30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


PRŮZKUM: Koalice SPOLU má problém

16.4.2024

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

Podle volebního modelu společnosti KANTAR pro ČT by v březnu vyhrálo volby hnutí ANO.

Strana nebo hnutí% podpory
ANO34,5
ODS16
Piráti10,5
SPD8
STAN6,5
TOP 094,5
KDU-ČSL3

Pokud by ve volbách kandidovala koalice SPOLU, výsledky by byly podobné součtům stran.

Strana nebo hnutí% podpory
ANO35,5
SPOLU21,5
Piráti11
SPD8
STAN6,5

Je ovšem zřejmé, že v rámci statistické chyby se pohybuje právě součet SPOLU, protože prostý součet stran činí 23,5 %. Z toho lze ale usuzovat, že by se ne všichni voliči vládních stran koalice SPOLU rozhodli pro koalici hlasovat. Zatímco u lidovců a topky je účast v koalici SPOLU otázkou politického přežití, zřejmě ne všichni voliči ODS by koalici SPOLU byli ochotni volit.

Je poněkud zvláštní, když mainstreamová media hovoří o poklesu ANO a vyzdvihují vyšší hodnoty u ODS či Pirátů, a přitom se opět jedná o statistickou chybu, která se u těchto stran může pohybovat až kolem 3%. ANO tedy „ztratilo“ a ODS „posílila“. Inu, i tak je možné výsledky komentovat.

V zásadě se ovšem jedná o hlubokou nedůvěru vládním stranám. TOP 09 i KDU-ČSL by se samostatně nemusely do sněmovny vůbec podívat a jejich lídři by proto měli přemítat o tom, co dělají chybně. Místo toho se však upínají na Petra Fialu a jeho ODS. Fiala sice obhájil křeslo předsedy ODS, nicméně 20 % delegátů kongresu ho nevolilo, a tak lze konstatovat, že přibližně pětina členů ODS současnému trendu ODS nedůvěřuje také. Kde jsou ty časy, kdy ODS volilo až 35 % voličů.

Podzimní krajské volby ukáží, jak na tom koalice SPOLU doopravdy je rok před sněmovními volbami. ODS v Jihočeském kraji půjde do voleb samostatně a v ostatních krajích zřejmě v koalici. Pokud se hejtmanovi Jihočeského kraje Martinu Kubovi podaří volby vyhrát, ukáže, že to jde i bez koaliční podpory.

Problémem vlády je to, že si v podstatě znepřátelila i část svých voličů z roku 2021. Vládní politika doplatila na neshody mezi programovými či chcete-li politickými cíli jednotlivých vládních stran. Piráti si udržují mladé voliče ať dělají či nedělají cokoliv. STAN bez koalice s Piráty ztratí ¾ mandátů a bude zase malou stranou. A právě politika STAN svými výjezdy do krajů a diskusemi v lokálech se ukazuje jako pokus prolomit se do lokálů okny, pokud to nejde dveřmi. Žádný prospěch z toho STAN nemá a potažmo ani celá vláda.

Poslední volební model pro ČT ukazuje jenom jedno – vládní politika je veskrze neúspěšná a lakování situace na růžovo a hovory o „zlepšení“ jsou jen řeči.