18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

PROBLÉM: Lesk a hlavně bída korespondenční volby

Jedním z evergreenových témat posledních let v českém veřejném prostoru byla a je tzv. korespondenční volba, tedy aby bylo v našich volbách možné hlasovat ze zahraničí korespondenčně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Nový 17.8.2023 6:54

V ČR jsou volby prováděny tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva (viz článek 18 Ústavy).

U korespondenční hlasování nelze garantovat tajnost (jiná osoba může být přítomna, když volič vkládá hlasovací lístek do obálky, než obálku odešle) a nelze garantovat přímost (volit může někdo jiný než ten, kdo dostate volební lístky a obálku). Nemožnost garantovat přímost znamená, že volební právo nemusí být rovné (pokud si někdo obstará volební lístky a obálku od někoho jiného, má svůj vlastní hlas a obstaraný hlas - tzn. více hlasů než volič, který volí osobně).

Tajnost hlasování (tzn, že při hlasování člověk musí sám jít za plentu a tudíž nikdo nemůže vědět, jak opravdu hlasoval), je velmi důležitá. Je to jeden z největších rozdílů proti volbě za komunismu. I za komunistů se totiž poslanci dali vybírat škrtáním jednotlivých kandidátů. Ovšem člověk to buď musel dělat přímo před komisí, a komise si ho poznamenala, nebo šel za plentu a komise si ho poznamenala také. A poznamenaný člověk se dostal do problémů (mohli ho vyvodit z práce, děti se nemohly dostat na vysokou školu apod.).

Je dobře, že korespondenční hlasování *nemáme* a zavádět bychom ho *neměli*.