24.6.2024 | Svátek má Jan


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Novotná 18.5.2024 15:51

Autor pouze kritizuje lidi s opačným názorem zdánlivě profesionálně. Co takhle napsat vlastní verzi dění, ale nekopírovat mainstream a hlavně vycházet z faktů a respektovat i jiné názory. A nepoužívat dvojí metr. Co geopolitika, přerozdělování současného světa a velmocí. Předpokládám, že jsi neprošel ani základní vojenskou službou, jen jsi občas něco o válce přečteš.

Ten pan generál je v důchodu a dostal se ke spoustě informací, které se na mainstreamu nedočteš. A svět je jiný, než nám sděluji media.

PS

Která neziskovka tě platí?

M. Hanko 14.5.2024 16:49

Děkuji za upozornění na zajímavou osobnost generála Pelze. Jdu si s ním přečíst i ostatní rozhovory. Váš ubohý pamflet nepotřebuji komentovat.

J. Nevrkla 13.5.2024 23:36

Všichni mou jmenování jsou bývalí vojáci, příslušníci výzvědných služeb či profesoři. Mají argumenty, hodnotí situaci zcela logicky, při žádné lži jsem je nenachytal, na rozdíl od amerických politiků, jejichž žvásty jsou v naprostém rozporu s realitou.Při jaké lži jste je nachytal?Pochlubte se.

Nevím jaký vidíte rozdíl mezi Bidenem senátorem a kongresmanem, na jeho výroku to přece nic nemění.

O hegemonii a novém světovém řádu se v Americe mluví běžně. Opravdu máte tu drzost kritizovat ruskou operaci, ke které bylo Rusko úmyslně vyprovokováno, ekonomické sankce i ukrajinské vyzbrojeni a vycvičení bylo připraveno před ní, a nekritizovat americké, kde nikdy nešlo o obranu Ameriky , ale vždy jen o její nadvládu? Děláte si legraci? Svět už i bez vás stále zřetelněji tu nespravedlnost chápe.

A. Teplý 13.5.2024 23:15

Rusko je na Ukrajině stejně v právu jako USA ve Vietnamu, Iráku, Afghanistánu, Kosovu...

A. Teplý 13.5.2024 22:43

Zapomněl jste na Sevastopol.

O tuto základu by vstupem Ukrajiny do NATO Rusko na 100 % přišlo, a na 99 % by zde (nebo poblíž) vznikla velká námořní základna USA.

Tj velkou část Černého moře by místo Ruska ovládaly USA.

Krym je historicky ruské území, většina obyvatel měla ruský pas. A v Rusku se traduje, že když Rusko ztratí Krym, ztratí všechno.

P. Han 13.5.2024 22:22

Priknere, spletl jste si časopis, tohle není Aeronet!

P. Hák 13.5.2024 21:22

Z úplných exotů tam byl myslím zatím jen Bohumil Kartous, co si říká Bob.

P. Diviš 13.5.2024 21:14

Přesně.

P. Diviš 13.5.2024 21:13

I kdyby se to vše vynásobilo nebo umocnilo, pořád to neznamená, že řešením je Rusko, nebo že je Rusko na Ukrajině v právu.

P. Diviš 13.5.2024 21:09

Byl jste důkladnější.

P. Diviš 13.5.2024 21:08

Konečně nějaká sebekritika.

P. Diviš 13.5.2024 21:08

Kubu nikdo neokupoval.

Dokud Rusáci Ukrajinu jen okrádali a neohrožovali, o žádných základnách se nemluvilo.

P. Hák 13.5.2024 20:40

Je to prkotina, ale mám dotaz - když píšete "CCCP" místo "SSSR", proč píšete "RA" a ne "PA"?

Jinak souhlasím, že asi opravdu ta analogie platí, skutečně asi stejně jako tenkrát došlo k podcenění ruských sil. Oni to tak mívají - kdo není od nich, je pro ně hned untrmenš.

P. Tronner 13.5.2024 19:33

Jemně bych upozornil, že tehdy ty ruské rakety na Kubu již mířily a základny byly ve výstavbě. Dnes Ukrajina jen výhledově mluvila o svém zájmu být v NATO, přičemž kdy by se tak stalo, byla velmi daleká budoucnost a vzhledem na možné veto Francie, Německa a Turecka i málo pravděpodobná. O základnách a dokonce raketách na Ukrajině se vůbec nemluvilo. Ve východní Evropě má jedině Rusko instalované rakety s nukleárními hlavicemi (Kaliningrad, Bělorusko), často zmiňované základny v Polsku i Rumunsku takovou instalaci zatím neumožňují (i když Polsko velmi stojí o přestavbu té své).

Ano, souhlasím, pokud by se Ukrajina stala členem NATO a pokud by tam byly instalovány základny, mohlo by dojít k vychýlení rovnováhy, ale i tak si nemyslím, že by to bylo srovnatelné z Karibskou krizí. Musíte si uvědomit, že tehdy měly obě velmoci instalovaných jen pár desítek max.stovek raket schopných odpálení a to ještě s dlouhým reakčním časem. Z ponorek nesoucích rakety byla tuším k dispozici jen první americká, Rusové tehdy žádné neměli. Ruská letadla neměla potřebný dolet a nebyla schopna proniknout sofistikovanou protivzdušnou obranou USA. Takže instalace raket na Kubě znamenala zásadní změnu situace naprosto nesrovnatelnou se situací dnešní, kdy má Rusko několik raketonosných jaderných ponorek a v silech tisíce mezikontinentálních střel. Nehledě na hlavice typu MIRV, hypersonické střely atd, tedy technologie tehdy neexistující.

Nevím, jestli se dnes amíci chtějí či nechtějí dohodnout, ale s ohledem na ruské ultimativní požadavky, které jsou v podstatě bezpodmínečnou kapitulací, to spíše vypadá, že se nechce dohodnout Rusko.

K. Křivan 13.5.2024 19:32

Takže se Číňanům nedivím, a chápu jejich počínání.

K. Křivan 13.5.2024 19:24

Hodně blbé výblitky !

P. Tronner 13.5.2024 19:19

No tak Sachse a Ritter jsou těžce protiameričtí, takže jejich kritika je jasná a jakýkoliv jejich výrok je třeba ověřit, neboť opravdu nejsou nestranní (a třeba u Sachse jsem si několikrát zjistil, že tvrdí nesmysly, či spíše lži), ovšem opět - to jsou obyčejní komentátoři, žádný oficiální představitel USA. Ti nikdy nic takového neřekli. Naproti tomu „likvidačních“ výroků z ruské strany o Ukrajině lze najít desítky a to od nejvýše postavených papalášů. Obyčejní komentátoři, ti by ukrajinský národ už dávno zlikvidovali.

Mimochodem, netuším, co jste viděl za video s Bidenem v roce 1996, ale rozhodně to nebyl kongresman Biden, protože Biden celou svou kariéru strávil v senátu. Těžko to tedy komentovat. O Vietnamu/Koreji píšu jen to, že tam Rusové/Sověti byli zapojeni daleko více, než dnes USA na Ukrajině, a přesto se to tehdy nechápalo a neprezentovalo jako válka s CCCP. Zatímco dnes Rusko neustále vykládá, jak bojuje se Západem, zatímco drtivá většina lidí na Západě zatím vůbec nezpozorovala, že prý jejich země bojuji s Ruskem.

Co se „Nového světového řádu“ a Bidena týče - tak to je tradiční překroucení, byla to reakce právě na agresi Ruska a v tom projevu se říká: „"And now is a time when things are shifting. We’re going to – there’s going to be a new world order out there, and we’ve got to lead it. And we’ve got to unite the rest of the free world in doing it." Je to reakce na agresi, že svět se má spojit, aby se agresi zabránilo, přičemž - zdůrazňuji - není tam nic o kouskování Ruska apod, co se tu snažíte tvrdit.

Co se čínského angažování, ano, je ekonomické a už se objevily neshody, protože Číňané s oblibou poskytují levné úvěry, „zadarmo“ staví infrastrukturu a poté, když dlužník nesplácí, požadují krvavé záruky. Jsem zvědav, za jak dlouho jich Afrika bude mít plné zuby, první vlaštovky už se objevují.

R. Vacek 13.5.2024 19:12

Pokud nezůstanete jen u oficiálních informací, tak zjistíte, že naše názory na ukrajinský konflikt jsou taky dost exotické a snad většina světa má jiný pohled než ten náš.

P. Horvath 13.5.2024 18:31

To Univerzum je také ošemetné. Oni tam majú rozhovory s príčetnými hosťami (napr. nedávno Dr. Beran) a potom aj úplne tupými vypatlanými exotmi ako onen Pelz, alebo prof.Staňek, prípadne so všelijakými ezoterickými bytosťami, čo už je bizár na kvadrát.

Akonáhle sa niekto snaží budovať reputáciu, že pozýva hostí z celého názorového spektra, výsledok je ten, že potom, čo vyspovedá pár úplných exotov, dezinformátorov a hoaxerov, tak už nikto normálny tam nemá potrebu chodiť. A ostanú len tí exoti.

O. Kaucký 13.5.2024 18:29

Z dnešního západu se k nám valí samé „bezva” nápady, tak že nejde ani tak o nenávist k západu, ale ztráty jakýchkoli iluzí, že by nás mohl západ nějak myšlenkově obohatit. Nebudu ty nesmysly vypisovat, je jich tolik, že to ani nemá cenu. Mimo jiné místo Rudého práva máme Forum24 a místo VUMLu máme Aspen Institute.

O. Kaucký 13.5.2024 18:18

S Green dealem to asi nepůjde. To ještě těm zabedněncům v EK a v NATO nedocvaklo.

O. Kaucký 13.5.2024 18:10

Teď se VUML jmenuje Aspen Institute Central Europe.

J. Nevrkla 13.5.2024 18:08

Že Americe jde o to zničit Rusko, mluví i každý trochu politiky a vojenství znalý Američan - namátkou Sachse, Mc Gregor, Ritter, Johnson, Sleboda. A smějí se, že to zabednění Evropané nechápou.

Viděl jsem video z roku 1996, kde tehdy kongresman Biden v kongresu s úsměvem pronáší: "K tomu, abychom vyvolali s Ruskem vojenský konflikt, pro nás žádaný, by bylo nejlepší přijmout do NATO pobaltské státy."

V roce 2022 Biden otevřeně říkal, že je třeba zavést Nový světový řád pod vedením USA. A v tom jim nejvíce překáželo právě Rusko. Letos v dubnu Boris Johnson rozzlobeně řekl:"Jestli Rusko na Ukrajině vyhraje, ztratíme hegemonii!"

Ve Vietnamu šlo Americe o to, aby se v Asii nerozšiřoval socialismus, Sověti měli opačný zájem. Nicméně tam prakticky nebojovali, nebombardovali, nestříkali na pralesy agent orange.

Nevím o žádném čínském ozbrojeném konfliktu v Africe, angažují se všude ekonomicky, neprosazují to silou. To je základní rozdíl proti USA, které mají po světě na 800 základen. Z některých v Africe a na blízkém východě už je ovšem vyhánějí.

L. Píchová 13.5.2024 17:53

zajímavé je, že nikdo z těch protiruských bijců nikdy ani nevzpomene tzv Karibskou krizi - byť to byla situace velmi, velmi podobná - Kuba , jako suverénní stát, se kamarádila se Sovětský svazem a chtěla mít na Kubě jejich vojenské základny - mj i proto, že se cítila ze strany USA ohrožována. Amíci z představy, že budou mít kousek od hranic raketové základny svého geopolitického soupeře, byli na prášky - a byli ochotni kvůli tomu jít do jaderné války. Takže se nakonec USA a SSSR dohodly a základny na Kubě nebyly.**Dnes Rusko nechce mít na svých hranicích vojenské základny svých současných geopolitických nepřátel - a je naprosto jedno, co chce Ukrajina, jako bylo tehdy jedno, co chce Kuba. Jediný rozdíl je v tom, že tenkrát se amíci chtěli dohodnout, protože případná válka by probíhala na JEJICH území - dnes se amíci dohodnout nechtějí, protože ta jejich geopolitická válka je v jiné, vzdálené zemi.

J. Prikner 13.5.2024 17:51

Zamazale, spletl jste si časopis, tohle není Respekt.!!

A. Teply 13.5.2024 17:06

Na mne to působí tak, že Ti "proukrajinští" mají pocit, že existují dva typy velmocí:

Ryhlé šípy - a - Bratrstvo kočičí pracky

Rychlé šípy nezištně "bojují" jen za svobodu, demokracii a územní celistvost napadených států.

Bratrstvo kočičí pracky chce ovládnout celý svět.

Ti údajně "proruští" zastávají názor, že velmoci nemají přátele, mají jen "zájmy". A obecně jsou jedni za 18 a druzí bez 2 za 20.

A. Teply 13.5.2024 17:00

Já se naopak obávám, že Evropa už poslala více, než si může dovolit postrádat.

A musí si přiznat, že celý Západ má obrovské kapacitní problémy s výrobou zbraní - obecně s průmyslem.

T. Foldyna 13.5.2024 16:37

Právě, že toho až tolik bohužel nedává a ano, korupce v Ukrajině existuje. Ta "veškerá vojenská technika" je dost slabý odvar toho, co by Evropa, kdyby se probudila, mohla do toho investovat

T. Foldyna 13.5.2024 16:34

Opravdu inteligentní a hluboký příspěvek na zhodnocení dlouhého textu, hodný socialistického politruka.

P. Tronner 13.5.2024 16:15

A mohu se zeptat, kde máte nějaký důkaz toho, že Západ chtěl Rusko zničit, nebo je to pouze váš dojem? (prosil jsem o nějaký link na výrok nějakého oficiálního západního představitele, že chtějí Rusko kouskovat) A jak to, že Rusko bojuje proti Západu, jak jste na to přišel? Co má Rusko s námi v programu je jasné, bylo to řečeno na podzim 2021. Myslíte, že třeba za Vietnamské či Korejské války bojovaly USA proti CCCP a Varšavské smlouvě? Protože to je zcela identická situace, respektive, není, protože za obou těchto válek bojovaly proti USA sovětští piloti v sovětských letadlech a na zemi stavěli sovětští dělníci protiletadlové systémy (mimochodem, piloti USA měli striktní zákaz na tyto stavby útočit, aby náhodou nějakého sovětského vojáka nezranili). Takže navzdory tomu, že angažmá CCCP bylo za obou těch zmíněných válek daleko větší, než dnešní angažmá Západu na Ukrajině, přesto tehdy USA a jejich spojenci nikdy netvrdili, že bojují proti celé Varšavské smlouvě.

Čína se dopustila invaze v Tibetu a ve své dlouhé historii se dopustila spousty dalších invazí, stačí se o jejich historii zajímat. Ano, v poslední době najela na snahu o ekonomické ovládání, osobně si myslím, že domorodci v Africe budou ještě vzpomínat na časy bezzubých Evropanů. Každopádně, ujgurský problém je důsledek jedné jejich invaze před 250 lety. A nelze nepominout, že Čína nezapomíná a proti některým svým sousedům má územní nároky (mimochodem i proti Rusku, jen o nich teď taktně mlčí), nejde pouze jen o Taiwan.