Sobota 18. 5. 2024Nataša polojasno10 °C

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

  • Příspěvků: 167
  • Poslední: 18.8. 2023 11:17
  • Řadit dle: vláken
  • času vložení
I. Schlägel 18.8.2023 11:17

Byl by velký problém v některých exponovaných zemích zřídit několik jednorázových "akreditovaných" volebních místností i mimo stávající české ambasády, aby to měli zájemci o volbu trochu snazší s dostupností?

P. Vavruch 17.8.2023 15:27

"jestliže někdo zde dlouhodobě nežije a neplatí mj. daně, zdravotní a sociální pojištění, proč by měl rozhodovat o životě jiných lidí, kteří nesou dopady jeho volby?"

SOUHLASÍM --- P. Vavruch, JAR

K. Nový 17.8.2023 6:54

V ČR jsou volby prováděny tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva (viz článek 18 Ústavy).

U korespondenční hlasování nelze garantovat tajnost (jiná osoba může být přítomna, když volič vkládá hlasovací lístek do obálky, než obálku odešle) a nelze garantovat přímost (volit může někdo jiný než ten, kdo dostate volební lístky a obálku). Nemožnost garantovat přímost znamená, že volební právo nemusí být rovné (pokud si někdo obstará volební lístky a obálku od někoho jiného, má svůj vlastní hlas a obstaraný hlas - tzn. více hlasů než volič, který volí osobně).

Tajnost hlasování (tzn, že při hlasování člověk musí sám jít za plentu a tudíž nikdo nemůže vědět, jak opravdu hlasoval), je velmi důležitá. Je to jeden z největších rozdílů proti volbě za komunismu. I za komunistů se totiž poslanci dali vybírat škrtáním jednotlivých kandidátů. Ovšem člověk to buď musel dělat přímo před komisí, a komise si ho poznamenala, nebo šel za plentu a komise si ho poznamenala také. A poznamenaný člověk se dostal do problémů (mohli ho vyvodit z práce, děti se nemohly dostat na vysokou školu apod.).

Je dobře, že korespondenční hlasování *nemáme* a zavádět bychom ho *neměli*.

J. Lukavsky 17.8.2023 6:40

Korespondenční volba z principu není tajná a ze zahraničí navíc rozhoduje o jiných, nikoli o sobě. Když Čech doma špatně odvolí, tedy zvolí blba... tak to pocítí zanedlouho na vlastním hřbetě. Takže - v žádném pádě. Když někomu nestojí volby za to aby zvednul zadel a přešel 5 ulic.. tak by neměl volit vůbec neb určitě asi nepřečetl volební programy natož aby si v hlavě srovnal kdo co kdysi sliboval a co slibuje teď. J.L.

P. Vileta 17.8.2023 0:25

Mohl by pan Kolman vysvětlit, jestli "dlouhodobě nežije" znamená, že nikdo nesmí jít studovat VŠ do zahraničí, nesmí jet na roční stáž, nesmí ... ? A co takoví, kteří sice většinu roku žijí v zahraničí, ale na volby si zaletí do ČR na "dovču"? To je v pořádku?

K. Zelený 16.8.2023 18:55

Z tohohle čouhá Okamurova a Babišova habaďůra tak, že i kdyby se metr ulomil, zbyde dost na basebalovou pálku (znalci literatury jistě vědí z jakého díla kterého autora je tato parafráze). Jednak: Nejsem sice právník, ale pokud ústava o volbách praví, že „...se konají tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva.“ Nějak nevidím, který ústavní princip je volbou korespondenční narušen, ať přímo či nepřímo. Dále: Veškeré obavy a námitky o možném porušení tajnosti volby jsou ilustrovány příklady, které nastávají i ve volbách stávajících. Kde mám autor záruku, že za Čecha/Češku žijícího doma nevybere a nevloží do ruky voliče volební lístek rodina nebo čertvíkdo? Kde má autor záruku, že ve volbách stávajících nedocházelo ke kupčení s hlasy? Nikde, docházelo, některé byly odhaleny ale že by všechny? Kde má autor záruku, že ve stávajících volbách nejsou báby a dědci přemluveni a vybaveni jedním lístkem určeným ke vložení do obálky za plentou?

Takže Kolman, nesuď ostatní podle svých favoritů. Je evidentní, že Babiš i Okamura budou korespondenční volbu ze zahraniční blokovat, veškeré dosavadní rozložení volebních hlasů ze zahraničí zcela jasně ukazují, že mezi aktivními, schopnými a činorodými voliči dlejícími v zahraničí mají minimální podporu, kterou se mezi takovými voliči těší demokratické strany. Takže Kolman, starosti o ušlechtilé volební principy si nabouchejte do špic, jak by pravila paní učitelka Boublíková.

J. Franke 16.8.2023 21:11

To je marný, někteří se nepoučí... To, že manželka jednomu místnímu štamgastovi vrazí do ruky volební lístek i s preferenčními hlasy, které sama zakroužkovala a doprovodí ho do volební místnosti, protože by jinak volit vůbec nešel, je fakt, se kterým se onen volič v putyce hrdě chlubí a je to O.K.

Kolik vidíte rozdílů???

R. Langer 17.8.2023 5:30

Hodně. Ten lístek vůbec nikam vhodit nemusí. :-P

K. Nový 17.8.2023 6:59

U stávající volby může manžel požádat o novou sadu lístků a hlaskovat jakkoliv. Nebo jednoduše lístek do obálky nevložit. Manželka si nemůže být jistá jak manžel volil.

U korespondenční si může manželka zkontrolovat, že manžel opravdu vloží správný lístek do obálky. Odeslat ji již může sama. Takže, manželka si je jistá jak manžel volil.

Krásný příklad, že korespondenční volba nezajišťuje tajnost volby.

J. Lukavsky 17.8.2023 6:45

No ten nesvéprávný chudák ještě může za plentou vytáhnout z kapsy svůj volební lístek a dát do obálky tento... nebo může ten manželkou "prověřený" spolknout či dát do kapsičky u trenýrek.... či nedá do volební oštemplované obálky nic, za plentu může s voličem někdo jen ve zcela zvláštních případech což asi štamgast z osvěžovny "Na růžku" nesplňuje. J.L. end.

P. Han 16.8.2023 22:52

Tajné hlasování funguje tak, že volič komisi prokáže svou totožnost, odebere se za plentu, lístek dle své volby umístí do obálky a tu vhodí do urny. Za tu plentu ho nesmí nikdo doprovázet. Naopak, když někdo, případně skupina lidí, dohlíží na to, jak a koho konkrétní volič volí, nebo mu za jeho volbu případně platí, nejedná se o tajnou volbu.

A na okraj - vaše tykání panu Kolmanovi a oslovování v 1. pádu svědčí o tom, že jste docela možná bachař, ale určitě nevychovaný hňup.

K. Zelený 16.8.2023 23:21

A co z toho vámi popsaného postupu vylučuje možnost, že volič za plentou je vybaven lístkem, který mu vybrala třeba manželka - viz příklad výše - nebo někdo jiný z rodiny, z jiného kolektivu, jiná osoba mající na něj vliv, ....? Jak se to liší od Kolmanových příkladů v předposledním odstavci?

Ovšem meritum mého příspěvku je poukaz na pokrytecví přihrávky Okamurova a Babišova odporu ke korespondenční volbě ze zahraničí rádoby ušlechtilou starostí o svobodu a tajnost volby.

Mmch tyknutí byl můj omyl, v závěru odstavce mu již korektně vykám, tak že byste nadávky zmírnil - třeba vynechal bachaře nebo hňupa?

R. Langer 17.8.2023 5:33

To, že za tou plentou tam žádný lístek vhodit NEMUSÍ, ale na to je vaše inteligence už zřejmě nedostatečná. Taky musíte vyvinout značné úsilí, jak sám tvrdíte, abyste tam takového člověka dostal.

Takže všechno, o co vám jde, je takové podvody ZJEDNODUŠIT, soudruzi. Klasika. :-P

K. Nový 17.8.2023 7:06

Přesné!

K. Nový 17.8.2023 7:00

Starost o tajnost volby není pokrytecká.

Tajnost hlasování je jeden z největších rozdílů proti volbě za komunismu. I za komunistů se totiž poslanci dali vybírat škrtáním jednotlivých kandidátů. Ovšem člověk to buď musel dělat přímo před komisí, a komise si ho poznamenala, nebo šel za plentu a komise si ho poznamenala také. A poznamenaný člověk se dostal do problémů (mohli ho vyvodit z práce, děti se nemohly dostat na vysokou školu apod.).

K. Nový 17.8.2023 7:04

PS: Tajnost volby je požadavek ústavy (viz článek 18 Ústavy)

M. Baloun 16.8.2023 23:42

Proč bachař? Hele vopatrně😆

S. Dedic 17.8.2023 8:17

Naruseny jsou principy "primy" a "tajny". V pripade korespondenci volby se navzajem vylucuji

T. G 16.8.2023 18:01

Jistě. Korespondenční volba neověřeným dopisem je riskantní. A co online, s ověřením bankovní identitou,, moje ID, mobilním klíčem eGovernmentu...?

Běžně se tak ověřují věci IMHO pro jedince důležitější než jeho příspěvek k tomu, zda bude vládnout strana prašť nebo strana uhoď. (To není z mé hlavy, to Renčín...)

J. Novak 16.8.2023 18:23

Nezajistite tajnost volby.

K. Nový 17.8.2023 7:03

Systém bude vědět, jak jste volil.

No a pokud budete volit špatně, tak si na Vás vláda došlápne.

J. Novak 16.8.2023 18:23

Nezajistite tajnost volby.

P. Vébr 16.8.2023 18:53

Žádné vámi navrhované ověření nezaručuje, že se takto ověřuje skutečně Franta Vopršálek (a z vlastní vůle). Za plentu jde každý za sebe a nikdo mu v té chvíli nekecá do toho, co tam s lístky dělá.

J. Friedlaender 16.8.2023 17:54

To je řečí a přitom je cíl jasný. Odepřít hlas těm, kteří věci ovládají nejhlouběji. Jsme si rovni, ale v Česku to nějak vázne.

J. Novak 16.8.2023 18:24

staci prijit do CR nebo na ambasadu.

H. Rybnická 16.8.2023 14:36

Ono je to také trochu věc etického přístupu většina národa.. Tuhle mi řekl jeden právník, víte u Vás v Německu je (jakékoli) pravidlo závazná norma. U nás v Česku je pravidlo nezávazné doporučení U národa ve kterém šéf IKEMU nebo jeden z premiérů zlodějí ve velkém a komunální politici v o něco málo menším rozměru a ve kterém ještě do nedávna platilo přísloví že kdo nekrade, okrádá rodin,u bych také korespodenční volbu nezaváděla. Tato je opravdu jen pro dospělé.

J. Krásenský 16.8.2023 14:48

Inu dospělí Berlíňaně si pro svou dospělou volbu museli své dospělé volby zopakovat. https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/berlin-nemecko-volby-regionalni-zruseni-opakovani_2302120838_bko

H. Rybnická 16.8.2023 15:18

A co má být?

R. Langer 16.8.2023 15:48

Chytrému napověz... ;-D

M. Grundmann 16.8.2023 14:52

Podle informací, které mám, se šéf IKEMu ničeho trestného nedopustil. Platné předpisy neporušil, ale jeho chování některým lidem, opět ne všem, připadá jako neetické. Aby nějaké pravidlo skutečně platilo, musí být však všeobecně přijato.

Nemám pocit, že by se Němci řídili nějakou etikou. Na vše prostě mají závazný předpis, který všichni znají a všichni dodržují. Skutečně jsem v Německu nikdy nepotkal lidi, kteří by se řídili nějakým vnitřním morálním kompasem nad rámec platných předpisů.