné" výsledky se příliš nedají očekávat, je i odpor k referendu pochopitelný. A EU je na tom podobně. Kdy naposledy se EUpolitici na něco ptali občanů? To bylo ohledně euroústavy a skončilo to naprostou blamáží. Tedy nesprávným výsledkem. Od té doby se už EUpoliciti občanů na nic neptali a ani ptát nebudou - nesprávný výsledek je příliš pravděpodobný.

A co volby? To je svého druhu taky referendum. A hlasují v něm ti stejní občané, co neznají všechny souvislosti, jak říkáte. Nemyslíte, že by se volby měly zrušit, protože hlasující občané nemají potřebnou kvalifikaci?

P. Čech 16.4.2024 10:10

To, že u nás není žádný respekt k pravidlům a zákonům je logické. Ona totiž ta pravidla buď nejsou a nebo jsou špatná. Nedodržuje je téměř nikdo, politiky, jejich strany navyjímaje. K tomu, aby lidé pravidla uznávali, musí se na jejich tvorbě i přímo podílet. Buď oni sami, což by bylo nejlepší (systém referend) a nebo pomocí SVÝCH zástupců, nikoliv zástupců politických subjektů. A tak bych mohl pokračovat, bohužel zde na to není dostatečný prostor.

P. Čech 16.4.2024 10:03

Máte pravdu v tom, že cenu elektřiny určuje trh. Ten je však výrazně ovlivněn politikou EU, konkrétně zde Německa. Např. ČR prodává elektřinu na burzu do Německa desetinásobně levněji než za kolik ji potom zpětně nakupuje. To vidím jako nenormální a naše vláda se na tom podílí. Vy jste volil nějaké své zástupce v poslanecké sněmovně? Já tedy ne. Podle volebního zákona jsem jako volič povinen volit politickou stranu a nebo hnutí. Ty však mými zástupci nejsou a ani být nemohou, i kdyby sebevíce chtěly. Mým zástupcem může být jen Jan Novák či Rudolf Voříšek, které bych ev. přímo volil. Ne přes jakoukoliv politickou stranu.Pokud ovšem volím politický subjekt, potom volím jeho zástupce, ne mého. Vy ve Sněmovně žádné zástupce nemáte, to si jenom myslíte.

L. Písařík 16.4.2024 9:48

Jak by taky neměla mít, ti velcí potřebují ty malé, aby jich bylo dost na Babiše a ti malí za to chtějí více, než by jim mělo patřit. Tak to je. Pamatuji, že má babička říkala: Spolky ani čert nemiluje.

M. Kanda 16.4.2024 9:47

Přesně tak. Vždyť tvoří hlavní složku kyselých dešťů. A hydroxid vodíku a kyselinu vodnou by zakázali též. V referendu záleží vždy na kampani a ta zase na množství dostupných peněz. Neznám horší způsob vládnutí, než právě referenda.

A. Pašata 16.4.2024 9:29

Chtěl bych vidět výsledky referenda, které by požadovalo zrušení všech daní. Nebo zákaz dihydrogenmonooxidu. Celkem bych se vsadil, že tupější část populace by zrušení daní protlačila - a pak by se nestačila divit. A stejně tak by prošel zákaz té zlé chemické látky :-)

M. Kanda 16.4.2024 9:26

Švýcarsko mi dávejte za příklad teprve tehdy, až bude u nás takový respekt k pravidlům a zákonům jako právě ve Švýcarsku. Ale dokud tomu tak není, tak postupy známé ze Švýcarska u nás prostě fungovat nebudou.

Nemůžete si z jejich systému vyzobávat jen to, co se vám zrovna hodí. A oni se nestali Švýcary s pomocí systému, oni ten systém dlouhá staletí tvoří. A mají v tom před námi náskok několik stovek let. A je otázkou, zdali u nás takový systém vůbec chceme. Za sebe říkám NE.

M. Kanda 16.4.2024 9:22

Já fakt nehodlám kontrolovat stravovací návyky svých spoluobčanů neboť respektuji jejich svobodu. Ale letmo jsem tam zahlédl pivo, becherovku a podobné zbytné předměty a z toho lze odvodit, že nouzí určitě netrpí.

A zřejmě jste si nestačil všimnout, že cenu elektřiny neurčuje vláda. Určuje jí trh podle nabídky a poptávky. A její spotřeba na osobu je Česku nejvyšší v celé Evropě. Poptávka je tedy enormě vysoká a z toho plyne i její vysoká cena. Pokud bych vládě chtěl něco vytknout, tak její neochotu a neschopnost snižovat českou energetickou náročnost. A zdaleka se to netýká jen této vlády, ale všech dosavadních vlád. Nikdo v tomto ohledu dosud nehnul prstem. Ani vláda, ani samotní občané.

A ta vláda je schvalována Sněmovnou, ve které já své zástupce mám. Je mi líto, že vy nikoliv.

P. Čech 16.4.2024 9:11

Otázkám v referendu může rozumět každý, kdo rozumět chce. Podívejte se třeba na Švýcarsko. Tam mají zaveden po staletí systém referend a všeobčanských hlasování. Je snad jejich systém nefunkční? I tam mají politické strany, nota bene mnohem větší než ta největší u nás. Konečné slovo ve všem však mají občané, resp. jejich většina. A jen proto to tam velice efektivně funguje. A nevykládejte mi, prosím, že k tomu potřebujeme nějaké Švýcary. Oni ti Švýcaři nespadli do Švýcarska z Marsu, oni se jimi stali sami. Samozřejmě že s pomocí celkového systému. Systému, který staví na piedestal občana a nikoliv politickou stranu. O tom mluvím, pane Kando.

P. Čech 16.4.2024 9:04

Já si mám zvolit vládu? Kda to žijete, pane Kando? U nás se vláda nevolí, ta je jmenována prezidentem ("bývalý" komunista) a následně schvalována parlamentem v němž poslanci také nejsou voleni. Kdo zdražil energii? No přece naše vláda, která podpořila sankce na podporu Ukrajiny. Rozhodně ne našich občanů. Koukal jste se do vozíků těch Vašich spoluobčanů, do vozíků, které byly plné? Viděl jste tam třeba květák, okurkyči mrkev?

V. Církva 16.4.2024 8:59

Tak výsledky celkem očekávané, jen pořád nechápu proč STAN Dozimetr volí skoro 6 procent voličů.

Piráty volí samozřejmě mladí homosexuálové a rudá mládež kterou si Evropa vždy umí vytvořit A TOP09 je snobská verze Pirátů pro Pražáky.